Psalm 44: geloofsvragen, herkenbaar.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
45 levenslessen Noorwegen. Teksten van: Regina Brett. Music: snowdream
Advertisements

Korte inleiding op de Psalmen & Vier vragen bij Psalm 1.
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Opgewekt.
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Romeinen 14 sterk en zwak.
Trouw God wil dat wij elkaar trouw BELOVEN
Gelijkenissen.
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
Je hoofd veilig op Zijn schoot.
Welkom in de samenkomst
De Bijbel lezen: waarom en hoe?
Beste verkochte boek aller tijden?
Ds. J. Klapwijk Voorganger de afgodenfabriek Thema.
Het wonder van de christelijk geloof: niets verdiend, alles gekregen, omdat Christus zoveel voor je overhad 1) Mijn geloof is een kado van God 2) Mijn.
NIET OP DOOIEND IJS !!.
Hij kwam bij ons, heel gewoon opwekking 268
Psalm 25.
Genade en veroordeling
Romeinen Denken en Dienen.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1. 33 GERECHTIGHEID GODS 21 Thans is echter buiten de wet om GERECHTIGHEID GODS openbaar geworden, waarvan de wet en de profeten getuigen, 34.
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
De 10 geboden Ken je Gods gebod: woorden één tot tien?
BEWOGENHEID VOOR MENSEN. WAAR IS GOD ALS IK VERDRIET HEB? Lezen:Luc.7:11-17.
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Ik nodig je uit tot een nieuw begin.
Preek thema: Zeker weten?.
Preek.
Vijfde zondag van de 40 dagentijd 10 april 2011 Ontmoeting bij het graf Johannes 11:17–44 Jezus hoorde dat Lazerus al vier dagen in het graf lag. Jezus.
De berg op. Een hele klim! “Wie mag wonen op uw heilige berg?” “Wie mag wonen op uw heilige berg?” Naar beneden geduwd? Naar beneden geduwd? Je totale.
Vertrouw helemaal op God 1.Op de proef gesteld. Vertrouw helemaal op God 1.Op de proef gesteld 2.De proef doorstaan.
GODS DAGELIJKSE LEIDING
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Wat doet de Heilige Geest?
Gods wil met jouw leven en hoe Hij je daarheen leidt
Welkom deze avond in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge Voorganger in deze dienst is Ds. A.G.M. Weststrate.
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
In de leerschool van het gebed
Job 38 :1 – 4 1 En de HEER antwoordde Job vanuit een storm. Hij zei: 2 Wie is het die mijn besluit bedekt onder woorden vol onverstand? 3.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Op de Berg van God “Ik zal je in een kloof laten schuilen en mijn hand beschermend voor je houden tot ik voorbij ben. Als ik mijn hand weg haal,
Welkom op TOV!.
Numeri 13 en 14 Wij zijn niet bezig met iets maar Iemand met ons
Liturgie 18 U hebt niet, zoals het volk destijds, voor een laaiend en allesverzengend vuur gestaan, of in dreigende duisternis en woeste wind, 19 noch.
Preek Psalm 80.
Welkom deze morgen in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge
Strijd tegen de zonde?.
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
19 En Jered leefde, nadat hij Henoch verwekt had, achthonderd jaar; en hij verwekte zonen en dochters. 20 Al de dagen van Jered waren negenhonderdtweeënzestig.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Zingen Vers 1 'k Hef mijn ziel in vast vertrouwen
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Psalm 111 Vers 1 Looft, halleluja, looft de HEER. Ik breng met heel mijn hart Hem eer, met allen die oprecht Hem zoeken. Groot zijn Gods werken en zeer.
Samenkomst voorafgaand aan de begrafenis van
Welkom in de samenkomst
Tot 10 tellen in geloof -samen oefenen om leerling van Jezus te zijn-
Zingen Heer, U bent mijn leven, de grond waarop ik sta.
In deze dienst zal Ds. H. de Vries voorgaan. Voor de dienst zingen we Psalm 50 : 11 Na de zegen Gezang 158 Schriftlezing: Genesis 49 : 1 – 28 Tekst: Genesis.
Vers 1 Wil, als ik roep, mij antwoord geven, o God van mijn gerechtigheid. U, die voor mij, in 't nauw gedreven, ruim baan gemaakt hebt in mijn leven,
Ga dan op weg… De missie van de Verlosser
Kom in de veilige schuilplaats bij God. Dan ben je veilig en behouden
Ik haatte dat woord gerechtigheid: het vervloekte en verdoemde mij Ik haatte dat woord gerechtigheid: het vervloekte en verdoemde mij. Ik zei tegen.
Paulus op reis Handelingen 17. Paulus in Athene 25 Hij wordt ook door mensenhanden niet gediend alsof Hij iets nodig heeft; Hij Zelf geeft aan allen.
Cantorij Uit de diepte, heb ik tot de HERE geroepen en Hij heeft mij geantwoord. Antifoon en Psalm 130 Vers 1, 2, 3 en 4 Cantorij zingt antifoon, gevolgd.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Schat in aarden vaten. 2 Corinthiërs 4:1-5:11 4:1-6 Tegenstelling tot anderen 4:7-14 Instrumenten 4:15 Nut voor de Corinthiërs 4:16-5:5 Tegenstelling.
Transcript van de presentatie:

Psalm 44: geloofsvragen, herkenbaar. Psalm 44 in vier stappen. God is goed en trouw, kijk naar hoe hij ons bevrijdde (vers 1-9). Maar waarom dan al die ellende, pijn en verdriet (vers 10-17)? Hoe kan dat als je goed leeft en God liefhebt (vers 18-23)? Het antwoord is niet makkelijk: verlaat God of bid om zijn genade (24- 27).

God is goed en trouw (hij bevrijdde ons) – vers 1-9 Opvoeden: het verhaal van Gods trouw vertellen. Dat is meer dan het doorgeven van ‘geloofswaarheden’: Nadruk op Gods genade (dus met verwondering) En dus met lofprijzing (niet klagen, geen angst, maar dank en vreugde!)

2. Als God trouw is, waarom dan al die ellende – vers 10-17 Geloof doorgeven: meer dan geschiedenisles. Het verhaal vertellen vanuit je hart. Eerlijk: ook over je eigen vragen en twijfels (tegen cynisme). Eenzijdige nadruk op de leer drukt de vragen weg. Waarheden i.p.v. gesprek.

3. Waarom dat leed, als ik God liefheb en dien 3. Waarom dat leed, als ik God liefheb en dien? – vers 18-23 Vers 18: God heeft ons in de steek gelaten, wij hem niet… Ondanks ons geloof worden wij ‘toch’ als slachtvee afgevoerd (zie ook Romeinen 8:36)!

4. Een antwoord? Nee, een keus: verlaat God of bid om zijn genade – vers 24-27 Een schreeuw, een klacht. Menselijke nood verwoord in het Woord van God. God maakt onze klachten tot de zijne! Maken verdriet en pijn je opstandig? Of ga je ermee naar God. Omdat hij, ‘toch’, de enige is bij wie je terecht kunt. Die trouw is. “Wie bouwt op hem zal niet beschaamd uit komen”.