Tekst en tekstuur. Theoretische kader Jarmila Tárnyiková: From Text to Texture, Olomouc: Univerzita Palackého, 2002 Hoofdstuk 8: Tekstlinguïstiek in René.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Grammar Chapter 4 – G1 What en Which.
STRUCTUREEL COMMUNICATIEF RECEPTIE PRODUCTIE
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
DE VERANDERINGEN IN DE FYSISCHE ASPECTEN VAN DE WERELD ZIJN ZO SNEL GEGAAN DAT WE NIET VERBAASD MOETEN STAAN OVER HET FEIT DAT ONZE … KENNIS DEZE NIET.
Arjen Scholten, BSA Kees Broekhof, Sardes
Leesvaardigheid (ook te vinden op LaPlaza)
Scouting Academy in je groep: Waar begin je??. Opbouw A.Wat is belangrijk B.Stappenplan C.Vervolg en vragen.
tekstbegrip Probleem; hoeveelheid vragen bij tekst.
Een boek hoort erbij 1 Ik liep te zoeken (oweejow) naar mooie boeken (oweejow) Lees nu al dagen (oweejow) dus ik wil je wat vragen (oweejoooow)
Met meester Cor en meester detmer
Train de trainer Levensboeken Beatrijs Van der Heijden
Presenteren voor starters
De geo basisboek Hoofdstuk 1.
Opdracht 2. premisse: het Nederlandse over in contexten waarin het vertaald wordt door about is een instantiatie van de focus-of- attention sense incorrecte.
En wat doet taalkunde in het programma van CKI?
I wanna grow old with you Music: Westlife Another day Without your smile Another day just passes by But now I know How much it means For you to stay.
In stappen naar de innerlijke structuur
Tips (beoordelingscriteria finale versie ) Diederik, “Three Sins”: Diederik, “Three Sins”: In introductie er niet veel omheen draaien In introductie er.
LEESVAARDIGHEID Tips & Tricks.
Geluid aan.
Grammar Chapter 6 G 4 Any, every, no + samenstellingen.
Gedragsrepertoire Denken over je denken
1 Docentenhandleiding De integratie van verantwoord ondernemen Studie-avond Syntra West 13 september 2007 Marijke De Prins.
Ment Gillissen. Opdracht aan PGOsupport Professionaliseren van het verzamelen en inbrengen van cliëntvoorkeuren bij professionele standaarden Zodat de.
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Zakelijk schrijven Bijeenkomst 5.
AMARANTIS EXAMEN Medewerker Marketing Communicatie.
27 februari 2013 Online seminar Take it easy groep 1-4 Door: Kathleen Moore en Marja Schakelaar.
God de Vader zendt Jezus
pret met intervisie: ket-lessen Conferentie BV NT2 24 mei 2014
De Verwondering ECL, Haarlem.
Cognitieve linguïstiek
Moet ‘t misschien anders..?. Wat vraagt deze tijd van een school?
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Letterkunde van 1800 tot 1914 griezelverhaal schrijf je eigen
Een leesstrategie: toepassing
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Hans BennisMeertens Instituut (KNAW)
4 VWO / HAVO Laagland, Module 4.
Samenvatting Havo 5.
De stilte is een prachtige taal die weinig mensen kennen.
Nothing Is As It Seems Introduction Lesson. What are we going to do? - We gaan deze periode spreek, luister, lees en schrijflessen in een thema oefenen.
SE-Seneca voorbereiding op CE 2013!
Woordenschat groep 5, thema 6, les 5
Semantiek De studie van betekenis. Vragen Wat is betekenis? Betekenis van wat?
Woordraadstrategieën
Samenvatting h1-h3.
Leesvaardigheid Hoofdstuk 1 t/m 3
Teksten schrijven. Teksten schrijven Teksten schrijven – Waar gaat het over Onderwerp Titel Lead Tussenkopjes Illustraties Woorden vet/cursief.
Copyright met toestemming gebruikt van Stichting Licentie © 1996 Integrity's Hosanna! Music 1/9 I NEED YOU MORE (Lindell Cooley & Bruce Haynes) I need.
Present Simple Tegenwoordige Tijd.  Om aan te geven dat iets nu een gewoonte is. Er zijn een aantal woorden die aangeven dat het om een gewoonte gaat.
Week 3  Inleiding attitude interview  Oefenen met attitude interview a.d.h.v. de practicum-vragen.
Module Grammatica K3 zinsontleding.
Methodiek: Plancyclus
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
“De geesteswetenschappelijke discipline heeft afstand genomen van haar taak om leraren op te leiden en richt zich nu ook voornamelijk op onderzoek. Geesteswetenschappen.
Naam: 1 Werkwoord: Type je naam in het vak en druk op de play knop Beantwoord de vragen en kijk hoeveel je er goed had succes.
8 Samengestelde Redeneringen identificeren
De taaltaak
Direct 1. Marketing /08/2018 Direct 1. Marketing 2.0.
Leesvaardigheid (ook te vinden op LaPlaza)
Semantiek week 7.
Recensie schrijven Klas 1e , RSFN.
Video and Radio NU Engels unit 5.1.
Excursiedidactiek Radboud Docenten Academie
Hoofdstuk 1 Taal en taalonderwijs
Who/which voornaamwoorden
Even voorstellen: ‘Little Inventors’!
Teksten zoeken en vinden
WOORDSOORTEN HAVO-2.
Transcript van de presentatie:

Tekst en tekstuur

Theoretische kader Jarmila Tárnyiková: From Text to Texture, Olomouc: Univerzita Palackého, 2002 Hoofdstuk 8: Tekstlinguïstiek in René Dirven, Marjolijn Verspoor (reds.) Teksten structureren: textlinguïstiek, in: Cognitieve inleiding tot taal en taalwetenschap., Acco, ( )

Motto Text unveils itself before us, but never allows itself to be possessed; and instead of striving to possess it we should tak pleasure in its teasing. (David Lodge, Small Woorld, p.27) (David Lodge, Small Woorld, p.27)

Taalkunde Traditionele indeling: Fonetiek + fonologie – morfologie – lexicologie – syntaxis - tekst

Wat is tekst?

Tekst: Ethymologie: textere: weven/vlechten Tekst = tekstuur: een keurig gewoven structuur/tekstuur, hoe groot/lang het is maakt niet uit Een resultaat van het veelzijdige proces van semantische keuzes Een samenstelling van stellingen – semantische stellingen Een geheel dat coherent is voor gebruik Een communicatief geheel groter dan een zin Tekst is zowel een product als een proces Tekst is een sociale uitwisseling van bedoelingen

Wat is tekst? Is een georganiseerd geheel: tekstuur – we kijken naar de verhouding tussen de eenheden van de tekst Er zijn verschillende mogelijkheden hoe een tekst georganiseerd is, de zgn. Standaarden van tekstualiteit: - cohesie, coherentie, intentionaliteit, aanvaardbaarheid, situationaliteit, intertekstualiteit, infromativiteit We kunnen ook een strategie in een tekst traceren: temporele, locatieve, deelnemer georiënteerd en actionele strategieën

Toelichting: Cohesie x coherentie

Cohesie Cohesie: sepětí textu: hoe de tekst in elkaar zit aan de oppervlakte, welke referenties we daar kunnen traceren (endoforische x exoforische enz.), ellipsis enz. Types van cohesie: grammaticale, lexicale en lexico-grammaticale Ad gram: voornaamwoorden, lidwoorden, nominale constructies enz. Ad lex: synoniemen, antoniemen, geheel-deel verhouding (part- whole relationship), herhaling, herhaling van een geheel of van een deel (de mooie man – de man) Ad lex-gram: polariteit in de tekst – negatie in de tekst: liefde x haat

Coherentie Coherentie:“ de mentale representatie die de spreker en hoorden van een tekst in de geest opbouwen“ (p.223) Met andere woorden een logische samenhang van de tekst, onze interpretatie van de tekst Kader – hoe is dit in de tekst weergegeven, wat zijn onze verwachtingen: b.v. ziekenhuis Schema – hoe zijn de gebeurtenissen georganiseerd Plan – wat is de bedoeling/het doel van de tekst Script – wat zijn de rollen van de deelnemers om het doel te bereiken

Wat speelt een rol hierbij? Onze kennis van de wereld Onze culturele kennis en achtergrond Onze verwachtingen – daarom kunnen we dingen afleiden (deductie)

Intentionaliteit: we zeggen/schrijven iets met een doel Aanvaardbaarheid: de tekst moet grammaticaal en intentioneel in orde zijn om die te kunnen aanvaarden: (Gisteren ga ik naar Amerika fietsen) Situationaliteit: A: Time flies. B: I can´t. They´re too quick. Intertekstualiteit: (de allusie hoort hier ook bij): Summertime and the saving is easy: - Eén tekst lezen en een andere activeren. Informativiteit: de tekst geeft informatie.

Verder belangrijk: Perspectievisering: zie het voorbeeld uit de krant: pg.226 Prominentie: welke gebeurtenissen/figuren op de voorgrond of op de achtergrond zijn en waarom

Wat kan je verder doen met tekstlinguïstiek?

Editor a text : úvod do praktické textologie. [zpracoval kolektiv Ústavu pro českou literaturu ČSAV ; redigoval Rudolf Havel a Břetislav Štorek ; k vydání připravili, ediční poznánku a doslov napsali a rejstříky sestavili Jiří Flaišman a Michal Kosák]. Vyd. 2. Praha : Paseka, s. (Scholares ; sv. 8) ISBN

Praktische oefening: Tekstanalyse van een fragment: Cohesie: zoek een co-referential chain in de hele tekst Welke types grammaticale cohesie kun je in de tekst vinden? Wat is de rol van verwachting in deze tekst? Hoe zit het met het locatieve kader in deze tekst? Welke gebeurtenis is op de voorgrond, hoe en waarom?

Oefening 2 We gaan een tekst lezen van Saskia de Coster. Het fragment komt uit haar boek Vrije val Het fragment heet Charlotte - wat zijn jouw verwachtingen van dit fragment?

Het begin: Het eerste wat ik zag: vogels die stil als papieren vliegers in de lucht hangen. Ik dacht aan de woorden van de agent die mij had uitgewuifd. Wat kan je aan de hand van dit fragment over de rest van de tekst zeggen? Wat is het locatieve kader? Wie zijn de personages? Lees de tekst nu in zijn geheel. Taken: A) Wat is het locatieve kader? B) Wat is de co-referential chain hier? C) Wat kun je over de perspectivisering zeggen? D)Wat zit er op de voor- en op de achtergrond? E) Wat zijn de cohesieve elementen in de tekst? F) Wat kun je over de coherentie van de teskt zeggen?

Saskia de Coster om (of 20.00), Skleněná louka – lezing - recensie van Martina