Van werk naar werk trajecten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Opleidingsadviseur Fundeon
Advertisements

Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Hoe ontstond dit initiatief ?
Vrijwillige van werk naar werk fase 1. Van werk naar werk onderzoek2. Van werk naar werk plan U besluit dit plan niet op te volgen: u houdt dit plan voor.
Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo. I. Waarom het Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo ?
OBP actief! 24 november 2008 Jacqie van Stigt Projectleider LBP FNV Bondgenoten.
Gratis computerinitiatie in uw buurt BLMvzw Digidak | Evence Coppéelaan 91| 3600 Genk blmgenk.be | |
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Deeltijd-WW in bouw en hout De regels, de kansen en de risico’s voor werknemers September 2009.
Werkconferentie ‘Flexibel hoger onderwijs voor werkenden’
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Kennis & Cash voor werkgevers! Welkom! Marleen van Boheemen.
Achtergronden & Opzet April De chemische industrie in de media:
Mobiliteit en Loopbaan
Werken en Leren in tijden van recessie Etten-Leur, 7 juli 2009 Namens Werkgroep Techniek: Lieneke de Wolf.
Human Capital Agenda Topsectoren Agro&Food en Tuinbouw&Uitgangsmaterialen.
Bijeenkomst FNV Bondgenoten voor medewerkers van Hans Textiel 7 februari 2011 Bewerkte presentatie met toelichting voor op de website.
Scholing Werkritme krijgen.
Deze presentatie Over het WERKbedrijf De arbeidsmarkt in de regio
Reïntegratie, dat regelen wij zelf
Personeel – tripartiete overeenkomst Mobiliteit als instrument voor kwaliteit en continuïteit.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Woonservice wijken KLANKBORDGROEP Donderdag 20 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
Project NAC KWARTIER. Agenda -Welkom -Samenwerkende partners -Doel Project -Resultaat -Planning -Rondleiding -Afsluiting.
Het Ervaringsfonds Een initiatief van staatssecretaris Van Brempt en minister Vandenbroucke.
Co-creatie in netwerken Thijs Habets Albert Kampermann.
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
ESF voorlichtingsbijeenkomst
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Inburgeren op het werkplein
WerkGevers Service Punt Zoetermeer Jolanda Kroon
1 Ketensamenwerking Alkmaar 10 maart Missie Partner in de arbeidsmarkt Werkzoekenden:Iedereen doet mee Werkgevers:Bijdrage aan duurzaam ondernemen.
Presentatie Namens de werkgroep: Peter Budel Utrecht
Protopics KIS Het individueel behandelplan. Kenmerken Het zorgplan is gemaakt door Protopics en is een integraal onderdeel van Protopics KIS. Het zorgplan.
Werkgeversservicepunt
Ontwikkelen werkt. Projectdirectie Leren & Werken Samenwerking ministeries van OCW, SZW, LNV en EZ Doel:Implementatie Leven Lang Leren Doelgroepen: werkenden.
AFGESTUDEERD? WERKZOEKEND?
FINACE :: THINK, BUILD, OPERATE. Recruiting Center Werving en Selectie – Recruitment - Sourcing.
WSP Hét Werkgeversservicepunt
Presentatie Mobiliteitscentrum West Brabant
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
| Dé werving & selectie specialist voor de sport! Uw vacature, onze uitdaging!
Leven Lang Groen Leren Manifestatie groen onderwijs Marcel Creemers (Citaverde) Arry Verhage (Agro Opleidingshuis) Liesbeth van der Vegt (LTO) 12.
'Ondernemen met je hart' Presentatie Participatiewet, Werkgeversservicepunt.
4.4 Is alles goed geregeld? Als je een nieuwe baan hebt dan sluit je een contract af met je nieuwe werkgever. Dit heet een arbeidsovereenkomst. Hierin.
  Welkom.
Collandbijeenkomst 3 maart 2015 Math Creemers
Mobiliteitscentrum.
SECTORPLAN AGRARISCH & GROEN Maatregel 5 & Maatregel 6 Liesbeth van der Vegt Projecten LTO Noord SEB 27 augustus 2014.
SADANopdracht: outplacement Stap 2. Sectoraal outplacement in kaart gebracht Olivia Mahmudova 1BaTP A3.
Wet Werk en Zekerheid  Door klikken a.u.b.
Het nieuwe arbeidsrecht 2015
Inleiding dienstverlening SJM. Dienstverlening  materiele problemen, juridisch,  verkrijgen van rechten, uitkering, voorzieningen, geld  Doel dienstverlening:
Werk en kanker, re-integratie
BEHAVIORAL TARGETING PROJECTGROEP 7. INHOUDSOPGAVE. - Definitie behavioral targeting - Analyse behavioral targeting & aangrenzende onderwerpen - Advies.
& Mobiliteit binnen Sociaal Plan Mobiliteitsperiode duurt 9 maanden 3 pijlers benoemd in Sociaal Plan 3 fases gedurende de mobiliteitsperiode Brede dienstverlening.
Voorlichting Stichting Philadelphia Zorg Wanneer heeft u recht op een WW uitkering? Er is relevant urenverlies (>5 uur/wk), geen recht op loondoorbetaling.
©Van Weert + Partners, 2005 Leergang CMS Exclusief voor VGN leden Van Weert + Partners Najaar 2005.
IBO Individuele beroepsopleiding. DE IBO Individuele beroepsopleiding Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming: - opleiding van de CURSIST in de.
Inspiratiesessie Arbeidspools 12 februari 2015 Lectoraat Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt.
TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector. Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan.
Informatiebijeenkomst Agrarisch Groen Private aanvulling WW en WGA: wat en hoe? Albert Smolenaers Woerden, 9 juni 2016.
Sander Vastbinder Adviseur personeelsontwikkeling.
Banenafspraak Jeugdzorg Nederland 9 juni
Rutger Verbeek Bedrijfsadviseur Mobiliteitscentrum Friesland 20 januari 2010 “Hoe kom je als bedrijf de crisis door? “
Chemisch analist, MLO 3 of 4 (40 uur / week)
DE WERELD VAN DE CHAUFFEUR
De toekomst van de maatschappelijke stage
ZOMERAKKOORD? zomerakkoord federale regering
Van de WNRA in de WAB Welke valkuilen kleven er aan de WAB en het private arbeidsrecht Volgende slide Mr. B.P.H. (Bram) Hautvast.
DIENSTVERLENING voor WERKGEVERS
Transcript van de presentatie:

Van werk naar werk trajecten

Even voorstellen: Jeroen Verweij Organisatieadviseur / projectleider via Van Jole Advies en Management Sinds 2009 betrokken bij Mobiliteitscentrum Glastuinbouw

Agenda: Ervaringen binnen het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw Succesfactoren voor werk naar werk trajecten Op weg naar een transitiefonds

Agenda: Ervaringen binnen het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw Succesfactoren voor werk naar werk trajecten Op weg naar een transitiefonds

Het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw Opgericht in 2009 als onderdeel van de CAO Paritair bestuurd Doel Resultaat

Resultaten Mobiliteitscentrum Glastuinbouw In 2014 wordt 70% van de ingestroomde werkzoekenden binnen 12 maanden aan nieuw werk geholpen.

Instrumenten Mobiliteitscentrum Glastuinbouw Online vacaturebank Automatische matching en matching door adviseurs Sollicitatietraining, praktijkgericht en individueel Groepsbijeenkomsten, bijvoorbeeld voor 55+ Opleidingsadvies en opleidingsmogelijkheden Regelmatig telefonisch contact met de werkzoekende

Instrumenten Mobiliteitscentrum Glastuinbouw Online vacaturebank Automatische matching en matching door adviseurs Sollicitatietraining, praktijkgericht en individueel Groepsbijeenkomsten, bijvoorbeeld voor 55+ Opleidingsadvies en opleidingsmogelijkheden Regelmatig telefonisch contact

Doelgroep: Realiteit: Werkenden in de sector die hun baan dreigen te verliezen: ‘van werk naar werk’ Realiteit: Meer dan 50% is al werkloos als ze zich bij het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw aanmelden.

Agenda: Ervaringen binnen het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw Succesfactoren voor werk naar werk trajecten Op weg naar een transitiefonds

Mobiliteitscentrum AGF Handel Gedurende 12 maanden in 2010 – 2011, werd helaas geen succes. Waarom niet?

Stelling: De doelstelling en werkwijze van een Mobiliteitscentrum moeten goed aansluiten bij de actuele arbeidsmarktsituatie in de betreffende sector.

Stelling: Een sectoraal georganiseerd mobiliteitscentrum is het meest succesvol, doordat mobiliteitsadviseurs kennis hebben van de bedrijven, de functies en de ‘taal van de sector’ spreken. Mobiliteitscentrum Transport bemiddeling van chauffeurs Mobiliteitscentrum ‘C3 werkt’ bemiddeling in de grafische branche

Stelling: Het succesvol begeleiden van werk naar werk valt of staat met een aantal factoren: Continue stimuleren van de betrokkenheid van werkzoekende Pro activiteit van de mobiliteitsadviseur, het najagen van succes Actief inspelen op actuele behoeften van de werkzoekenden

Agenda: Ervaringen binnen het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw Succesfactoren voor werk naar werk trajecten Op weg naar een transitiefonds

Naar Zweeds voorbeeld: Geen baanzekerheid maar werkzekerheid Sinds 40 jaar een succes in Zweden: trygghetsråden = (baan)zekerheidsraden Werkgevers betalen 0,3% van de loonsom in het transitiefonds 88% actieve werkzoekenden vindt binnen 12 maanden een nieuwe baan Uitgangspunt is intersectorale mobiliteit

Wet Werk en Zekerheid (2014): Werkgevers betalen een transitievergoeding aan ontslagen werknemers die langer dan 2 jaar gewerkt hebben. Niet van toepassing indien: “in een collectieve arbeidsovereenkomst […] een gelijkwaardige voorziening is opgenomen, gericht op het voorkomen van werkloosheid of het bekorten van de periode van werkloosheid.”

Een kans voor de sector Agrarisch en Groen: Mobiliteitscentrum Glastuinbouw uitbreiden naar de overige deelsectoren, met ‘couleur locale’, passend bij de actuele (deel)sectorale arbeidsmarktsituatie. Inrichting van een transitiefonds, van waaruit het Mobiliteitscentrum Agrarisch en Groen wordt bekostigd en waarmee de dienstverlening verder uitgebreid kan worden.

Vraag: Zijn werknemers meer gebaat bij een individuele transitievergoeding of bij een collectieve invulling in de vorm van een transitiefonds?

Vraag: Heeft een werknemer die na 15 jaar ontslagen wordt binnen een transitiefonds recht op meer of andere ondersteuning dan een werknemer die na 2 jaar ontslagen wordt?

Vraag: Heeft een werknemer die na 15 jaar ontslagen wordt binnen een transitiefonds recht op meer of andere ondersteuning dan een werknemer die na 2 jaar ontslagen wordt? En wat als die laatste werknemer 55 jaar oud is en voor het dienstverband van 2 jaar bij een ander bedrijf 20 jaar gewerkt heeft?

Vraag: Zou het Transitiefonds Agrarisch en Groen ook mogelijkheden moeten bieden voor intersectorale mobiliteit, of is het doel ‘behouden van kennis en ervaring voor de sector’ leidend?

Conclusie: Er zijn op dit moment nog veel vragen en evenzoveel meningen. Een verkennend onderzoek is welkom. De agrarische en groene sectoren zijn innovatief en vooruitstrevend en kunnen ook op het gebied van begeleiding van werk naar werk een koppositie innemen in Nederland.

Bedankt voor uw aandacht. Jeroen Verweij