Les 5 Racerooster van 35 minuten. Nieuws van de dag Exitpoll: Absolute meerderheid voor conservatieven Spanje Mariano Rajoy, leider van de Popular Party.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
6.1: De macht van de media Planning SE Nakijken Intro HC
Advertisements

Verantwoord volgen.. De woorden van een leider bepalen met hun regels het karakter, de sfeer en de mentaliteit van de groep Soms gaat dat fout, doordat.
Averechtse selectie & marktfalen “Een Experiment”
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Les 3.
De tijd van de wereldoorlogen
Inleveren SO Volgende week responsiecollege, dan doen we de hele stof in vogelvlucht en krijg je je SO terug Niet af?  volgende week op de gang de SO.
ERASMUS+. Waarom nieuw programma? Begrotingen EU: zevenjaarlijks : Een Leven Lang Leren : Erasmus+
4.1: Het parlement is baas boven baas
INDIA WELKE TOEKOMST?. INDIA: EEN SUBCONTINENT Omvang: oppervlakte, bevolking Verscheidenheid o natuurlijke omgeving o talen o religies o kasten o klassen.
Vorige les: wat is een rechtvaardige inkomensverdeling?
7.3: Trampolinebed of hangmat? Intro HC Opdracht HW + nakijken.
Do’s and Don’ts presentaties
Algemene Beschouwingen bij de Begrotingsbehandeling november 2007 Raadsfractie VVD-Spijkenisse.
Havo week 44/2010.  Doel: Problemen van de rechtstaat verkennen.  Veranderende regels.  Grondwet.  Discussiepunten in rechtstaat  Actualiteit  Opdrachten.
Politiek in Nederland Op wie stem jij?.
Het socialisme Paragraaf 7..
Liberalen, socialisten confessionelen
QUIZ Katern Politiek.
4.1: Het parlement is baas boven baas
8.1: Eigen schuld, dikke bult? Intro HC Opdracht HW + nakijken.
10.3: Iedereen hagelslag en karnemelk
Uitleg bij 82-89, historische vaardigheden
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Wereldoorlogen Kenmerk 38b & 41 38b Totalitaire ideologieën in de praktijk: fascisme/nationaal-socialisme 41 Racisme, discriminatie, genocide.
Nazi Duitsland 3.2, Een wankele republiek.
Nederland na WO II.
Paragraaf 2: Socialistische ideeën
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
1.
Politieke stromingen LiNKS RECHTS.
Bingo Europese Unie. 1.Waarvoor kun je je stem uitbrengen op 22 mei? Bingo.
De staatsinrichting van Nederland.
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v
Republiek versus Frankrijk
4.2: De geschiedenis van de NL democratie
Politiek.
Introles: Wie ben ik en jullie? 15
de tijd van burgers en stoommachines
Inleiding politieke stromingen
Les 4 Politiek H3 en H4.
Tijd van burgers en stoommachines,
Politieke partijen en populisme
Wat moet je weten aan het einde van de les?
7.3: Trampolinebed of hangmat?
4.2: De geschiedenis van de NL democratie
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
Hoofdstuk 4 Nederland verzuild en verzorgd
Nederland verzuild en verzorgd Par 1
-Scheiding der machten -Gekozen parlement -Verlichte ideeën
Koning Willem II Zoon van de krachtdadige Willem I Was in 1848 bang zijn koningschap te verliezen Werd in één nacht liberaal Stemde in met de liberale.
Politieke stromingen De liberalen
Oorzaken Directe oorzaken -Aanleiding Indirecte oorzaken
Hoofdstuk 5: Burgers en Stoommachines
Op wie kan jij stemmen? Links: Gelijkheid/ gelijkwaardigheid Actieve overheid/ grote rol voor de staat. komen op voor mensen met een zwakke positie in.
Nakijken Opdracht 25.
Staatsinrichting van Nederland (deel 1)
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
Stemexamen.
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Les 1 – Hitler grijpt de macht
H2 Op wie ga jij stemmen?.
Huiswerkopdracht Politiek
Hoofdstuk 1 Wat is politiek?
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Aantekening van: Wie is de baas
Verkiezingen Europees Parlement 2019
Transcript van de presentatie:

Les 5 Racerooster van 35 minuten

Nieuws van de dag Exitpoll: Absolute meerderheid voor conservatieven Spanje Mariano Rajoy, leider van de Popular Party © getty De conservatieve Volkspartij (PP), onder leiding van Mariano Rajoy, heeft een absolute meerderheid behaald bij de verkiezingen in Spanje. De regerende socialistische PSOE heeft het nakijken. Dat blijkt uit de exitpoll. Bijna 36 miljoen Spanjaarden konden tot uur hun stem uitbrengen. De opkomst lag om uur op ruim 37 procent. Dat is iets lager dan bij de verkiezingen drie jaar geleden. Overgedragen De verkiezingen stonden aanvankelijk voor volgend jaar op de agenda, maar premier José Luis Rodriguez Zapatero besloot tot een vervroegde stembusgang nadat zijn socialisten in mei in lokale en regionale verkiezingen fors hadden verloren. Zapatero heeft het leiderschap van de PSOE overgedragen aan de 60-jarige partijveteraan Alfredo Pérez Rubalcaba. De kiezers lijken de socialisten te straffen voor de economische malaise waarin het Zuid-Europese land verkeert. Spanje telt bijna 5 miljoen werklozen, de economische groei is stilgevallen en het begrotingstekort moet worden teruggebracht van 9,3 procent van het bbp in 2010 tot 3,0 procent in 2013.

Politieke partijen

Mediatheekopdracht morgen af! Kies een linkse, een midden- en een rechtse partij. Kies uit onderstaande thema’s een thema waarop je het partijstandpunt van jouw partijen opzoekt. Maak een A4 waarop je standpunten toelicht en analyseert of het standpunt overeen komt met de definitie van links, rechts of midden. Wijkt het af? Kun je dit verklaren? Past de term progressief of conservatief beter??

Thema’s Hypotheekrente Euthanasie Fileprobleem Integratie-debat Softdrugsbeleid Persoonsgebonden budget Rol koningshuis Passend onderwijs Kernenergie Defensie  aankoop JSF

WB blz 78, vraag 14 Een ander woord voor conservatief is vooruitstrevend Linkse partijen komen vooral op voor het belang van werkgevers Socialisten zijn voor een vrije markteconomie De econoom Marx was een van de belangrijkste liberalen De grootste christendemocratische partij is de ChristenUnie Linkse partijen willen dat de overheid zich passief opstelt.

WB blz 76, vraag 12: Links of rechts? Eigenaren van woningen moeten zelf kunnen bepalen hoeveel huur ze vragen Meer asfalt is de beste bestrijding van files Meer cameratoezicht op veemarkten en slachterijen om dieronvriendelijke praktijken te voorkomen De superwinsten van grote concerns behoren aan de staat te worden overgedragen

Leerlingen moeten waar mogelijk mee kunnen beslissen over de opzet van hun eigen opleiding Topbestuurders zijn hun miljoenensalaris meer dan waard Om de werkgelegenheid te verbeteren moeten de minimumlonen verlaagd worden en op den duur zelfs afgeschaft worden Goedkoop openbaar vervoer is de beste oplossing voor het fileprobleem

Wie meer verdient, moet meer premie betalen voor de zorgverzekering Er moet een vlaktaks komen: iedere burger betaalt 25 procent inkomstenbelasting De dubbele nationaliteit moet worden afgeschaft Een schoon milieu is belangrijker dan economische groei Geweld tegen hulpverleners, zoals ambulancepersoneel, moet zwaarder worden gestraft.

Les 5