Inspraak structuurvisie Commissie Ruimte en Samenleving dd. 11 januari 2005 Actiegroep Velserbroek Oost.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende meningen en verschillende.
Advertisements

Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
Consensus Model Jeroen van Beuningen
Reactie op tienpuntenplan CDA. Waardering voor het plan  Komt vanuit het seniorenplatform van het CDA, senioren zijn serieus genomen  Thema’s sluiten.
Samenvatting: Stedelijke gebieden
Advies Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling Luchthavens januari 2009
Leefbaarheid & wonen en voorzieningen Anders organiseren in West Brabant.
Maximale hypotheek berekenen en maandlast berekening afstemmen op toekomst plannen, wonen, werken en vrije tijd Hypotheek berekenen Waarschijnlijk is het.
Inhoud van de presentatie
Pathmos Enschede Seminar 6 april 2006 L.F. Timmen F.H.N. de Vries
Presentatie buurtvereniging Molenhoek Verkeerssituatie en structuurvisie.
Windbosflat Nee! Bijeenkomst 22 mei Agenda 1. Welkom 2. Info over het planproces; wat hebben we bereikt, waar staan we nu en hoe verder? 3. Korte.
Strategie Arie Meulepas 9 & 10 nov
Veghel Transparant (lid VPPG)1 Hoofdlijnenprogramma raadsverkiezingen 3 maart 2010 Veghel Transparant! voor leefbaarheid & gezondheid.
Schilders- en Waddenbuurt Informatieavond 26 februari 2009
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
P3.6 Het grotestedenbeleid
Verkenning interferentiegebieden bodemenergie Haaglanden 29 januari
Het Piramidemodel, vraag en aanbod in beeld
In afgelopen decennia progressie geboekt in terugdringen gasgebruik gebouwde omgeving, vooral door isolatie, zuinige nieuwe woningen, hr ketels. Huidige.
Puzzelen met de provincie Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie mei 2011.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Stichting Derde Merwedehaven en Burgerinitiatief hoorzitting 12 oktober 2010 Vanuit de Sliedrechtse burgerij een reactie op de ontwerpvergunning naar de.
TEL Veghel (lid VPPG)1 TEL Hoofdlijnenprogramma raadsverkiezingen 3 maart 2010 Transparant, Evenwichtig & Leefbaar Veghel.
14 oktober 2009 – Elzenveld Antwerpen Hoger Instituut voor de Arbeid Woonzorgzones in Vlaanderen: van idee naar uitvoering Sien Winters Onderzoeksleider.
Geschikt wonen voor iedereen (GWI) Mw. M.P. Heerkens Wethouder Sociale Zaken, Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Grondbeleid 14 oktober 2009 Woonzorgzones.
Hoe groot is die eigenlijk?
19 augustus 2014 Nu en in de toekomst Samen uw woonwensen realiseren.
8 september 2014 Veiligheid Dorplein Eerst wat algemene informatie.
Actiegroep Velserbroek-Oost Inspraakreactie Structuurvisie Velsen, Commissie Ruimte 9 maart 2004.
IKC Doetinchem Noord en Overstegen
Slot 4Hc.
HOV door Noordvest-Molenbuurt
Actiegroep Velserbroek-Oost Inspreken op procedures woonvisie, structuurvisie en woningbouw Velserbroek 25 november 2003.
Visum en overheidsopdrachten
 Uitleg paragraaf 3.6  Maken opdrachten paragraaf 3.6  (Maken examenbundel)
Zieuwent, Wi‘j doot ‘t samen!. Zieuwent? 1 van de 6 dorpen in gemeente Oost Gelre, Achterhoek Ca 2100 inwoners Ca 800 huishoudens Sociaal, actief betrokken.
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Grenzen en identiteit Deel 2.
De Rode Knop van Viattence
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
3/4 kgt 3 Grenzen en identiteit § 2 - 4
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Roadshow Omgevingswet Deelsessie Gezondheid en omgevingsplan
Troelstralaan De Troelstralaan loopt van Ringbaan-West tot Van Hogendorplaan en is een doorgaande weg in de wijk Goese Polder. Deze wijk, waar de bouwactiviteiten.
Ontwikkelingen in de Dordtse wijken 15 mei drs Jan Schalk.
1 Bevolkingsontwikkeling en Woningbehoefte Ir Wil Nuijen Stichting Beter Zeist 26 september 2009.
Opdracht Wijk niveau Opstellen Toekomstvisie Boswinkel Sociale Agenda Herstructurerings opgave Oost Boswinkel WoonWensenOnderzoek Ruimtelijke Verkenning.
Onderzoek netto-lasten onderwijs Lansingerland Raad 25 november 2014.
Sint-Oedenrode, mooi wonen in de Meierijstad Woonvisie in hoofdlijnen 23 april 2015.
Herstructurering Sluispolder West en de Binnenstad Informatiebijeenkomst 1 oktober 2014.
Agenda Klankbordgroep Jongkindlaan Startnotitie Modernisering De Vleugels Wijkknooppunt Huidige bouwplannen Mening organisaties Conclusies.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Toelichting zienswijze van de fam. Van Hal en Haerkens Ontsluiting gebouw plan Elzenstraat 60 naar de Elzenstraat goed gepland? of is er een veiliger alternatief?
BIGTIRE Ommen Inzicht in de financiële positie en in het financieel handelen van de gemeente Ommen.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Ruimtelijke ordening Thuiskamer Egmond-Binnen Edwin de Waard.
Advies aan gemeenteraad Bergen
Bouwen aan de toekomst II
Demografische gegevens en woningmarkt Nieuw-Scheemda/’t Waar
Thema 5 “De Stad”.
Adviescommissie gemeenteraad gemeente Dordrecht
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Wijkraad Oranjebuurt 1 maart 2018
Arbocatalogus 13 januari 2019.
17 september 2018 Duurzame energie
Overleg omwonenden proces herontwikkeling Segaar/Arsenaal 18 april 2018.
A woningen Industrie gebied A 12 industriegebied A 2.
Transcript van de presentatie:

Inspraak structuurvisie Commissie Ruimte en Samenleving dd. 11 januari 2005 Actiegroep Velserbroek Oost

Participatie traject Velserbroek –Waarom is het fout gegaan (korte terugblik) A22/A9 - Grote Buitendijk Bezwaren op de getallen Waarom niet bouwen Samenvattend Onderwerpen

Geen inhoudelijke analyse gemaakt van de reacties –Geen kwalitatieve overzichten, statistieken –Geen inzicht in kwantitatieve spreiding gemeentedelen (waar komen welke hoeveelheden reacties vandaan?) Getallen/overzichten Velserbroek worden niet verstrekt –Te makkelijk te weerleggen open vragen –Bewoners voelen zich niet serieus genomen, maar zijn wel direct belanghebbenden Wijkplatform is binnen de structuurvisie bijzonder passief en communiceert niet met de bevolking Participatie traject Velserbroek

Zowel algemene brief als rapport geven geen duidelijk zicht op de waarde van de reacties Ook is het proces niet voldoende duidelijk gemaakt: bevolking denkt dat hiermee de besluiten genomen zijn –Bevolking kent de status van de structuurvisie niet, vooral niet in relatie tot vele andere visies en reeds uitgewerkte plannen Participatie was een goed geoefend optreden

A22/A9 - Grote Buitendijk Geen inhoudelijke behandeling van de plannen langs de Grote Buitendijk Alle tegenargumenten worden met algemeenheden en ‘normen’ weerlegd De enige conclusie uit de participatie is dat ‘onderzoekslocatie sportvelden’ wordt verwijderd –VSV is op geen enkel niveau een probleem in relatie tot de langere termijn. De door VSV gemaakte plannen hebben niets te maken met het voetbalgenot van de jonge wijkbewoners

A22/A9 - Grote Buitendijk Verkeers problematiek te gemakkelijk weerlegd vanuit LVVP ‘berekeningen’ –Wie is verantwoordelijk voor de huidige verkeers situatie in en rond Velserbroek? Geen zicht op bedreiging leefbaarheid en veiligheid in de wijk –Wat betekent in deze: ‘voorzieningen-niveau op peil’? Geen rekening gehouden met inbreiden op lokaties waar nu scholen staan –Rekening houdend met periode en daarna

Bezwaren op de getallen De getallen vanuit de provincie zijn nog steeds niet ondubbelzinnig duidelijk –Dit jaar worden in ons land woningen gebouwd, verdeeld over ca. 480 gemeenten is dat gemiddeld 135 woningen per jaar per gemeente –In Velsen staan 3147 woningen gepland voor de komende 15 jaar, dat is gemiddeld meer dan 200 woningen per jaar Waarom zou Velsen bovengemiddeld moeten bouwen??

Bezwaren op de getallen Als Velsen aan het gemiddelde zou moeten voldoen, dan zouden 15 x 135 (=2025) woningen gebouwd moeten worden –Dat is ruim 1000 woningen minder dan binnen de huidige plannen, in een toch al vol Randstad gebied Betrekken we daarbij de afname van de bevolkingsgroei voor de komende decennia, dan zijn zelfs de huidige gemiddelde aannames discutabel

Waarom niet bouwen De groenstrook tussen de A22/A9 is door de gemeente zelf altijd aangemerkt als groene bufferzone –Interpreteer de naam ‘Grote Buitendijk’! Velserbroek mag niet gezien worden als een makkelijke prooi, onze achterban vertoont wel degelijk voldoende sociale binding Geen duidelijke visie omtrent Velserbroek –Slechts een aantal kwantitatieve vermeend opgelegde woningbouw opgaven –Voor wie is nieuwbouw bedoeld en/of noodzakelijk?

Waarom niet bouwen De strook heeft een verhoogde risico factor voor veiligheid en gezondheid –Vliegverkeer en autoverkeer maken de strook tot een ongezonde woonomgeving (Nota Ruimte en Streekplan spreken elkaar tegen) –Pogingen om formele grenzen te verleggen om hiermee onder regelgeving en normen uit te komen zijn niet in het belang van de bevolking! De gemeente moet hypes vermijden –VSV onderonsjes met politiek, beleggers en ander belanghebbenden zijn ronduit stuitend –Dekamarkt plannen waren ronduit lachwekkend

Waarom niet bouwen Nee, het gaat ons al heel lang niet meer om alleen het uitzicht –Onverantwoorde druk op de Velserbroek: vooral voorzieningen (jeugd) en verkeers- mogelijkheden (ontsluiting 400 woningen = 600 auto’s) zullen ernstig tekort schieten –Woongenot en leefbaarheid: de wijk kent in verhouding tot andere wijken nauwelijks groen –Geld: laat de bevolking niet opdraaien voor verkeerd beleid de afgelopen jaren door OZB inkomsten te genereren uit onverantwoorde en te dure nieuwbouw

Samenvattend Structuurvisie is geen visie, maar gewoon een ‘volbouwplan’ –De samenhang met alle andere plannen ontbreekt volledig doordat partijen te weinig met elkaar overleggen Verschuilen achter ‘opdrachten’ van de provincie is zwakke doorzichtige politiek –Cijfermatig materiaal is nog nooit openbaar gemaakt en/of met voldoende argumenten onderbouwd

Samenvattend Advies –Integreer de behandeling van de de nu nog verschillende naast elkaar uiteenlopende plannen (regiovisie, woonvisie, structuurvisie, nota ruimte, LLVP…….) –Onderbouw de getallen –Maak een heldere visie per wijk en betrek daarbinnen de bevolking meer dan thans het geval is –Maak de processen transparant en duidelijk, niet achter wijkplatformen gaan verschuilen

Samenvattend De Actiegroep Velserbroek Oost is van mening dat de thans voorliggende structuurvisie voor deze wijk terug moet naar de tekentafels