Onderzoek Beweging in trauma

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Herstellen doe je zelf:
Advertisements

Mindfulness Aan westerse samenleving aangepaste vorm van oosterse meditatie oefeningen. Effect: beter leren omgaan met psychische en lichamelijke klachten,
Tevredenheidonderzoek Maatjesproject
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Instructie Opwegnaarschool.nl Michelle van de Laarschot RKBS de Horizon 11 juni 2010.
VUmc Basispresentatie
Het krijgen van een kankerdiagnose, alsook het behandelingsproces, maakt het voor patiënten moeilijk om het leven ‘gewoon’ verder te zetten. De ervaring.
Expertisegroep Haptotherapie en Topsport (Sjoerd van Daalen), voor NOC*NSF, 3 april 2013.
Gebruikerscommissie Gaëlle Vanbutsele
Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis
Haptonomie Patricia Wichman & May Somers
Diseasemanagement in de praktijk
Beslishulp beroerte thuis
Screening in de thuissituatie: evaluatie gebruik ACAS
Lectoraat GGZ-Verpleegkunde
Leiderschap en zelfbedrog:
Competentieontwikkeling voor OR-leden
Vaktherapie in Noord Nederland
Interventie-opstellingen Specialisatieblok Implementation and Change Managment Utrecht, 25 juni 2007.
Autisme in de dagelijkse praktijk
Aanbesteding deeltaxivervoer 2016
Dr. S. van Hooren Lector KenVaK
CanDo Coaching.
Het bacheloreindproject (BEP) 1BT04 / 1GT04
Workshop “Beoordelen”
Workshop ondersteunen eigen regie van de patiënt: Jeroen Havers Angela de Rooij 4 december 2014.
Nieuwsbrief Januari 2014 De cijfers Koppeling met Landelijk Register Orthopaedische Implantaten Stand van zaken: onderzoek met stappenteller Contact Volgende.
Depressie bij ouderen.
Jij bent okay! Een competentietraining voor jongeren met LVB en hun ouders met psychische en/of verslavingsproblemen Ivon Riemersma Junior onderzoeker.
Psychosociale begeleiding bij kanker
Instructie fysiotherapeuten J.J.G.T. van Summeren 1, L.E.A.M. Louer 1, J.H. Dekker 1, A. van Ulsen-Rust 2, M.Y. Berger 1, Y. Lisman-van Leeuwen 1 (1) Rijksuniversiteit.
Over Eieren en Spiegels Kortrijk 22/04/2014 Dr Eva Debusscher PZ Heilige Familie.
Lichaamsbewustzijn, emotieherkenning en impulsiviteit bij patiënten met een cluster B persoonlijkheidsstoornis Alyanne van den Hoek Forensische Psychiatrische.
Marit Dhondt Master PMT
Gespreksvaardigheden en interculturele communicatie
Minder moe door verbetering van het lichaamsbewustzijn?
‘Goed bekeken, goed beschreven, goed gemeten’ Een overzicht van uitkomsten van nieuw onderzoek naar psychomotorische therapie 16 oktober e mastersymposium.
Mindfulness in de hulpverlening
Methodiek: Plancyclus
invloed van psychologische factoren op revalidatie en adaptatie
EPA cohort onderzoek: toename van herstel door ‘’Herstel voor Iedereen’’? Doel: bepalen van (determinanten van) de mate van herstel over de komende jaren.
Zorg op maat voor depressieve ouderen van levensbelang. Hannie Comijs.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Week 3 CAT vragen oefenen Dr. U.M.H. Klumpers (cursuscoördinator, psychiater) Psychisch Functioneren 2016.
Digitale psycho-educatie autisme Presentatie Digitale PE voor volwassenen met ASS Wie zijn wij Voorstelrondje? Vragen tussendoor welkom.
Patiëntervaringssonderzoek CQI-Z Drs. Ana Prieto Lestegas Marktonderzoeker Afdeling Marketing&Communicatie.
Winnock Gabi van Eijk :Bewegingsdeskundige
Onderzoekt de ontwikkeling van kinderen in de regio Utrecht.
Executieve Functies op het Stedelijk Gymnasium
Project wendbaar aan het Werk
“Andorra Ordino Andorra Ordino.”.
Heeft uw kind (vermoedelijk) ADHD?
Module 1 Leren omgaan met dementie
Project wendbaar aan het Werk
Duurzame inzetbaarheid
COMPLEXE POSTTRAUMATISCHE STRESSSTOORNIS
Effectiviteit van een dieetbehandeling
Effectiviteit van een dieetbehandeling
Effectiviteit van een dieetbehandeling
Slaap-waakstoornissen…
Effectiviteit van een dieetbehandeling
Effectiviteitsmeting NOD
drs. Marije van Dalen Promovenda/psycholoog-onderzoeker
We verbinden, vernieuwen
Helicopterview Aansluitend op de vorige spreker nemen wij jullie mee: niet in de trauma helikopter maar, als symbool van helicopterview want zoals bij.
Informatie examen Leerjaar 3 BL en KL BWI en PIE
Informatie examen Leerjaar 4 BL en KL Groen en E&O
Informatie examen Leerjaar 4 BL en KL Z&W en HBR
Informatie examen Leerjaar 4 BL en KL BWI en PIE
Informatie examen Leerjaar 3 BL en KL Z&W en HBR
Transcript van de presentatie:

Onderzoek Beweging in trauma Een exploratief onderzoek naar het effect van psychomotorische therapie in de stabilisatiefase van de behandeling van patiënten met complex trauma RAAK-onderzoeksteam: Dr. Jooske van Busschbach, lector Drs. Mia Scheffers, hoofdonderzoeker Dr. Janneke Hatzmann, uitvoerend onderzoeker Krista van Berkel MSc, uitvoerend onderzoeker

Beweging in trauma Psychomotorische therapie (PMT) Wat is psychomotorische therapie? Het is een ervaringsgerichte therapie die gebruik maakt van lichaamservaringen en bewegingen; ervaringen van uzelf en ervaringen in relatie tot anderen. Werkvormen Tijdens psychomotorische therapie worden allerlei (spel)oefeningen gedaan. Bijvoorbeeld wanneer iemand moeite heeft met het aanvoelen en op tijd aangeven van zijn/haar grens, kun je door een spelvorm oefenen met het leren herkennen van lichamelijke signalen (ademhaling, spierspanning). Hierdoor wordt iemand zich meer bewust van zijn/haar gedrag, gevoelens en gedachten en kan er geoefend worden met nieuw gedrag. Eerst tijdens de oefening bij PMT, daarna ook in andere situaties bv. thuis of op het werk.

Beweging in trauma Waarom dit onderzoek Ongeveer de helft van de mensen met trauma wordt effectief behandeld Behandeling van mensen met complex trauma (meervoudig, langdurig, en/of vroegkinderlijk trauma) is minder succesvol. Zij houden veelal: problemen met signaleren en reguleren van emoties psychosomatische klachten (chronische spanningsklachten, onbegrepen lichamelijke klachten) Psychomotorische module ontwikkeld, gericht op emotieregulatie (via lichaamsbewustwording, vertrouwen en controle) Psychomotorische interventie als aanvulling op verbale interventies in de stabilisatiefase van complex trauma

Beweging in trauma Doel van het onderzoek In kaart brengen van (het effect van) huidige behandeltrajecten binnen de verschillende instellingen Onderzoeken werkzaamheid PMT module Dit wordt gemeten aan de hand van: Traumagerelateerde klachten (vragenlijsten: Davidson Trauma Scale, Dissociative Expericence Scale) Algemeen psychisch functioneren (vragenlijsten: Brief Symptom Inventory, Mastery) Lichaamsbeleving (vragenlijsten: Dresdner Körperbild Fragebogen, Scale of Body Connection - Awareness)

Beweging in trauma Toelichting onderzoeksopzet Twee deelonderzoeken Beloopstudie: Effect reguliere behandeling Interventiestudie: Effect reguliere behandeling + PMT module tijd T0 (jan-mrt) start behandeling T1 (mei-jun) 4 maanden T2 (sep-nov) 8 maanden T0 (apr-jul) start behandeling T1 (aug-okt) 4 maanden Einde module T2 (dec-feb) 8 maanden

Beweging in trauma Welke cliënten nemen deel aan het onderzoek Instellingen: Centrum ‘45 (Oegstgeest, Diemen), Equator, GGZ Drenthe (Top Referent Traumacentrum Assen en Evenaar Beilen), Altrecht (Top Referent Trauma Centrum Zeist), PsyQ, GGZ Centraal/Transit, GGZ NHN Deelnemers: Alle cliënten (> 18 jaar) aangemeld voor behandeling Inclusie: De intaker geeft de cliënt een envelop met informatiemateriaal en vraagt aan de cliënt diens telefoonnummer in te mogen vullen zodat de onderzoekers telefonisch toelichting kunnen geven op het onderzoek

Beweging in trauma Wat vragen we van de cliënten Deelstudie A, beloop: Invullen digitale vragenlijsten op T0 (begin van behandeltraject) Invullen digitale vragenlijsten op T1 (na 4 maanden, vanaf T0) Invullen digitale vragenlijsten op T2 (na 8 maanden, vanaf T0) Verder volgt iedereen de reguliere behandeling zoals ook zonder dit onderzoek had plaatsgevonden Deelstudie B, interventie PMT-module: Naast reguliere behandeling ook het volgen van de PMT-module (12 x 1,5 uur bijeenkomst in groep) Invullen digitale vragenlijsten en 2 op papier op T1 (na afronding PMT-module) Invullen digitale vragenlijsten op T2 (4 maanden na afronding PMT-module)

Beweging in trauma Resultaten van het onderzoek 2015 Het jaar 2015 staat in het teken van het verzamelen van alle data (ingevulde vragenlijsten) en het aanbieden van de PMT-module voor deelstudie B, de interventie. 2016 De verwachting is dat begin 2016 de eerste resultaten gepresenteerd worden. De (gepubliceerde) resultaten zijn niet te herleiden naar de namen van de deelnemers. Alle onderzoeksgegevens worden anoniem opgeslagen en verwerkt.

Beweging in trauma Contact met het onderzoeksteam Vragen of opmerkingen over het onderzoek kunnen gemaild worden naar het onderzoeksteam. Er is ook een website die up-to-date wordt gehouden met informatie over het onderzoek: E-mail naar het onderzoeksteam bewegingintrauma@windesheim.nl Website met informatie over het onderzoek www.nvmpt.eu/clienten/bewegingintrauma