Lesstof over seksueel misbruik

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Maar ze kunnen er niet uit Het kan heel somber zijn Maar ook heel fijn
Advertisements

Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Het geheim van het 100e doelpunt
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
Gemaakt door Odessa koorevaar
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Van uitleggen leer je het meest
Dag 13. Dag 13 Dit keer wil ik… Sinterklaas… het dagboek van dit jaar afsluiten. Dag 13 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Dit is dan alweer de.
De Slippertjes.
Spel uit top 20 gamer.nl Grand theft auto V
Digitaal Beeldverhaal
Mijn Intake Kevin Lutgert Matchpoint. De Voorbereiding naar mijn opleiding Onderzoeken Beslissingen nemen Praten met Matchpoint Gesprek op.
Beeld en Geluid museum Media park - Hilversum.
Maand programma bij receptie dit project is gemaakt door: soufian.
De kleur blauw stond centraal in dit project Cuma-dag was wel leuk je kan der van alles doen, je kunt kleding ontwerpen, Voertuigen maken, muziek maken,
MAX de gelukkigste hond van de wereld
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
Geluid aan.
Hij zocht tot aan de negende dag. Vaak liep hij rond het kasteel, maar hij kwam nooit te dichtbij.
Wanneer er echter een onschuldig meisje te dicht bij haar kasteel kwam, veranderde de heks haar in een vogel en sloot haar op in een kooitje.
maar het uiteindelijk doel was canada, dus ben ik maar weer verder gegaan met de trein richting vancouver, ook een hele mooie stad, omringd door bergen.
Glow.
Glow.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Wolvecamp tentoonstelling
Vredig kerstfeest.
H. House of terror in Boedapest  Wat is het?  Wat verwachtte we er van ?  Wat hebben we geleerd?  Pluspunten  Minpunten.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Vocht en wielrennen. Begeleidend document Vocht en wielrennen Als ex- topsportster werd mij gevraagd om mijn ervaringen te vertellen op het gebied van.
House of Freaks BEACHCLUB VROEGER. Wie? Wat? Waar?  House of Freaks  2 juni :00 – 00:00  Beachclub Vroeger  Bloemendaal.
Harry Potter Studios.
Gemaakt door: Jorn van Sisseren
Ik ben Peter en dit is mijn verhaal…
Er was eens een leesvirus,die was zijn stippen kwijt.
{ World of Warcraft. Wat zijn je verwachtingen? Wat is je ervaring? Wat is het verschil? Opdracht Opdracht.
Voor Aranka... Van Aart.
© VIP GilzeRijen ( brengt hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar en de website is een zusje van Zorgvoorelkaar.com. Rob: “Ik was.
Plaats des delict: Dieren speciaalzaak. De verkoopster ging naar een kooi achter in de winkel En haalde er een aap uit: „ Dat is dan 3.000,-- €. “ De.
Nederlands Wiki-opdracht 3 Gemaakt door: Kaj Moorman Gedicht is van:
Uitleg persoonsvorm (pv)
De olympisch spelen zijn begonnen in het stadje Olympia het was een soort opper voor de goden.
Verwachting Mijn verwacht van dit spel was erg laag. Voordat ik het spel ging spelen, vond ik het er maar stom, makkelijk en kinderlijk uitzien. Ik wou.
Marloes Waterschoot Klas 3D
Redmer Jorna 1T. Agenda  Afgelopen jaar  Studiekeuze & ambities  Osiris  Competenties  Leerdoel  Werkveldoriëntaties  Feedback klasgenoot  Toekomst.
Dit verhaal begint heel lang geleden, als een vader zijn 5-jarige dochter straft, toen ze een heel kostbaarstuk verloren had. Toen hadden ze nog maar.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Het machise toverdrankje Kies je personages en sleep ze op de prent. Geschreven door oumou en rouymayssa.
SEKSUEEL MISBRUIK: EEN SEKSESPECIFIEK PROBLEEM? V/M DEBAT 16 APRIL 2015 MOVISIE / UTRECHT.
O Heer, wat ben ik moe!.
F LORIADE E XCURSIE onderdeel EMEG-Lijst. O NDERWERPEN Wat zijn de verwachtingen van de doelgroep vooraf? Wat is de ervaring van de doelgroep. Wat is.
10 zinnen woordenschat lezen les 3
Les 2:Vriendschap, relatie en seksualiteit
Stage & Zakaria Oulkadi K3DA.
Bij mijn Presentatie Richard Postema Welk om. Hoe ik hier ben gekomen? 4 jaar op gezeten, had het er erg na me zin.
De herfst is begonnen.
ENQUETE A.E.L Hoe is het stagelopen je bevallen? Goed:94% (94% in 2014) Goed:94% (94% in 2014) Matig:5% ( 5% in 2014) Matig:5% ( 5% in 2014) Slecht:1%
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Mapping the field. ALEX KLAASEN Eigen website Beginpagina is stijlvol en nodigt uit om verder te kijken op de site. Helaas is de inhoud.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Bella is wanhopig op zoek naar mij. Hierdoor gaat ze gevaarlijke dingen doen, hou jij haar tegen?
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Brood op de plank Adinda Keizer
Watersnood in Veenendaal Het was donderdagnacht, 8 Maart Ik lag in bed, maar kon niet slapen. Het waaide namelijk erg hard en ik hoorde de.
Problemen in het onderwijs Leraren zijn niet gekwalificeerd en klassen zijn erg groot. Hoewel het onderwijs gratis is, zijn de bijkomende kosten hoog.
Lucas 15: Een vader had twee zonen..
Transcript van de presentatie:

Lesstof over seksueel misbruik Wat ik geleerd en wat ik gemist heb in de opleiding SPH. Karijn Smit Vierdejaars studente SPH

Nuance Dit is mijn verhaal; verschillende studenten doorlopen verschillende trajecten binnen de studie Momenteel is er meer aandacht voor implementatie van lesstof  UJZW  Themadag tweedejaars Een deel van de ervaring zal opgedaan moeten worden in het werkveld

Het algemene aanbod In mijn ogen is er over het algemeen te weinig aandacht besteed aan het onderwerp seksualiteit. Het is wel naar voren gekomen in keuzevakken, maar nauwelijks in het vaste programma. Hierdoor lopen veel studenten deze lesstof mis. Wanneer het onderwerp wel wordt behandeld wordt het heel voorzichtig benaderd en wordt er omheen gedraaid. Momenteel is de opleiding bezig om meer focus op het onderwerp seksualiteit en seksueel misbruik te leggen.

Tweedejaars stage In mijn tweedejaar liep ik stage in het speciaal basisonderwijs, waar kinderen zitten met leer- en gedragsproblemen en die vaak uit minder goede milieus komen. In een school als deze verwacht je zeker kinderen tegen te komen die te maken hebben (gehad) met seksueel misbruik, maar ik heb hierover geen signalen opgevangen. Ook heb ik er in die tijd niet bij stilgestaan dat dit überhaupt kon spelen bij een van de kinderen.

Derdejaars stage In mijn derdejaar heb ik stage gelopen bij JJI Juvaid van het Poortje jeugdinrichtingen. Hier kwam ik in aanraking met jongeren die zelf dader van een zedendelict waren. Bij jongeren die voor een ander soort delict binnen kwamen, heb ik er nooit bij stil gestaan dat seksueel misbruik een mogelijkheid was. Later in mijn stage heb ik een mentorjongere toegewezen gekregen die in een mentorgesprek benoemde, dat zijn vader vroeger iets heeft gedaan wat hij heel erg vond. Hierna zei hij er snel achteraan “niet iets seksueels of zo!”. Waarna ik de mogelijkheid van seksueel misbruik heb genegeerd. Maar met de kennis die ik nu heb vraag ik mij af waarom hij dit zo snel zei en of ik hier niet op door had moeten vragen.

Werkervaring Logeerhuis Momenteel werk ik in een logeerhuis waar ik een meisje van elf ontmoette die in het verleden seksueel is misbruikt door een hulpverlener. Dit meisje zoekt ongepaste fysieke toenadering tot volwassenen en maakt seksueel getinte en insinuerende opmerkingen. Ik heb vanuit de opleiding niet de kennis en handvatten meegekregen om hiermee om te gaan.

Samenvattend Het onderbelichten van lesstof over seksueel misbruik kan in mijn ogen handelingsverlegenheid in de hand werken. Studenten moeten er zelf naar op zoek en doen dat vaak pas als ze met seksueel misbruik geconfronteerd worden. Jonge professionals die zonder adequate handvatten van de opleiding komen.