Bioweek 2015 van 6 tot 14 juni “Met bio investeer ik in de toekomst”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VOEDING Het klimaat verandert. Wat kan je zelf doen? 2012.
Advertisements

Kenmerken van Keurmerken
ONTWIKKELINGEN IN DE AGRARISCHE INDUSTRIE & MILIEUPROBLEMATIEK
Kijk van de Dierenbescherming op de vleesveehouderij Bert van den Berg, senior beleidsmedewerker veehouderij Nederlandse Vereniging tot Bescherming van.
Thema 4, Mens en Milieu Misschien niet het meest “sexy”onderwerp
Biotoop / ecosysteem leefomgeving.
BUITENLANDS RUNDVLEES Verdeeld door:. Algemeen Verkrijgbaar per spierdeel vacuüm verpakt Minimum 14 dagen houdbaar bij levering (0-4°C) Leverbaar uit.
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Suriname Soraya van Lomwel.
Biologische catering Milieu platform zorgsector 13 november 2007 Marjolein Engelen-Esman Ketenmanager Catering Task Force Marktontwikkeling Biologische.
Voorbereiding H14 Klas 4G.
Thema: Voedselrelaties
Hoe en waarom brengt de burger zijn snoeihout snel naar de biomassa verbrander? Van consument tot biomassaleverancier.
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Terra Tweede Fase havo © Wolters-Noordhoff bv
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv Make poverty history In 2000 zijn millenniumdoelen vastgesteld, bijvoorbeeld: in 2015 moeten armoede.
Kleine tuinen geen tuin geveltuin buurttuinen meerwaarden ecologie leefbaarheid sociaal platteland  stad individu  publieke ruimte Velt Eetbaar Kortrijk.
Thema 2: Voeding en Vertering
2.1bevolkingsgroei in modellen
Plantenveredeling: wat is dat?
3 H/V, kiezen voor een profiel
Stedennetwerk DuurzaamDoor Terugblik en vooruitzicht oktober, Jan Eelco Jansma.
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Potverdorie, eet normaal!
Mens en milieu 5H. Landbouw Bemesten  kan leiden tot uitspoeling – Kunstmest (nitraat/NO3 - en fosfaat/PO4 3-) – Stalmest (reducenten zetten dit om tot.
JR Velt vzw Met de steun van het ministerie
Vakleer/warenkennis L. van der Meer
Biologische landbouw in de landen van het Zuiden kansen voor duurzame ontwikkeling?
Afval Hoe kom je eraan? Wat moet je ermee?.
Meerjaren-plan gewasbescherming MJPG. Start in 1987  Veel milieuproblemen:  - vervuilde lucht  - vervuild oppervlaktewater  - vervuilde grond  Eén.
Kracht van Koeien Springplank naar een duurzame (melk)veehouderij Oplossingen beoordelen Wageningen UR Livestock Research.
Potverdorie, eet normaal!
Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord.
A. Bianco “Mondo dei Sapori” -Italia in Olanda- HJ van Dasselaar adviseur.
Van stal naar bord Ik maak een werkstuk voor plannex het gaat over het dier dat eerst op de boerderij lekker in het hooi graasde maar nu op je bord licht.
MENS EN MILIEU THEMA 3.
1 Thema 3 Mens en milieu B1 en B2.
Veehouden in de toekomst: Dierwelzijn Jantien Lijftogt Ak27.
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
 Geen kunstmest, alleen natuurlijke mest. Of een groenbemesterVlinderbloemigen gebruiken voor stikstof Ruige strorijke mest compost.
Ontwikkelingen in de veehouderij innovaties en afwegingen Monica Commandeur 4 juni 2010.
Carbon Footprint Link tussen Milieubewustzijn en Bedrijfsresultaat 24 april 2012, Theun Vellinga.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Duurzame Soja- en lupineteelt. Het idee  Boeren zaaien Soja of Lupine op akkerranden of percelen.  Agrifirm ontwikkeld betere rassen door middel van.
Gewoonten rondom voedsel Wat kom je tegen?. Pak ‘m beet..  100 jaar geleden at je in Nederland aardappelen, groenten en als je ‘t rijk had soms een stukje.
Boeren en tuinders zijn en blijven betekenisvol voor de samenleving! Hans Huijbers VVD bijeenkomst Bernheze 21 mei.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Groen op je bord.
CO2 Toolboxmeeting Dolmans Landscaping Group
BIOLOGISCHE VOEDING.
Urban Smart Farm Planten, vissen en schaaldieren kweken in de stad Intensief maar duurzaam Hi-tech + natuurlijke productiemehoden Gezonde, duurzame.
Mens en medemens Les 7, MHBO-traject.
Soorten meststoffen test.
Nog enkel begrippen..
BLOKBOEK NATUUR 7 LES 5 - PLANTEN.
Eet Lokaal QUIZ Manger une pomme locale et de saison, c'est
Factsheet Voedingscentrum
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
6 september 2017.
Smul gezond.
Organische meststoffen
Eet Lokaal QUIZ Met de steun van
Insecten Doel is dat we leren: Wat is biologische landbouw
Holy Guacamole. Het fruit is boos
1.10 Globalisering van de landbouw en de EU
Natuurinclusieve landbouw & gezondheid Van denkrichting naar praktijk
Organische meststoffen
GLASTUINBOUW IN BEELD Hier volgen enkele algemene sheets + film met de ambities en cijfers van de glastuinbouw om het kader te schetsen.
Thema 4 Mens en Milieu.
Transcript van de presentatie:

Bioweek 2015 van 6 tot 14 juni “Met bio investeer ik in de toekomst”

5 redenen voor bio

bio

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Elke verdere stap krijgt de aandacht die hij verdient. Zo leidt bio tot producten met een hoge voedingswaarde.

Bio gebruikt geen kunstmest, pesticiden of ggo’s. Via vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding houdt de boer zijn grond vruchtbaar én zuiver. Een ideale voedingsbodem voor sterke en veerkrachtige granen, gezonde groenten en fruit en een gevarieerde fauna en flora.

Biologische dieren kunnen vrij naar buiten, eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen zoveel mogelijk te beperken. De dieren varen er wel bij.

Onze voedselproductie is een mondiale aangelegenheid met invloed op de natuur, op het milieu en het klimaat, op het leven van boeren hier en in het zuiden. Bio streeft naar een toekomst voor iedereen, wereldwijd.

wat is bio?

plantaardig dierlijk verwerking

plantaardig (groente & fruit) Bodem staat centraal: vruchtwisseling en natuurlijke bemesting Preventieve gewasbescherming, aangepaste rassen, geen synthetische bestrijdingsmiddelen Genetische diversiteit, geen ggo’s Streven naar gesloten kringloop

dierlijk Grondgebonden: vermijden overbegrazing en -bemesting Ruime, open en lichte stallen Alle dieren kunnen buiten Biologische voeders Preventieve gezondheidszorg: robuuste rassen, gezond voer, soorteigen gedrag, vaak in open lucht

verwerking Producten zo puur mogelijk Strikte wetgeving: beperkt aantal toegelaten toevoegingen en hulpstoffen Geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten Geen bestraling, geen nano- technologie

waar kopen?

Kijk op

hoe herkennen?

Biogarantie®: Belgisch label dat staat voor bijkomende ecologische, economische en sociale criteria Europees label, verplicht voor verpakte producten

geniet ervan!