De geschiedenis van de geneeskunde

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kunnen microben wel nuttig zijn?
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
HET HISTORISCH REFERENTIEKADER
Presentatie van Ole Radelaar 11 maart
De theoretische cultuur (4) De moderne tijd: van betekenis naar structuur, van ethisch naar wetenschappelijk.
Gouden Eeuw Kunst en wetenschap Door de Renaissance, een kunststroming uit de 16e eeuw, was er opnieuw interesse voor de kunst en kennis uit de Oudheid.
Historische helden Edward Jenner werd geboren in 1749 in Engeland. Als kind hield Edward al van wetenschap en natuur. Hij bracht uren door aan de oevers.
GESCHIEDENIS in het 6de jaar
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Hoofdstuk 2 de tijd van jagers en boeren
De quiz bestaat uit 13 vragen.
COLUMBUS.
Andere uitingen Cultuur middeleeuwen.
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
De christelijke boodschap
Opdracht 8.
Joods-christelijk wereldbeeld
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
Godsdienst 1 1.
Het leven van Jezus. Hier leefde Jezus.
De opkomst van het christendom
Wetenschappelijke revolutie; De verlichting
De zwarte dood.
Omgaan met geschiedenis
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
De ontwikkeling van Het Christendom..
Woorden uit de woestijn
De ontwikkeling van het Christendom
Wij doen onze presentatie over het boeddhisme.
Europese Expansie overzee
Godsdienst 1 1.
Wetenschappelijke revolutie
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
1 opdracht 2 a. Ze was koningin van Egypte (51-30 v. Chr.). b. Sinds de verovering van Egypte door Alexander de Grote (332) maakte Egypte deel uit van.
DE MIDDELEEUWSE STAD.
Jezus, Mohammed, Mozes en Boeddha
DE CLANDESTIENE ZWARTE CHIRURG
Lev. 10:1-2 En de zonen van Aäron, Nadab en Abihu, namen ieder zijn vuurpan, deden daar vuur in en legden daar reukwerk op; zo brachten zij vreemd vuur.
Van eeuwenband naar tijdsband
VREDE.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Verwondering over de natuur
Paragraaf 1.3 Geen vaste woonplaats.
Paragraaf 1.4 Leven van de landbouw.
de SLIMSTE PAV’ER ter wereld
De golven van onze beschaving
Uitvindingen Leonardo da Vinci was een groot kunstenaar en uitvinder. Veel van de door hem ontworpen machines werden pas honderden jaren na zijn dood werkelijkheid.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Joods-christelijk wereldbeeld
Tijd van ontdekkers en hervormers – de vroegmoderne tijd
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
De gelaagde samenleving
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
H6 Ontdekkers en hervormers§6.1 Op naar de moderne tijd Wat moet ik weten aan het einde van de les? -Wat de Renaissance is en wanneer deze begon -Wat Humanisten.
Ontdekkers en hervormers
Ook bloei in de republiek op gebied van:
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Thema Leven Dl 2 Les 3 Het Immuunsysteem.
Regenten en vorsten 2.5 Wetenschap en techniek
Regenten en vorsten 3.5 Wetenschap en techniek
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
Ontdekkers en Hervormers
Ontdekkingen in de tijd van pruiken en revoluties
Joods-christelijk wereldbeeld
Rampen in de Middeleeuwen
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Transcript van de presentatie:

De geschiedenis van de geneeskunde PowerPoint Lesvoorbereiding De geschiedenis van de geneeskunde

Prehistorie (ca. 8000 v.C.- ca. 3500 v.C.) Primitieve kruiden en planten ‘magie’ genas de mensen (sjamaan) Men deed toen al aan schedelboringen (‘trepanatie’) Diende om kwade geesten uit de schedel weg te jagen.

Het Nabije Oosten (ca. 3500 v.C.- ca. 800 v.C.) geloof in bovennatuurlijke blijft aanwezig. Diagnoses, medicijnen en behandelmethodes Mummificatie (de Egyptenaren) Sterrenkunde (de Babyloniërs)

Klassieke Oudheid (ca. 800 v.C.- ca. 476) Geloof in bovennatuurlijke is aanwezig maar gaat gepaard met een meer wetenschappelijke kijk. later: enkel wetenschappelijke telt, gebaseerd op de natuur. Belangrijke figuur: Hippocrates (= vader van de geneeskunde) Deze man ontwikkelde de eed van Hippocrates De Romeinen gebruikten instrumenten (scalpel, pincet) Hygiëne werd steeds belangrijker.

Middeleeuwen (ca. 476- ca. 1450) De Islamitische wereld Heel veel vernieuwingen Zij waren de eersten die zich bezighielden met chirurgie en infectieziektes Arabische dokters ontdekten het bestaan van het metabolisme en het immuunsysteem.

Middeleeuwen (ca. 476- ca. 1450) Europa geen vooruitgang in de geneeskunde. ziektes waren een ‘straf van God’. In de late middeleeuwen kwam er meer interesse in geneeskunde door de oprichting van universiteiten Europa werd verwoest door de pest.

De pest (zwarte dood)

De pest (zwarte dood) Trof Europa tussen de 14e en de 19e eeuw 30% van alle Europeanen die toen leefden, stierf eraan. De pest werd al snel een pandemie (= een enorme verspreiding van een besmettelijke ziekte) De ziekte werd van dier (vlo, rat) op mensen overgedragen. Mensen stonden vol met bulten en zweren.

Nieuwe Tijd (ca. 1450- ca. 1750) De eerste microscoop werd gemaakt, Men ontdekte bacterieën en virussen als oorzaak voor ziektes. Geneeskunde wordt steeds wetenschappelijker. Andreas Vesalius: grondlegger van de anatomie (= kennis over het menselijk lichaam)

Moderne geneeskunde (1) In de 19e eeuw kwam de geneeskunde in een stroomversnelling. Heel veel ontdekkingen op heel korte tijd. Nieuwe technieken (kennis over scheikunde en laboratoriums) Nieuwe manier van denken: experimenten i.p.v. religieus denken Sterke stijging van de kennis over ziektes. Dokters gingen zich steeds meer specialiseren.

Moderne geneeskunde (2) Enkele belangrijke figuren en ontdekkingen: Louis Pasteur en pasteuriseren : het vernietigen van bacteriën in voedsel zodat je niet ziek wordt van bedorven voedsel. Semmelweis: zorgde voor minder overlijdens bij bevallingen door een betere hygiëne (handen wassen) Alexander Fleming was de ontdekker van penecilline, het eerste antibioticum Ontdekking van aspirine Darwin: evolutieleer, basis van de genetica, wat zou leiden tot de ontdekking van DNA later.

Moderne geneeskunde (3) Ontdekking van DNA in 1953: biologisch ‘paspoort’ voor iedereen Zorgde voor een revolutie in de geneeskunde Geneeskunde is nog altijd in ontwikkeling. Er is nog geen medicijn voor ziektes zoals kanker, ebola en aids Geneeskunde van de toekomst: Gebaseerd op cellen (cellen worden gebruikt om nieuwe ‘organen’ aan te maken Gebaseerd op voorkomen in plaats van genezen (dokters kunnen patiënten op voorhand vertellen wat ze later zullen krijgen, meer informatie beschikbaar)

20e eeuw ontdekking DNA- structuur leid tot ontwikkeling moleculaire biologie. nog steeds sterk verbonden met de kerk. voortdurende ontwikkeling

Opdracht Maak een tijdlijn met daarop de belangrijkste gebeurtenissen in de belangrijkste geneeskunde. Schrijf bij elke gebeurtenis: wie, wat, waar en wanneer Werk ordelijk en verzorgd.