De cultuurkloof? Cultuurverschillen en sociale afstand in Nederland

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KINDERUITSPRAKEN enter.
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
Cursus 1 het verhaal: “De nieuwe rok” “Sem en Igor in de speeltuin”
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Dag 10. Dag 10 Dag 10 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Daar ben ik weer. Oh jongens en meisjes…het is toch niet te geloven. Wederom gaat er van.
Mijn gegevens op het web!?
Godsdienst 1.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
We zijn toch allemaal gelijk…
Powerpoint gemaakt door
Advent Week 1.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Kabinet-Balkenende is niet meer. Ik vertrek net zoals een Kapitein van zijn schip het laatste uit Den Haag.
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Vrouw vs. man -.
Loverboys.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
"Wat ga je later worden, Jantje. " vraagt moeder. "Vuilnisman
Bier beter als een vrouw?
Bier beter dan een vrouw?
Levensvragen Over geluk…..
Wat maakt het leven zinvol?
Zomaar een kaartje.
Het Leven /04/2017.
Dag 3. Dag 3 Hallo jongens en meisjes, Dag 3 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Daar ben ik weer. En hoe is het bij jullie? Zijn jullie al bezig.
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
TOV!e humor.
Iedereen coach naar Jef Clement.
en je hebt ook hele mooie wagons waar je uit kan kijken boven de trein, panoramawagons heette dat.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
we moesten de auto nog afgeven, dus daar hadden we ook al een probleem, van ja, waar dan te slapen.
JAMMER MAAR HELAAS! “En meestal aan die gesprekken zelf heb ik geen slechte herinneringen, dat ging vaak heel vlot. Maar het was dan gewoon van … en.
Gedragsrepertoire Denken over je denken
Welkom op onze thema-avond
Leven in vrijheid Vrijheid heeft te maken met: in je element zijn… Als mens ben je vrij als je leeft in het ‘element’ waar jij voor gemaakt en bedoeld.
Interpreteren van data
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Vriendschap boven alles. Gemaakt door: Marte en Annelore.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Ontbijtservice voor Sarah
Godsdienst 1.
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
Binnenkort is het vakantie !! Je zal me toch niet achterlaten hé ???
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Wat is de zin van het leven?
Vrouwen van Nederland Neem een hond!!!.
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Heel interessant !.
Wat een waarheid schuilen er in deze woorden
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Hoe leidt God ons? Vragen daarbij: leidt God ons? willen we dat wel?
PowerPointsite-bep Dit is een baby zoals iedereen ze zou willen hebben maar helaas zijn ze zo niet verkrijgbaar.
Belangrijke tips voor een spreekbeurt
‘Mixed up piles’.
Welkom op onze ouderochtend
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Kerstviering 2011 ‘de hoogste tijd’.
Bella is wanhopig op zoek naar mij. Hierdoor gaat ze gevaarlijke dingen doen, hou jij haar tegen?
RET Verdieping bij hoofdstuk 11 Handboek voor leraren RET Een goede leraar worden.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Gezeik Ja je mag het eigenlijk niet hardop zeggen Maar soms heb ik het zo gehad met het onderwijs. Die docenten die alleen maar klagen dat het zo zwaar.
Transcript van de presentatie:

De cultuurkloof? Cultuurverschillen en sociale afstand in Nederland Giselinde Kuipers Marcel van den Haak Universiteit van Amsterdam

Leiden smaak- en cultuurverschillen tussen Nederlandse (autochtone) hoger- en lageropgeleiden tot sociale afstand of zelfs tot een “culturele kloof”?

Stand, klasse, partij (netwerk Stand, klasse, partij (netwerk?): met elkaar vervlochten bronnen van sociale ongelijkheid Max Weber 1864-1920

Twee studies naar cultuurverschil en opleidingsniveau in Nederland

Goede humor, slechte smaak 1: lageropgeleiden De broer van mijn zwager dat is iemand die heeft echt gevoel voor humor hè. Dat is een moppentapper, vreet altijd van alles uit. Altijd dat je denkt van: hoe haalt-ie het in zijn hoofd. Dat is altijd wat. Altijd, altijd in de weer. Het is altijd altijd ja God lachen, altijd gekkigheid. (...). Hij heeft altijd moppen. En dat zijn altijd weer andere. En ja hij vreet gewoon allerlei dingen uit (…) wat ik vroeger dan wel voor verhalen hoorde als mijn zus daar bijvoorbeeld thuis kwam. Ja het in de maling nemen van iedereen en zijn ouders die dat niet door hebben. En ja altijd in de weer, altijd gek doen, altijd maar hij ja hij verveelt ook niet echt. Dat is echt iemand dat je denkt van: nou daar kan je de hele dag mee optrekken. Dat is echt ja echt leuk. Gezellig. Altijd vrolijk en altijd ja... (logistiek medewerkster, 38)

Goede humor, slechte smaak 2: hogeropgeleiden Wij hebben een vriendin en die is vaak zeer scherp en die weet soms dingen zeer kort en bondig op een dusdanige manier te beschrijven dat je daar, ja ik weet niet, niet anders kan dan erom moet lachen. Het is een vrouw van negentig die heel geestig kan zijn, geestig. Heel ad rem. Maar daar heeft het toch veel mee te maken, niet zo zeer in de zin van moppen vertellen, maar gewoon het feit dat je ad rem bent en dingen op een manier kunt zeggen dat je denkt ‘Oh ja’. Niet zozeer dat je zegt van, lolbroek of zo. Nee. (leraar Nederlands, 56)

Goede humor, slechte smaak: Gescheiden werelden, asymmetrische smaakoordelen

Het ongemak in de grensgebieden: sociale stijging, sociale daling, sociale menging (bv. op de werkvloer)

Twee studies naar cultuurverschil en opleidingsniveau in Nederland

Hogeropgeleiden: distinctie tegen wil en dank Hoe je het ook wendt of keert, of je dat genre nou wel of niet leuk vindt, dat is geen kwaliteit. (…) De gustibus non est disputandum [over smaak valt niet te twisten] zeggen ze geloof ik, maar daar kan je dus wél wat over zeggen. (advocaat, 53, over Jan Smit) Ja, de meisjes waarmee ik werk, hoe heet het, die hebben vaak – ja, dat is wel heel gemeen om te zeggen – maar die hebben vaak een MBO-opleiding en die vinden dat prachtig om die series te volgen. [Even later gaat het over kunst:] Die zeggen: ja, dat is toch mooi? Weet je wel. Nee, dat is kitsch, weet je wel. Maar ja, dat durf ik dan niet te zeggen, dan zeg ik: nou, het kan ook op een andere manier. Dus ik breng het heel voorzichtig, maar… want als ik zeg “het i is kitsch”, dan beledig ik ze natuurlijk. (kunstdocente, 62)

Goede smaak is smaak die je voor jezelf kunt uitleggen Goede smaak is smaak die je voor jezelf kunt uitleggen. Maar dan maakt het niet zoveel uit wat het object is hè, wat je dus mooi vindt, maar als jij er zelf over na hebt gedacht (…) en je hebt daar je redenen voor, dan vind ik dat al goeie smaak, of ‘al’, dan vind ik dat goeie smaak. En slechte smaak vind ik dan, ja, mensen die zomaar alles klakkeloos aannemen van ‘oh, inderdaad mijn groep vindt dat ik dat schilderij mooi moet vinden, dus (…) dat spreekt mij wel aan. Weet je wel, dus dat je gewoon niet zelf per se nadenkt maar dingen klakkeloos overneemt. (psychologe, 27)

Egalitaire en neutrale lageropgeleiden Ik kijk niet meer zo gauw tegen iemand op, want het zijn allemaal maar mensen, en de één verdient dan wat meer dan de ander of heeft wat meer verantwoording dan de ander, (…). Maar als mens zijnde, blijft het maar een mens, en dan denk ik: we zijn allemaal hetzelfde, ze moeten zelf ook allemaal slapen, douchen, eten, omkleden, dus dat zal niet anders zijn. Nee daar kijk ik doorheen. (receptioniste, 32)

Smaakverschil en distinctie in tijden van egalitarisme en individualisering: Egalitarisme is niet hetzelfde als gelijkheid.

Weerbarstige cultuurpatronen Zelfbeheersing en lange-termijnvisie vs. impulsiviteit en korte-termijndenken Communicatiestijl (geremd vs. open) en mate van reflexiviteit Individualisering vs. gemeenschapszin

Cultuurverschil of cultuurkloof?

Neemt de sociale afstand toe? Weinig menging tussen hoger- en lageropgeleiden Toenemende segregatie in wijken, scholen (werk?) Stokken van sociale stijging Opkomst van “diplomademocratie” Afkalven van overbruggende instituties Vroege en (relatief) permanente segregatie in onderwijs Fragmentatie van medialandschap Crisis zet verschillen op scherp (voor referenties, zie Kuipers & Van den Haak 2014)

De paradox van het Nederlandse egalitarisme Nederland is nog altijd een relatief homogeen land. Maar kleine verschillen worden groot aangezet. Economische effecten van culturele afstand worden gedempt door verzorgingsstaat en belastingstelsel. Maar: Individualisering en “egalitair ongemak” leidt tot scheiding en vermijding, vooral van bovenaf.

g.m.m.kuipers@uva.nl m.a.vandenhaak@uva.nl Dank! Vragen? g.m.m.kuipers@uva.nl m.a.vandenhaak@uva.nl