Ethiek.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verlichtingsdenker: vertrouwen in de rede
Advertisements

Filosofie Op HAVO en VWO.
Ethiek Welkom! Waarden & normen kritisch bekeken.
Respectvolle bejegening
Waar staan we voor met ons onderwijs?
Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant.
Risico’s en gevaren van techniek
5-1 Copyright © 2005 Prentice-Hall Hoofdstuk 5 Ethische richtlijnen ontwikkelen Managementvaardigheden, 2/e editie door Phillip L. Hunsaker Copyright ©
Pastoraal op school.
Zijn mensen vrij of is dat een illusie?
Beperking van subjectiviteit
Carrousel van good practices met nieuwe leermiddelen
Wat is het goede om te doen?
Bevrijdende waarden en normen in de publiek moraal
Onderwijs en democatisch burgerschap
Integriteit in de praktijk
Ethiek en internationaal ondernemen Geen supra-nationale wetgeving Geen supra-nationale vakbonden In derdewereldlanden veel minder background institutions.
Wat is Ethiek? Les 1.
Dilemma Situatie waarbij waarden en normen in het geding zijn en waarbij een keuze moet worden gemaakt uit meerdere alternatieven, terwijl voor elk van.
B Het goede ….(en het kwaad)
Hoofdstuk 5 Integer leiderschap
MVO en analyse van dilemma’s
Hoorn Enkhuizen Heerhugowaard Heiloo Schagen Obdam Zwaag Bergen Hoogkarspel Egmond Warmenhuizen Alkmaar Den Helder.
Vrije wil als zelfverwerkelijking
Een ethisch begeleidingsmodel voor seksualiteit en relaties
Ethiek is over goed en kwaad
Wat is ethiek? Ethiek = systematische reflectie op meer spontane ‘moraal’ (‘normen & waarden’) (Vgl. titel NRC-cursus Ethiek: ‘Normen en waarden, kritisch.
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Hoofdstuk 1 De verantwoordelijkheid van ingenieurs
straffen en belonen vanuit de montessori visie
Veranderen: 2 verschillende benaderingen
“Een samenwerkingsverband van mensen in formele functies die met behulp van regels en middelen een gemeenschappelijk doel realiseren”. ORGANISATIE Mensen.
Hoofdstuk 1 Management accounting: informatie die waarde creëert.
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Modellen adviesvaardigheden 13 februari 2015
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Ethiek en besturen.
College 2 7 stappenplan.
Levensbeschouwelijk kringgesprek Thema: Inclusie in het onderwijs.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Ethiek, Normatieve professionalisering Week 3: de context van het beroep.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Opvoedstijlen en interculturele communicatie les 4
Bijeenkomst 2 Ethiek 3, Normatieve professionaliteit
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Bekijk de dia’s later op :
SPH voltijd Ethiek 3: Normatieve Professionalisering Werkcollege 1 kwartaal 3: introductie Corstin Dieterich L
Vrijheid en determinisme
SPH voltijd Ethiek 2: Verantwoording Werkcollege 1 kwartaal 3: introductie Corstin Dieterich L
Plan voor uitvoering. Gebruik je boek Begin bij 8.4 de innovatiecyclus Stap 1 is eigenlijk het onderzoek wat je al gedaan hebt Je begint je ontwerp met.
Mirjam van Puijfelik Ethiek Ethische aspecten en professioneel handelen door de maatschappelijk werker.
Ethiek 1: inleiding Corstin Dieterich med.hro.nl/diecw L
Beroepshouding en beroepscode
IK en WIJ ontwikkeling De weg naar autonomie in verbinding Jale Simsek
Workshop ethiek Welkom! Begeleiding: Cor Maas, Geestelijk verzorger, Siza.
Duurzaam ondernemen Ethiek Bijeenkomst 2.. Duurzaam ondernemen Programma Theorie Ethiek Opdrachten reader maken.
Mariël Kanne Docent ethiek 30 maart 2016 Dilemmabesprekingen als hulpmiddel bij het (leren) klinisch redeneren.
2017 Workshop Goed verplegen Leerboek ethiek voor verpleegkundigen 8 maart 2017.
Ethiek ,zorg en technologie
“eigenheid” & “diversiteit”
ZGK les 6 Ethiek: verschillende benaderingen
Zorgethiek als ethisch perspectief – de goede dingen doen
Studiedag FEBE Weldoen bij persoonlijke dilemma’s…
Het 7-stappenplan Er bestaan verschillende modellen en stappenplannen om morele dilemma’s te analyseren en tot een beslissing te komen. Wij gebruiken “het.
Holistisch perspectief
ETHIEK/ kwaliteitszorg
Humanisme en ethiek Verschillende soorten ethiek? Op zich: waardevol…
Reflectie reflecteren is een vorm van oriëntering achteraf, dat wil zeggen, nadat een handeling (of reeks van handelingen) voltrokken is, bezint de handelende.
Ontwikkeling, wij als EBS
Transcript van de presentatie:

Ethiek

Wat is ethiek? Goed en/of kwaad – Waarden • wat willen we nastreven? – Normen • houden wij ons aan de regels? – Deugden • wie willen wij zijn? – Moraal

Normen – hou jij je aan de regels? Normen zijn regels waar we ons aan willen houden Een morele norm, is een zelfopgelegde regel die gedrag voorschrijft m.b.t. goed samenleven, bijv.: Je mag een andere geen pijn doen Je mag niet liegen Normen zijn vaak fundamenteel voor het leven. Normen geven de richting aan voor goed gedrag. Normen die we in de samenleving gemeen hebben, worden vaak omgezet in wetten en beroepscodes. Bijvoorbeeld: rechts heeft voorrang U zeggen tegen onbekenden/volwassenen

Waarden - wat wil je nastreven? Waarden verwijzen naar de gevolgen van een handeling. Heeft te maken met idealen: Een morele waarde is een ideaal, een principe betreffende goed samenleven, dat we proberen te realiseren d.m.v. ons professioneel gedrag. Voorbeelden van waarde zijn: gezondheid, veiligheid en respect

Deugden, wie wil je zijn? Een deugd is een goede karaktereigenschap m.b.t. goed samenleven. Deugden zijn geschikt om een persoon te waarderen, maar geven vaak geen concrete aanwijzingen voor gedrag. betrouwbaarheid eerlijkheid oprechtheid verantwoordelijkheid solidariteit moed humor rechtvaardigheid.

Moraal: weerspiegeling van waarden en normen Moraal vormt de neerslag van wat in een bepaalde gemeenschap als vanzelfsprekend gedrag is aanvaard. Moraal is verbonden met levensbeschouwelijke verscheidenheid. Moraal is verbonden met personen, plaatsen en tijden.

Wat bedoelen als we praten over ethiek? Ethiek gaat iedereen aan Iedereen handelt namelijk vanuit bepaalde ideeën, intuïties of gevoelens over wat goed is om te doen. Ethiek is nadenken over goed handelen Vragen stellen: Doen wij het wel goed? En wat is goed handelen? Ethiek is reflecteren en discussiëren. Praktische vragen vorm het startpunt. Ethiek is systematische bezinning op moraal.

Goede Zorg – Uitgangspunten Zorgen begint bij de aandacht voor de ander. Zorgen moet georganiseerd worden: afvragen wat de ander nodig heeft om tot de hoogst mogelijke kwaliteit van leven te komen. Zorgen moet op een deskundige manier gebeuren. Zorgen betekent: kijken of je zorg adequaat is geweest.

Joan Tronto De ethische visie van Joan Tronto een Amerikaanse politicologe en wetenschapper in de zorgethiek De ethische visie van Joan Tronto beschrijft de 4 dimensies van zorg(en): opmerken dat er een specifieke zorgnood is de verantwoordelijkheid opnemen om de zorgnood aan te pakken door competente handelingen zorg geven zorg ontvangen. van afhankelijkheid en kwetsbaarheid en van onafhankelijkheid en weerbaarheid

De fasen van zorgen en de daarbij behorende morele handelingen worden als volgt weergegeven: Fase 1: Oog hebben voor (caring about) Morele handeling: Aandacht Fase 2: Ervoor zorgen dat (taking care) Morele handeling: verantwoordelijkheid Fase 3: Zorgen (giving care) Morele handeling: Competentie Fase 4: Reageren op de zorg (care receiving) Morele handeling: Responsiviteit

Goede Zorg in schema gezet (Joan Tronto): Verschillende fasen van zorgen en de morele handelingen schematisch weergegeven:

Morele dilemma's Morele dilemma’s komen door de achterdeur. (Je hebt het pas door als ze er opeens zijn…) Morele dilemma's doen altijd pijn! Morele dilemma’s hebben te maken met je grondhouding; welke bel gaat rinkelen?

Morele dilemma’s Je kunt ze niet ontwijken. Je staat op een T-splitsing. Je gaat links of recht. Ook als je geen keuze maakt, maak je een keuze. Andere mensen zijn erbij betroken. Elke keuze die we maken is van belang voor degenen die erbij betrokken zijn. Je kunt niet alle belangen voor 100% tegemoet komen. Je kunt niet iedereen die betrokken is compleet tevreden stellen. De morele actor is vrij om te kiezen. Denkdiscipline Helderheid Gericht denkproces

Model: Ethisch Leren Denken (ELD) Wat zijn de feiten?(beschrijf de feiten, niet de emoties) welke handelingsalternatieven zijn er? Welke overwegingen spelen daarbij een rol? je inleven in anderen/je verplaatsen in het standpunt van de ander(en) Welke waarden en belangen staan er op het spel? welke wegen het zwaarst? Beslissen en toetsen: criterium: juistheid ‑‑> menselijkheid: gelijkheid wederkerigheid redelijkheid

Casus

Einde