niet van nu Thema’s als ‘actief burgerschap’ stonden al voor de crisis op de agenda - “De verzorgingsstaat herwogen” (WRR 2006) - ‘Andere overheid, (kabinetsvisie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Aandacht voor het steunend netwerk
Inleiding: Leo Lenssen Voorjaarsconferentie Drenthe College 2007 Het roc (ook het Drenthe College?) staat zijn eigen toekomst in de weg.
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Van duurzaam energie-initiatief naar Met Elkaar Voor Mekaar
VvEs met Energie VvE’s en duurzaamheid Carolien Hoogland en
Waar staan we voor met ons onderwijs?
Natuur na de EHS Reactie op vragen van Rijk van Oostenbrugge
Expertmeeting 3 Kansen en initiatieven tussen regionale en locale economie.
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Bestuurlijke relevantie
Informele zorg in de wijk
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Opzet van de workshop Kennismaken
Visie, Missie, Speerpunten en Strategische doelstellingen
Aedescongres 2007 Meedoen in de samenleving Samenwerking in het publieke domein Van goede bedoelingen naar harde resultaten Inleider: Leo Lenssen.
Trainingsproject voor burgers met kwetsbaarheid. Samenwerking.
Jongeren Preventie Team
PleegoudersOnline Jarabee Naam spreker: Patrick Olde Daalhuis&
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
PC Federatief SWV Primair Onderwijs Rijswijk e.o.
Actief Burgerschap & Zelfmanagement bij, door, van en met ouderen
Ondernemen(d) in het onderwijs
van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
Herstructurering Sociaal Domein
Leren in de regio Marc van Rooden, 26 mei Wat is RegioLeren Regio Leren is het ontwikkelen, uitbouwen en onderhouden van een regionale kennisinfrastructuur.
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
TRANSITIEQUIZ onder leiding van Lucille Werner.
Vitale opgaven voor de Stad bestuursvergadering ZON, 4 febr. 2014
CanDo Coaching.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Werksessie Een openbare ontmoetingsplek in de openlucht 20 juni 2014 Peter van Heek (VKK-FDG)
Burgerinitiatieven.
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
De stem van de nieuwe topsector van maatschappelijke initiatieven Silvia de Ronde Bresser initiatiefnemer Kracht in NL 18 mei De.
Samenwerken rond mantelzorg Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Wmo-scan voor dorpshuizen! Plattelandsparlement 14 november 2015 Gerrit Kapteijns.
Project oriëntatie op het beroep
Van samen beschrijven, inkopen naar allemaal gebruiken; de uitdaging op informatie. Samen: alleen als het ons uitkomt!? Theo Peters (KING)VIAG themadag.
De leerling of stagiaire in beweging!
Leren volharden en doorzetten Ruzie en moeilijkheden niet zien als reden om op te geven, maar als kans om aan de relatie te werken.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Transitiecommunicatie Dichterbij Belangrijk kenmerk: Onduidelijkheden en uitstel, veel vragen en onzekerheden. Uitdaging: Aansluiten bij de diverse doelgroepen.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
1 Gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing 30 oktober 2010 Wil van der Coelen Regisseur zelfsturing.
Visies Buitengebied en bebouwde kom Leusden 21 jan 2016.
De burger aan zet Ben van Essen Strateeg provincie Limburg, Voorzitter Vereniging Kleine Kernen Limburg, Welzijnsstg. Synthese, Gezondheidscentrum America.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
15 september 2014 Help, ik heb geen e-depot Workshopleider: Jeroen Jonkers Begeleiding: Margriet van Gorsel.
Burgerbegroting Ronde Tafel Gesprek d.d. 2 juni 2016 De Wolden.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Aandacht voor zin- en levensvragen door professionals in zorg & welzijn 5 feiten en fabels 30 mei 2017 Rinske Boomstra.
Besturen met Burgerkracht
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Sociaal werk in een veranderende samenleving
Cultuurvrienden De betekenis van vrienden in de cultuursector, een pilot in Tilburg Henk Vinken Werkconferentie Publiek! ‘s-Hertogenbosch.
Sociaal digitaal Visie op de digitalisering in het
Krachtig inspelen op regionaal-economische opgaven
Spelregels Digitale stad
Netwerkondersteuning in buurt en wijk
Basistekst : Talentontwikkeling
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Transcript van de presentatie:

niet van nu Thema’s als ‘actief burgerschap’ stonden al voor de crisis op de agenda - “De verzorgingsstaat herwogen” (WRR 2006) - ‘Andere overheid, (kabinetsvisie 2003) - ….. ook lang daarvoor werden vragen gesteld bij de mate waarin de overheid zou moeten voorzien in pseudo collectieve goederen als onderwijs, zorg & welzijn. Wie schrijft of vertelt wat de burger zelf kan, is een graag geziene gast op congressen/ bijeenkomsten.

Invoegen tot 10 literatuur Veel site’s en elk domein heeft er wel over gepubliceerd

Waarom faciliteren? Om allerlei redenen (veranderende relatie tussen samenleving en overheid) -voor minder valide argumenten, zie internet ed. Waarom faciliteren?

Waarom faciliteren: vanwege Bezuinigingen

Toename complexiteit Beleid raakt aan belangen / posities van andere(n) (Beperkte) invloed op gedragsverandering. (na overheids- en marktfalen is bewoner aan wie het doorgeschoven kan worden) Waarom faciliteren: inzicht beperkingen sturingsmacht

Mensen willen zelf werk maken van prettige leefomgeving achterliggende trends: Individualisering / verstedelijking / gebruik openbare ruimte / lichte netwerken / transitie arbeidsmarkt / verwevenheid werk en privé / digitalisering / … Steeds breder besef idealen omzetten > >naar ideeën, acties en handelen Waarom faciliteren: Betrokken burgers

(niet zomaar) een burger Wanneer komt een burger in actie betrokken / verantwoordelijkheidsgevoel Geschaad in zijn/haar belang Zien dat het iets oplevert Wordt op handelen aan- toegesproken Socialisatie / groepsdynamiek ….

valkuilen Cirkel / drogredenen Ik weet hoe het zit want ik ben professional, omdat ik professional ben weet ik hoe het zit Affectief burgerschap Verleiden en verplichten Goede bedoelingen Patronen vsGedragsverandering Is ‘eigen kracht’ een fraai excuus voor bezuinigingen of een nieuw ideaal dat ook verdediging verdient als er geld in overvloed is?

Actieve burgers Actieve betrokken burgers: houden overheid scherp brengen vernieuwing/ innovatie draagvlak aan beleid …. Burgers:uiteenlopende stijlen en toerusting

Hoe & Wat Nota: ‘doe-democratie’ “Oproep niet alleen terug treden, maar ook ondernemend op te stellen” “Loslaten, maar niet laten vallen” “Niets doen is vele malen ingewikkelder dan er wel iets aan doen, je ermee bemoeien is het makkelijkste wat er is” Veranderende relatie tussen samenleving en overheid blijft de vraag: faciliteren hoe & wat ?

De transparante overheid: maakt openbare overheidsinformatie actief beschikbaar en laat zien wat ze doet en hoe ze werkt. De faciliterende, slimme overheid: zoekt partners op in de samenleving om samen maatschappelijke vraagstukken op te lossen. De faciliterende overheid helpt burgers bij de activiteiten die ze willen ontplooien en werkt samen. De toegankelijke overheid: staat open voor iedereen en werkt plaats en tijdonafhankelijk. De toegankelijke overheid is laagdrempelig in het verschaffen van informatie over dienstverlening en gebruik van voorzieningen. de (nieuwe) overheid