De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte

Verwante presentaties


Presentatie over: "COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte"— Transcript van de presentatie:

1 COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte
Longemfyseem COPD COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

2 Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.
Wat is longemfyseem? Longemfyseem is een aandoening van de luchtwegen; Er worden afwijkingen gevonden in de kleinere luchtwegen, het longweefsel en de bloedvaten van de longen; Vooral de longblaasjes raken in de loop der jaren beschadigd; Tegenwoordig wordt de term longemfyseem niet veel meer gebruikt. Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

3 Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.
Oorzaken De belangrijkste oorzaak van longemfyseem is roken; Het kan ook ontstaan door langdurig werken in een omgeving met veel stofdeeltjes van steen of metaal in de lucht. Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

4 Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.
Hoe herken je het? Klachten ontstaan vaak pas na het veertigste levensjaar; Last van hoesten en slijm op geven; Ademing is vaak piepend en brommend; Sneller kortademig en moe, vooral bij inspanning zoals traplopen; Verkoudheden en andere luchtweginfecties geven bij u meer klachten en gaan minder snel over. Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

5 Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.
Wat kunt zelf doen? Stop met roken en vraag anderen niet te roken in uw omgeving; Vermijd prikkels zoals verflucht en veel stof; Zorg voor een goede ventilatie van woon-, slaap- en werkruimte en keuken; Laat u ieder jaar inenten tegen de griep; Verbeter uw conditie door regelmatig te wandelen, fietsen of zwemmen; Vermijd over- en ondergewicht. Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

6 Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.
Ter illustratie gezonde long rokerslong Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

7 Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.
Welke geneesmiddelen? Luchtwegverwijders zijn middelen die de verkramping in de luchtwegen opheffen, zodat u weer makkelijker kunt ademen (je hebt kortwerkende en langwerkende). Deze middelen moet je inhaleren. Luchtwegverwijders in tablet vorm worden gebruikt als luchtwegverwijders om te inhaleren alleen niet voldoende werken. Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

8 Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.
Welke geneesmiddelen? Luchtwegbeschermers om te inhaleren zijn bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Deze middelen werken ontstekingsremmend en beschermen de luchtwegen tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

9 Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.
Welke geneesmiddelen? Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, om in te nemen, worden gebruikt in de vorm van een stootkuur. Dit is een behandeling van enkele dagen tot twee weken bij een tijdelijke verergering van de longemfyseem. Voorbeelden zijn dexamethason, prednisolon, prednison en triamcinolon. Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

10 Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.
Medicatie cliënt M. Foradol (luchtwegverwijder): is langwerkend en voorkomt aanvallen van benauwdheid. Het werkt binnen drie minuten. De werking houdt 12 uur aan. Spiriva (luchtwegverwijder): is langwerkend en voorkomt aanvallen van benauwdheid doordat het de verkramping in de luchtwegen opheft. Het werkt binnen 30 minuten. De werking houdt 24 uur aan. Beclometason (luchtwegbeschermer): is ontstekingsremmend en vermindert overgevoeligheidsverschijnselen. Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

11 Acute of oplopende benauwdheid
Het uitademen maakt een piepend geluid doordat lucht de vernauwde luchtwegen passeert. De patiënt zit rechtop met gespannen halsspieren want hij gebruikt alle spieren die hem bij zijn ademhaling kunnen helpen. Het zuurstofverbruik is daardoor groter. Krijgt hij niet genoeg lucht dan kan hij blauw worden (zuurstofarm bloed heeft een wat blauwe kleur). Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

12 Direct contact met arts bij:
Als de patiënt vervolgens bleek wordt is er een gevaarlijke situatie ontstaan. De hartslag gaat dan erg snel en de patiënt wordt suf en slap. In zo'n situatie is met grote spoed medische hulp nodig. Neem direct contact op met een arts als een van deze symptomen zich bij de patiënt voor doen! Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

13 Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.
Ontstaan benauwdheid Medicatie vergeten? Inhalatietechniek niet correct Overmaat aan allergische prikkels Verkoudheid Luchtweginfectie Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.

14 Voorkomen benauwdheid?
Voorkomen is beter dan genezen; Neem medicatie op tijd in; Neem een luchtwegverwijderaar (Foradil) bij oplopende benauwdheid; Diep inhaleren is vaak moeilijk bij heftige benauwdheid (gebruik voorzetkamer); Goed rechtop en met steun zitten; Blijf kalm (opwinding kost lucht); Rustig in en uitademen zorgt ervoor dat de medicatie goed opgenomen wordt in de longen; Bel een arts. Yvonne Post Uiterweer - Nurse practitioner i.o.


Download ppt "COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte"

Verwante presentaties


Ads door Google