Beschouwing – De Laatste Tips

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Spelling en Schrijven en formuleren hoofdstuk 1,2&3
Advertisements

Algemene Weetjes Over Tekst verklaren en het CSE.
Schrijfvaardigheid en argumentatie
Citeren, verwijzen, voetnoten, paginanummering … GIP
Briefconventies 6 januari 2014
Uiterlijke structuur aanbrengen
Opmaak brief.
Strippentocht.
How to tackle a text Vakgroep Engels.
THEORIE LEESVAARDIGHEID IN BEELD
KOMMAGEBRUIK.
Zakelijk lezen Nederlands.
Bijeenkomst 6 oefentekst.
SAMENVATTEN van leerteksten… Tekst verkennen
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Een leesstrategie: toepassing
Slot 4Hc.
Beschouwing Inleiding en slot
Cursus Lezen 5 vwo.
Stappenplan Samenvatten
Proeftoets periode 1 4 havo.
Samenvatting Havo 5.
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Bouwplan 4Hc.
Blz. 98 Blok 4 5. Schrijfvaardig.
Inleiding, middenstuk, slot
Leesvaardigheid Hoofdstuk 1 t/m 3
Overzicht ViP’s* ViP-1: structuur 1
Teksten schrijven. Teksten schrijven Teksten schrijven – Waar gaat het over Onderwerp Titel Lead Tussenkopjes Illustraties Woorden vet/cursief.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
SET schrijfvaardigheid H5
Hoofdstuk 8 Brieven en s Deel 6: Schrijven Hoofdstuk 8 Brieven en s 1.
WOENSDAG 16 MAART VRIJDAG 18 MAART NEDERLANDS. PROGRAMMA  15 minuten lezen uit het leesboek  Bespreken werkplanner  Nakijken opdracht 3 en 4 (lezen)
Leesvaardig Examentraining.
Het schrijven van een betoog
TAAL BIJ TOETSEN Extra uitleg bij een aantal lastige kwesties.
Quiz tops en tips groep 5 en 6. Tops en tips In deze les maakte je maatje een gedicht over de nacht. Dit stond in ‘Zo zit het!’: ZO ZIT HET! Hier let.
Centraal Examen Nederlands
Examenvoorbereiding schrijfexamen.
Hoofdzaken/bijzaken/kernzinnen
Leesvaardigheid Lezen en leestoetsen. ▪ 1. Gouden tip voor leestoetsen ▪ 2. Hoe pak je leestoetsen aan? ▪ 3. Wat doe je bij onbekende woorden? ▪ 4. Hoe.
Schrijfvaardigheid en argumentatie
Lezen, schrijven en argumenteren
De vraag is je beste vriend
Cursus Leesvaardigheid
Sollicitatiebrief schrijven!
SET schrijfvaardigheid H5
GEDOCUMENTEERD SCHRIJVEN Revisited
Een informatief Artikel schrijven
Leesvaardigheid 2 Klaar voor je toekomst!.
Lezen H1 t/m H3 In deze PowerPoint: Op onderwerp: Op leesstrategie:
Essay Een essay is een beschouwende tekst over een literair, maatschappelijk of wetenschappelijk onderwerp, met een duidelijk persoonlijke inslag. Een.
Een beschouwing schrijven
H1, H2, H3 Nieuw nederlands Klas 3
Voorbereiding examen Stap 1: Noteer in het midden van je A3-papier jouw visie op het onderwerp. Stap 2: Vul jouw visie aan met trefwoorden/citaten uit.
Vwo 6 – week
Deelonderwerpen Hoe herken ik de deelonderwerpen van een tekst?
De indeling van teksten
Hoe schrijf je een recensie?
Recensie schrijven Klas 1e , RSFN.
Spreken en gesprekken 2.2 en 2.3 Schrijven 1.5 en 1.6 Grammatica 3.3
Interview verslag schrijven
incongruentie en dat/als constructie
4 havo Schrijflijn les 3
Inleiding, middenstuk, slot
Teksten lezen/Schrijven
Een (informatief) Artikel schrijven
Belangrijke begrippen ‘Lezen’
OVERTUIGEN.
Transcript van de presentatie:

Beschouwing – De Laatste Tips 5 vwo

Voorbeeld hele beschouwing Inleiding: Aandachttrekker: prima. Introductie onderwerp ontbreekt: zie achterkant. Vraagstelling: prima.

Voorbeeld hele beschouwing Middenstuk: De alinea’s zijn met elkaar in verband gebracht. Binnen de alinea’s kunnen de verbanden iets duidelijker, zie bijvoorbeeld alinea 2. De deskundigen worden met voor- en achternaam en functie benoemd. Er staan geen eigen meningen/beoordelingswoorden in het midden. De informatie uit de artikelen is niet altijd even goed begrepen: Kernzin alinea 2 wordt onvoldoende uitgelegd. Laatste zinnen alinea 3. Laatste zin alinea 4. Te veel citaten: je mag één mooi citaat gebruiken, de rest schrijf je in je eigen woorden. Meerdere deelonderwerpen in een alinea (misschien i.v.m. punt 2).

Voorbeeld hele beschouwing Slot: De vraag is aan het begin herhaald: kan je op weg helpen. Er wordt een samenvatting gegeven, maar geen duidelijke afweging (aan de ene kant … aan de andere kant). Eigen mening: prima. Uitsmijter: prima.

Afweging In het midden worden drie functies van humor uitgelegd: Versterken van sociale banden. Het doen van uitspraken die anders te kwetsend zouden zijn. Het opheffen van sociale scheidslijnen. Probeer op basis van deze drie functies en eventueel de gehele alinea’s in het middenstuk een afweging te schrijven.

Afweging Humor heeft dus verschillende functies. / Wat zijn dus de functies van humor? Aan de ene kant kan humor negatief gebruikt worden: humor stelt je in staat kwetsende opmerkingen te maken, opmerkingen die je misschien voor je zou houden als je ze niet in een grapje zou verpakken. Ook toont humor de verschillende klassen aan: hogere sociale klassen hebben een ander gevoel voor humor dan lagere. Aan de andere kant kan humor juist gebruikt worden om die sociale klassen te overstijgen, omdat gevoel voor humor kan veranderen. Humor kan dus ook positief gebruikt worden, om sociale banden te versterken. Je stijgt boven de verschillende functies uit, probeer de kern eruit te halen (negatief tegenover positief) en weegt de ene kant van de kern af tegen de andere kant van de kern.

Taal Echter was het bij het carnaval zo … Engels? Bij het carnaval was het echter zo … In het Nederlands begin je een zin niet met een voegwoord. ‘Maar’ wordt inmiddels stilzwijgend geaccepteerd, maar ‘echter’ nog niet. Zo beschrijven mensen uit de hoge sociale klasse een persoon met humor vaak met woorden zoals: … ‘zoals’ is een voegwoord, dus ervoor komt een komma. Zo …, zoals … Of: Zo … met de volgende woorden: … (na een dubbele punt komt alleen bij de directe rede een komma) Dus of een komma of een dubbele punt. In het slot noteer je je eigen mening: Zelf vind ik … Persoonlijk vind ik … Dubbelop: ik vind …