De VNG Vrijwilligerspolis

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LippmannVrijwilligerspakket Lippmann Vrijwilligersverzekering.
Advertisements

Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Hoe werkt een (gemengde) VvE?
Datum 28 augustus 20.
Veilig naar school een zorg voor ons allemaal
Werkgeversaansprakelijkheid
Aansprakelijkheid: wees bewust van uw risico’s!
Brandverzekering met afstand van verhaal
1 VNG VRIJWILLIGERSPOLIS Albert Meijer accountmanager overheid.
1 VNG VRIJWILLIGERSPOLIS Albert Meijer accountmanager overheid.
Talent Verplicht! De Tegenprestatie naar Vermogen.
WELKOM !! Inhoud VMBO Wat is het leerwerktraject (LWT)?
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Financiële Planning. Financiële planning  Goede oudedagsvoorziening. Is uw pensioen en AOW wel toereikend?  Inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid.
• een overeenkomst waarbij • een partij (de verzekeraar) zich tegenover de andere partij (de verzekeringsnemer) ertoe verbindt, • tegen betaling van een.
Nieuwe Vrijwilligersverzekering Gemeente Dronten
WMO Praat mee!.
Verzekeren.
De decentralisaties in het sociale domein staatsrechtelijk bekeken
‘Het podium op voor Villa Joep!
De vrijwilligerswet in een notendop! VSVw vzw 2009.
Welkom Kennisbijeenkomst ‘Vrijwilligersmanagement’
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Veiligheidscommissie
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
Geld op de plank Workshop over niet-gebruik van inkomensregelingen Mariëlle Pieterse, Breda Sjoerd van Gurp, Breda Martijn Schut, Stimulansz.
KBO-Brabant & IAK Zorgverzekering 2014
Informatieve ouderavond mavo 4 24 januari 2013 Welkom!
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter?
Anders Actief als vrijwilliger? Onderwerpen:
Iedereen zet zich in Tegenprestatie of Maatschappelijke bijdrage.
Lokaal Makelaarschap en Maatschappelijke Stage = 3 Driebergen, 7 oktober 2008 José Roelands Mieke Erlings.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Minor Financieel advies en ondersteuning Verzekeringen, week 6 bedrijfsverzekeringen W.H. Korthouwer Week 5 Zorg-en inkomensverzekeringen.
{ Workshop 1 Verantwoordelijkheden, procedures, openbaarheid Peter Horsman.
“SODEXO SUPPORTS ME” KENNEN EN UITLEGGEN
MEE maakt meedoen mogelijk
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
JAN DE WILD VRIJWILLIG OUDERENADVISEUR SBOG. TIEL,18 NOVEMBER 2014 Veranderingen in de langdurige zorg.
LOKALE HUURDERSRAAD HATTEM 20 november GEWOON! Veranderingen in de regelgeving op het gebied van Welzijn en zorg vanaf 1 januari 2015 Afschaffing.
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Verzekeraar De verzekeringsmaatschappij. 4.1 Wie betaalt de schade? © Noordhoff Uitgevers 2011.
Recht H2 Verzekeringen Ondernemer.
4.1 Pijn in je eigen portemonnee? ↗ Verzekerde ↗ Degene die zich verzekert bij een verzekeringsmaatschappij ↗ Verzekeraar ↗ De verzekeringsmaatschappij.
7.1 Wie is toch die overheid?
Verzekeren 4.1 Wie betaalt de schade?
Ontbijtseminar Verantwoordelijkheid & aansprakelijkheid Door Foka Bruggema en Saskia Henze.
Nieuwe regeling Vrijwilligerswerk WW Presentatie nieuwe regeling Vrijwilligerswerk WW1.
Even over vrijwilligers. De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd Albert Meijer Accountmanager Overheid.
Verzekeringen toertochten GEWEST NH/UTRECHT 12 OKTOBER 2015.
Instructie hfst 4. Belangrijke begrippen Premie= bedrag dat je voor de verzekering betaalt. Hoogte hangt af van het risico,de waarde van het verzekerde,wel.
AANSPRAKELIJKHEID IN HET VERKEER. AANSPRAKELIJKHEID Inhoud 1.De vergoeding van de zwakke weggebruiker. 2.De aansprakelijkheid van en voor de leerlingen.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Het pgb vanaf 2015 actualiteiten Frans van der Pas Scherpenzeel 28 oktober 2014.
Zicht op verzekeringen voor verenigingen en instellingen 21 april 2016, Mart Hanssen.
1 VNG VRIJWILLIGERSPOLIS Albert Meijer accountmanager overheid.
NVZD Bestuurdersaansprakelijkheid 3 maart Agenda 1.Wettelijke omgeving 2.Risicobeheer 3.Risico overdracht 4.Verzekering 5.Aandachtspunten.
Thei Fuchs - Aon Zuid Oost Nederland – Maastricht – Eindhoven - Nijmegen VERZEKERINGSPAKKET VRIJWILLIGERS Gemeente Maastricht 21 april 2016.
1 Beweging Academie Groepsactiviteiten organiseren / Goed verzekerd!
Uw veiligheid, onze zorg. Bereken je autopremie Baloise Insurance brengt klanten tot bij u Uw veiligheid, onze zorg.
Vrijwilligerswerk is onbetaald en niet verplicht werk voor anderen of voor de samenleving. Vrijwilligerswerk is voor iedereen vanaf 13 jaar tot 99 mogelijk.
Stimuleringsfonds 2016 Bijeenkomst 31 mei 2016 De Baander Dalen.
Even over vrijwilligers. De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd Arjan Mengerink Accountmanager Overheid.
De mogelijkheden na de huisartsenopleiding:
Vrijwillige inzet en ZZP’ers Een (on)mogelijke combinatie?
Onderdeel van:.
De VNG Vrijwilligerspolis
De VNG Vrijwilligerspolis
De VNG Vrijwilligerspolis
Transcript van de presentatie:

De VNG Vrijwilligerspolis Een andere benadering van het verzekeren van vrijwilligers John van der Voordt, VNG Verzekeringen

Aanleiding Wet maatschappelijke ondersteuning Vrijwilligers onmisbaar in samenleving Vrijwilligerswerk is niet zonder risico Risico’s niet altijd goed afgedekt

Uw gemeente ondersteunt vrijwilligers omdat: “Zonder vrijwilligers is er voor veel sociale verbanden, zoals sportclubs, buurtverenigingen, kerken en scholen geen toekomst.” “Het belang van vrijwilligerswerk zal de komende jaren verder toenemen.”

De totstandkoming De Rijksoverheid maakte in 2008 structureel geld vrij voor het verzekeren van alle vrijwilligers in Nederland. VNG Verzekeringen ging op zoek naar de mooiste, beste en meest passende oplossing voor de vrijwilligersverzekering en kwam daarvoor bij Centraal Beheer Achmea. Het resultaat: De ‘geboorte’ van de VNG Vrijwilligersverzekering.

Uitgangspunt VNG Vrijwilligerspolis Vrijwilliger mag niet in de kou staan!

De Actie van uw gemeente: “Verzeker alle vrijwilligers in Nederland! En dus ook in uw gemeente” Resultaat: Er is een structureel bedrag vrijgemaakt op de begroting van uw gemeente.

Risico’s van vrijwilligerswerk (algemeen) Vrijwilliger loopt letsel op tijdens het vrijwilligerswerk Vrijwilliger brengt schade toe aan derden Bestuursfunctie niet zonder financieel risico voor privévermogen Vrijwilligers die voor hun vrijwilligerswerk met hun eigen auto deelnemen aan het verkeer Rechtsvervolging

VNG Vrijwilligersverzekering Bestaat uit 2 delen: De VNG Vrijwilligers BasisPolis De VNG Vrijwilligers PlusPolis Nagenoeg alle gemeenten hebben beide polissen gesloten.

VNG Vrijwilligers BasisPolis Aansprakelijkheidsverzekering Vrijwilliger Ongevallenverzekering Vrijwilliger Persoonlijke eigendommen 24 uur huishoudelijke hulp indien nodig

Aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers Vrijwilliger brengt schade toe aan derden “Schade aan derden” (zaak- en/of letselschade)

Ongevallenverzekering voor Vrijwilligers Vrijwilliger loopt letsel op tijdens het vrijwilligerswerk Overlijden Invaliditeit

VNG Vrijwilligers PlusPolis Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen Rechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers

Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen In relatie tot aansprakelijkheid m.b.t. vrijwilligerswerk, dus bij evenementen en gewone relaties met derden is de aansprakelijkheid niet verzekerd. Advies: eigen aansprakelijkheidsverzekering niet beëindigen! Denk ook aan een verenigings-verzekering.

Bestuurdersaansprakelijkheid voor Vrijwilligers Bestuursfunctie: risico om in privé-vermogen aangesproken te worden.

Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen Vrijwilligers die voor hun vrijwilligerswerk met hun eigen auto deelnemen aan het verkeer

Rechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers Voor het verhalen van schade op derden Voor het verlenen van STRAFrechtsbijstand Voorbeeld: Gerard gaat 1x per jaar met een kerkelijke organisatie kerststukjes brengen. Hij wordt aangereden door een ander voertuig (schuldige) en wil de schade verhalen op de tegenpartij.

Waarom de VNG Vrijwilligersverzekering? AVP biedt niet altijd en voldoende dekking voor vrijwilligerswerk Vrijwilliger kan niet altijd terugvallen op de aansprakelijkheidsverzekering van de organisatie waarvoor hij/zij vrijwilligerswerk verricht. Niet iedere organisatie heeft een aansprakelijkheidsverzekering Niet elke organisatie waarvoor de vrijwilliger een bestuursfunctie verricht heeft een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Niet elke organisatie heeft een ongevallenverzekering voor vrijwilligers Niet iedere organisatie heeft een rechtsbijstandverzekering voor vrijwilligers

Voor wie geldt de verzekering? “Vrijwilliger is degene die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.” Géén leeftijdsgrens! Aanmelding niet nodig!

Voor wie geldt de verzekering niet? Vrijwilligers van de Politie Vrijwilligers van de Brandweer Uitkeringsgerechtigden die in het kader van een tegenprestatie vrijwilligerswerk verrichten Géén leeftijdsgrens! Aanmelding niet nodig!

Verbeteringen vrijwilligerspolis Mantelzorgers nu ook verzekerd voor de Ongevallenverzekering en de Persoonlijke eigendommenverzekering Vrijwilligers van een verzekerde gemeente zijn altijd verzekerd Vereenvoudiging schadeafhandeling Sinds 1 januari 2011: - is de maatschappelijk stagiair volledig verzekerd! - is de premie meerdere malen verlaagd - zijn de eigen risico’s afgeschaft

Verbeteringen vrijwilligerspolis 2 Sinds 1 januari 2013 is de premie gelijk gebleven ondanks verhogingen van de assurantiebelasting Met ingang van 1 januari 2014 is: - de premie wederom verlaagd - is de buitenlanddekking expliciet opgenomen - zijn inzittenden verzekerd zoals de vrijwilliger voor ongevallen en overlijden. VNG Verzekeringen zal waar mogelijk de verzekering verbeteren!

Schade en dan? Vrijwilliger (of organisatie) meldt schade bij gemeente via (digitaal) schadeformulier Gemeente meldt schade bij Centraal Beheer Achmea. Centraal Beheer Achmea wikkelt schade af met benadeelde De gemeente wordt op de hoogte gehouden van de afwikkeling van de schade

Vragen? VNGV.NL