2 Onderzoeksluik 1: Literatuurstudie Belangrijke factoren binnen het bio-psycho-sociaal redeneren in de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. Presentatie:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De coachende rol van de psycholoog in een palliatief support team (in een ziekenhuis ) Studiedag Federatie Palliatieve zorg Vlaanderen Sint-Niklaas,
Advertisements

Suriname Health Care Vision 2030: het verpleegkundig perspectief
Janine van Manen, Helene Andrea, Roel Verheul
Innoveren voor gezondheid
Visie op verplegen  .
Centre for Effective Public Health In the larger Rotterdam area The Triumph of Zephyr and Flora Museo del Settecento Veneziano, Ca' Rezzonico, Venice.
Voeding en Dieet Zorgmodule Presentatie hoofdlijnen inhoud projectplan.
Intensive care In de geestelijke gezondheidszorg
Kinderen met Spina Bifida: Hoeveel extra zorg hebben zij nodig?
Model Zorgstandaarden CONCEPT
Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis
Sociale Inclusie in de Nederlandse Context Succes en faalfactoren
Inhoud van deze synthese :
Hoorzitting resoluties CVS 19 maart 2014 Commissie voor de Volksgezondheid, het Leefmilieu & de Maatschappelijke Hernieuwing.
Registratie van achtergrondfactoren bij patiënten in de huisartsenpraktijk: welke zijn volgens huisartsen belangrijk om te registreren? Een Delphi studie.
Presentatie Axel Liégeois
THESISSEMINARIE 2 VAKGROEP EXPERIMENTEEL-KLINISCHE EN GEZONDHEIDSPSYCHOLOGIE Probleemstelling, methode LES 1; Klinische Psychologie; Universiteit Gent;
Indicatoren voor de oncologische zorg Marjan Gort
Werken met Nurse practitioners: “effecten van functie differentiatie op de grens van care en cure". Ik wil graag iets vertellen over mijn promotie onderzoek.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
COPM =Canadian Occupational Performance Measure Een meetinstrument
Designing Knowledge Systems b Hoofdstuk 11 van Knowledge Engineering and Management. The CommonKADS Methodology. b A.Th. Schreiber, J.M. Akkermans, A.A.Anjewierder,
De fysiotherapeutische behandeling bij patiënten met een CVA, opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen; Een beschrijvende studie van de huidige zorg.
De plaats van rehabilitatie in de hulpverlening
Initiatief van het Kennisnetwerk CVA Nederland Zorgstandaarden onderlegger veranderende zorg 2010 Verkenning (nut/noodzaak) 2011 Ontwikkeling, met Platform.
Clinical audit Ervaringen in Engeland
Op weg naar een generiek model voor een regionale volksgezondheidsrapportage Marja J.H. van Bon-Martens CEPHIR seminar Regionale Volksgezondheid Toekomst.
Drugs Peer van der Kreeft voorzitter werkgroep drugs
Interdisciplinair seminarie ‘Zin en onzin van het gebruik van kinderrechtenindicatoren’ Introductie.
LILA psychiatrische ZORG IN DE THUISSITUATIE
Neuropsychologische voorspelling van dagelijks functioneren bij
Tetra - project Implementatie van een Bio-Psycho-Sociaal model in de gezondheids- en welzijnszorg.
2 Onderzoeksluik 3: Survey-studie Belangrijke factoren binnen het bio-psycho-sociaal redeneren in de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. Presentatie:
2 Onderzoeksluik 2: Grounded theory study ervaringen van bio-psycho-sociaal redeneren Presentatie: Ank Eijkelkamp.
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
Fysische Geneeskunde en Revalidatie, MCCP Jessa Ziekenhuis Hasselt
Netwerk Thuis- en bejaardenzorg / zorgkundige
NAH…. en wat daarna? Karin Huizing, Martine Sinnema,
Ontwikkeling van een gezinsdiagnostisch instrument binnen de psychomotorische therapie Mirjam Langstraat – de Graaf Yulius voor Geestelijke Gezondheidszorg.
Bias in onderwijsevaluaties: Hoe gaan we er mee om? Dr. Benjamin Boerebach Strategie & Informatie, Bestuursstaf,
Samenhang jgz - jeugdzorg Workshop RIVM Hilde Kalthoff 13 november 2008.
Train the Trainer Critical Appraisal of a Topic Dr Arno AW Roest Willem Alexander Kinderziekenhuis.
Wetenschappelijk literatuur Selina Vlieger Mini-les.
Verpleegkundig redeneren
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
Sociale steun voor drugsverslaafden in behandeling ARTIKEL VAN VEERLE SOYEZ.
Versterking CliëntenPositie (VCP) mei ICF International Classification of Functioning, Disability and Health.
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
Ergotherapie bij CVA Kwaliteitseisen of -wensen? Symposium Organisatie en financiering van de CVA zorg, op naar 2020 Theo van der Bom MBA, directeur-bestuurder.
Medicijnverstrekking: patiëntontrouw of patiëntonvriendelijk UMCG Woensdag 12 november 2008 Pauline Calkoen.
Ervaren gezondheid gerelateerde problemen van volwassen overlevenden van kanker: ontwikkeling en validatie van de ICF Cancer Survivor Core Set Olaf P.
Werkconferentie Leren in de zorg
Zelfmanagement of toch positieve gezondheid? Een dissident geluid
De Wever Zorg Innovatie Centra
Hoofdstuk 7 Assessment Perspectives and the Human Matrix: Brigdes to Effective Treatment Planning in the Initial Interview.
Na 25 jaar Samenwerken: 1 gezin 1 plan
Gedragsproblemen en stoornissen
Pathologie en ziektebeelden
Het voorspellen van agressie tijdens de behandeling van forensisch psychiatrische patiënten a.d.h.v. DE hcr-20.
Netwerkondersteuning in buurt en wijk
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Interdisciplinair seminarie ‘Zin en onzin van het gebruik van kinderrechtenindicatoren’ Introductie.
Suïcidepreventie Amsterdam
Gedragsproblemen en stoornissen
Gedragsproblemen en stoornissen
Samenwerkende PDS therapeuten
Evaluatieonderzoek.
CENTRUM OMGEVING EN GEZONDHEID
« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»
Transcript van de presentatie:

2 Onderzoeksluik 1: Literatuurstudie Belangrijke factoren binnen het bio-psycho-sociaal redeneren in de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. Presentatie: Vander Borcht Loeka, Westhovens Myriam

1.1 Onderzoeksvragen a. Wordt het bio-psycho-sociaal model gebruikt in de welzijns- en gezondheidszorg? Internationale literatuurstudie Vlaamse literatuurstudie b. Welke belemmerende en faciliterende factoren worden weerhouden bij het hanteren van het bio-psycho-sociaal model in de welzijns- en gezondheidszorg? a. Is de hoofdvraag, vanuit de literatuurstudie werden ook spontaan de belemmerende en faciliterende factoren mee opgenomen.

1.2 Methode Systematisch literatuuronderzoek Zoekmethoden: digitaal, symposia, congressen, experts Zoektermen: BPS AND specifieke doelgroep, cliëntgericht/perspectief cliënt/cliëntgecentreerd Termen: clinical reasoning, classificatie, ergotherapie, ICF, holistische benadering/holisme, Evidence Based Practice Vanuit literatuur opsplitsing: hulpverlener perspectief -> literatuur omtrent het BPS en/of KR vanuit de perceptie vd hulpverlener patiënt perspectief -> literatuur omtrent het BPS en/of KR vanuit de perceptie van een specifieke doelgroep Afbakening artikels: vanaf 2005 + basiswerken

1.2 Methode: Analyse en inventarisatie Analyse van de literatuur op basis van de onderzoeksvraag Inventarisatie: Referentie Zoekterm Doelgroep/setting Korte inhoud Verwijzingen

28 weerhouden Aantal geselecteerde artikels 1.3 Resultaat 28 weerhouden Aantal geselecteerde artikels 9 geëxcludeerd

1.3 Resultaat: Definiëring: Onderzoeksvraag: Bio-psycho-sociaal model Klinisch redeneren Onderzoeksvraag: Gebruik bio-psycho-sociaal model: Vanuit ICF, HDF, MOR Binnen verschillende doelgroepen: fysieke revalidatie, arbozorg, chronische en palliatieve zorgen Faciliterende factoren Belemmerende factoren De definiëring van het BPS-model en het klinisch redeneren is nodig om de onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden.

Definiëring BPS: 1.3 Resultaat Conceptueel, dynamisch referentiekader. Basis voor de International Classification of Functioning, Disabilities and Health (ICF). Patiëntgecentreerd systeem. Integratie van het biomedisch en psychosociaal perspectief.

1.3 Resultaat Definiëring klinisch redeneren: Inferentieel proces om data te verzamelen en te evalueren, om de diagnose en behandeldoelen te sturen Voor ergotherapeuten: woordelijke vertaling van het proces om tot een gerichte interventie te komen Cliëntgericht klinisch redeneren geeft 3 aspecten weer: Samenwerking om het ‘probleem’ te definiëren en rond de doelen te onderhandelen Herkenning van de gevoelens van de cliënt door de therapeut Begrijpen van de cliënt door de therapeut

Faciliterende factoren voor implementatie BPS model: 1.3 Resultaat Faciliterende factoren voor implementatie BPS model: Nood aan algemeen en gemeenschappelijk kader voor probleeminventarisatie Samenwerking binnen de zorg bevorderen en faciliteren Betrokkenheid van de naasten van de cliënt => gevolg: betere behandeluitkomst BPS brengt totaalbeeld van cliënt

Belemmerende factoren voor implementatie BPS model: 1.3 Resultaat Belemmerende factoren voor implementatie BPS model: Tekort aan tijd en middelen (financieel -> opleiding) Aanpassen van overheid en beleid Van medisch model naar BPS model -> artsen Bestendigen van de actieve rol van de cliënt in het zorgproces Theoretische duidelijkheid omtrent het BPS model -> onderzoek!

1.3 Resultaat Vanuit de belemmerende factoren voor implementatie BPS model, elementen die zeker aan bod moeten komen: De subjectieve dimensie van het functioneren van de cliënt Participatie Invloed van de omgeving Het aspect van de dynamische ontwikkeling of het temporele aspect binnen de behandeling Voldoende aandacht behouden voor het biologische aspect Het model moet aanpasbaar zijn binnen een specifieke doelgroep en binnen verschillende culturen.

1.4 Conclusie: Omwille van de vermelde belemmerende factoren wordt in de literatuur aangegeven dat het bio-psycho-sociaal model beperkt is geïmplementeerd. Dit gegeven werd verder afgetoetst binnen het Vlaamse werkveld d.m.v. onderzoeksluik 2 en onderzoeksluik 3.