Risico management door vermogensdiversificatie. Inleiding Wat is beleggen? Een zo hoog mogelijke opbrengst met een zo laag mogelijk risico. Maar....

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Basisboek Interviewen 3e druk 2012
Advertisements

Hoe werkt een balans.
H 11: Eigen vermogen 11.1: aandelenvermogen 11.2: emissie van aandelen
Hoe werkt een balans?.
Voorstel Koop en verkoopregels beleggingsportefeuille Van Valckenborgh Dirk okt 2008.
niets is zeker, dát is zeker!
Budgettering voor KMO’s: Agenda
Presentatie: Hoe bouw en bescherm je een portefeuille
Heuvelstraat AB Diessen T: F: E: I:
Hypotheekvormen Er zijn diverse hypotheekvormen mogelijk. Elke vorm met z'n eigen kenmerken en z'n eigen voordelen. Het hangt dus van uw omstandigheden.
Kopen en werken Hoofdstuk 5: Een eigen bedrijf
Margin Call - Introductie Floris Heukelom
‘Is er geld nodig voor de onderneming?’
Hefboomeffect Stel het volgende: RTV = 9,8% IVV = 6,3 %
De kredietcrisis vanuit wiskundig perspectief
Omzet.
Ruud Huirne, Wageningen UR
Persoonlijke financiële planning
Hoe motiveer ik mijn hypotheekadvies?
1 Solvency II “Beyond the waves” DNB Solvency II Seminar Gerard van Olphen 10 December 2009.
Balans Een overzicht van je bezittingen en schulden op een bepaald moment. Een balans op zich hoeft niet veel te zeggen; morgen kan de balans er heel anders.
Herhaling Examenstof M&O
Wat is Doorzon? Doorzon is een stichting in oprichting op initiatief van drie bewoners. Doorzon wil zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen op.
INVESTERINGSPROJECTEN
Inflatiepiek in 2001: BTW verhoging Bron: CBS, statline.cbs.nl.
Agenda  Lessen (6)  tot  hs 30
Agenda  Les 37 tm 40  wkn 02 en 03  hs 11 eigen vermogen  bestuderen par 11.1 tm 11.4 maken wb vragen 11.1 tm
Externe verslaggeving
Agenda  Les 13  wkn 13 2e  hs 2.4 overige kosten
Externe verslaggeving
Graag zitten volgens de plattegrond van jullie mentrix mevr. Davies
Goedemiddag H3b.
Goedemorgen H3b.
PRINCIPES VAN BEDRIJFSECONOMIE HOOFDSTUK 4
Analyse van de jaarrekening in het licht van de kredietaanvraag
Stop eens een turbo in je portefeuille. Lansceringsslogan ABN -AMRO.
De Hypotheek & Vermogensopbouw
1 Dutch Microfund 2 3 India De heer Mukundan Investering eigen vermogen van USD Fabriek van kooktoestellen 1. De markt van Dutch Microfund.
Presentatie: Hoe bouw ik een portefeuille op?
Administratieve Trainingen Balans Opstellen
Algemene Vergadering vergadering 13 december 2013.
Eigen vermogen ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid
DE BALANS.
Financiering en inkoop
Vraagstukken: intrest
H.5 Winst en toegevoegde waarde
Hoofdstuk 1 Inleiding Begrijp je financiële verslagen Hoe succesvol is de onderneming? Financieel ondernemingsmanagement voor de ondernemer? Ethiek en.
Boekhouding H1 De Balans Logistiek supervisor.
Debet Balans per 31 december 2006 Credit Gebouwen Eigen vermogen Inventaris % hypothecaire lening Debiteuren % banklening
Ondernemen moet je doen
Wolters Noorhoff Hoger Onderwijs Financiële overzichten
© GfK 2014 | AFM Consumentenmonitor | Juni AFM Consumentenmonitor voorjaar 2014 Beleggers Juni 2014.
Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 2 Risico en rendement
Je hebt nu € ,00 op de bank staan van jouw privé rekening (ABN) Het is
Basisboek Bedrijfseconomie hoofdstuk 3 Financiële overzichten Achtste druk © 2008 Noordhoff Uitgevers © 2010 Economie Leer Kracht.
Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 6 Vastgoed 6.1 De producten Direct en indirect vastgoed Rendement op vastgoed 6.2 Markt en prijsvorming De markt.
8.3 Kosten van vreemd vermogen 8.4 Hefboomeffect van de financiële structuur 8.5 Rendement op een belegging in obligaties.
De regels van het spel voorwaarden van een financiële wijsbegeerte.
Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 7 Portefeuillevorming 7.1 Opbouw van een beleggingsportefeuille Uitgangspunten en doelstellingen De asset mix.
Stroom- en voorraadgrootheden
Beste Havo 4..
Optie Een optie is een recht om bijvoorbeeld een aandeel gedurende een bepaalde periode tegen een vooraf afgesproken prijs te mogen kopen of verkopen.
DE ADVIEZEN VOOR DE REGIONALE BELEGGGINGSCLUBS KNOKKE-HEIST
Begroten & Budgetteren
Financiering Onderneming
De Eindbalans De prognose eindbalans wordt opgesteld na 1 jaar met als basis de openingsbalans en de prognose resultatenrekening.
Bedrijfsadministratie
Michiel Kamermans Rob van den Berg Bestuursleden HPF
Transcript van de presentatie:

Risico management door vermogensdiversificatie

Inleiding Wat is beleggen? Een zo hoog mogelijke opbrengst met een zo laag mogelijk risico. Maar....

Wat is beleggen? Dilemma : De meeste mensen nemen te veel risico, maar zijn loss-avers (D. Kahneman) 3 redenen : Ze weten niet welk risico ze nemen Overdreven optimistisch over de uitkomst Illusie van de zaken te controleren (het was bijna juist, ik had veel kunnen verdienen...)

Wat is beleggen? Vraagje : een spel waarin je 50 % kans hebt om 100 EUR te verliezen, hoeveel moet je dan kunnen winnen opdat je meedoet ?

Wat is beleggen? Onderzoek : 250 EUR De schrik om te verliezen is buiten proportie groot Stel je kan aan dat spel deelnemen met de kans op verlies 1 EUR of de kans op verlies EUR (mensen zijn gokkers, maar het moet kunnen worden ingekaderd in een ruimer geheel).

Wat is beleggen?

Verwachtingen (Enquete SVB 2008)

Verwachtingen

Wat is beleggen Portefeuille heeft drie niveau’s : Inkomensgenererende Beleggingsportefeuille Speculatieve

Inkomensgenererend

Wat is beleggen

Diversificatie en risicoreductie

Moet men een financiële portefeuille apart optimaliseren, of als een onderdeel van het geheel van het vermogen? Welke toegevoegde waarde wordt aangebracht door een optimalisatie van het geheel? In the large in the small

Diversificatie en risicoreductie Mogelijkheden om het risico onder controle te houden Beperking van het risico door juiste samenstelling van de vermogensbalans Hoe optimaliseren?

Principes van optimalisatie AA in the small Beleggingen AA in the large Beleggingen Woning Verhuurd vastgoed Verzekeringen Zaak

Principes van optimalisatie Het algemeen principe van Modigliani-Miller. Geen enkel actief is gebonden aan een bepaald passief. De activa en passiva maken een geheel uit. Alle activa en passiva zijn ‘fungibel’. Conclusie – bij voorkeur “in the large”.

Principes van optimalisatie Toegevoegde waarde kan ook in PFP worden gecreëerd door toepassing van dit principe op de relatie tussen het privé-vermogen van een bedrijfsleider en het vermogen in het bedrijf. Daar diversificatie leidt tot een vermindering van het risico, wil men de belegging differentiëren van het risico van het bedrijf.

Principes van optimalisatie Voorbeelden Het pensioenfonds van een onderneming die erg gevoelig is voor intrest-risico (zoals een bank- of verzekeringsmaatschappij) wil minder geïnvesteerd zijn in obligaties op lange termijn, en meer in aandelen, vastgoed of schuld op korte termijn. Het pensioenfonds van een vastgoedbedrijf investeert niet in vastgoed.

Principes van optimalisatie Een relatief klein pensioenfonds, behorend tot een grote groep met stabiele opbrengst, moet geen gedrag nastreven dat allergisch is voor risico. Maar in een kleine onderneming, waar de inkomsten noodzakelijkerwijze minder stabiel zijn, wil men het risico in de pensioensfeer van het pensioenfonds, en van het privé-vermogen van de bedrijfsleider beperken.

Principes van optimalisatie De uitbater van een frituur kan investeren in aandelen. Het staatsambtenaar belegt niet in staatspapier. Een personeelslid van IBM of Johnson & Johnson belegt niet in zijn eigen bedrijf. De makelaar in aandelen, veeleer in obligaties en vastgoed.

Principes van optimalisatie De bedrijfsleider van een stabiele onderneming kan voor zijn privé portefeuille op meer agressieve manier belegd zijn. Het pensioenfonds van de Nationale Bank kan gemakkelijk agressief in aandelen beleggen. Het gebruik van clickfondsen is maar nuttig als de financiële portefeuille relatief groot is, en er geen andere diversificatie-elementen aanwezig zijn in de portefeuille.

Concreet diversifiëren Op de lange termijn zijn alle vermogens- bestanddelen fungibel. Welke balans van het privé-vermogen streven we op elk moment na? Hoe werkt diversificatie van het privé-vermogen? Diversificatie door: Vastgoed Verzekeringen Eigen zaak

Voorbeeld voor verkoop Woonhuis € Verhuurd vastgoed0 € Bedrijf € Aandelen € Obligaties € Privéverzekering0 € Groepsverzekering € Beschikbaar Kas € €

Voorbeeld na verkoop Woonhuis € Verhuurd vastgoed0 € Bedrijf0 € Aandelen € Obligaties € Privéverzekering0 € Groepsverzekering0 € Beschikbaar Kas € €

Conclusie Het risico inherent aan het patrimonium wordt zwaar beïnvloed door de niet-financiële beleggingen. Door overwegingen inzake de andere vermogenscomponenten in de redenering te betrekken creëert men toegevoegde waarde.

Conclusie Tijdens de actieve periode is het vermogen natuurlijkerwijze meer gediversifieerd. Tijdens de derde leeftijd moet daarom aandacht worden besteed aan het geheel van de vermogens-allocatie, niet alleen de financiële.

Contact Stremersch, Van Broekhoven & Partners NV Haverstraat Antwerpen t 03/ f 03/ e