Casus Meneer van Bruggen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte
Advertisements

Narcose door middel van een prikje
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Zorg voor autonomie van ouderen met een psychiatrische achtergrond in het verzorgingstehuis Lambert Liza.
De Vrouw Toen God De Vrouw schiep was hij op de zesde dag nog laat aan het werk. Een engel kwam langs en zei: “Waarom duurt het maken van deze zo lang?”
Wat is er met mijn mama? Informatie over de ziekte ALS bedoeld voor kinderen op de basisschool. (Met nadruk bedoeld om samen met uw kind door te nemen)
GOD is liefde.
Een vrouw te zijn.
Neus-, keelamandelen en trommelvliesbuisjes
Niet echt maar mama zei dat ik naar school moest *hoest* *hoest*
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
De stappen van het methodisch werken
Samen bidden, samen delen
Woorden en tijd.....
Het Trouwfeest.
Hij wacht alleen nog maar
Seks na je 50ste.
Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven."
Logica in al zijn zin en waanzin.
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Groot geloof 1.
Richteren 13: 1 De Israelieten deden opnieuw wat kwaad is in de ogen des HEREN; toen gaf de HERE hen over in de macht der Filistijnen, veertig jaar. 2.
Antwoord voor jezelf op de volgende vragen met NOOIT, WEINIG of REGELMATIG 1Hoe vaak nodig jij anderen uit voor een bakje koffie? 2Hoe vaak laat jij.
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Ingreep met kapje.
Foto 1 Lucia kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat ze bevalt van een kindje.
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
Wat willen we vandaag doen?
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
Welkom in de samenkomst. Hebreeen 12 Hebreeen Daarom dan ook, alzo wij door zo’n grote menigte geloofsgetuigen omringd zijn, laat ons afleggen.
Matthéüs 26: Jezus in Gethsémané
5 manieren van praten over de dood
Jeugd Pastoraat Westerkerk.
Help! Verzuim voorkomen
Paul de Leeuw wil de zondag van toen weer terug. Waarom?
Zondag 28 december 2014 Aanbiddingsdienst m. m. v
Onrecht !!! Vrouw geschopt en aan de haren getrokken voor gsm
DE SPIEGEL.
Samenwerken rond mantelzorg Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Netwerk Thuis- en bejaardenzorg / zorgkundige
Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie
Verpleegkundig redeneren
Psychologieles 6 lesweek 6 25 jaar tot aan pensioen.
Psychologieles 2 Conceptie, baby, peuter Informatie  bronnenbundel.
Klinische les medisch maatschappelijk werk
(Ped)agogiek Werkcollege 5 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Gnathologie Casus mevrouw De Wilde. Mevrouw De Wilde heeft in het verleden bij u in de praktijk als tandartsassistente gewerkt. Ondanks dat zij haar dienstverband.
Gnathologie Casus mevrouw De Vries. Mevrouw De Vries heeft sinds oktober vorig jaar pijnklachten aan haar rechter gelaatshelft (juist voor het oor). De.
Met een gebogen hoofd zit Carmen aan tafel met haar boek. Met een moeilijk gezicht kijkt ze naar de opdrachten voor zich. Over een paar weken is haar.
Casus 1 Maria. Maria is een vrouw van 76 jaar, met een moeilijk te bepalen vorm van dementie. Hierdoor heeft zij moeite om zich te oriënteren in tijd.
DOELSTELLINGEN Zaterdag 3 Oktober 2015 Jan Bosman – Psycholoog Elan Groepspraktijk Daphne Surink – Psychologe Elan Groepspraktijk An De Meyer – Diëtiste.
Ketenzorg (O)GGZ Midden- Holland Inleiding casus Volwassenenzorg.
DAG TEGEN KANKER OP 18 SEPTEMBER 2014 Aandacht voor mensen met kanker in ons ziekenhuis.
Het Roze Strikje Hoeveel hou je van haar... ? hou je van haar... ?
We lezen: Exodus 2: 23 – 3: 15 De preek gaat over: Exodus 3: Voorganger: dhr. T. Waalewijn te Kampen Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd.
Verdieping Timemanagement
Hoeveel hou je van haar... ? Als je een vrouw bent, ben ik zeker dat dit je zal interesseren... En ben je een man, dan ken je zeker een vrouw die echt.
Presentatie intervisie Manon de Dobbelaere P4A
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
7de specialisatiejaar Thuis en bejaardenzorg / zorgkundige
Ouderen en activiteiten
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Waarom het ontspannen van de
Jongeren en seks Plaatje.
Zorgtaken en Zelfredzaamheid
Voel je wel in je vel !.
ADL Les 1.
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Transcript van de presentatie:

Casus Meneer van Bruggen Maaike van der Meulen (352713)(meul1314) Marije Rolf (345083)(rolf1300) Anna Meinsina Visser (336793)(viss1326) Laura Renes (338222)(rene1301) Maurise Rijpstra (312398)(rijp1300) Christel Janssens (321977)(jans1307)

Gegevens van de patiënt Naam: De heer van Bruggen Leeftijd: 82 jaar Gezinssituatie: Getrouwd met mevrouw van Bruggen (78 jaar), geen kinderen. Ziektebeeld: Vooraf: Jarenlang last van zijn spijsvertering, meneer is een coeliakie patiënt. Blaasretentie, dit komt door een vergrote prostaat en een blaasontsteking. Tijdens een gastroscopie kreeg hij een maagbloeding, en werd hij geopereerd. Huidig: Meneer van Bruggen heeft een schone en droge wond. Hij heeft hulp nodig bij de ADL. De heer heeft een verblijfskatheter. Huidige situatie: Huishoudelijke hulp, meneer eet niet uit zichzelf. Hij woont thuis bij zijn vrouw. Hij is zwak en vermoeid en heeft nergens zin in. Ze zijn lid van de gereformeerde kerk.

Gordon 1. Gezondheidsbeleving en instandhouding Zwak, vermoeid, nergens zin in. Hulp bij ADL 2. Voeding/ stofwisseling Coeliakie patiënt, last van spijsvertering, geen honger 3. Uitscheiding Geen afwijkend ontlastingspatroon. Blaasretentie met verblijfskatheter 4. Activiteitenpatroon Zwak, vermoeid, nergens zin in. 5. Slaap/rust Slaapt meer dan normaal, ligt hele dagen in bed 6. Waarneming/cognitie Geen pijn, beginnende decubitus

Gordon 7. Zelfbeleving Hij wil met rust gelaten worden, wel bewust van ziek zijn 8. Rollen/relatie Zijn vrouw doet alles, dit valt haar zwaar 9. Seksualiteit/voortplanting Waarschijnlijk is hier geen sprake van, vanwege verblijfskatheter 10. Stressverwerking Hij wil met rust gelaten worden, en doet niks zelf 11. Waarden/overtuigingspatroon Lid van gereformeerde christelijke kerk

Neuman System Model Fysiologisch: Maagbloeding, genezende operatiewond, blaasretentie, verblijfskatheter, last van spijsvertering, coeliakie patiënt, zwak, vermoeid, nergens zin in, geen trek, beginnende decubitus Psychologisch: Heimwee Ontwikkelingsbepaald: 82 jaar, woont thuis samen met zijn vrouw, hulp bij ADL Sociaal-cultureel: Lid van gereformeerde christelijke kerk, zijn vrouw doet alles voor hem Spiritueel: Christelijke gereformeerd, veel contact met gemeenteleden en dominee

Perceptie verhelderende vragen 1. Wat zijn uw belangrijkste problemen 2. Verschillen tussen huidige omstandigheden en gebruikelijk leefpatroon 3. Heeft u ooit eerder een soort gelijk probleem gehad? Hoe bent u er toen mee om gegaan? 4. Hoe ziet u de toekomst tegemoet? 5. Wat doet u zelf? Wat kunt u zelf doen? 6. Wat verwacht u van anderen?

Perceptieverschillen Wij als verpleegkundige zien meneer van Bruggen als een patiënt met problemen die te verhelpen zijn terwijl meneer zelf met veel levensvragen zit en het allemaal niet zo positief meer in ziet. Voor meneer van Bruggen lijdt dit probleem op dit moment zijn leven terwijl wij hem zien als een patiënt die met een behandeling weer beter wordt. Wij denken dat het leven van meneer van Bruggen al veel makkelijker is en dat hij het allemaal veel zonniger in gaat zien als meneer zijn voedingstoestand is verbeterd en daarnaast zijn wond ook goed geheeld is. Hij ziet dit zelf echter niet zitten en wordt liever met rust gelaten.

PES (Problem, Ethiology, Symptoms) Probleem: Maagoperatie, 82 jaar, geen trek in eten en drinken, beginnende decubitus, genezende schone wond Etiologie: Blaasretentie, maagbloeding, last van spijsvertering Symptomen: Maagbloeding, genezende operatiewond, blaasretentie, verblijfskatheter, last van spijsvertering, coeliakie, zwak, vermoeid, nergens zin in, geen trek in eten, beginnende decubitus.

Stressoren Variabele Omgeving Factor Heeft nergens zin in, vermoeid, verzwakt. Fysiologisch Intern Intrapersoonlijk Verblijfskatheter Pessimistisch Psychologisch/ spiritueel Bedlegerig Kan niet meer naar de kerk. Sociaal-cultureel/ spiritueel Extern Extrapersoonlijk Eventuele prostaatoperatie intern/extern Emotioneel Psychologisch

Stressoren Variabele Omgeving Factor Heimwee Psychologisch Extern Intrapersoonlijk Geen trek in eten en drinken Fysiologisch/ psychologisch Intern Beginnende decubitus Fysiologisch Genezende wond 82 jaar Ontwikkelingsbepaald intrapersoonlijk

Doelen Meneer van Bruggen heeft binnen een jaar zijn eetpatroon weer op orde en daarmee weer een gezond BMI met de hulp van een diëtiste . Meneer van Bruggen moet wekelijks een gesprek voeren met de psycholoog totdat meneer de situatie beter kan accepteren en meer zin krijgt in het leven. Meneer van Bruggen krijgt zijn nodige informatie over zijn verblijfskatheter en weet daarnaast hoe vaak deze vervangen moet worden en weet hoe lang hij de verblijfskatheter moet houden’. Meneer van bruggen moet met de hulp van een fysiotherapeut die twee keer per week langs komt binnen 6 maanden zijn bed uit willen en kunnen. Meneer van Bruggen moet zo snel mogelijk zijn dagelijkse activiteiten oppakken zodat meneer zich minder zwak ken moe voelt en hierdoor weer fitter word. Meneer van Bruggen zijn beginnende decubitus word zo snel mogelijk behandeld door middel van decubitus preventie.

Interventies (primaire) Het voorkomen dat meneer van Bruggen last krijgt van zijn spijsvertering, door middel van een goed dieet vanwege zijn coeliakie. Voorkomen dat meneer van Bruggen verdere decubitus vormt door middel van goede verzorging

Interventies (secundaire) Meer ondersteuning bij de voeding door middel van de diëtist Aanschaffen van een rolstoel, zodat meneer uit zijn bed kan komen Het observeren van het slaap/rust patroon

Interventies (tertiaire) Stabiliseren van de prostaat ter voorkoming van een prostaatoperatie Als verpleegkundige nagaan of meneer van Bruggen zich houdt aan de aangewezen therapieën door middel van dossier of contact met de disciplines.

Evaluatie Meneer van Bruggen heeft zijn doel behaald als hij zijn BMI op peil heeft. Meneer heeft genoeg gesprekken gehad met de psycholoog als hij meer zin krijgt in het leven en zijn situatie kan accepteren. Meneer heeft genoeg informatie verkregen als hij alles weet over zijn verblijfskatheter. Meneer kan binnen zes maanden zijn bed uit met de hulp van een fysiotherapeut. Meneer van Bruggen kan zijn dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk weer op pakken. Meneer van Bruggen zijn beginnende decubitus wordt zo snel mogelijk verholpen door middel van goede verzorging.