Die ziekte in mijn familie krijg ik die later ook?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een menswaardig levenseinde
Advertisements

Vragen over genetica in de preconceptiezorg
Trefwoorden: openheid, diagnose, dementie, psycholoog
Vormen van diabetes. Type 1. komt veelal voor op jonge leeftijd. Werd ook wel jeuddiabetes genoemd. Deze vorm van diabetes komt niet veel voor. Bij diabetes.
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Kanker gerelateerde vermoeidheid
Hoe passen stepped care en collaborative care binnen het patiëntenperspectief? Peter F M Verhaak.
JGZ- richtlijn “Astma bij Kinderen (0-19 jaar)”
Medico-legale status van richtlijnen
Indicaties voor screening buiten bevolkingsonderzoek
Centrum voor Medische Genetica Diensthoofd prof. dr. A. De Paepe
Organisatie mammapoli ADRZ
Preventief Verzuimmanagement
Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis
Revalidatie na oncologische behandeling
Kwaliteit en betrouwbaarheid van simulaties ir. Rudolf van Mierlo Efectis Nederland BV.
Culturele diversiteit in de kliniek
Senno Verhoef, klinisch geneticus Polikliniek Familiaire Tumoren
Borstkanker en erfelijkheid
Autisme en intelligentie
Syndroom van Gilles de la Tourette in de DSM-IV
Psychosociale zorg bij erfelijke ziekten: de ziekte van Huntington
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Erfelijkheid.
Lanceerdag Draaiboek ‘neonatale opsporing van aangeboren metabole aandoeningen’ 20 oktober 2009 ‘Toekomstvisie’ dr. Dirk Dewolf Adjunct-kabinetschef minister.
Lanceerdag Draaiboek “NEONATALE OPSPORING VAN AANGEBOREN METABOLE AANDOENINGEN” 20 oktober 2009 ‘Informeren en sensibiliseren van de doelgroep vóór de.
Verwelkoming dr. Pieter Vandenbulcke
Optimalisatie van HRMCA toepassingen
De patiënt met Schizofrenie bij de huisarts
Klinische psychologen in het algemeen ziekenhuis
Klinisch genetisch onderzoek en de gevolgen voor de praktijk van de klinisch psycholoog A. Tibben Handboek Klinische Psychologie (december 2000)
Suïcidegevaar en onvrijwillige opname
Persoonsgebonden behandeling van taaislijmziekte
Psychologische aspecten van predictieve tests:
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Marisa Huizinga AVG & Geneesheer-Directeur Amarant Groep
Geriatriefysiotherapie sterk in kwetsbaarheid De NVFG Uw vereniging.
Fixatie-arm beleid: Team- of ziekenhuisdoelstelling Isa Michiels
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
S YMPTOMEN EN BEHANDELING VAN OUDERE PALLIATIEVE PATIËNTEN MET KANKER Van Lancker, A., Beeckman, D., Van Den Noortgate, N., Verhaeghe, S., Van Hecke, A.
Toekomstmuziek?! Lars het voetbaltalentje. Toekomstmuziek?! Lyme-test klaar terwijl u wacht.
Preimplantatie Genetische Diagnostiek (PGD) Marfan syndroom Drs. Guusje de Krom, IVF/PGD arts, MUMC+ Prof. dr. Christine de Die-Smulders, Klinische genetica.
Genetisch onderzoek: wat weten we, wat kan er allemaal?
Klinische Genetica Prenatale Diagnostiek & Screening
Informatie over gezondheidsrisico’s Hebben mensen hier iets aan? Ja Begrip van huidige gezondheid en verwachte gezondheidsproblemenBegrip van huidige.
PROJECT ZOET ZWANGER SITUERING PROBLEEMSTELLING. 2 ALGEMENE SITUERING Wereldwijd diabetesepidemie Tegen 2030: 1 op 10 Belgen heeft diabetes  dringend.
Ethiek rondom kinderwens & ART Dr. Merel van Maarle – klinisch geneticus AMC Dr. Kimiko Kleiman – fertiliteitsarts FZ Almere.
DAG TEGEN KANKER OP 18 SEPTEMBER 2014 Aandacht voor mensen met kanker in ons ziekenhuis.
The Hamlet Study Fabry or not Fabry: Valorization of clinical and laboratory assessments for improved diagnosis of Fabry disease In herinnering: korte.
Basisstof 11: Erfelijkheids onderzoek. Taaislijmziekte is een ernstige, erfelijke ziekte. Bekijk de onderstaande stamboom. Is taaislijmziekte een dominante.
Psychologische begeleiding van patiënten met kanker.
Department of General Practice CAPHRI School for Public Health and Primary Care Familie-anamnese op hart- en vaatziekten op jonge leeftijd middels een.
Een afspraak op de mammapoli Judith Nijhuis, verpleegkundig specialist
Bron: raadpleging
Risicofactoren bij gezondheid en ziekte
B1: Genotype en fenotype
Michael Groeneweg, kinderarts - MDL
JGZ- richtlijn “Astma bij Kinderen (0-19 jaar)”
Psychiatrische stoornissen
Intensieve begeleiding
Maar wij kunnen het niet alleen!
Monogene kenmerken.
ICD patiënten dag 10 november 2018
DBC: Diagnose behandel combinatie DOT: DBC op weg naar transparantie
Brozebottenziekte… Wat is dat eigenlijk?
Transcript van de presentatie:

Die ziekte in mijn familie krijg ik die later ook? Predictieve genetische tests en hun psychologische betekenis Prof. Gerry Evers-Kiebooms Universiteit derde leeftijd, Leuven, 22.11.2005

Erfelijkheid en gezondheidszorg Gezondheid: een hoge waarde Toenemend aantal toepassingen van de genetica in de gezondheidszorg Bij personen met symptomen: Meer mogelijkheden voor diagnose en prognose Bij symptoomloze personen: Meer uitspraken mogelijk over (de kans op) het LATER IN HET LEVEN tot uiting komen van een aandoening die in de familie voorkomt

Aandoeningen later in het leven multifactorieel of monogeen? Multifactoriële aandoeningen (komen vaak voor) Bepaald door vele genen in samenspel met omgevingsinvloeden Als bij een symptoomloze persoon DNA-onderzoek gebeurt voor één van de genen: GENETISCHE SUSCEPTIBILITEITSTEST Beperkt resultaat: relatief risico (personen met een bepaalde variant hebben x maal meer kans dan personen met een andere variant)

Aandoeningen later in het leven multifactorieel of monogeen? (vervolg) Monogene aandoeningen met autosomaal dominante overerving (zijn veel zeldzamer) Bepaald door één enkel gen Als bij een symptoomloze persoon DNA-onderzoek gebeurt voor het opsporen van afwijking in dit ene gen: PREDICTIEVE TEST Slecht resultaat: sterk verhoogd risico of zekerheid de ziekte later in het leven te krijgen

De realiteit is complex Sommige aandoeningen zijn meestal multifactorieel bepaald, maar in een klein percentage van de gevallen bepaald door één gen Het is niet altijd mogelijk de afwijking in het DNA op te sporen, ook al staat de autosomaal dominante overerving vast De complexiteit van predictieve tests kan heel sterk verschillen van de ene aandoening tot de andere

Als er een predictieve test mogelijk is, zal iedereen met de afwijking in het gen de ziekte krijgen ? Grote verschillen mogelijk van de ene ziekte tot de andere : het % personen met de afwijking die later de ziekte krijgen noemt men de PENETRANTIE - penetrantie 100% : zekerheid dat alle dragers van de afwijking de ziekte zullen krijgen - penetrantie kan ook gereduceerd zijn bij voorbeeld 80% of 40% of… Ook de uitingsvorm van de ziekte kan sterk verschillen van de ene persoon tot de andere: VARIABELE EXPRESSIE

Als ik drager ben van de afwijking, kan ik dan iets doen om te voorkomen dat ik de ziekte krijg of om die kans te verminderen ? Grote verschillen van de ene ziekte tot de andere, wat betreft afdoende behandeling en preventieve maatregelen: -soms zijn er (nog) geen preventieve maatregelen mogelijk -soms kan een aanpassing van de levensstijl de kans op problemen verminderen -soms wordt regelmatige medische opvolging aanbevolen -soms kan preventieve chirurgie overwogen worden

Hoe gebeurt predictief testen in de praktijk? Predictieve test is veel meer dan bloedname en DNA-analyse: counseling en begeleiding voor en na de test zijn essentiëel Uitsluitend uitgevoerd in genetische centra in universitaire ziekenhuizen - In het kader van een multidisciplinaire aanpak (vb. klinisch genetici, verpleegkundigen en psychologen) en in regelmatig overleg met andere medische specialisten

Wat beoogt de multidisciplinaire aanpak voor predictief testen? Personen helpen ZELF een “goed geïnformeerde” en weloverwogen beslissing te nemen over al dan niet een predictieve test (hoe efficiënter de mogelijke preventieve maatregelen, hoe meer professionelen de test kunnen aanbevelen) Hen helpen bij de verwerking van de uitslag en als dit toepasselijk is hen begeleiden na de test om ZELF de voor hen meest geschikte preventieve maatregelen te nemen

Onderzoek naar de psychologische aspecten van predictief testen - Voor neurodegeneratieve aandoeningen (o.m. ziekte van Huntington) Voor erfelijke kankers (o.m. erfelijke borst- en eierstokkanker) Voor erfelijke hartziekten (o.m. erfelijke hartritmestoornis LQT)

Meer informatie Website van de Eenheid Psychosociale Genetica: www.kuleuven.be/psychogen Recent verschenen boek over deze problematiek: Die ziekte in mijn familie, krijg ik die later ook? Predictieve genetische tests. Gerry Evers-Kiebooms en Myriam Welkenhuysen (Red.) LannooCampus, 2005, 322p.