De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Initiatiecursus voor kandidaat-scheidsrechters - apr. 2013P.L. /G.F.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Initiatiecursus voor kandidaat-scheidsrechters - apr. 2013P.L. /G.F."— Transcript van de presentatie:

1 Initiatiecursus voor kandidaat-scheidsrechters - apr. 2013P.L. /G.F.

2 Verdediging Aanval Hoekschop getrapt vanuit deze kant van het speelveld 2 Definitie Vanuit een hoekschop kan rechtstreeks worden gescoord, maar enkel in het doel van de tegenpartij. Een hoekschop is een manier om het spel te hervatten. Een hoekschop wordt toegekend wanneer de bal volledig over de doellijn is gegaan, hetzij over de grond, hetzij door de lucht, en het laatst is aangeraakt door een speler van de verdedigende partij en mits niet gescoord is (zoals bepaald in Regel 10).

3 VerdedigingAanval Hoekschop getrapt vanuit deze kant van het speelveld 3

4 Doellijn Zijlijn OK X X Positie van de bal bij hoekschop 4 Procedure De bal moet binnen het hoekschopgebied liggen, het dichtst bij de plaats waar de bal de doellijn overschreed. De hoekvlaggenstok mag niet verplaatst worden. De bal is in het spel wanneer deze is getrapt en beweegt (zelfs indien hij de kwartcirkel niet verlaten heeft).

5 X 9,15 m Doellijn Zijlijn Plaats van de tegenspelers bij een hoekschop OK 5 De tegenspelers moeten zich op minstens 9m15 van het hoekschopgebied bevinden totdat de bal in het spel is. De bal moet getrapt worden door een speler van de aanvallende ploeg.

6 6 Overtredingen en straffen Hoekschop genomen door een andere speler dan de doelverdediger Als de nemer, nadat de bal in het spel is gebracht, de bal opnieuw raakt (behalve met zijn handen), voordat deze is geraakt door een andere speler: wordt een indirecte vrije schop toegekend aan de tegenpartij, te nemen vanaf de plaats waar de overtreding plaatsvond (zie Regel 13 – Plaats van de vrije schop) Als de nemer, nadat de bal in het spel is gebracht, opzettelijk de bal met de hand speelt, voordat deze is geraakt door een andere speler: wordt een directe vrije schop toegekend aan de tegenpartij, te nemen vanaf de plaats waar de overtreding plaatsvond (zie Regel 13 – Plaats van de vrije schop) wordt een strafschop toegekend wanneer de overtreding plaatsvond binnen het strafschopgebied van de nemer.

7 7 Hoekschop genomen door de doelverdediger Als de doelverdediger, nadat de bal in het spel is gebracht, de bal opnieuw raakt (behalve met zijn handen), voordat deze is geraakt door een andere speler: wordt een indirecte vrije schop toegekend aan de tegenpartij, te nemen vanaf de plaats waar de overtreding plaatsvond (zie Regel 13 – Plaats van de vrije schop)wordt een indirecte vrije schop toegekend aan de tegenpartij, te nemen vanaf de plaats waar de overtreding plaatsvond (zie Regel 13 – Plaats van de vrije schop) Als de doelverdediger, nadat de bal in het spel is gebracht, opzettelijk de bal met de hand speelt, voordat deze is geraakt door een andere speler: wordt een directe vrije schop toegekend aan de tegenpartij, wanneer de overtreding plaatsvond buiten het strafschopgebied van de doelverdediger, te nemen vanaf de plaats waar de overtreding plaatsvond (zie Regel 13 – Plaats van de vrije schop)wordt een directe vrije schop toegekend aan de tegenpartij, wanneer de overtreding plaatsvond buiten het strafschopgebied van de doelverdediger, te nemen vanaf de plaats waar de overtreding plaatsvond (zie Regel 13 – Plaats van de vrije schop) wordt een indirecte vrije schop toegekend aan de tegenpartij, wanneer de overtreding plaatsvond binnen het strafschopgebied van de doelverdediger, te nemen vanaf de plaats waar de overtreding plaatsvond (zie Regel 13 – Plaats van de vrije schop)wordt een indirecte vrije schop toegekend aan de tegenpartij, wanneer de overtreding plaatsvond binnen het strafschopgebied van de doelverdediger, te nemen vanaf de plaats waar de overtreding plaatsvond (zie Regel 13 – Plaats van de vrije schop) Voor elke andere overtreding van deze Regel wordt de hoekschop hernomen

8 8 Bijzonderheden Waar nodig, moet de scheidsrechter alvorens de hoekschop genomen wordt, iedere speler verwittigen de minimumafstand te eerbiedigen en de speler waarschuwen indien hij vervolgens de correcte afstand niet inneemt (de facultatieve markeringen aan de buitenzijde van het speelveld kunnen hierbij een hulpmiddel zijn). Indien een speler, bij het correct uitvoeren van een hoekschop, de bal opzettelijk op een tegenspeler trapt om de bal opnieuw in zijn bezit te krijgen en dit trappen niet onvoorzichtig, roekeloos of met buitensporige kracht gebeurde, dan moet de scheidsrechter het spel laten doorgaan.

9 Belangrijk Voor een gedetailleerde versie van Regel 17 verwijzen we naar volgende brochures: 1.F.I.F.A.-Regels van het Voetbalspel 2.Aanvullingen bij de “Regels van het Voetbalspel” Te downloaden via: http://www.belgianfootball.be/nl/spelregels http://www.belgianfootball.be/nl/spelregels 9


Download ppt "Initiatiecursus voor kandidaat-scheidsrechters - apr. 2013P.L. /G.F."

Verwante presentaties


Ads door Google