Inleiding Globale maatschappelijke en socio-economische tendensen confronteren onze maatschappij met nieuwe uitdagingen. Een van de antwoorden is de uitbouw.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Advertisements

CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
Prof. dr. Harry Martens voorzitter Raad Hoger Onderwijs
Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Ervaringen in samenwerking
De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.
Multidisciplinaire gegevensdeling
Frank Robben Administrateur-Generaal eHealth-platform
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Regelhulp Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg of ondersteuning. Het webportaal bevat actuele informatie.
EHealth: stand van zaken en toekomstperspectieven 08/03/2013 Frank Robben Administrateur-generaal van het eHealth-platform Willebroekkaai 38 B-1000 Brussel.
eHealth & elektronische communicatie
“MINI” (???) SOCIALE KAART TIENERZWANGERSCHAPPEN
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Huisarts, Go for IT Dr. Leo Geudens ICT-coördinator HVRT
Vlaams Materialen programma Sluiten van ‘kritische’ metaalkringlopen – 12/11/2013 Patrick Van den Bossche, director Environment.
Consortium rond Syntra West Projectmanager Dirk Broeckx Domus Medica, VAN, Huis voor Gezondheid PraktijkCoach, HealthConnect Opdrachtgever.
WDH en EMD een ZEGEN voor de zorgprofessional?
Het veilig uitwisselen van elektronische patiëntengegevens.
EHealth in de welzijnssector Vlaams Welzijnsverbond VZW 23/10/2013 Frank Robben Administrateur-generaal van het eHealth-platform Willebroekkaai 38 B-1000.
eHealth & elektronische communicatie
EHealth, Vitalink, … Integratie van elektronische patiëntendossiers Leuven Faculty Club 30/01/2014 Frank Robben Administrateur-generaal van het eHealth-platform.
Interministeriële Conferentie Volksgezondheid: de extramurale zorgkluis Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375.
EHealth: stand van zaken en toekomstperspectieven 26/04/2013 Frank Robben Administrateur-generaal van het eHealth-platform Willebroekkaai 38 B-1000 Brussel.
Is de thuiszorg onderontwikkeld in Vlaanderen en België? Studienamiddag VFDT en HIVA – 31 oktober 2008 De uitbouw van een dynamisch woonzorgbeleid in Vlaanderen.
Introductie 28/07/2014 Digitaal Archief Vlaanderen.
Dit wordt het DSH Herent, 7 april Wettelijk kader Decreet van 3 maart 2008 Deadline van 22 mei 2009 voor het “sociaal huis” Minimale vereisten:
Het elektronische zorgplan Aanmeldprocedure
Kinderopvangzoeker 5 juli Voor ouders is opvang zoeken eenvoudiger Voor voorzieningen en lokaal loket zijn de vragen beter zichtbaar Voor het beleid.
EHealth: stand van zaken en toekomstperspectieven 11/09/2014 Frank Robben Administrateur-generaal van het eHealth-platform Willebroekkaai 38 B-1000 Brussel.
Integrale zorg voor chronisch zieken – waar staan we?
De patiënt aan zet Lynn Rulkens Programmamanager zorginnovatie, CZ
Samen werken aan een gezonde regio!
Telematica in de gezondheidszorg Studiedag MIM "een blik vooruit” 11 november 2000 in het Congressencentrum St Jan Brugge Christiaan Decoster - Directeur-generaal.
Jan Buisman Adviseur maart 2009 © 2009 Furore. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze presentatie mag worden openbaar gemaakt zonder toestemming van.
‘Slimmer zorgen voor morgen: samen toekomst maken’ ViA-Rondetafel, 18 februari 2013 Slotwoord Jo Vandeurzen – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid.
Het elektronische zorgplan
Centrale en decentrale opslag
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Evaluatie . Duurzame Zorg Academische Werkplaats Limburg
Therapietrouw & Medicatieveiligheid
De rol van de zorgverzekeraar bij populatiebekostiging
Mediawijs.be Stuurgroep Plan Geletterdheid. Definitie Mediawijsheid ‘Het geheel van kennis, vaardigheden en attitudes waarmee burgers zich bewust en kritisch.
Waarom wordt uw gemeente ook leeftijdsvriendelijk?
Dr. Wim Verhoeven, huisarts V AST DOSSIERHOUDENDE PRAKTIJK.
Flanders’ Care: Innoveren en ondernemen in zorg
Innovaties opschalen, het kan Op dit moment > 3 miljoen apps beschikbaar, waarvan 5% in categorieën Health en Medical Bron:
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
© 2009 Universitair Ziekenhuis Gent Het Gents ZiekenhuisOverleg Stand van zaken en toekomstvisie Prof. dr. Bart Sijnave CIO 4 juni 2009.
Inleiding Vergrijzing een uitdaging voor àlle generaties
Voka Health Community ‘kwaliteit van zorg’ Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 1.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Johan Krijgsman (Nictiz) Grafisch werk door Roel Schenk (Nictiz)
EHealth & elektronische communicatie Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Gebruik van e-health functies binnen Windoc
Zaterdag 18 mars 2017 e-gezondheid in de praktijk
mr. dr. Harm Borgers 14 november 2016
Elektronische kennisgeving van geboorte
Plan e-gezondheid 2015 – 2018 Actiepunt 3 (Medicatieschema – VIDIS project) Yoeriska Antonissen – Marc Bangels – Frédéric D’Hondt – Wim Vanslambrouck.
Het verwijzingsrepertorium Implementatie van het project "Hubs-Metahub" 1.
Medische gegevens van arts naar overheid
Brugge op schema! Oostkamp op schema!
Gegevensdeling via de hubs iShare conferentie 12/11/2015
Het Delen van patiëntgegevens
3de betalende / MyCareNet
Vast dossierhoudende praktijk
Verpleging als integrator
Transcript van de presentatie:

Vlaams ICT beleid en de toekomstplannen van de Vlaamse overheid met betrekking tot e-Health

Inleiding Globale maatschappelijke en socio-economische tendensen confronteren onze maatschappij met nieuwe uitdagingen. Een van de antwoorden is de uitbouw van ICT en internet gebaseerde diensten die de zorg- en welzijnsdienstverlening ondersteunen. Ook in de negentiende eeuw waren er al discussies die op vandaag nog steeds actueel zijn:

De eerste diagnose via telefoon werd gesteld in 1879! Men vond snel andere toepassingen zoals: Elektronische stethoscoop, elektro-cardiogram, telefoon-probe http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1081896/pdf/medhist00108-0074.pdf

Inleiding Technologische evolutie leidt onvermijdelijk tot het herdefiniëren van de werkprocessen en het efficiënter maken van de uitvoering: We moeten rekening houden met: De unieke structuur en activiteiten van de zorg- en welzijnssector in Vlaanderen en België De inzet van ICT is een bijzonder complex verhaal De overheid wil als dirigent samen met de sector een harmonieus samenspel creëren.

Agenda Van Visie naar plan Alles komt in een stroomversnelling Het actieplan (e)Zorgzaam Vlaanderen Fundamentele bouwstenen Geen wit blad Wat staat op stapel? Samenwerking

Van visie naar plan

Visietekst “(e)Zorgzaam Vlaanderen” Van visie naar plan… Visietekst “(e)Zorgzaam Vlaanderen” ICT actieplan

Zonder ICT geen toekomst Actieplan bevat concrete initiatieven binnen het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het is een antwoord op de vraag naar een “georkestreerde aanpak”, een overzicht van de vele karretjes die in beweging zijn of gaan komen rond de “kennis- en gegevensdeling in zorg en welzijn” en waar we in WVG aan gaan trekken, voor een betere deling van zorggegevens tussen de zorgverleners die een zorgrelatie of een therapeutische relatie hebben met eenzelfde zorggebruiker de zorg beter, goedkoper, veiliger en patiëntgerichter zal maken.

Alles in een stroomversnelling

2012-2013: Alles in een stroomversnelling 2012: Vlaanderen heeft een visie rond eZorgzaam Vlaanderen en werkte een actieplan uit Rondetafel eGezondheidszorg en gezamenlijk actieplan van alle federale, regionale en lokale stakeholders (verder meer) 2013: Vlaanderen werkt aan een roadmap voor de informatisering van de Woonzorgcentra Vlaanderen koppelt steun voor EPD systemen van de ziekenhuizen aan minimumcriteria Zo komen alle puzzelstukjes bijeen

2012-2013: Alles in een stroomversnelling Met betrekking tot het eHealth-platform: Bij de introductie van Vitalink zijn een aantal nieuwe bouwstenen beschikbaar gekomen die essentieel zijn voor veel toepassingen. Zijn de basis voor veilige en betrouwbare communicatie Vlaanderen promoot het gebruik van de basisdiensten (bouwstenen) van het federale eHealth-platform. Vlaanderen zal vertegenwoordigd worden in het Beheerscomité van eHealth

Het actieplan e-zorgzaam vlaanderen

Het actieplan eZorgzaam Vlaanderen: Waarom? De minister wil in het kader van het kwaliteitsdecreet alle voorzieningen van binnen het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin verplichten gegevens digitaal te delen.

Het actieplan eZorgzaam Vlaanderen: Waarom? Zorgverleners moeten samenwerken Competenties samenleggen Complexe zorgsituaties Juiste vrouw/man op de juiste plaats op het juiste moment Vlaanderen wil dit ondersteunen en bevorderen via ICT.

Toch al 1 uitgangspunt Decentrale opslag van gegevens indien mogelijk, maar straks Vitalink! Kerngedachte Vitalink: Delen van gezondheids- en welzijnsinformatie uit (lokale) bronnen die niet 24u/24 7d/7 beschikbaar zijn Blik in de toekomst: Vitalink uitgelegd aan de hand van een fictieve patiënte (Vitaline) http://vimeo.com/41279683 De Vlaamse overheid zet heel hoog in op veiligheid van de gegevens, de rechten van de patiënt en het respect voor de privacy. Dat is een voorwaarde om het vertrouwen te winnen bij zorgverleners en burgers.

Fundamentele bouwstenen

Identificatie Wat hebben we nodig? Wie vraagt toegang? Via e-ID Via rijksregisternummer Via CoBRHA

Autorisatie Wat hebben we nodig? 2. Welke rol heeft die m/v? Arts Apotheker Verpleegkundige Verzorgende Enz.

3. Over wie mag die m/v iets weten? Wat hebben we nodig? 3. Over wie mag die m/v iets weten? Therapeutische relatie Relatie patiënt-zorgverlener GMD-houder Veranderlijk per rol Beheerd door de patiënt

4. Wiens gegevens mogen gedeeld worden? Wat hebben we nodig? 4. Wiens gegevens mogen gedeeld worden? Informed consent Keuze om in- of uit te stappen

5. Hoe de gegevens beveiligen? Wat hebben we nodig? 5. Hoe de gegevens beveiligen? Encryptie Versleutelen en ontcijferen

Wat hebben we nodig? 6. Hoe toegang krijgen tot de gegevens? Vitalink is toegankelijk vanuit de vertrouwde software van de zorgverlener. Voor de patiënten komen er "viewers" die hem in staat stellen om zijn gegevens on-line te raadplegen Tijdens het pilootproject passen verschillende fabrikanten van software voor huisartsen, apothekers en verpleegkundigen hun pakketten reeds aan

Waar staan we nu? Het medicatieschema is eerste toepassing, sinds 28 december 2012 proberen vier pilootprojecten Vitalink uit in de praktijk. Na 6 maand: evaluatie en beslissing over uitrol van het medicatieschema naar heel Vlaanderen De eerste uitbreidingen die worden voorzien zijn: Delen van het medicatieschema met de ziekenhuizen en extramurale specialisten Het delen van de medisch kerngegevens (Sumehr) tussen artsen van de eerste en de tweede lijn

Geen wit blad

Geen wit blad moduledatabank Integrale Jeugdhulp, e-loket, Vesta, BINC, INSISTO, DOMINO, MICADO, CAP, OPERA, … gedetineerdenopvolgsysteem, elektronische cliëntdossiers CAW’s, mijn VAPH, … de kinderopvangzoeker, elektronisch medisch (kind)dossier, e-zorgplannen, Vitalink digitaal platform zorgverzekering .

Wat staat op stapel?

Voorzieningen kadaster Toepassingen van het Kadaster (CoBRHA): sociale kaart van het zorgaanbod Een kinderopvangzoeker Koppeling met het e-loket van VAZG elektronisch indienen en opvolgen subsidiedossiers voor animatiewerking voor meer dan 600 woonzorgcentra Elektronisch registeren van kwaliteitsindicatoren voor alle woonzorgcentra Koppeling met Vesta toepassing voor subsidiëren van diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg Nieuwe diensten worden automatisch toegevoegd Basis voor de moduledatabank Integrale Jeugdhulp

Elektronische zorgdossiers Veel begint bij elektronische (zorg)dossiers: Medicatieschema Elektronisch medisch kinddossier Mijn VAPH Elektronisch cliëntdossier CAW’s Elektronische zorgdossiers in de woonzorgcentra (roadmap) E-dossier vertrouwenscentra kindermishandeling en meldpunt GMK

Nieuwe mogelijkheden door ontsluiten van databanken ICT-systeem 1 ICT-systeem 1 Betere dienstverlening Data-bank 1 Data-bank 1 Automatische rechtentoekenning

Standaarden Semantische interoperabiliteit Standaarden Begrippenkaders en codering En overleg en kennisdeling

Samenwerking

orkestratie en samenwerking De 4 ministers werkten in 2012 samen op de rondetafel eGezondheidszorg. Er was nood aan afstemming, op beleidsmatig en organisatorisch vlak, op technologisch vlak, juridisch en financieel vlak. en aan een gezamenlijke actieplan rond informatisering in de gezondheidszorg. Complementair met het actieplan eZorgzaam Vlaanderen

Tot slot: Belangrijke actiepunten uit ACTIEPLAN eGezondheidszorg Gegevens delen binnen de eerstelijn en de ziekenhuizen EMD en het delen van relevante medische gegevens Ontwikkelen van een ziekenhuis EPD Gegevens afgeleverde medicatie en Medicatieschema Gegevens delen via het systeem hubs &metahub

Tot slot: Belangrijke actiepunten uit ACTIEPLAN eGezondheidszorg Aanvullende ontwikkelingen: chronische zorg, thuiszorg, rustoorden, psychiatrie, enz. Ontwikkelen van een ‘minimaal EPD’ Invoeren van een uniform evaluatie-instrument (BelRAI) Aanpassen van de reglementering en van de financiering als incentives voor het gebruik

Tot slot: Belangrijke actiepunten uit ACTIEPLAN eGezondheidszorg De patiënt betrekken en de parate kennis over e-gezondheid vergroten Toegang tot de gegevens door de patiënt Parate kennis en inzicht over e-gezondheid vergroten e-Gezondheid opnemen in de opleiding Een referentieterminologie uitwerken   Realisatie van een nationaal terminologiebeleid

Meer info www.zorg-en-gezondheid.be/ICT www.vitalink.be www.rtreh.be Visietekst eZorgzaam Vlaanderen en bijhorend actieplan te vinden www.vitalink.be Vitalink uitgelegd aan de hand van een fictieve patiënte (Vitaline): http://vimeo.com/41279683 www.rtreh.be