Goede regels en de risico-regelreflex

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startconferentie 25 maart 2010
Advertisements

Zorg voor Amstelveen 29 januari 2012.
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Ontwikkelingen in het VO. Passend Onderwijs • Samenwerkingsverbanden in de regio • De huidige organisatie van passend onderwijs is ingewikkeld. Ook is.
Veilig naar school een zorg voor ons allemaal
Woord van Leven Januari 2010.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
H1 Basis Rekenvaardigheden
Milieuproblemen in Nederland
Paragraaf 4. Schaalvergroting na 1945.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
FNV SAMEN IN BEWEGING VOOR KOOPKRACHT EN ECHTE BANEN! 30 NOVEMBER IN DE JAARBEURS, UTRECHT 1.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Toekomst bestendig wonen
Burgerschap in de openbare ruimte: resultaten TNS/NIPO onderzoek november 2011.
Hefboomeffect Stel het volgende: RTV = 9,8% IVV = 6,3 %
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Centrale Aanmelding in Nijmegen (Apparatsjik-dwang of Keuze, comfort en transparantie)
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
De economie van het doen en zes gemene vragen over ketenmanagement Frank Kalshoven
Risico … hoort er nu eenmaal bij Hoe neem ik deelnemer daarin mee? mr. dr. Emilie Schols Geld voor later, 17 april 2014.
Levensvragen Over geluk…..
Taken, functie en beroep (hfdst.8)
Welkom Woondebat Haaglanden 2013 Wachten tot het overgaat of zorgen dat het goed komt?
Het cultuurstelsel verdwijnt
Wat is veiligheid in het algemeen?
Wet inburgering Heleen Veringa
Velon werkgroependag 2007 leren van leerlingen Wat betekent Opleiden in de school: voor de leerling?
‘Van wijken en wanten weten’ Paul Schnabel Sociaal en Cultureel Planbureau Universiteit Utrecht Den Haag,
Willem de Zwijger Schoonhoven
Hét expertisecentrum voor Oplossingsgericht Werken in het MW
Euripides Medea 1e epeisodion
FLEVOKANS TERUGBLIK EN VOORUITBLIK 31 OKTOBER 2012.
Het waarom van schade vrij openen c.q. manipulatie
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Vrienden.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
Slot 4Hc.
Symposium Energietransitie: top-down of bottom-up? Den Haag 23 januari 2015.
ARB(eids)O(mstandigheden
7.3 Wat geeft de overheid uit?
Evenwichtskunst Bestuur in de mangel van de narrige burger, angstige adviseurs en het algemeen belang bij veiligheidsbesluitvorming Ira Helsloot Hoogleraar.
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Inleiding in de Module R. Hoijtink. Met welke gevoelens associeer je deze beelden? Vrijheid, vakantie, succes, natuur, avontuur, rust. Kortom alles wat.
Heel interessant !.
Mannen en vrouwen Verschil?! Overeenkomst?! Naam: Mathilde den Boer
Stage: Basisschool de Klingerberg
Wat is Actal? Tijdelijk en onafhankelijk adviescollege toetsing regeldruk Geeft gevraagd en ongevraagd advies aan Kabinet en Eerste en Tweede Kamer.
De risico-regelreflex ontleed
Titel wereld moet weg. 1 havo/vwo 1 Bevolking § 2-4.
Solidariteit in het sociaal domein Regionaal verdelen van kosten en risico’s, balans en vooruitblik Ard Schilder, 5 november 2015 Tijd voor een relatie.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Methodiek: Plancyclus
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Gedragscode zwembranche Een impuls voor professionele ontwikkeling van het zwemonderwijs.
Over de noodzaak van innovatie achteruit in het waterdomein Ira Helsloot Hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Patiënt Zorgverlener Leidinggevenden Voor een open omgeving moet op deze drie niveaus beleid bestaan.
REGELREKSESSIE SCHAKELDAG 21 juni 2016 Boukje Keijzer en Marte Kappert.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Welkom havo 4..
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
PowerPointpresentatie Algemene staatsinrichting
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
december De doodende mist 63 doden door fijnstof Luik (België)
Transcript van de presentatie:

Goede regels en de risico-regelreflex Hoe voorkomen we dat het betere de vijand van het goede wordt? Ira Helsloot Hoogleraar besturen van veiligheid

De zin van regels: het wordt veiliger Regels op het gebied van sanitatie hebben eind 19e en begin 20e eeuw onze levensverwachting sterk verhoogd Evenzo regels op het gebied van voedselveiligheid (inclusief additieven) In mindere mate geldt dat ook voor de eisen aan de chemische industrie in reactie op de grote ongevallen uit de jaren zestig en zeventig uit de vorige eeuw: die hebben ons enkele minuten per mens opgeleverd

Zijn we dan al klaar met veiligheid? Een verschil in sociale klasse betekent een verschil in levensverwachting van 7 jaar en voor gezonde levensjaren is dat zelfs 13 jaar. Dus hier ligt nog een opgave … in termen van opleiding, welvaart en misschien een paternalistisch ‘duwtje’ Regels die de welvaart verminderen, leveren dus ook echte doden op.

De onzin van meer regels Meer regels leiden nu niet zomaar tot meer veiligheid Langjarig zien we: 2200 doden bij ongevallen in huis 800 verkeersdoden 60 doden door brand Enkelen a.g.v. industriële ongevallen buiten bedrijfsterrein Frederick Wolfe heeft laten zien dat winst een betere voorspeller is van veiligheid dan (meer geld besteed aan) meer veiligheidsregels En natuurlijk de klassieker Adams: wie zich veilig voelt, gedraagt zich onveilig (en omgekeerd).

En daarom is de risico-regelreflex stom De RRR is het automatisme om na incidenten of het publiek worden van een risico het als (overheids)opgave te zien om dat risico te verkleinen. Menselijk maar stom … als het incident een incident is en de maatregelen duur … en dat is meestal het geval Bedrijven geven vaak de overheid de schuld en de overheid de burger … twee serieuze misverstanden want veel regels zijn door branches bedacht en de Nederlandse burger wil vooral een redelijke overheid.

Waarom tunnels zo duur zijn Casus 1 Waarom tunnels zo duur zijn Ira Helsloot Hoogleraar besturen van veiligheid

Andermans geld geef je makkelijk uit Enkele fatale branden in de Alpentunnels maakten duidelijk dat ook in tunnels mensen kunnen omkomen. Dus op rijksniveau nieuwe tunneleisen, maar … … tunnels vereisen een bouwvergunning van ook angstige gemeentelijke overheden waarbij … de Commissie (meer) Tunnelveiligheid adviseert. Dus stoere bestuurder houdt metro open en de Tweede Kamer vraagt in motie om centralisatie van tunnelvergunningen (maar neemt nog wel een extra Tunnelwetje aan)

Waarom de opsporingspercentages in Nederland achteruit hollen Casus 2 Waarom de opsporingspercentages in Nederland achteruit hollen Ira Helsloot Hoogleraar besturen van veiligheid

Oneindige professionalisering De vergissing na de Schiedammerparkmoord leidt tot het programma Versterking opsporing en vervolging gericht op meer professionalisering dus … … vier ogen principe, meer opleiding en certificering en daarom… … een onvermijdelijke afname in opsporingspercentages … … terwijl het over enkele serieuze fouten in tien jaar ging. Dus hebben we bewust een balans bepaald tussen het voorkomen van opsporingsfouten en het opsporen van boeven?

Hoe 580 miljoen euro onder de grond verdwijnt Casus 3 Hoe 580 miljoen euro onder de grond verdwijnt Ira Helsloot Hoogleraar besturen van veiligheid

Veiligheid boven alles? Hoogspanning is geen of een heeeeel klein risico daar zijn alle wetenschappers het over eens maar … … nieuwe lijnen geven altijd gedoe dus … dacht de minister van VROM om uit voorzorg voor nieuwe situaties een norm te ‘adviseren’ aan gemeenten die 500 keer strenger is dan de Europese norm maar … … dat begrijpt geen burger die in een ‘oude situatie’ leeft. Uiteindelijk stelt de TK in een motie dat alle hoogspanning onder de grond moet of huizen gesloopt want veiligheid boven alles Trucje van minister van EZ: deels via elektrarekening, deels gemeenten laten betalen.

Krijgen de gemeenten kans om een goede jeugdzorg te organiseren? Casus 4 Krijgen de gemeenten kans om een goede jeugdzorg te organiseren? Ira Helsloot Hoogleraar besturen van veiligheid

De RRR heeft de jeugdzorg ‘verpest’ Savanah en Robert M. Hebben geleid tot disproportionele veiligheidsmaatregelen als het vier-ogenprincipe, de VOG, de hogeropleidingseis en meer uithuisplaatsingen die alle leiden tot minder maar duurdere jeugdzorg Daarom is het stelsel gekanteld, d.w.z gedecentraliseerd. Gemeenten proberen weer te deprofessionaliseren en meer te vertrouwen op de uitvoerders De ‘Haagse’ druk vanuit Inspecties, ministeries en Tweede Kamer is echter naar weer meer ‘garanties op veiligheid’ terwijl … … ouders met kinderen in de jeugdzorg daar niet voor zouden kiezen.

Contact: i.helsloot@crisislab.nl Dank voor uw aandacht! Contact: i.helsloot@crisislab.nl