De Wet maatschappelijke ondersteuning

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doe jij ook mee? de samenleving dat ben jij,
Advertisements

Decentralisatie AWBZ naar Wmo Projectleiders Genie Hendriks, directie Ontwikkeling Caroline Krijnen, directie Ontwikkeling 15 juni.
Veranderingen AWBZ en WMO Gevolgen voor cliënten
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Veranderingen in de zorg
Professionals als sleutel tot succes. Programma Inloop en kennismaking De professional in een veranderende context Succesvol veranderen Het fundament.
Gemeente Ede Wmo Het is mensenwerk 19 februari 2014.
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven."
Veranderingen in de AWBZ en de Wmo
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
Veranderingen in de zorg vanaf 2015
DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1
Samen verder!.
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Bijpraten over de Wmo
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Wmo-bijeenkomst Reinaerde
PGB 2015 Motieven PGB Trekkingsrecht Hoe Zorgbeschrijving
Van AWBZ naar Wmo Individuele Begeleiding Dagbesteding Vervoer
Jeugdhulp en zorg & ondersteuning in 2015.
Hervorming langdurige zorg
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
LOKALE HUURDERSRAAD HATTEM 20 november GEWOON! Veranderingen in de regelgeving op het gebied van Welzijn en zorg vanaf 1 januari 2015 Afschaffing.
Aanleiding tot verandering
Gemeente Ede.
De veranderingen in de zorg…..
De samenhang van de drie transities presentatie dorpsraadvergadering Nederwetten stand van zaken 29 september 2014.
De dag van het solliciteren Blok 1
WMO- Smilde 19 maart. WMO Transities - Jeugd - Participatie - WMO.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Veranderingen in de zorg
De Wet maatschappelijke ondersteuning. Waar gaan wij u over informeren Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning? Hoe werkt het wanneer u zich aanmeldt.
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
De financiële setting na 1 januari 2015 en de consequenties voor de zorgboerderij Hans Pietersma.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Mee®doen. Visie Mee®doen Participatie gaat voor ons over de trotse, zelfstandige inwoner die volop in de samenleving staat en die alleen indien nodig,
Het pgb vanaf 2015 actualiteiten Frans van der Pas Scherpenzeel 28 oktober 2014.
Een half uurtje pgb, hoe staat het er mee 16 april 2016 DELFT Duchenne Congres Duchenne Parent Project Frans van der Pas.
Maatschappelijke Participatie door Rehabilitatie Lies Korevaar Werkveldconferentie Participatie Groningen, 16 april 2013.
31 mei 2016 Informatie over financiering van zorg vanaf 2013 – landelijke clientenraad
Zorg Zwaarte Pakketten Voorlichting aan cliënten die bij het GORS wonen.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Talent in Ontwikkeling
SOCIAAL DOMEIN Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet Omzien naar elkaar Ondersteuning door gemeente Pieter van Zwanenburg.
Jaarvergadering Verder Limburg, Beter Brein 18 juni 2016.
Wat gaan we doen in 2012? We zoeken nieuwe oplossingen. En we vertellen er over.
Waarom?  Sociale Agenda De Sociale Agenda  Uitgaan van Maatschappelijke Vraagstukken i.p.v. alleen wet- en regelgeving  Transities.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Vragen & discussie Aan de keukentafel, De rol van de ouderenadviseur bij het aanmelden en/of aanvragen van hulp.
Veranderingen in de zorg De rol van de verpleegkundige.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Financiering van de zorg
Thema 12 wet en regelgeving
Welkom KBO Brabant 8 juni 2017.
Methodisch werken, wat is dat eigenlijk?
Financiering van het zorgstelsel
Wmo beleid in de Drechtsteden
Eigen kracht en de beperkingen daarvan
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Financiering van het zorgstelsel
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

De Wet maatschappelijke ondersteuning

Wat is de Wmo? De Wmo helpt om dingen te doen die je door je beperking niet alleen kunt. Bij voorbeeld: Bij het huishouden Bij vervoer En vanaf 2015 ook bij begeleiding of dagbesteding De Wmo helpt je om dingen te kunnen die je door je beperking niet kunt.

Wmo In 2015 verandert dat: De regering betaalt niet meer, maar de gemeente waar je woont. Dan heet het niet meer bijzondere zorg (AWBZ), maar maatschappelijke ondersteuning: Wmo. Iedereen die hulp nodig heeft bij het zelfstandig wonen, moet naar de gemeente, naar het Wmoloket of het sociaal wijkteam. Het Wmoloket is meestal in het gemeentehuis. Vanaf 1 januari 2015 betaalt de regering dit niet maar, maar moet de gemeente alles gaan regelen en betalen. Er komt dus een andere baas over het geld. De gemeente moet daarvoor van alles gaan doen en organiseren. Als je dan bijvoorbeeld begeleiding nodig hebt, moet je naar de gemeente waar je woont.

Wat verandert er? De gemeente gaat uit van jouw zelfstandigheid Als je hulp nodig hebt, ga je eerst naar familie en vrienden En naar voorzieningen die er in jouw woonplaats of wijk al zijn Pas daarna kun je voor ondersteuning bij Odion terecht De kans bestaat dat je minder ondersteuning krijgt, want er is ook minder geld 5

Eigen kracht Eigen kracht betekent: wat kun je zelf? Weet je wat je zelf kan doen? Ben je trots op wat je zelf kunt? Weet je waar je hulp bij nodig hebt? Kun je ook vertellen wat er niet goed gaat? De gemeente vraagt ook wat je zelf kunt doen. Kan iemand je helpen om dat te vertellen? Ken je mensen in de buurt of in de familie die kunnen helpen. Wie let er op of alles goed gaat? 6 6

Gesprek met de gemeente Het gesprek met de mevrouw of meneer van de gemeente doe je het liefste thuis. Het is goed om dat met iemand samen te doen. De gemeente vraagt van alles, ook wat je zelf kunt.

Gesprek met de gemeente De meneer of mevrouw van de gemeente beslist samen met jou wat er gaat gebeuren. De begeleiding kan het zelfde blijven, maar kan ook veranderen: De begeleiding van Odion kan minder uren worden. De begeleiding helemaal of voor een deel door een vrijwilliger gegeven worden De begeleiding of de dagbesteding kan ergens anders, via een andere instelling aangeboden worden. Dat heet een beschikking en is eigenlijk een soort toegangskaartje. Daarin staat wat je krijgt. Odion biedt wel aan de gemeente aan om de begeleiding voor jullie te blijven doen.

Wanneer gaat dat gebeuren? Het gebeurt pas na 1 januari 2015. Praat er alvast over met je begeleider of familie.

Afsluiting van de bijeenkomst Door Ineke Annen 23 juni is er nog een bijeenkomst over de Wmo. Odion gaat Wmo nieuwsfitsen versturen met informatie over de Wmo. Begeleiders gaan keukentafel- gesprekken met cliënten voorbereiden.