Wetenschappelijke revolutie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De quiz bestaat uit 13 vragen.
Advertisements

Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
17de eeuw (1.3) Politieke rechten De Republiek was een Statenbond zonder sterk centraal gezag Dat leidde tot -moeizame besluitvorming (tijdrovend) -een.
De verlichting Paragraaf 2.
4.3 Politieke stromingen.
Hfd. 1.4 opkomst van machtige vorsten
4.1 De Pruikentijd.
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Paragraaf 7.1 Vorige les: wetenschappelijke revolutie
Frankrijk voerde oorlog tegen landen die bang waren voor een revolutie
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Over verlichte denkers en hun ideeën
De Verlichting.
Verlicht despotisme.
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Paragraaf 2.3 De Revolutie Begint!!.
Wetenschappelijke revolutie
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
Republiek versus Frankrijk
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Tijd van Pruiken en revoluties
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
Wetenschap-pelijke methode Empi- risme Experimenten Kritisch
Tijd van pruiken en revoluties,
De liberale revolutie in 1848
-Wat moet je weten aan het einde van de les?
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
Wat moet je weten aan het eind van de les
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wetenschappelijke revolutie
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
Paragraaf 3 Opkomst van machtige vorsten
Van gewesten naar eenheidsstaat
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw
Eind 18 e eeuw: Uitbraak van democratische revoluties Welk land heerste er over Amerika begin 18 e eeuw?
1.5 Vorsten in Europa Absolute vorsten
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
H8.1 De Verlichting Pruiken en revoluties.
H8.3 Burgers aan de macht: De Amerikaanse revolutie
Pruiken en revoluties – 1700 tot 1800
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
4.1 de Pruikentijd.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Immanuel Kant. Immanuel Kant: ‘Sapere Aude’ = durf te weten Kritische houding is goed, vraag bij alles na of het klopt. Onderzoek helpt de mens vooruit.
Paragraaf 8.1 De Verlichting
De tijd van de pruiken en de revoluties
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Absolute vorsten De vorsten (koningen) waren afhankelijk van de adel, de adel betaalde namelijk veel geld en zorgden voor soldaten  een koning is dit.
Pruiken en revoluties 3.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Blok 2 Vrijheid in Nederland
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
H8.2 Vorsten met Verlichte ideeën
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 BK Lesweek 3
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 BK Lesweek 4
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 KGT Lesweek 3
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 KGT Lesweek 6
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Transcript van de presentatie:

Wetenschappelijke revolutie Welk woordje weg? bourgeoisie privileges adel boeren burgers bourgeoisie Lodewijk XVI Absoluut vorst Staten Generaal Onderzoek bijgeloof Wetenschappelijke revolutie H2 Pruiken en revoluties §2.2 De Verlichting

Wat moet je weten aan het einde van de les? -Wat het verschil is tussen de wetenschappelijke revolutie en de Verlichting -Waar een idee aan moest voldoen om een verlicht idee te zijn -Welke ideeën verlichte denkers hadden -Wat Jonh Locke van het absolutisme vond -Wat Montesquieu van het absolutisme vond -Wat Voltaire voor een ideeën had -Hoe en waarom Lodewijk XVI de ideeën van de Verlichting wilde tegenhouden H2 Pruiken en revoluties §2.2 De Verlichting

In de 17de eeuw was de wetenschap- pelijke revolutie ontstaan Mensen geloofden dat je door te onderzoeken kon begrijpen hoe de natuur in elkaar zat In de 18de eeuw gingen mensen ook nadenken hoe de maatschappij in elkaar moest zitten H2 Pruiken en revoluties §2.2 De Verlichting

Wetenschappelijke revolutie Verlichting Hoe zit het heelal in elkaar Hoe kun je het beste een land besturen? Hoe werkt de bloedsomloop? Wie moet de macht hebben in een land? Waarom vallen we niet van de aarde? Hebben mensen grondrechten? Heeft de koning alleen recht op de macht? Waar is alles van gemaakt? Wanneer gaat water koken? Hebben mensen recht op veiligheid? Vragen om onderzoeken Vragen om over te denken traditie geloof staat H2 Pruiken en revoluties §2.2 De Verlichting

Niemand mag de gezondheid van een ander schaden! Mensen hebben grondrechten! Tuurlijk niet, hij krijgt de macht van het volk Ja, dat betent dat we zonder de standen kunnen De koning is natuurlijk niet door God aangesteld Of z’n vrijheid afnemen! Of z’n bezit afpakken!! Mensen zijn gelijk en vrij geboren Over het bestuur hadden de verlichte denkers een duidelijke mening H2 Pruiken en revoluties §2.2 De Verlichting

Het volk geeft een deel van zijn rechten aan de koning John Locke -De koning mag geen absolute macht hebben -Hij moet de macht delen met vertegenwoordigers van het volk -Als de koning de macht niet wil delen mag het volk hem afzetten Veiligheid Het volk geeft een deel van zijn rechten aan de koning Rechtelijke macht Sociaal contract Mensen-rechten H2 Pruiken en revoluties §2.2 De Verlichting

Gooi ze in de cel en censureer hun boeken! Montesquieu Gooi ze in de cel en censureer hun boeken! Uitvoerende macht Rechterlijke macht Wetgevende macht macht H2 Pruiken en revoluties §2.2 De Verlichting

-Mensen mogen zelf kiezen welke godsdienst ze willen Voltaire -Mensen mogen zelf kiezen welke godsdienst ze willen -God is de grote horlogemaker -Mensen moeten samen regelen hoe ze het land besturen -Om samen te besturen is goed onderwijs nodig H2 Pruiken en revoluties §2.2 De Verlichting

Wat moet je weten aan het einde van de les? -Wat het verschil is tussen de wetenschappelijke revolutie en de Verlichting -Waar een idee aan moest voldoen om een verlicht idee te zijn -Welke ideeën verlichte denkers hadden -Wat Jonh Locke van het absolutisme vond -Wat Montesquieu van het absolutisme vond -Wat Voltaire voor een ideeën had -Hoe en waarom Lodewijk XVI de ideeën van de Verlichting wilde tegenhouden H2 Pruiken en revoluties §2.2 De Verlichting