Schaakles voor beginners

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe deze power point gebruiken? • Download de clips en zet ze op de eigen computer. Clips staan op
Advertisements

Wat doen wij met Gods Schepping …
Aantal spelers : keeper Datum :
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Begeleiden van 8 tal wedstrijden
De les van de graankorrel
Spelbegeleiding Zaalhockey Jongste Jeugd
Aantal spelers. : keeper. Datum. : Teamfunctie
Instructieavond Spelregels
De kringloop van de kikker
Informatie over World Tour
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
BRIDGE Vervolgcursus Vervolg op starterscursus Bridgeclub Schiedam ‘59 info: Maandagavond: 19: – of
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Atari ! Ik speel KO, als je niets doet heb je nog maar één oog. Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen dan maar in dat kost je een hele groep Ik splits.
Koningsspelen groep 5-8.
Basis van het Flag Football
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Spelregelwedstrijdje Ameland 2011
Waar = groen Niet waar = rood
1 verschillen met het veld zaalregels
En zijn magisch vierkant
Spreekbeurt van ploon het gaat over schaken
Gezichtsbedrog? Klik voor vervolg..
Mario party is een spellen reeks, er komen steeds nieuwe. Mario party is een soort monopoly met spellen. Je speelt het met 2 of 4 spelers. Het doel van.
Hel en verdoemenis II ver-doe-men, voor eeuwig veroordelen, naar de hel verwijzen “,,
Idee Generatie Wit Papier, Warcraft 3, Thrall, Hoofdpijn, denken, rare les, Karel aan het ijsberen, Schrijven, Opdracht, Schaken, Stappen, Oplichten, Vooruit.
Denk na over de beste zet die gespeeld kan worden Klik op de linkermuisknop Kijk of je het goed had en bekijk welke tactiek wordt gebruikt OPGAVEN STAP.
Homofilie. Zoeken naar de kracht van genade naast elkaar gaan staan.
‘De Klomp Draait Door’ Rosalie Blok Klas CE2C.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Spelregeltest Oliveo Handbal
3 terugkomende trends en hoe worden deze toegepast?
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Spreekbeurt van Ole, dinsdag 4 maart 2014
Les 3: Verkeer TOETS.
Initiatiecursus voor kandidaat-scheidsrechters - apr. 2013P.L. /G.F.
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
Onderwerp: Lopen met de bal
Zaalhockey M.H.C. Roden 2013/2014 Basisformatie Aanvallende tactieken
Opbouw: beginposities/principes
Onderwerp: Zaal intro 2 symbolen 1 Training van de week. Training 1
Bibliotheca ris voor één dag: Raf Bombeek over SCHAKEN
Onderwerp: Aannames A B symbolen Training van de week.
Deze presentatie kan als hulpmiddel gebruikt worden om het programma te presenteren aan het bestuur of bv aan sponsoren. Advies: voeg gerust dia’s toe.
Onderwerp: Zaal intro C B A symbolen Training van de week. Training 2
Toekomst Heden Verleden Jaar wisseling 2014/2015.
Spreekbeurt hockey IRIS.
Zondag 29 maart 2015 Welkom Voorganger: Mv. B. Woord Ouderling van dienst: Jenny Boersma Orgel: Anne Kroeze Lezing: Joh. 12:
Hoe deze power point gebruiken? Download de clips en zet ze op de eigen computer. Clips staan op tenniskids.nl. We adviseren om de clip met de uitleg te.
Rineke Dijkstra, strandportretten (1992 – 1994)
Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 3
4 2 3 K 5 1 Vastzetten opbouw - press X X X X X
1ste jaars E - pupillen Training 1.
1 ste jaars E - pupillen Training 7. Aanvallen Thema 1 Aanvallen- positiespel in de opbouw - uitspelen 1 tegen 1 situatie Warming Up (20 minuten) Cock.
Schaken Beginnerscursus.
C A D B # Datum : Teamfunctie : Aanvallen
Spelbegeleiding Zaalhockey Jongste Jeugd
Spelbegeleiding Zaalhockey Jongste Jeugd
En misschien tot volgend jaar...
Spelbegeleiding Zaalhockey Jongste Jeugd
Atari ! Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen in, dat kost je zo een
SCHAAKQUIZ Wat weet je van het schaken in ‘t algemeen?
Pythagobord.
SLIMMER DAMMEN Door [Naam] Voorkant: ruimte voor titels, foto’s etc.
Schaakquiz 1) Hoeveel keer mat in één?
Transcript van de presentatie:

Schaakles voor beginners Verzorgd door schaakclub Volendam Reinier Bodemeijer (versie 2014)

De stukken Uitleggen: Diverse soorten. Staunton (1849) introduceerde nieuwe uitvoering schaakstukken. Organiseerde eerste internationale schaaktoernooi.

Het onstaan van het spel – Chaturanga (600 na Christus) Raadsheer (Koningin of dame) Voetsoldaten (Pionnen) Koning (koning) Gevechtswagen (toren) Het paard (paard) De Olifant (loper) Koning Chaturanga. Wilde jagen oorlog voeren. Zijn onderdanen vonden dat niet fijn. De raadsheer verzon een spel die moet lijken op een oorlog.

De graankorrels van Sessa meer dan 18 triljoen (264 – 1 = 18.446.744.073.709.551.615) graankorrels op het schaakbord gelegd moeten worden: vele malen meer dan de hele wereldproductie bij elkaar.

Begin van het spel Koning Dame of Koningin Toren Paard Loper Pionnen

Loop van de koning Hij kan zowel recht als schuin naar de omringende velden, maar altijd maar één stapje.

Loop van de toren Hij gaat recht en zover als hij wil, maar hij mag niet over andere stukken springen.

Loop van de loper De loper mag alleen schuin (diagonaal). Net als een toren kan de loper in één zet verre sprongen maken.

Loop van de dame Ze mag hetzelfde als de toren en de loper. Ze mag dus zo ver ze wil, zowel recht als schuin.

De kracht van de dame De dame in het midden heeft 27 (= 3x 7 +6) mogelijkheden in 1 zet als de dame in het centrum staat.

Loop van het paard Twee in een van de vier richtingen en één opzij. Een paard mag als enige over een ander stuk springen.

Paardensprong Naar hoeveel velden kan een paard springen?

Loop van de pion Pion op begin rij: 1 vooruit of twee vooruit. Anders 1 vooruit per zet.

Slaan door pion De pion kan 1 stapje schuin naar voren bewegen, maar alleen om een stuk te slaan.

En passant slaan Wanneer een pion de dubbele stap neemt vanaf de beginpositie, en hierbij terecht komt op een vlakje direct naast een vijandige pion, dan heeft deze vijandige pion de mogelijkheid tot en passant slaan.

Wat kan ik zetten met witte pionnen? Op de groene velden kan ik mijn witte pion plaatsen. De rode velden zijn niet te bereiken omdat die bezet zijn. De pion is geblokkeerd.

Promotie pion Promotie van een pion: Wanneer het een speler lukt om een pion helemaal aan de overkant van het bord te krijgen, dus een witte pion op rij 8 of een zwarte pion op rij 1, dan mag de speler deze pion promoveren. De pion wordt vervangen door een ander stuk (toren, paard, loper of een dame)

Stukken slaan Alle stukken kunnen worden geslagen. De geslagen stukken verdwijnen van het bord. Schaakboksen is een sport die, zoals de naam al zegt, de denksport schaken combineert met de vechtsport boksen. Het is een door de Nederlandse kunstenaar Iepe Rubingh geïntroduceerde sport. Door de strips van Enki Bilal geïnspireerd heeft Rubingh in Berlijn in 2003 de eerste schaakbokswedstrijd georganiseerd

Schaak zetten Zwart geeft schaak de loper. Wit moet schaak opheffen.

Doel van het spel / Schaakmat Schaakmat zetten van de tegenstander Een speler staat schaakmat als schaak niet meer opgeheven kan worden.

Wit zet schaakmat op drie manieren.

Zwart voorkomt schaakmat

Pat en remise Remise = onbesliste partij, gelijk spel. Pat = de speler die aan zet is kan geen reglementaire zet doen en staat niet schaak.

Rokade Bij het rokeren zet je de koning twee velden naar links of naar rechts, in de richting van de toren waarmee je rokeert, en je laat de toren als het ware over je koning heen "springen". Je zet de toren vervolgens op het veld naast je koning.

Lange en korte rokade Linksboven de positie vóór de lange rokade van zwart en de korte rokade van wit. Rechtsboven de positie ná de lange rokade van zwart en de korte rokade van wit.  Linksonder de positie vóór de korte rokade van zwart en de lange rokade van wit.  Rechtsonder de positie ná de korte rokade van zwart en de lange rokade van wit.

Wel of niet rokeren? de koning en de corresponderende toren hebben beide nog geen zet gedaan. er staan geen stukken tussen de koning en de toren. de koning staat niet schaak op het oorspronkelijke veld of op het veld waar hij over beweegt of op het veld waarop hij eindigt. de toren mag wel aangevallen staan. 

Magnus Carlsen tegen Hans Böhm. Ieder 1 minuut bedenktijd op de klok. http://www.youtube.com/watch?v=3nYwTWycVSM&feature=related Magnus Carlsen (1990) is een Noorse schaker, die reeds op jonge leeftijd doordrong tot de wereldtop. Hij werd op 26 april 2004, toen hij pas 13 jaar oud was, grootmeester. 2013 wereldkampioen. Hans Böhm (1950) werd bekend als schaker, schrijver/journalist en presentator. Internationaal schaakmeester (1975)

Schaken.palingcity.nl Hoe nu verder ? Schaak instuif in de Pius X (zondag 8 maart 11:00) Scholenschaak (zondag 15, 22, 29 maart 11:00) Wekelijks jeugdschaken in de PX (woensdag 19:00) Schaken op internet Computerschaak Deze informatie is te vinden op internet: http://schaken.palingcity.nl Schaken.palingcity.nl