Toolboxmeeting Versie 1, februari 2005

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Toolbox Gevaarlijke stoffen
Advertisements

Programma (in willekeurige volgorde)
Veilig naar school een zorg voor ons allemaal
Werkgeversaansprakelijkheid
Basisveiligheid B-VCA V.04 Module 1
VCA HOOFDSTUK 3 ONGEVAL.
Werken met machines en gereedschappen
Huid en handschoenen.
FNV SAMEN IN BEWEGING VOOR KOOPKRACHT EN ECHTE BANEN! 30 NOVEMBER IN DE JAARBEURS, UTRECHT 1.
Basisveiligheid B-VCA V.04 Inleiding
De persoonlijke beschermingsmiddelen
Arbeidsrisico’s in de zorg
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Beschermingsmiddelen
Richard Tibben Toolbox.
Onbedoeld onduidelijk
RISICO VCA - Hoofdstuk 2.
Ongevallen en Opvolging
Veiligheidssignalisatie
RI&E faculteit biomedische technologie
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Breuken-Vereenvoudigen
woordpakket nummer 13e Je zorgt voor een vulpen en een groene balpen. Je ziet de woorden van het woordpakket gedurende 3 seconden. Je hebt 10 seconden.
woordpakket nummer 9 Je zorgt voor een vulpen en een groene balpen. Je ziet de woorden van het woordpakket gedurende 3 seconden. Je hebt 10 seconden om.
Riolen, reservoirs, tanks, kelders,leidingen, schachten, kokers…
A H M F K EB C x 85 Korte zijde bij C 2 e secties volte 14 m en op afstand komen ( 0,5 rijbaan)
Wat willen we vandaag doen?
1. Zicht op zwemmend redden
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Deze presentatie gaat over de risico’s van lawaai en over wat werkgever en werknemer hieraan kunnen en moeten doen. De presentatie is algemeen. Gebruik.
Toolboxmeeting Versie 1, maart 2005
Koning winter Ben jij voorbereid op extreem winterweer? Koude quiz.
Studienamiddag Prebes
Oversteken van een T-kruispunt Doelen : - bespreken van eventuele alternatieven - belang en functie interpreteren en toepassen - steeds ‘recht’ oversteken.
Deze presentatie gaat over afgeschermd werken: wat is dit en waarom kan het nodig zijn, wat zijn die risico’s die hierbij kunnen optreden en wat zijn de.
TOOLBOXMEETING WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS
TOOLBOXMEETING WERKEN LANGS DE OPENBARE WEG
VEILIG GEBRUIK VAN ELEKTRISCHE ARBEIDSMIDDELEN
Werken in besloten ruimten
DE VEILIGHEIDSSIGNALISATIE
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
H.7 Machines en gereedschappen
Werken in een arbeidsorganisatie
H.1 Veiligheid AOC Oost.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
H.2 Wetten en regels 2012.
Machineveiligheid: Conventionele draaibank
Werken in een arbeidsorganisatie
ARBO.
Werken in een arbeidsorganisatie
Veiligheids-/instructiekaart kolomboormachine
Machines en veiligheid 1
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Toolboxmeeting Versie 1, maart 2005 Wegenverkeerswet.
Toolboxmeeting Versie 1, november 2004
BASISVEILIGHEID (VCA)
VCA Basisveiligheid Hoofdstuk 1 Veiligheid
Veilig en gezond werken
Toolboxmeeting Versie 1, juni 2005
Toolboxmeeting Versie 1, februari 2005
Gevaarlijke chemische producten
Gevaarlijke chemische producten
Gevaarlijke chemische producten
Gevaarlijke chemische producten
Veilig werken met grondverzetmachines
Gevaarlijke chemische producten

Werken in een arbeidsorganisatie
Gevaarlijke chemische producten
Transcript van de presentatie:

Toolboxmeeting Versie 1, februari 2005 Veiligheid in de werkplaats

Inhoud Aandachtsgebieden voor de veiligheid Gevaren Wetgeving 2 Inhoud Aandachtsgebieden voor de veiligheid Gevaren Wetgeving Verantwoordelijkheden Knelpunten bij de inrichting en het gebruik Gevaarlijke machines Veilige inrichting en gebruik Veilig gebruik machines

Aandachtsgebieden voor de veiligheid 3 Aandachtsgebieden voor de veiligheid Grote en kleine werkplaatsen bij loonbedrijven. Onderhoud- en reparatiewerkzaamheden. Specialistisch personeel of een machinist en een bestuurder.

Gevaren Bekneld raken tussen verschillende onderdelen. 4 Gevaren Bekneld raken tussen verschillende onderdelen. In contact komen met draaiende onderdelen. Geëlektrocuteerd worden. Inademen van gevaarlijke dampen.

5 Wetgeving Arbowet: - schrijft voor dat de werknemer in een veilige en gezonde werkplek moet kunnen werken. Beleidsregels en AI bladen: - Geven concrete voorschriften over de inrichting en het gebruik van werkplaatsen. Arbobesluit: - Geeft wettelijke eisen voor machines (CE) en het gebruik daarvan (keuringen).

Verantwoordelijkheden 6 Verantwoordelijkheden Werkgever: - Zorgt voor een veilige inrichting en toezicht op veilig gebruik. Werknemer: - Mag geen onnodige risico’s nemen (roekeloos gedrag). - Moet zich aan de veiligheidsvoorschriften houden.

Knelpunten bij de inrichting en gebruik 7 Knelpunten bij de inrichting en gebruik Slechte klimaatbeheersing. Bij schadelijke dampen (lasrook, verflucht, brandstofdampen) onvoldoende afzuiging. Te weinig licht.

Knelpunten bij de inrichting en gebruik 8 Knelpunten bij de inrichting en gebruik Geen goede vluchtmogelijkheid. Geen aangepaste acculaadplaats.

Knelpunten bij de inrichting en gebruik 9 Knelpunten bij de inrichting en gebruik Rondslingerende voorwerpen. Slechte sanitaire voorzieningen en hygiëne.

Gevaar van machines In aanraking komen met ronddraaiende delen. 10 Gevaar van machines In aanraking komen met ronddraaiende delen. Beschadiging van elektrische onderdelen. Verkeerde slijpschijf. Het ontbreken van beschermkappen.

Gevaar van machines Brandgevaar. Ondeugdelijk hijs- en steunmateriaal. 11 Gevaar van machines Brandgevaar. Ondeugdelijk hijs- en steunmateriaal. Slechte ergonomische werkhouding. Lawaai.

Veilige inrichting en gebruik 12 Veilige inrichting en gebruik Goed klimaatbeheersingssysteem. Bronafzuiging bij laswerkzaamheden en uitlaatgassen. Voldoende verlichting.

Veilige inrichting en gebruik 13 Veilige inrichting en gebruik Aparte acculaadruimte. Opgeruimde werkplaats. Bereikbare vluchtroute. Goede hygiëne.

Veilig gebruik machines 14 Veilig gebruik machines Inspecteer de elektrische isolatie. Gebruik de juiste slijpschijven en beschermkappen.

Veilig gebruik machines 15 Veilig gebruik machines Gebruik de juiste hijs- en hefhulpmiddelen. Blijf uit de omgeving van draaiende onderdelen en draag sluitende kleding.

Veilig gebruik machines 16 Veilig gebruik machines Houd voldoende afstand t.o.v. brandbare materialen. Neem een goede lichaamshouding aan.

Veilig gebruik machines 17 Veilig gebruik machines Draag bij een geluidsniveau >80 db(A) altijd gehoorbescherming. Draag oogbescherming bij metaalbewerking- werkzaamheden.

Voordelen van veilig werken 18 Voordelen van veilig werken De kans op het ontstaan van een ongeval met letsel is kleiner. Op termijn zal er minder gezondheidsschade bij de medewerkers zijn. De werkomgeving is beter waardoor er prettiger en effectiever gewerkt wordt.

Belangrijke aandachtspunten 19 Belangrijke aandachtspunten Zorg voor een opgeruimde werkplaats. Zorg altijd voor voldoende afzuiging van schadelijke dampen. Heb voldoende kennis en vaardigheden bij werkzaamheden met bepaalde machines. Pas op als je in de omgeving van draaiende en bewegende onderdelen bevindt.