Deel 3 Paneldiscussie. Krijgt de christelijke invalshoek voldoende aandacht in de medische zorg? Lieverse: Christenen zijn als minderheid vaak bang om.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Advertisements

Verlichtingsdenker: vertrouwen in de rede
De les van de graankorrel
Is er leven na de dood?.
Johannes 11:1-44 Lazarus, de broer van Maria en Marta
Op weg naar Pasen De 14 staties van Jezus
De beroemdste persoon die er is …
presentatie NPV 10 oktober 2012
JÉSUS UN PEU NONO JEZUS – EEN BEETJE SIMPEL Maria-Magdalena, ik zou je een dienst willen vragen … ik maak me zorgen over mijn zoon Jezus, hij is bijna.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Ongeneeslijk… ziek en dan?
Goed Karma Dit is een mooie tekst, en kort. Geniet ervan! Het is wat de Dalai Lama te zeggen heeft voor Je hoeft het maar een paar seconden lezen.
Lees aandachtig deze boodschap, heel belangrijk !
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Opnieuw Steeds opnieuw ben ik andere aspecten van
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Hoe kun je Geloven? 1.
Welkom.
Woord van Leven Februari 2010.
ALS HET IN HET LEVEN TEGENZIT.
WIJZE SPREUKEN !.
Rol van de arts bij het zelfgekozen levenseinde
WONDERVOL LEVEN Muziek: Lara Fabian.
Geprezen zij de Heer opwekking 44
Zingen Vers 1 Ik kom met haast, roept Jezus' stem.
God en ons.
Johannes 9. 1 En voorbijgaande zag Hij een man, die sedert zijn geboorte blind was. 2.
Geloven en nu….
De trein van het leven Het leven is als een treinreis.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Troost Welke troost geeft jou de opstanding van het vlees? Welke troost geeft jou het geloof in het eeuwige leven? Welke troost geeft jou de wederkomst.
Wat doet de Heilige Geest?
Wie heeft u in zijn ban gekregen? We houden niet zo van wetten, toch leveren we ons er makkelijk aan uit – alsof er een magische aantrekkingskracht is.
Job 38 :1 – 4 1 En de HEER antwoordde Job vanuit een storm. Hij zei: 2 Wie is het die mijn besluit bedekt onder woorden vol onverstand? 3.
Woord van Leven Oktober 2009.
Heb lief, alsof je nooit werd gekwetst… Bobby Vinton Roses are red.
HOE KAN IK BREKEN MET EEN SLECHTE GEWOONTE? HOE KAN IK BREKEN MET EEN SLECHTE GEWOONTE? LEZEN: ROM.7:13-25; JOH.8:31-36.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Vrienden.
Adrianuslezing 2014 'Lijden en geloof' DEEL 1
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Hoe gaat het verder na Bethel?
Verslag Adrianuslezing Deel 2. Vroeger was de dood veel meer onderdeel van het leven dan nu. In de Middeleeuwen was er vaak sprake van een plotselinge.
Goedendag computerbezitter!
Godsdienst. Ben jij een christen? Wat is een christen?
Zie hoe Jezus lijdt voor mij
“de liefde van God”.
PowerPointsite-bep Dit is een baby zoals iedereen ze zou willen hebben maar helaas zijn ze zo niet verkrijgbaar.
Preek 1 Petrus 5: 6-11.
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Vandaag is het 4e thema van het project aan de beurt. Het gaat over verdriet in huwelijken en gezinnen. Soms gaat het helemaal niet goed in een huwelijk:
HOE BLIJF JE GELOVEN TERWIJL JE WACHT OP GOD? HOE BLIJF JE GELOVEN TERWIJL JE WACHT OP GOD? Romeinen 4:17-20 ‘t Veerlicht Raamsdonksveer.
Heb lief, alsof je nooit werd gekwetst.... Werk, alsof je nooit geld nodig had...
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
STOPPEN MET DIALYSEREN
Visie Marcel en Tjarda. Visie Visie geeft eenheid Joh 17: 21 Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn,
DoeMeeDienst GemeenteGroeiGroep 28 februari 2016 Thema: Als kinderen andere wegen gaan…. Welkom!
Wat heeft een eenzaam en bang schaap nodig?. Zoek je ook naar liefde, warmte, bemoediging en bescherming? Verlang je naar een goede relatie? Is er iemand.
Eenzaamheid Wat is het en is er iets aan te doen?.
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
Leerdienst thema 2 ‘Christen zijn: naar Christus toe bewegen’ 1 Thema 2: Christen worden, christen zijn christen blijven Wat is christen zijn ? 1.Duidelijke.
Vroegtijdige zorgplanning in de thuissituatie Yolanda Hustings Kim Haesen.
UW HEER LEEFT – het leven loopt niet dood 1. Hij liep niet dood op het kruis; maar leeft bij zijn Vader 2. U loopt niet dood in de zonde; leef voor uw.
Verdieping Timemanagement
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
ETHIEK/ kwaliteitszorg
Informatievaardigheden
Transcript van de presentatie:

Deel 3 Paneldiscussie

Krijgt de christelijke invalshoek voldoende aandacht in de medische zorg? Lieverse: Christenen zijn als minderheid vaak bang om zich te uiten. Er is daardoor een zeker Calimero-effect. Maar ik ervaar dat veel collega’s oprecht nieuwsgierig zijn naar het denken als Christen. Geestelijke verzorging is een onderdeel van de zorg. “De Staat zorgt voor de wond, God zorgt voor genezing”, zo staat boven de ingang van een ziekenhuis in Parijs. Van Voorst: door de diverse medische specialismen gaat een holistische benadering verloren. Om die te bevorderen is er een handboek van de katholieke medische ethiek. Hoe kun je omgaan met mensen die ernstig psychisch lijden? Van Voorst: Ik ben geen medicus maar moet denken aan een bekende, bij wie een gedragsverandering optrad door psychisch lijden. Hij werd een ander persoon. In deze uitzichtloze situatie bleef hij toch aan het geloof vasthouden. Hij hield een kruis in zijn hand vast en op de moeilijkste momenten hield hij dat nog steviger vast. Lieverse: psychisch lijden is een belangrijk onderwerp. Dat geldt ook voor de palliatieve zorg in combinatie met een psychische problematiek. Van Voorst: het is van groot belang dat er veel aandacht is voor verpleging.

Stel dat er niets te 'palliëren' is, dan blijft alleen ondraaglijk lijden over. Lieverse: Ik zie lijden als een kwaad dat we moeten verlichten. Verzachten van lijden kan aanvaardbaar zijn, onder omstandigheden ook wanneer dat het risico van sneller overlijden zou verhogen. Ik denk soms in drie gradaties. Genezen kunnen we soms. Verlichten kunnen we vaak en troosten kunnen we altijd. Ik heb nooit euthanasie gepleegd en zal dat ook nooit doen. Ik heb ook nooit daarvoor doorverwezen. Van Voorst: ik denk ten diepste (lijden is vaak een mysterie) dat niemand verlost wordt door euthanasie te ondergaan. De dood is de cumulatie van alle lijden. Het is de poort naar het volgende leven. Het is niet aan ons om die poort te openen, om daarover een beslissing te nemen. Vaak zijn er voldoende mogelijkheden om het lijden draaglijk te maken. Hoe dan te denken over een kindje dat ondraaglijk lijdt? Lieverse: vaak gaat het om beeldvorming. Dan komen extreme situaties voor de camera om een weg te effenen voor euthanasie. Er is bijvoorbeeld veel discussie over kindjes die met een open rug geboren worden. In de huidige richtlijnen kan het lijden van de ouders al een doorslaggevende rol spelen. Het is echter geen uitgemaakte zaak dat bij een bepaalde aandoening een lijdensweg moet volgen. Ik hoor vaak over kinderen met het syndroom van Down dat zij het zonnetje in huis zijn. Opmerking vanuit de zaal: er is ook een morele kant. Willen we een leuk of een zinvol leven?