Wat nou als…? Vragen over eigen kinderen van pleegouders

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
sociale media: de nieuwe realiteit
Advertisements

Aandacht voor het steunend netwerk
Het tweede werkstuk.
Wie heeft de stickers van de juf gepakt?
Dyslexie de baas! Ouderavond 1
De schoolmaatschappelijk werker
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Uitslag enquête over online pesten
De trein van het leven Het leven is als een treinreis.
1. Wat is het Kinderrechtenverdrag?
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Presentatie Centrum voor Jeugd en Gezin Hattem
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Pleegzorg.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
levenslessen 7 % Steeds even klikken om verder te gaan !
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Mijn stage bij Wijkenstein Naam: Amanda van de Nieuwegiessen Klas: Grijs Jaar: 4e Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas.
Ontwikkelingstraject kinderen
Ouderavond Alcohol, drugs en opvoeding
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Benieuwd naar wie ik ben ...
Pleegzorg, een haalbaar alternatief?
Welkom op onze thema-avond
Interpreteren van data
Dr. Albertus Risaeusschool
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Verbeterpunten voor Pleegzorg
Lied: één en één is twee Tekst en muziek: Lee Ann Vermeulen en Christian Grotenberg Uitgebracht op: Kinderen voor kinderen 28 Uitgevoerd door: Kinderen.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Beveiligde online polikliniek
Wat ik wil…..
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Persoonlijk ontwikkeling Plan Deniz Engin
Jeugd Pastoraat Westerkerk.
Stel je voor, je bent weer kind…. En de wereld mag lekker helemaal om jou draaien.
De glimlach van een kind
Training Basisvaardigheden voor Mentoren
Goedendag computerbezitter!
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
QUIZ! START! Hoe goed ken jij onze groepsleden?
Kinderen op social media: hoe ga je daar als ouder mee om?
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
PESTEN JULIANASCHOOL.
Verkeerssituatie rond onze school
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
De glimlach van een kind De glimlach van een kind
Alle lijntje bij elkaar…?
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Welkom op onze ouderochtend
Welkom ik maak me sterk.
Ondernemend gedrag Hoofdstuk 2 Kan het ook beter? Signaleer mogelijkheden voor verandering.
TRANSACTIONELE ANALYSE Kwaliteit van de hulpverleningsrelatie.
1 § 1: Met elkaar omgaan p140 § 2: Verliefd, verloofd, getrouwdp142 § 3: Als de relatie stuklooptp144 § 4: Samen of alleen?p156 § -: Soms loopt het andersp148.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Welkom op onze thema-avond
Mijn gemeente Ons gemeentebestuur Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Voor Mekaar Ouderen in Beeld Eenzaamheid de deur uit
Transcript van de presentatie:

Wat nou als…? Vragen over eigen kinderen van pleegouders Anne Fluitman, eigen dochter van pleegouders Goede Vraag | Anne Fluitman | info@goedevraag.nu | www.goedevraag.nu | @goedevraagnu

Wie ben ik? Anne Fluitman Vanaf mijn 3e pleegzus (al 23 jaar!) Psychologie gaan studeren om kinderen zoals mijn pleegbroers en zussen te helen. Wennen in een pleeggezin JongWijs, netwerk voor jongeren en jongvolwassenen met pleegzorgervaring Goede Vraag, coaching, training en advies in communicatie met kinderen en jongeren Goede Vraag | Anne Fluitman | info@goedevraag.nu | www.goedevraag.nu | @goedevraagnu

Om je af te vragen De vragen die ik stel hebben géén kant en klaar antwoord. Ze komen uit mijn eigen ervaring en die van andere kinderen van pleegouders. De antwoorden zijn anders voor ieder gezin en iedere persoon, en kunnen op ieder moment veranderen. Toch is het belangrijk om over deze situaties na te denken en te praten voor ze gebeuren. Niet alleen met andere pleegouders, maar ook met je pleegzorgbegeleider, met je pleegkinderen en je eigen kinderen. Goede Vraag | Anne Fluitman | info@goedevraag.nu | www.goedevraag.nu | @goedevraagnu

Een paar dilemma’s Pleegkinderen nemen vaak grote problemen mee het gezin in. Dit kan een zware last leggen op de pleegouders. Soms is die last een tijdje te zwaar. Je eigen kinderen hebben direct te maken met deze problemen, maar daar naast zijn hun ouders ook nog minder beschikbaar. Een dubbele last dus. Hoe zorg je er voor dat je ze niet te kort doet? Je eigen kind en je pleegkind hebben ruzie. Ineens gooit je eigen kind je pleegkind voor de voeten dat het ‘toch maar een pleegkind’ is. Hoe ga je daar mee om? Vriendjes en vriendinnetjes, maar ook volwassenen, snappen vaak niet goed hoe een pleeggezin werkt. Hun reacties variëren van overdreven positief tot overdreven negatief. Dat kan soms heel erg ingaan tegen wat je eigen kind voelt en denkt. Hoe help je ze daar mee omgaan? Goede Vraag | Anne Fluitman | info@goedevraag.nu | www.goedevraag.nu | @goedevraagnu

Nog een paar dilemma’s Moet de pleegzorgbegeleider en/of voogd van je pleegkind niet ook af en toe met jouw biologische kinderen komen praten? Waarom wel/niet? Zo ja, waarover? Stel, je puberende eigen kind wil graag dat jullie met pleegzorg stoppen. Hoe ga je daar mee om? In hoeverre moeten de andere kinderen in een gezin een pleegkind helpen? Hoeveel verantwoordelijkheid moeten ze nemen? Goede Vraag | Anne Fluitman | info@goedevraag.nu | www.goedevraag.nu | @goedevraagnu

Bedenk je altijd… Om een pleegkind staat een heel team van mensen heen die er voor zorgen dat het goed gaat met het kind. Pleegouders, biologische ouders, voogd, pleegzorgwerker, school en 1, 2, 3, 10 professionals. Voor je eigen kinderen komt maar één iemand op: JIJ! Goede Vraag | Anne Fluitman | info@goedevraag.nu | www.goedevraag.nu | @goedevraagnu

Vragen? Heb je vragen, of wil je meer weten? Neem contact op! Anne Fluitman Email: info@goedevraag.nu Website: www.goedevraag.nu Twitter: @goedevraagnu (iedere week een goede vraag over jeugdzorg en jeugdparticipatie!) Of vraag even om een kaartje Goede Vraag | Anne Fluitman | info@goedevraag.nu | www.goedevraag.nu | @goedevraagnu