BBC.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Procenten Als je deze uitleg stap voor stap volgt, kun je na afloop prima rekenen met procenten Elke keer als je klaar bent met lezen, klik je op een toets.
Advertisements

KWALITEITSZORG november 2012
Limburg.be. BUDGET 2014 EN MEERJARENPLAN NOVEMBER N
De nieuwe beleids- en beheerscyclus Nieuwigheden en begrippen in een notendop.
Rekenen met procenten Rekenen met procenten.
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
Wat was toen het grootste het grootste probleem van de van de FOD?
Lokale financiën in economisch en financieel moeilijke tijden Benego 18/04/2013 Luc Janssens Schepen van financiën gemeente Kapellen.
H 29: Kostprijs bij heterogene producten
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
Beleids- en Beheerscyclus
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
Duurzaamheid en kosten
De omgevingsanalyse binnen het strategisch meerjarenplan
1 COVER: Selecteer het grijze vlak hiernaast met rechtsklik & kies ‘change picture’ voor een ander beeld of verwijder deze slide & kies in de menubalk.
Proef- en de saldibalans
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
De inkomstenbelasting (en premie volksverzekering) wordt uitgerekend door middel van het schijventarief. Het schijventarief is een begrip uit de Wet op.
BBC en Meerjarenplanning Jan Verschueren – VVSG Internationaal.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Balans Textra Gebouwen€ Eigen vermogen€ Inventaris€ Lening€ Machine€ % Hypothecaire lening€ Bedrijfsauto€
1 D Voorraad hg CD Kapitaal CD Lening bank C (1) , ,00 (1) ,00 (13) , ,00, ,00, D Handelsdeb. CD Leveranciers.
Gemeente Zwalm Financiële rekening 2011
Kulturhus De Bijenkorf Borne
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Heffingen Raadgevend Comité van 25 juni 2008.
Evolutie wettelijke statutaire pensioenlasten Februari 2010.
1 Rekening Evolutie begrotingsresultaat GD 2.
Goed advies kost geld Financiële ondersteuning Wmo-adviesraden Monster 27 januari 2009.
Hoofdstuk 2: § 2.1: Procenten
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
KINDERBIJSLAG- REGLEMENTERING praktische aspecten Jean-Paul Dauw en Geert Cnudde Informatiesessie over kinderbijslag RKW – 30 oktober 2012 De federale.
Elke 7 seconden een nieuw getal
Rekenregels van machten
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Beleids- en Beheerscyclus
Raadsledenavonden VVSG Leuven, 7 mei 2013 Gent, 15 mei 2013
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
Lokale planning in tijden van BBC Ben Gilot en Jan Leroy, VVSG De eerste 100 dagen voor lokale mandatarissen Hasselt, 21 februari 2013 Affligem, 26 februari.
Inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
Seminarie 1: Pythagoreïsche drietallen
A5 Management & Organisatie
Blz Prioriteiten stellen betekent dat je de belangrijkste dingen eerst koopt/ betaalt. Huishoudelijke uitgaven zijn producten die je vaak koopt,
Jaarrekening Eigen vermogen – Impact wijziging waarderingsregels Eigen vermogen 2003 Resultaat 2004 Eigen vermogen 2004 Oorspronkelijk gerapporteerde.
Cijfers Zorg en Gezondheid
Standaard-bewerkingen
EFS Seminar Discriminatie van pensioen- en beleggingsfondsen
Personeelsvergadering 155 geldige formulieren GEMIDDELDE TEMPEATUUR: 6,55.
PRIEMGETALLEN.
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
STIMULANS KWALITEITSZORG juni 2014.
Gebruik grafische rekenmachine bij M&O via de TVM-solver
Ondertekening van overeenkomsten KS 2014/2015. Algemene voorwaarden studiefinancieringsregeling Nederland en Plaatselijk 2014/2015 Artikel 1.1 t/m Artikel.
(Naam bedrijf & logo) 1.Lost het product/dienst een bestaand probleem op? 1.1 Zo ja, welke? 1.2 Zo, nee wie gaat dit product/dienst kopen? 2. Waaruit maak.
(Naam bedrijf & logo) Lost het product/dienst een bestaand probleem op? 1.1 Zo ja, welke? 1.2 Zo, nee wie gaat dit product/dienst kopen? 2. Waaruit maak.
Algemene Ondernemersvaardigheden
Algemene Ondernemersvaardigheden
1 Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen voor iedereen Vlakbij binnenstad en in het groen Duurzaam en toekomstgericht.
Zo zit dat met uw pensioen!
Zo zit dat met uw pensioen!
Jan van Hout MKB Adviseurs
Algemene Ondernemersvaardigheden
MEERJARENPLAN Gemeenteraad 16/12/2014.
Gemeente Pepingen Instap: 01/01/2014.  Besluit Vlaamse regering van , gewijzigd op  Ministerieel Besluit , gewijzigd.
Budgetwijziging 2016 Meerjarenplan 2014 – 2019 Budget 2017
Strategisch meerjarenplan Budget 2017
Budgetwijziging 2016 Meerjarenplanwijziging
Budget 2018.
Transcript van de presentatie:

BBC

Inhoudelijke rapporten Functionele rapporten Boekhoudkundige rapporten BBC Inhoudelijke rapporten Functionele rapporten Boekhoudkundige rapporten Beleidsdoelstelling Beleidsdomein Actieplan Beleidsveld Rekeningnrs/ kostensoort Acties Beleidsitem Het percentage van het budget dat aan doelstellingen gekoppeld is (=prioritair beleid) wordt vrij bepaald. Stad 2015 = 10 % budget OCMW 2015= 16% budget = 100 % budget = 100 % budget

Nieuw in BBC - SMJP beleidsdoelstelling =10 engagementen Plan Nieuw Kortrijk: concretiseert strategie, beschrijft een effect/resultaat: wat willen we bereiken? vb. “De stad doet beroep op de kennis en ervaring van haar inwoners om keuzes te maken en de dienstverlening te optimaliseren. De actieve betrokkenheid van de burger bij zijn stad en buurt stijgt.” actieplan: verzameling van acties, toont aan hoe de beleidsdoelstelling wordt gerealiseerd: hoe gaan we dat bereiken? vb. “Het stadsbestuur dichter bij de mensen brengen” actie (+actie-onderdelen) toont concreet aan wat er wordt ondernomen in het kader van actieplannen: wat gaan we daar concreet voor doen? vb. “installatie van een kindergemeenteraad” beleidsdoelstelling actieplan actie

Nieuw in BBC beleidsdomein beleidsveld beleidsitem STAD OCMW beleidsdomein: een verzameling van beleidsvelden die een herkenbaar en samenhangend geheel vormen (stad Kortrijk = conform organogram) beleidsveld: een verzameling van producten, activiteiten en middelen die zowel vanuit politiek als maatschappelijk oogpunt een herkenbaar en samenhangend geheel vormen. Elk beleidsveld behoort tot één beleidsdomein en kan slechts tot één beleidsdomein behoren. beleidsitem: specificeert een beleidsveld: elk beleidsitem behoort tot één beleidsveld en meerdere beleidsitems kunnen deel uitmaken van één beleidsveld STAD OCMW Algemene financiering Bedrijfsvoering Mens & Samenleving Dienstverlening Ruimtelijke en econ. stadsontwikkeling

10 beleidsdoelstellingen Stad Kortrijk 10 Engagementen ‘Plan Nieuw Kortrijk’ Een stad die luistert en dialogeert Een stad die verjongt en vergroent Een stad die onderneemt en deelt Een stad die veilig en proper is Een stad die betaalbaar is Een stad die houdt van de kinderen en alle opa's en oma's Een stad die beweegt, durft en verandert Een stad die verenigt en verbindt Een stad met veel goesting en ambiance Een stadsbestuur dat transparant en sober is BBC/SMJP = 10 (prioritaire) doelstellingen 1.De stad doet beroep op de kennis en ervaring van haar inwoners om keuzes te maken en de dienstverlening te optimaliseren. De actieve betrokkenheid van de burger bij zijn stad en buurt stijgt. 2.Een stad die verjongt en vergroent: we vergroten de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad voor jonge gezinnen door in te zetten op meer en beter groen en op een aangename leefomgeving voor jonge mensen 3.Een stad die onderneemt en deelt: de stad heeft de ambitie een Actieve Welvaartstad te zijn en zet in op acties die mensen en ondernemers sterker maken 4.Een stad die veilig en proper is: de stad kiest voor een duurzame totaalaanpak om de onveiligheid te doen dalen en de netheid te verbeteren 5.Een stad die betaalbaar is: Kortrijk moet betaalbaar blijven om in te wonen en te leven , voor al zijn inwoners 6.Een stad die houdt van de kinderen en alle opa's en oma's: de stad omarmt jong en oud en geeft meer ruimte aan kinderen en senioren om zich te ontplooien 7.Een stad die beweegt, durft en verandert: we geven de stad terug aan de mensen door hen meer ruimte te geven om te fietsen, te wandelen en vrij te bewegen 8.Een stad die verenigt en verbindt: de stad betrekt alle groepen uit de samenleving op basis van gelijkwaardige rechten en plichten en brengt hen samen om sterker te staan op alle mogelijke terreinen 9.Een stad met veel goesting en ambiance/ Kortrijk opnieuw beleven door verbindingen te realiseren tussen alle vormen van culturele expressie en het ter beschikking stellen van de publieke ruimte. Alle Kortrijkzanen en niet-Kortrijkzanen deze stad laten omarmen vanuit diverse vormen van beleving 10. Een stad die transparant en sober is: we brengen de stadsdiensten dichter bij de mensen en springen zuinig en beter om met de middelen

Strategische nota: koppeling tussen beleidscyclus en financiële cyclus Aantal doelstellingen Elke doelstelling omvat één of meerdere actieplannen Elk actieplan omvat één of meerdere acties, die al dan niet financieel zijn vertaald

NGB / NOB - BBC: enkele verschillen DOELSTELLINGEN doelstellingen en acties zijn niet gekoppeld aan boekhouding. doelstellingen geconcretiseerd in actieplannen en acties met financiële vertaling: opvolging via indicatoren FINANCIEEL EVENWICHT BIJ MEERJARENPLAN EN BUDGET Stad en OCMW ° investeringsbudget jaarlijks ≥ 0 ° resultaat op kasbasis ≥ 0 ° exploitatiebudget jaarlijks ≥ 0 ° autofinancieringsmarge van laatste jaar in meerjarenplan ≥ 0 Bijkomend voor OCMW som van autofinancieringsmarges voor duur van financiële nota ≥ 0 LENINGEN aangegaan en geboekt bij specifieke projecten worden aangegaan in functie van thesauriebehoeften, globaal te boeken op . . . . .

Meerjarenplan 2015 – 2019 Raad, 9 december 2014

Opmaak Budget Prioritair beleid = 10 engagementen PNK = 10 beleidsdoelstellingen SMJP Bij opmaak SMJP 2014 : niet alle acties van de 10 prioritaire beleidsdoelstellingen gebudgetteerd  wel prioritaire acties i.f.v. subsidiëring (Vlaanderen) gebudgetteerd  wel investeringen opgenomen Budget 2015 : ronde van de schepenen m.b.t. eventueel te budgetteren prioritaire acties i.f.v. rapportage aan de gemeenteraad en de innovatieve en vernieuwende aanpak die hiervoor zal gebruikt worden. Budget dat niet gekoppeld is aan acties is gelijkblijvend beleid (GBB) + budget van werking dat niet is opgenomen bij de acties van het SMJP

De beleidsdoelstellingen overeenkomstig de 10 engagementen van plan Nieuw Kortrijk aantal actieplannen acties Een stad die luistert en dialogeert Een stad die verjongt en vergroent Een stad die onderneemt en deelt Een stad die veilig en proper is Een stad die betaalbaar is Een stad die houdt van de kinderen en alle opa’s en oma’s Een stad die beweegt, durft en verandert Een stad die verenigt en bindt Een stad met veel goesting en ambiance Een stadsbestuur dat transparant en sober is 3 4 6 2 5 15 23 20 7 9 24 49 29   41 204

Voorbeeld beleidsdoelstelling 3: een stad die onderneemt en deelt Actieplan 3.1 We ondersteunen bedrijven, kantoren en ondernemerschap (blz 10) actie: creëren van een afgetoetst en gedragen beleidskader omtrent investeren in bedrijventerrein Actieplan 3.2 We ondersteunen retail, handel en horeca (blz 10) ° creëren van een afgetoetst en gedragen geïntegreerd handels- en horecabeleid ° streven naar een vlot toegankelijk en duidelijk uitgewerkt winkel-wandelgebied ° zorgen voor een veilige omgeving voor retail, handel en horeca. ° Actieplan 3.3 . . .

De financiële nota: financieel doelstellingenplan

financieel doelstellingenplan   Exploitatie Investeringen Andere Budgettair Resultaat Uitgaven Ontvangsten 2014 117.552.860 122.189.740 39.939.619 3.835.325 18.785.123 3.689.455 - 46.563.082 2015 113.031.755 129.103.388 29.032.425 8.781.316 24.561.401 30.533.492 1.792.614 2016 113.583.964 126.935.010 35.627.224 11.048.346 30.488.468 41.452.305 -263.995 2017 114.984.094 129.429.835 22.593.119 7.681.170 30.382.614 30.776.946 - 71.876 2018 116.100.630 131.816.428 15.272.148 2.422.000 25.197.438 22.301.558 -30.230 2019 116.982.954 134.482.977 9.081.644 1.000.000 23.896.530 14.624.169 146.017

De financiële nota Inhoudelijke toelichting: zie budget 2015 Twee elementen: ° resultaat op kasbasis (blz 27) 2014 2015 2016 2017 2018 2019 1.941.141 3.733.755 3.469.760 3.397.884 3.367.653 3.513.671 ° autofinancieringsmarge (blz 28° 2014 2015 2016 2017 2018 2019 -10.458.788 1.495.520 -2.632.267 -2.659.927 -409.508 727.661

Overzicht grootste subsidies 2014 2015 2016 2017 2018 2019 PZ VLAS 13.528.325 13.7983791 14.074.366 14.356.366 14.499.930 14.644.929 OCMW 11.743.398 12.076.610 12.420.119 12.764.233 13.119.270 13.485.558 Brandweer 3.581.287 3.801.003 3.967.229 4.014.618 4.077.816 Overige 11.782.927 12.091.426 12.124.809 11.884.303 11.770.903 11.759.294

Subsidies

Personeel in voltijdse equivalenten (blz 30)

Liquiditeitenbeheer Gebudgetteerde leningsopnames (bl 37) 2014 2015 2016 2017 2018 2019 20.548.203 26.947.150 19.000.000 10.729.424 5.000.000

Schuldevolutie Financiële schulden ten laste van het bestuur 2014 2015 2016 2017 2018 2019   A. Financiële schulden op 1 januari 157.985.452,35 142.889.784,35 148.873.875,35 159.849.832,35 161.756.405,35 156.372.888,35 B. Nieuwe leningen 0,00 20.548.203,00 26.947.150,00 19.000.000,00 10.729.424,00 5.000.000,00 C. Vervroegde aflossingen D. Periodieke aflossingen 15.095.668,00 14.564.112,00 15.971.193,00 17.093.427,00 16.112.941,00 16.759.874,00 E. Financiële schulden op 31 december (A+B-C-D) 144.613.014,35 F. Intresten 4.889.218,00 4.540.623,00 4.795.323,59 5.172.889,00 5.278.899,00 5.177.113,00 G. Periodieke leningslasten (D+F) 19.984.886,00 19.104.735,00 20.766.516,59 22.266.316,00 21.391.840,00 21.936.987,00

Budget 2015 Raad, 9 december 2014

Het doelstellingenbudget (blz 20) De beleidsnota 2015: Het doelstellingenbudget (blz 20)   2015 Uitgaven ontvangsten saldo exploitatie 113.031.755 129.103.388 16.071.633 investeringen 29.032.425 8.781.316 -20.251.109 andere 24.561.401 30.533.492 5.972.091 166.625.581 168.418.196 1.792.615

De beleidsnota 2015: Staat van het financieel evenwicht

Staat van het financieel evenwicht De beleidsnota 2015: Staat van het financieel evenwicht Autofinancieringsmarge (blz 22) Financieel draagvlak (A min B) 20.622.456 Exploitatie-ontvangsten 129.103.388 Exploitatie-uitgaven excl leningsintrest 108.480.932 ° exploitatie-uitgaven 113.031.755 ° leningsintresten (min) 4.550.823 Netto periodieke leningsuitgaven (A + B) 19.126.935 Netto-aflossingen 14.576.112 Netto-leningsintresten 4.550.823 Autofinancieringsmarge 1.495.521

Omschrijving algemene rekening Lijst met nominatief toegekende subsidie (blz 33) domein Omschrijving algemene rekening Beleids-veld Beleids-item Budget bedrijfsvoering 1.765.369 kerkfabrieken 0790 1.457.299 …. Mens en samenleving 33.582.144 PZ VLas 0400 13.798.891 Brandweer 0410 3.433.788 OCMW 0900 12.076.610 … Ruimte 6.053.102 Parko 0220 2.300.000 Sok 0610 458.566 veilig en duurzaam wonen 0629 715.000 Totalen   41.400.615

Het investeringsbudget 2015 De financiële nota: Het investeringsbudget 2015 De transactiekredieten per beleidsdomein (blz 43) Detaillijst zie blz 23-30   2015 Uitgaven Ontvangsten Saldo Algemene financiering 4.836.016 Bedrijfsvoering 2.003.716 2.201.500 197.784 Mens 4.442.700 200.000 -4.242.700 Ruimte 22.586.009 1.543.800 -21.042.209 Totalen 29.586.009 8.781.316 -20.251.109

Het exploitatiebudget 2015 De financiële nota: Het exploitatiebudget 2015 Exploitatiebudget 2015: % samenstelling (blz 48) UITGAVEN code EUR % A Operationele uitgaven 104.046.650 92,1% 1 Goederen en diensten 60/1 18.575.831  16,4  2 Bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen 62 43.373.024 38,4 4 Toegestane werkingssubsidies 649 41.400.615 36,7 5 Andere operationele uitgaven 640/7 697.180 0,6 B Financiële uitgaven 65 8.985.105 7,9 TOTAAL   113.031.755 100,00%

De financiële nota: Het exploitatiebudget 2015

Het exploitatiebudget 2015 De financiële nota: Het exploitatiebudget 2015 ONTVANGSTEN code EUR % A Operationele ontvangsten 119.244.678 92,4% 1 Ontvangsten uit de werking 70 6.956.343 5,4% 2 Fiscale ontvangsten en boetes 73 67.061.337 51,9% 3 Werkingssubsidies 740   ° Gemeentefonds 30.911.762 24,0% ° Stedenfonds 2.944.571 2,3% ° Overige subsidies 10.130.318 7,8% 5 Andere operationele ontvangsten 741/7 1.240.347 1,0% B Financiële ontvangsten 75 5.631.823 4,3% C. Tussenkomst van derden in het tekort vh boekjaar 794 4.226.887 3,3 TOTAAL 129.103.388 100,00%

De financiële nota: Het exploitatiebudget 2015

SMJP 2014-2019: Macro Evoluties ALGEMENE EVOLUTIE Indexsprong Indexsprong: dalende personeelskost met € 3,3mio Brandweerhervorming Lagere personeelskost en werkingskost Deels tenietgedaan door toelage aan Fluvia

SMJP 2014-2019: Macro Evoluties ALGEMENE EVOLUTIE Dalende inkomsten en subsidies Gemeentefonds: daling met € 2,7mio (- €508K in 2015) Criteria: oa inkomstenbelasting, evolutie kansarme geboorten, onroerende voorheffing, … Personenbelasting: Stijging met € 4,5mio (978K in 2015) obv raming ontvangen in 11/2014 Dalende subsidies uit Vlaanderen: € 2mio (+/- 400K in 2015) Vnl mbt erfgoed, cultuur, sport, jeugd, integratie,… Automatische stijging ontvangst Waterfactuur: € 1mio (+/- 190K in 2015)

SMJP 2014-2019: Macro Evoluties 2. HOGERE KOSTEN PARTNERS Intercommunales IMOG: Vraag voor stijging toelage met € 1,7 mio Gn akkoord, onderhandelingen worden opgestart AGB’s AGB Parko: daling ontvangsten vanuit Parko twv € 1,3mio AGB BUDA: investeringstoelage van €80K (kwijtschelding overbruggingskrediet door gebrek aan betalingscapaciteit) AGB SOK: 1-malige toelage van €748K

SMJP 2014-2019: Macro Evoluties 3. EVOLUTIES KORTRIJK Algemene financiering Verwerking niet gebruikte kredieten uit voorgaande dienstjaren: + €1,9mio Geraamde stijging ontvangst personenbelasting 2014: + €2,3mio Gerealiseerde verkoop patrimonium: + €0,9mio Verwerking vervallen wachtrekeningen: + €3,8mio Personeelskosten Blijvende evaluatie werking en dienstverlening Actieve zoektocht naar ombuigings- en efficiëntiedossiers Werkingskosten Werkingskosten zijn onder controle en stijgen jaarlijks met 1%

SMJP 2014-2019: Macro Evoluties 3. EVOLUTIES KORTRIJK Investeringen Realistische spreiding projecten in de tijd Investeringsfonds: nieuwe projecten opstarten obv vooruitgang

SMJP 2014-2019: Macro Evoluties 4. BELANGRIJKSTE INVESTERINGEN in 2015

Meerjarenplan 2015 – 2019 & budget 2015 Budgetwijziging 2014 Meerjarenplan 2015 – 2019 & budget 2015 Raad, 9 december 2014

Delen OCMW-Raad Gemeenteraad Budgetten Delen OCMW-Raad Gemeenteraad Budgetwijziging 2014 vaststelling goedkeuring Meerjarenplan 2015 - 2019 vaststelling goedkeuring Budget 2015 vaststelling goedkeuring

Budgetwijziging nr 1 van 2014 Motivering van de wijzigingen De beleidsnota De financiële nota Gemeentelijke bijdrage en evolutie van de reserves Kasstroomsaldi

1. Motivering van de wijzigingen INVESTERINGSDIENST Vervroegde realisatie van project Bellegem: 24 aanleunflats + woonzorgcentrum voor 96 bejaarden Concrete uitwerking van plan ‘St-Jozef’ Budgettaire mogelijkheid voor realisatie van een nieuw administratief centrum EXPLOITATIEDIENST Verklaring voor geraamd positief kasstroomsaldo van 216.725 EUR Verdere focus op essentie Geen indexverhoging bij de lonen Verdere optimalisatie van de rusthuisexploitatie Steunverlening lager dan budget

2. De beleidsnota Budget 2014 BW 2014 Resultaat op kasbasis 6.558 253.805 Autofinancieringsmarge 216.725

3. De financiële nota: investeringsbudget Verbinteniskredieten 2014 – 2024 totaal t/m 2019 na 2019 Oorspronkelijk 82.619.224 41.534.624 41.084.600 Wijziging + 7.827.466 20.030.296 -12.202.830 -------------- -------------- -------------- Nieuw 90.446.690 61.564.920 28.881.770 Transactiekredieten 2014 Oorspronkelijk 11.803.824 Wijziging - 3.327.500 ------------- Nieuw 8.476.324

oorspronkelijk budget 4. Kasstroomsaldi na interne facturatie oorspronkelijk budget aanpassing na BW 1 Algemene financiering (A) 14.051.543 81 14.051.624 Bedrijfsvoering (B) - 2.810.949 - 1.031 -2.811.980 Dienstverlening (C) ° sociale dienst ° activering ° overig sociaal beleid ° wonen ° kinderopvang ° thuiszorg ° dienstencentra & buurtwerk ° woonzorgcentra ° dagcentrum totaal - 4.080.714 - 2.754.737 - 692.268 - 520.182 - 333.011 - 419.342 - 1.874.873 - 515.335 - 50.132 - 11.240.594 386.440 - 136.897 - 78.757 101.505 - 93.225 53.720 - 107.842 102.280 - 9.549 217.675 -3.694.274 -2.891.634 -771.025 -418.677 -426.236 -365.622 -1.982.715 -413.055 -59.681 -11.022.919 ALGEMEEN TOTAAL (A+B+C) 216.725

5. Gemeentelijke bijdrage en evolutie reserve 2014 oorspr. budget + / - 2014 BW 1 Toekenning gemeentelijke bijdrage ° basisbedrag ° kinderopvang ° Totale toekenning 11.440.398 280.000 11.720.398 Behoefte aan gemeentelijke bijdrage 11.759.942 -256.269 11.503.673 Aanwending reserve 39.544 Autofinancieringsmarge 256.269 216.725 Met de budgetwijziging blijven de reserves ongewijzigd op 2.431.105 EUR.

Meerjarenplan 2015 – 2019 & budget 2015 Raad , 9 december 2014

Meerjarenplan 2015-2019 en budget 2015 Hypothesen Het personeelsbestand Samenwerkingsovereenkomsten Strategische nota: beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties De financiële nota: doelstellingenplan en financieel evenwicht Investeringen en desinvesteringen Liquiditeitenbeheer Gemeentelijke dotatie en kastekorten Doelstellingenbudget 2015 en financieel evenwicht Het investeringsbudget 2015 Kasstroomsaldi 2015 Het exploitatiebudget 2015

Meerjarenplan en budget: hypothesen Voortzetting van ‘focus op essentie’ Indexaanpassing: Steunverlening: jaarlijkse verhogingen, o.a. ingevolge beperking van werkloosheidsuitkeringen Overheidssubsidie leefloon: behoud 65% Art 60§7: stagnatie op huidig aantal Responsabiliseringsbijdragen verwerkt in meerjarenplan: t/m 2016 → 0 2017 → 3.286 2018 → 20.985 2019 → 79.906 Behoud van huidige personeelssubsidiëring Woonzorgcentra: Bij het project ‘Bellegem’ starten de bouwwerken in 2016 Verdere afbouw van de tekorten in huidige exploitaties naar globaal 75.000 in 2019 De tekorten zullen gedeeltelijk belast worden met de leningslasten van de nieuwe instellingen Bellegem en St-Jozef; voornamelijk na 2019. Leningslasten : De nieuwe leningen worden gerekend aan 2,75% op 20 jaar. 2015 2016 2017-2019 Personeel Andere + 0% (indexsprong) + 1 % + 2 % + 1,5 %

Personeel Het personeelsbestand in voltijdse equivalenten (blz 60) 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 OCMW 195,45 218,78 220,93 220,43 215,63 214,63 VZW 363,71 356,03 358,03 359,03 Totaal 559,16 574,81 578,96 579,46 574,66 573,66 570,66

Omschrijving algemene rekening Lijst met nominatief toegekende subsidies: samenwerkingsovereenkomsten (blz 32) Rekening Omschrijving algemene rekening Beleidsveld Beleidsitem Budget BW 2014 B 2015 6490002 Convenant afspraken met onderwijs 909 9091 6.667 50.000 6490003 Convenant Akzie 20.000 25.000 6490005 Convenant CAW 109.404 132.500 6490006 Convenant De Kier 5.000 6490007 Convenant Emmanuel 6490008 Convenant Oranjehuis 12.500 6490009 Convenant De Vaart 4.500 6490010 Convenant palliatieve zorgen 1.239 6490011 Convenant Tele-onthaal 6490012 Convenant welzijnsconsortium -> Convenant interlokale W13 24.400 37.500 6490013 Convenant SVK De Poort 125.000 137.240 6490014 Convenant de Huurdersbond 15.000 22.500 6490015 Convenant De Bolster 45.000 69.750 6490017 Convenant sociale kruidenier 9093 2.500 6490018 Convenant Kanaal 127 6490019 Convenant Radio Quindo 16.667 6490020 Convenant LOGO 6.700 Totalen   387.449 476.735 549.478

De beleidsdoelstellingen overeenkomstig de 10 engagementen van plan Nieuw Kortrijk aantal actie- plannen acties MJP 2014-19 MJP 2015 - 2019 2015-19 financieel op te volgen Een stad die luistert en dialogeert Een stad die verjongt en vergroent Een stad die onderneemt en deelt Een stad die veilig en proper is Een stad die betaalbaar is Een stad die houdt vd kinderen en alle opa’s/oma’s Een stad die beweegt, durft en verandert Een stad die verenigt en verbindt Een stad met veel goesting en ambiance Een stadsbestuur dat transparant en sober is 2 1 5 - 6 4 29 3 12 22 8 18 7 15 27 25 17 14   104 122 65

Voorbeeld beleidsdoelstelling 3: een stad die onderneemt en deelt Actieplan 3.1 Het OCMW hervormt aanvullende steun actie: invoeren van meer kindvriendelijk steunbarema Actieplan 3.2 Inzet op betaalbare voeding en toeg. gezondheidszorg acties die financieel opgevolgd worden: ° opstart sociale kruidenier ° voorkeurtarief thuiszorg en dienstencentra ° haalbaarheidsstudie & realisatie sociaal restaurant ° opmaken integraal actieplan ‘Gezonde gemeente’ ° onderzoek inschakeling van psycholoog + gezondheidscampagnes ° toegankelijke gezondheidszorg: wijkgezondheidscentrum acties die enkel inhoudelijk opgevolgd worden zero food waste versterken toegankelijke en betaalbare hospitalisatie Actieplan 3.3 . . . Voorbeeld

Voorbeelden financiële vertaling acties

De financiële nota: sorteringen Twee opgelegde sorteringen ° per beleidsdomein: 3 beleidsdomeinen ▫ Algemene financiering ▫ Bedrijfsvoering (ondersteunende diensten) ▫ Dienstverlening ° per doelstelling: 10 doelstellingen Onderscheid tussen: A. prioritaire doelstellingen ≠ belangrijke doelstellingen = doelstellingen waarover periodiek moet gerapporteerd worden overig beleid B. exploitatie investeringen andere

De financiële nota Jaarlijkse budgetten inzake prioritair + overig beleid (blz 40-41)   Exploitatie Investeringen Andere Budgettair Resultaat Uitgaven Ontvangsten 2014 56.714.198 58.068.350 8.476.324 2.483.710 1.137.427 5.312.000 - 463.890 2015 57.656.736 59.153.403 9.214.900 10.408.963 1.337.239 1.020.000 2.373.491 2016 59.041.948 60.631.857 8.690.719 3.824.500 1.432.478 4.000.000 - 708.788 2017 60.386.390 62.028.883 14.853.000 2.876.000 1.642.493 11.500.000 - 477.000 2018 62.299.183 63.749.389 13.507.977 540.000 1.450.206 13.000.000 32.023 2019 64.013.974 65.737.443 6.822.000 16.850.000 1.723.469 - 9.500.000 528.000

De financiële nota: de staat van het financieel evenwicht Inhoudelijke toelichting: zie budget 2015 Twee elementen: ° resultaat op kasbasis (blz 42) 2014 2015 2016 2017 2018 2019 253.805 2.627.296 1.918.508 1.441.508 1.473.531 2.001.531 ° autofinancieringsmarge (blz 43) 2014 2015 2016 2017 2018 2019 Voorlopig Verrek. lastens Stad Aanwending reserves -156.930 156.930 -201.275 201.275 -428.950 339.620 89.330 Totaal 216.725 159.428 157.431

Investeringen en desinvesteringen tijdens planningsperiode 2015-2019 A. Raad 21/11/13 Totaal Toewijzing 2014 2015 2016 2017 2018 2019 INVESTERINGSUITGAVEN 41.534.624 11.803.824 5.650.800 8.760.000 3.153.000 2.529.000 9.638.000 DESINVESTERING + SUBSIDIE   desinvesteringen 16.697.537 445.000 4.622.760 10.129.777 750.000 400.000 350.000 subsidie 6.963.640 1.210.000 1.464.248 1.117.000 1.928.655 520.000 723.737 TE FINANCIEREN SALDO 17.873.447 10.148.824 -436.208 -2.486.777 474.345 1.609.000 8.564.263 B. Raad 27/11/14 61.564.919 8.476.324 9.214.900 8.690.718 14.853.000 13.507.977 6.822.000 21.592.215 9.164.715 2.007.500 475.000 9.500.000 15.390.958 2.038.710 1.244.248 1.817.000 2.401.000 540.000 7.350.000 24.581.746 5.992.614 -1.194.063 4.866.218 11.977.000 12.967.977 -10.028.000 B - A 20.030.295 -3.327.500 3.564.100 -69.282 11.700.000 10.978.977 -2.816.000 4.894.678 4.541.955 -8.122.277 -275.000 -400.000 9.150.000 8.427.318 828.710 -220.000 700.000 472.345 20.000 6.626.263 6.708.299 -4.156.210 -757.855 7.352.995 11.502.655 11.358.977 -18.592.263

Investeringen waarvoor budget tijdens planningsperiode 2014 – 2019 ≥ 1 Investeringen waarvoor budget tijdens planningsperiode 2014 – 2019 ≥ 1.000.000 (blz 45-47) plan nov/13 plan nov/14 Blauwpoorthoeve: planbaten + vergoeding einde pacht 3.620.000 3.620.000 Masterplan klooster 2.450.000 2.400.000 Begijnhof: renovatie woningen 37 t/m 41+ kijkwoning 1.800.000 1.612.364 Begijnhof: renovatie woningen 31 1.820.000 1.841.355 Begijnhof: renovatie woningen 7 t/m 9 2.094.000 2.094.977 Begijnhof: renovatie woningen 3 t/m 6 1.000.000 Administratief centrum 800.000 9.600.000 ICT: ander informaticamateriaal & software 1.325.000 1.055.000 Sociaal restaurant 2.500.000 2.000.000 Project flats Dam 53 (in uitvoering) 1.600.000 1.850.000 Project Overleie 60-64 900.000 1.000.000 Project Flats Bellegem 4.125.000 Aankoop & renovatie sociale woningen 1.100.000 710.000 Dienstencentrum: gebouw Kortrijk-Zuid 1.000.000 / Woonzorgcentrum St-Jozef (excl. invest na 2019) 750.000 1.130.000 Project Bellegem (woonzorgcentrum + flats) 10.750.000 / Woonzorgcentrum Bellegem 18.125.000

Liquiditeitenbeheer Leningopnames Functie van investeringen, desinvesteringen, investeringssubsidies, kasstromen in exploitatiedienst Probleem: investeringen, desinvesteringen, investeringssubsidies en kasstromen in exploitatiedienst zijn onzeker: Inzake bedrag Inzake timing Gebudgetteerde leningopnames (blz 12) 2014 2015 2016 2017 2018 2019 5.000.000 1.000.000 4.000.000 11.500.000 13.000.000 -9.500.000

Toekenning Gemeentelijke bijdrage Gemeentelijke dotatie en kastekorten: evolutie 2013 - 2019 jaar Toekenning Gemeentelijke bijdrage Behoefte Saldo C - D OCMW-reserves basis kinder- opvang totaal Te verrekenen met Stad Te verrekenen lastens reserve A B A+B = C D E D+E=G saldo 31/12 Saldo   2.431.105 2013 11.107.183 10.942.942 164.241 2014 11.440.398 280.000 11.720.398 11.503.673 216.725 2015 11.783.610 270.000 12.053.610 11.894.182 159.428 2016 12.137.119 260.000 12.397.119 12.239.688 157.431 2017 12.501.233 240.000 12.741.233 12.898.163 -156.930 2018 12.876.270 220.000 13.096.270 13.297.545 -201.275 2019 13.262.558 200.000 13.462.558 13.891.508 -339.620 - 89.330 2.341.775 Totaal 85.108.371 1.470.000 86.578.371 86.667.701

Gemeentelijke bijdrage Gemeentelijke bijdrage versus de geraamde jaarlijkse tekorten – grafische voorstelling Tot en met 2013: bedragen rekeningen, vanaf 2014: budgetbedragen

De beleidsnota: het doelstellingenbudget 2015 (blz 30)   Uitgaven ontvangsten saldo exploitatie 57.656.736 59.153.403 1.496.667 investeringen 9.214.900 10.408.963 1.194.063 andere 1.337.239 1.020.000 -317.239 68.208.875 70.582.366 2.373.491

De financiële nota: staat van het financieel evenwicht

De financiële nota: staat van het financieel evenwicht

De financiële nota: investeringsbudget 2015 2015 De transactiekredieten per beleidsdomein (blz 52)   2015 Uitgaven Ontvangsten Saldo Algemene financiering 2.654.500 9.798.683 7.144.183 Bedrijfsvoering 2.168.000 - 2.168.000 Dienstverlening 4.392.400 610.280 - 3.782.120 Totalen 9.214.900 10.408.963 1.194.063

Kasstroomsaldi 2015 na interne facturatie 2014 BW 1 2015 Algemene financiering (A) 14.051.624 14.329.625 Bedrijfsvoering (B) -2.811.980 -2.943.270 Dienstverlening (C) ° sociale dienst ° activering ° overig sociaal beleid ° wonen ° kinderopvang ° thuiszorg ° dienstencentra & buurtwerk ° woonzorgcentra ° dagcentrum totaal -3.694.274 -2.891.634 -771.025 -418.677 -426.236 -365.622 -1.982.715 -413.055 -59.681 -11.022.919 -3.665.061 -3.129.104 -885.326 -514.064 -411.345 -390.880 -1.853.886 -317.456 -59.805 -11.226.927 ALGEMEEN TOTAAL (A+B+C) 216.725 159.428

De financiële nota: exploitatiebudget 2015 % samenstelling uitgaven UITGAVEN code EUR % A Operationele uitgaven 56.788.600 98,49% 1 Goederen en diensten 60/1   ° algemeen 10.020.064 17,38% ° bezoldiging personeel VZW Zrs Augustinessen 617 20.543.982 35,63% 2 Bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen 62 15.240.423 26,43% Totaal bezoldigingen 35.784.405 62,06% 3 Specifieke kosten sociale dienst OCMW 648 10.101.059 17,52% 4 Toegestane werkingssubsidies 649 565.478 0,98% 5 Andere operationele uitgaven 640/7 317.594 0,55% B Financiële uitgaven 65 868.136 1,51% TOTAAL 57.656.736 100,00%

De financiële nota: exploitatiebudget 2015 % samenstelling uitgaven – grafische voorstelling

De financiële nota: exploitatiebudget 2015 % samenstelling ontvangsten ONTVANGSTEN code EUR % A Operationele ontvangsten 59.093.223 99,90% 1 Ontvangsten uit de werking 70 24.711.612 41,78% 2 Fiscale ontvangsten en boetes 73 0,00% 3 Werkingssubsidies 740   ° Gemeentefonds 2.687.979 4,54% ° Gemeentelijke bijdrage 12.053.610 20,38% ° Overige subsidies andere dan steun 9.802.132 16,57% ° Subsidies steun (excl LOI) 8.960.702 15,15% 4 Recuperatie specifieke kosten sociale dienst OCMW 748 871.053 1,47% Totaal ontvangsten m.b.t. steun 9.831.755 16,62% 5 Andere operationele ontvangsten 741/7 6.135 0,01% B Financiële ontvangsten 75 60.180 0,10% TOTAAL 59.153.403 100,00%

De financiële nota: exploitatiebudget 2015 % samenstelling ontvangsten – grafische voorstelling