Is de rechtsstaat in crisis?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Narcose door middel van een prikje
Advertisements

Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Neus-, keelamandelen en trommelvliesbuisjes
Beroepsgeheim op de SEH
Welkom! Kijk, een neushoorn! Ken je een stoerder dier dan de neushoorn? Helaas is hij ook ernstig in gevaar!
‘Het podium op voor Villa Joep!
“Waakzaam en dienstbaar staat de politie voor de waarden van de rechtstaat”. Waakzaam zijn = problemen voor blijven, klein houden en waar onvermijdelijk.
Diepzeeduiken Maaike Berkers.
Do’s and Don’ts presentaties
Is de rechtsstaat in crisis?
Katern Criminaliteit Maatschappijleer 2.
Wat is de ideale rechtsstaat?
Moraliteit Les 2 Ethiek – Moraliteit – Les 2 Datum:
Rechtspraak Paragraaf 10.
Deelneming aan strafbare feiten Hoofdstuk 5, paragraaf 5. 2 t/m 5
2.1 zit er een dokter in de cel?
2.3 De pet past ons allemaal Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
Hoofdstuk 7: Nederland een rechtsstaat Hoe worden rechten gegarandeerd?
Welcome hallo allemaal,
Seksueel grensoverschrijdend gedrag
2.2 Pak de boef dan, als je kan
Hfdst 15 strafprocesrecht
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Stelling 1 Het recht moet vasthouden aan het idee dat de mens vrij is in zijn handelen.
Inleiding politieke stromingen
2.3 De pet past ons allemaal Nakijken (2.2) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken HC: 3.2 kort Huiswerk.
2.1 zit er een dokter in de cel? Nakijken (ook vorige les) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
H ET BELEID VAN DE OVERHEID CRIMINALITEIT Zelfs problemen hebben recht op bestaan, los ze derhalve niet op. Karel Jonckheere: Vlaams schrijver en dichter.
Medialessen groep 8.
Voorkomen van Diefstal
Liefde en relaties.
Les voor ♀ Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Seksueel grensoverschrijdend gedrag ♀ Doelen Aan het einde van de les weten jullie: dat er verschillende.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
God maakte in het begin alles.
Wat is een goede onderzoeksvraag?
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Beter omgaan met ruzies
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Deze les: Uitleggen rechtsstaat Maken opdrachten.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Aanpak heling Presentatie voor bewoners
Criminaliteit Criminaliteit als sociaal en politiek probleem
De vraag is je beste vriend
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
Thema 2: De rechtsstaat.
Geweld..
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
Afgestaan bij de geboorte
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Regels en rechten”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Politie Myrthe Steenhuis..
Grootste verschil Nederland & Turkije
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
CRIMINALITEIT.
richtlijnen bij het betrappen van een winkeldief
Deelneming aan strafbare feiten
De Open Wijchense Sjoel Kampioenschappen
Opgepakt.. en dan? Criminaliteit.
Pak je boeken! Paragraaf 3.4!
Liefde en relaties.
Democratie en Dictatuur
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Transcript van de presentatie:

Is de rechtsstaat in crisis? 2.1 – Zit er een dokter in de cel? 2.2 – Pak de boef dan, als je kan 2.3 – Die pet past ons allemaal

Terugblik op §2.1 en §2.2 §2.1 Zit er een dokter in de cel? (1/3) Gelijkheidsbeginsel ontwikkelt zich: Commissie Gelijke Behandeling

Terugblik op §2.1 en §2.2 §2.1 Zit er een dokter in de cel? (2/3) Witteboordencriminaliteit vs. blauweboordencriminaliteit Wat zijn kenmerken van elk van deze soorten criminaliteit?

Terugblik op §2.1 en §2.2 §2.1 Zit er een dokter in de cel? (3/3) Openbaar Ministerie (OM) Taken van het OM Justitie Kenmerken van vrouwe Justitia Klassenjustitie Wat is klassenjustitie Hoe denken verschillende partijen over dit verschijnsel?

§2.3 Die pet past ons allemaal Hoe actief mag een burger zijn in de strijd tegen onrecht? (1/3) Wanneer de overheid faalt in het bestrijden van onrecht mogen burgers zo handelen dat hun eigen recht wordt beschermd. Eens. Een individu moet ervoor zorgen dat zijn rechten worden behaald. Oneens. Een burger mag niet zomaar zijn recht gaan behalen. Dat levert willekeur op en zorgt voor chaos. Twijfel. Burgers mogen veel verwachten van de overheid. Als de overheid daarom vraagt mogen burgers helpen.

§2.3 Die pet past ons allemaal Hoe actief mag een burger zijn in de strijd tegen onrecht? (2/3) Wanneer een moordenaar vrij rondloopt, mogen burgers deze persoon oppakken en in elkaar slaan. Eens. De kans dat de politie de dader pakt is te klein. Je kunt er beter voor zorgen dat de dader zijn verdiende straf krijgt. Oneens. De politie kan deze taken best zelf aan. Desnoods moet er meer politie komen. Twijfel. Je kunt niet zomaar voor eigen rechter spelen, maar de politie kan wel gebaat zijn bij hulp van burgers.

§2.3 Die pet past ons allemaal Hoe actief mag een burger zijn in de strijd tegen onrecht? (3/3) Je ziet iemand een diefstal plegen van een nieuwe iPod. Wat doe je Je gaat staan kijken. Dit is een probleem van de winkeleigenaar. Best wel lachen om dit eens mee te maken! Je belt de politie. Die moet hier zo snel mogelijk achteraan! Je gaat samen met de winkelbediende achter de dader aan in een poging de overvaller te pakken te krijgen. Jullie zullen zorgen dat die iPod koste wat kost terug komt!

§2.3 Die pet past ons allemaal Voorbeeld winkelbediende Albert Heijn die winkeldief mishandelde. Volkskrant, 11 januari 2003:

§2.3 Die pet past ons allemaal RTL Nieuws, februari 2003

§2.3 Die pet past ons allemaal De taken van de politie en het OM hebben we in voorgaande paragrafen besproken. Ook de rechter heeft een belangrijke functie in het bieden van rechtsbescherming: Bepalen of gedrag van een verdachte strafbaar is Schuld of onschuld van een verdachte bepalen Straf voor de daders bepalen

§2.3 Die pet past ons allemaal Onderscheid in verschillende soorten recht: Administratief recht (steen door het raam gooien) Civiel recht (ruzies tussen burgers) Strafrecht (recht halen na een misdrijf) Geweldsmonopolie Alleen de staat mag geweld gebruiken om ervoor te zorgen dat de wet wordt nageleefd. Geen eigenrichting. Maar wat mag dan wel als burger? Eigen lijf en goed beschermen Actief helpen bij het voorkomen en opsporen van criminaliteit Elkaar aanspreken op strafbaar gedrag en elkaar helpen in nood

§2.3 Die pet past ons allemaal Burger Actief burgerschap Eigenrichting Botsing?

§2.3 Die pet past ons allemaal Burger Burger Preventief Repressief (noodweer) Eigenrichting Buurtwachten Burgerarrest Preventief wapenen Zelfverdediging Proportioneel geweld - Noodweerexces Naming and shaming

§2.3 Die pet past ons allemaal Links (progressief) Midden Rechts (conservatief) 1. Terughoudend om burgers in te schakelen. 2. Angst voor geweldspiraal. 3. Klassenjustitie door verschil in financiële middelen Balans tussen overheid als handhaver en de burger als hulp. Samenwerking met de politie die leiding geeft Niet te snel klagen over eigenrichting. Overheid moet burgers beschermen. Actief burgerschap is goed.