Reis door het hart van Gods Plan Probleem, Oplossing en Resultaat! 1 zaterdag 4 oktober 2014.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uit hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen
Advertisements

Is er leven na de dood?.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Wat is de bedoeling van Johannes?
15 juni 2014 Den Haag 1. De Bijbel... geschreven  door feilbare mensen  door kinderen van hun tijd  in verloop van duizenden jaren  op talloze plaatsen.
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
1. 12 DAAROM, gelijk door één mens de zonde de wereld is binnengekomen... 2.
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
1. 3 Indien iemand een andere leer verkondigt en zich niet voegt naar de gezonde woorden van onze Here Jezus Christus*... * = de woorden die de Here Jezus.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אחד
12 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... 1Kor. 12 – 14: over de plaats van 'het spreken in talen' hfst. 12: de minste van de charisma's hfst. 13: het.
Johannes-evangelie: Jezus nu heeft in aanwezigheid van Zijn discipelen nog wel veel andere tekenen gedaan, die niet beschreven zijn in dit boek, maar deze.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
HOEZO BIDDEN?.
Deel II verzoening.
Hel en verdoemenis II ver-doe-men, voor eeuwig veroordelen, naar de hel verwijzen “,,
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
1. Gereformeerde Synode dr. J.G. Geelkerken 3.
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
Pasen & Pinksteren op één dag!
OVERVLOEDIG IN HET WERK DES HEREN. 22 Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. NIET: allen in Christus…
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1. 33 GERECHTIGHEID GODS 21 Thans is echter buiten de wet om GERECHTIGHEID GODS openbaar geworden, waarvan de wet en de profeten getuigen, 34.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
zielig & geestig sluit aan op de inleiding - rups - vlinder
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
5 januari 2014 Deventer. EVANGELIE EU ANGELION 2.
ALVERZOENING?!.
1 donderdag 21 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 24 donderdag 21 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 24.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
Wij verdienen Zijn genade niet! 10 zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, 11 er is niemand die verstandig is, er is niemand.
31 augustus 2014 Zoetermeer 1. de vorige keer... Handelingen 20  Paulus' derde 'zendingsreis'  is op doorreis naar Jeruzalem  passeert Efeze (waar.
9 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 De vorige keer Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 23 Maar.
31 okt Urk 1. 2 tegenover traditie en kerkleer ALLEEN DE SCHRIFT tegenover verdiensten: ALLEEN GENADE tegenover werken van de mens: ALLEEN GELOOF.
1 4 september 2014 Rijnsburg 4 september 2014 Rijnsburg.
Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudieserie. Thema: “Met Christus gekruisigd”
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Ik wil jou van harte dienen
Zie het lam Gods... Johannes 1:29.
Bodegraven. terugblik: de aard van het opstandingslichaam  korrel zaad > plant  aardse lichamen > hemellichamen  vergankelijk > onvergankelijk.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Strijd tegen de zonde?.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Eén Heer: Christus Jezus
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
1 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21.
25 september 2014 Bodegraven Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 1Korinthe 15.
22 maart 2015 Zoetermeer 1. terugblik...  de relatie van Christus & de ekklesia wordt ten voorbeeld gesteld aan man & vrouw;  Hoofdschap = voorop gaan,
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
24 nov Zoetermeer 1. de context van Filippi
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
Het evangelie van de opstanding
"het woord der verzoening"
* Christus, het beeld en woord van God
Transcript van de presentatie:

Reis door het hart van Gods Plan Probleem, Oplossing en Resultaat! 1 zaterdag 4 oktober 2014

Enkele vragen Wat is het kader waarbinnen het verhaal van schepping, drama, redding en heerlijkheid zich afspeelt? Hoe heeft God het probleem van de zonde precies opgelost? Wat was Zijn formule hiervoor? Wat betekent het dat Jezus is gestorven voor onze zonden? Waarom zijn “allen ook gestorven toen Hij stierf”? Wat betekent het dat “Jezus tot zonde is gemaakt voor ons zodat wij Gods gerechtigheid mogen worden in Hem”? Waarom moest Jezus hierin de sleutelrol spelen, en niet iemand anders? Hoe ziet de “contrast-structuur” eruit? Wat is daar het resultaat van? 2

Uitgangspunten GOD is groter (liefde, almacht, etc) dan we kunnen bevatten => ons beeld van Hem kan niet groots genoeg zijn! Woord van God is gezaghebbend => het ENIGE middel voor een mens om te leren Wie God is en wat Zijn Plan is met de schepping Grondtekst (Hebreeuws en Grieks) is altijd maatgevend: één woord = één grondbetekenis In principe: vertaling van schriftwoord.nl 3

God heeft een doel met Zijn schepping Gesteld en gedreven door Zijn onbevattelijke, onvoorwaardelijke liefde! Op het spoor gehouden door Zijn allesomvattende almacht! Gebruikmakend van Zijn onmetelijk diepe wijsheid! 4

Laatste stappen tot het doel is bereikt Filippenzen 2 => 10 zodat in de Naam van Jezus iedere knie zou buigen, van hemelingen en van aardsen en van onderaardsen, 11 en iedere tong zou belijden dat Jezus Christus Heer is, tot heerlijkheid van God, de Vader. 5

Laatste stappen tot het doel is bereikt Filippenzen 2 => 10 zodat in de Naam van Jezus iedere knie zou buigen, van hemelingen en van aardsen en van onderaardsen, 11 en iedere tong zou belijden dat Jezus Christus Heer is, tot heerlijkheid van God, de Vader. 6 belijden van binnenuit, volkomen overtuigd

Laatste stappen tot het doel is bereikt Filippenzen 2 => 10 zodat in de Naam van Jezus iedere knie zou buigen, van hemelingen en van aardsen en van onderaardsen, 11 en iedere tong zou belijden dat Jezus Christus Heer is, tot heerlijkheid van God, de Vader. 7 Heer Eigenaar

Laatste stappen tot het doel is bereikt Kolossenzen 1 => 20 … door Hem [= Christus Jezus] het al met Zich uit te verzoenen in Hem, vrede makend door het bloed van Zijn kruis, door Hem, hetzij dat op de aarde, hetzij dat in de hemelen. 8

Laatste stappen tot het doel is bereikt Kolossenzen 1 => 20 … door Hem [= Christus Jezus] het al met Zich uit te verzoenen in Hem, vrede makend door het bloed van Zijn kruis, door Hem, hetzij dat op de aarde, hetzij dat in de hemelen. 9 het al alles wat bestaat in het hele universum, stoffelijk en niet stoffelijk.

Laatste stappen tot het doel is bereikt Kolossenzen 1 => 20 … door Hem [= Christus Jezus] het al met Zich uit te verzoenen in Hem, vrede makend door het bloed van Zijn kruis, door Hem, hetzij dat op de aarde, hetzij dat in de hemelen. 10 uit te verzoenen van vijanden vrienden maken, zowel tussen schepping en Schepper (wordt Vader!) als onder elkaar!

Laatste stappen tot het doel is bereikt Kolossenzen 1 => 20 … door Hem [= Christus Jezus] het al met Zich uit te verzoenen in Hem, vrede makend door het bloed van Zijn kruis, door Hem, hetzij dat op de aarde, hetzij dat in de hemelen. 11 DIT is de essentie – HIER gaat het om!

Laatste stappen tot het doel is bereikt 1Korinthiërs 15 => 28 En wanneer Hem [= de Zoon: Christus Jezus] het al zal zijn onderschikt, dan zal Hij, de Zoon, worden onderschikt aan Hem [= God, de Vader] die Hem het al onderschikt, zodat God zij Alles in allen. 12

Laatste stappen tot het doel is bereikt 1Korinthiërs 15 => 28 En wanneer Hem [= de Zoon: Christus Jezus] het al zal zijn onderschikt, dan zal Hij, de Zoon, worden onderschikt aan Hem [= God, de Vader] die Hem het al onderschikt, zodat God zij Alles in allen. 13 DIT is het uiteindelijke doel van God met Zijn gehele schepping!

God heeft een strategie om Zijn doel te kunnen bereiken Belangrijkste aspect van Zijn strategie is: CONTRAST! -Goed  Kwaad -Gered voor de komende aionen  Verloren voor de komende aionen -Uitgekozen (minderheid)  Niet-uitgekozen (meerderheid) -Diepte van zonde  Hoogte van Zijn genade -Aards lichaam  Hemels lichaam -Omvang van ellende en leed voor allen  Omvang van heerlijkheid en glorie voor allen! 14

15 G O D

16 G O D

17 G O D SCHEPPING

18 G O D tijdlijn ========  ??????????????????????

19 G O D Genesis 1:1 => In begin schiep Elohim de hemelen en het land. Genesis 1:1????????????

20 G O D tijdlijn ========  Genesis 1:1????????????

21 G O D Filippenzen 2:10-11 => zodat in de Naam van Jezus iedere knie zou buigen, van hemelingen en van aardsen en van onderaardsen, en iedere tong zou belijden dat Jezus Christus Heer is, tot heerlijkheid van God, de Vader. Genesis 1:1 Filippenzen 2:10-11

22 G O D

23 G O D Logos

24 G O D Logos Johannes 1:1 => In begin was het woord [Gr. = Logos] en het woord was op God gericht, en God was het woord.

25 G O D Logos SCHEPPING

26 G O D Logos SCHEPPING Kolossenzen 1:15 => Die het beeld is van God, de Onzichtbare, Eerstgeborene van heel de schepping.

27 G O D Logos SCHEPPING Kolossenzen 1:15 => Die het beeld is van God, de Onzichtbare, Eerstgeborene van heel de schepping. Openbaring 3:14 => Dit nu zegt de Amen, de trouwe en ware Getuige, het Origineel van de schepping van God.

28 G O D Logos Kolossenzen 1:15 => Die het beeld is van God, de Onzichtbare, Eerstgeborene van heel de schepping. Openbaring 3:14 => Dit nu zegt de Amen, de trouwe en ware Getuige, het Origineel van de schepping van God. 1Korinthiërs 8:6 => … er is voor ons maar één God, de Vader, uit Wie het al is en wij in Hem, en één Heer, Jezus Christus, door Wie het al is en wij door Hem.

29 G O D Logos tijdlijn ========  Genesis 1:1Filippenzen 2:10-11

30

31 G O D

32 G O D Johannes 1:3 => Alles kwam er door [= het woord] tot stand en buiten dit om kwam zelfs niet één ding tot stand dat tot stand is gekomen.

33 G O D Kolossenzen 1:16-17 => Want in Hem is geschapen het al in de hemelen en op de aarde, het zichtbare en het onzichtbare, hetzij tronen, hetzij heerschappijen, hetzij soevereiniteiten, hetzij autoriteiten, het al is door Hem en tot Hem geschapen, en Hij is vóór allen en het al heeft in Hem samenhang.

34 G O D tijdlijn ======== 

35 G O D tijdlijn ========  Johannes 1:1 1Korinthiërs 15:28

36 tijd ========  heerlijkheid ======= 

37 tijd ========  heerlijkheid ======= 

38 tijd ========  heerlijkheid ======= 

39 tijd ========  heerlijkheid =======  neerwerping van de wereld <= (Gr.) katabole kosmos

40 tijd ========  heerlijkheid =======  kwaad!! vernielen, kapot maken zonde!! doel missen neerwerping van de wereld <= (Gr.) katabole kosmos

41 tijd ========  heerlijkheid =======  Romeinen 5:12 => … net zoals door één mens de zonde de wereld is binnen gekomen, en door de zonde de dood, zo ging de dood door in alle mensen, waarop allen zondigden;

42 tijd ========  heerlijkheid =======  Romeinen 5:12 => … net zoals door één mens de zonde de wereld is binnen gekomen, en door de zonde de dood, zo ging de dood door in alle mensen, waarop allen zondigden; één mens overtreedt zonde in de wereld dood in de wereld dood = gevolg voor alle mensen alle mensen zondigen!

43 tijd ========  heerlijkheid =======  Romeinen 5:12 => … net zoals door één mens de zonde de wereld is binnen gekomen, en door de zonde de dood, zo ging de dood door in alle mensen, waarop allen zondigden; één mens overtreedt zonde in de wereld dood in de wereld dood = gevolg voor alle mensen alle mensen zondigen! 1Korinthiërs 15:56 => De steek nu van de dood is de zonde en de kracht van de zonde is de wet.

44 tijd ========  heerlijkheid =======  Jezus Christus => lijden, sterven voor onze zonden, begraven en opgewekt op de derde dag 1Korinthiërs 15:3-4 => Want ik geef door aan jullie ten eerste wat ook ik aanvaardde: dat Christus stierf voor onze zonden, naar de Schriften, en dat Hij werd begraven en dat Hij werd opgewekt op de derde dag, naar de Schriften, …

45 tijd ========  heerlijkheid =======  1Petrus 1:19-20 => … met het kostbaar bloed van Christus, als van een vlekkeloos en onbesmet lam, tevoren gekend, ja vóór de neerwerping van de wereld, maar openbaar gemaakt op het laatste van de tijden, vanwege jullie, … Openbaring 13:8 => … het Lammetje, Dat geslacht werd vanaf de neerwerping van de wereld. neerwerping van de wereld <= (Gr.) katabole kosmos

46 tijd ========  heerlijkheid ======= 

Wanneer is de bodem bereikt? 47

Wanneer is de bodem bereikt? Deze is bereikt als de exacte MINIMUMhoeveelheid kwaad is verstrekt die nodig is om Gods perfecte, glorieuze en schitterende doel te realiseren. 48

49 tijd ========  heerlijkheid ======= 

50 G O D tijdlijn ========  Johannes 1:1 1Korinthiërs 15:28

51 G O D Johannes 1:14 => En het woord werd vlees en sloeg zijn tent op onder ons.

52 G O D tijdlijn ========  Johannes 1:1 1Korinthiërs 15:28

53 tijd ========  heerlijkheid =======  Jezus Christus => lijden, sterven voor onze zonden, begraven en opgewekt op de derde dag 1Korinthiërs 15:3-4 => Want ik geef door aan jullie ten eerste wat ook ik aanvaardde: dat Christus stierf voor onze zonden, naar de Schriften, en dat Hij werd begraven en dat Hij werd opgewekt op de derde dag, naar de Schriften, …

54 G O D Johannes 3:17 => Want God zond de Zoon niet in de wereld zodat Hij de wereld zou oordelen, maar dat de wereld door Hem gered zal worden.

55 G O D Johannes 3:17 => Want God zond de Zoon niet in de wereld zodat Hij de wereld zou oordelen, maar dat de wereld door Hem gered zal worden.

56 G O D 2Korinthiërs 5:14 => Want de liefde van Christus dringt ons, dit oordelend: dat één ten behoeve van allen stierf, dus zijn zij allen gestorven.

57 G O D 2Korinthiërs 5:14 => Want de liefde van Christus dringt ons, dit oordelend: dat één ten behoeve van allen stierf, dus zijn zij allen gestorven.

58 G O D 2Korinthiërs 5:21 => Want Degene die geen zonde kende, maakte Hij ten behoeve van ons zonde, opdat wij gerechtigheid van God mogen worden in Hem.

59 G O D 2Korinthiërs 5:21 => Want Degene die geen zonde kende, maakte Hij ten behoeve van ons zonde, opdat wij gerechtigheid van God mogen worden in Hem.

60 G O D Jesaja 1:18 => Kom, alstublieft, dan zullen we corrigeren, zegt JAHWEH. Al zouden jullie zonden worden als dubbel gedompeld scharlaken, ze zullen wit worden als de sneeuw. Al zouden ze rood zijn als karmozijn, ze zullen worden als de wol.

61 G O D Jesaja 1:18 => Kom, alstublieft, dan zullen we corrigeren, zegt JAHWEH. Al zouden jullie zonden worden als dubbel gedompeld scharlaken, ze zullen wit worden als de sneeuw. Al zouden ze rood zijn als karmozijn, ze zullen worden als de wol. Laten we de zaak rechtzetten

Gods formule? 62

Gods formule? Rood (zonden) + Rood (zonde – Jezus als offer) = Wit (opgeheven => rein!) 63

64 tijd ========  heerlijkheid ======= 

… en vanuit Gods oogpunt? 65

66 tijd ========  heerlijkheid =======  Vanuit GODS oogpunt!

67

Resultaat van Gods Plan?? Maakte Jezus precies goed wat Adam verpestte? 68

Resultaat van Gods Plan?? Maakte Jezus precies goed wat Adam verpestte? 69 1Korinthiërs 15:45 => En zo ook werd het geschreven: de eerste mens, Adam, werd een levende ziel, de laatste Adam een levendmakende geest.

Resultaat van Gods Plan?? Maakte Jezus precies goed wat Adam verpestte? 70 1Korinthiërs 15:45 => En zo ook werd het geschreven: de eerste mens, Adam, werd een levende ziel, de laatste Adam een levendmakende geest. levendmakende écht LEVEN, buiten bereik van de dood!

Resultaat van Gods Plan 71 Oorzaak OmschrijvingGetal Genot van de mens door één hap van de vrucht +1+1

Resultaat van Gods Plan 72 Oorzaak OmschrijvingGetal Genot van de mens door één hap van de vrucht +1+1 Gevolg OmschrijvingGetal Wereldwijde eeuwenlange ellende en kwaad voor de hele mensheid -/- 1 miljard

Resultaat van Gods Plan… 73 Gevolg OmschrijvingGetal Wereldwijde eeuwenlange ellende en kwaad voor de hele mensheid -/- 1 miljard Oorzaak OmschrijvingGetal Genot van de mens door één hap van de vrucht +1+1 Onnoemelijk lijden en sterven van Jezus Christus -/- 1 miljoen

Resultaat van Gods Plan!! 74 Oorzaak OmschrijvingGetal Genot van de mens door één hap van de vrucht +1+1 Onnoemelijk lijden en sterven van Jezus Christus -/- 1 miljoen Gevolg OmschrijvingGetal Wereldwijde eeuwenlange ellende en kwaad voor de hele mensheid -/- 1 miljard Wereldwijde glorie, heerlijkheid en genot + 1 miljard x 1 miljoen

75 G O D tijdlijn ========  Johannes 1:1 1Korinthiërs 15:28

76