Professional in Beeld Leerwerkgemeenschap Minkema College

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Presentatie 28 september 2006
Advertisements

Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
Good practice 2 Het vakcollege techniek is een samenwerking tussen vmbo (Maris Vakcollege techniek) en mbo (ROC Mondriaan techniek) Jonge talenten stimuleren.
LOB-middag Haaglanden
Werkconferentie ‘Flexibel hoger onderwijs voor werkenden’
Normen Ga van een positieve intentie uit Communiceer respectvol
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Techniek in de kijker(s) Resultaten monitorronde ‘Van kans naar keuze’ 2011 juni 2011 Eva Voncken.
Het Vakcollege: Meerwaarde in de regio
Het Vakcollege Hartelijk welkom op de informatieavond voor de vrienden van Het Vakcollege J. Poortvliet, (adjunct – directeur)
Ben jij bekwaam in 2013? Onderzoek van het Ruud de Moor Centrum naar bekwaamheden van de mbo docent. Magda Bruin.
Uitrol van implementatieplan taal en rekenen
LeerKansenProfiel op De Buutplaats Harro Veerman - coördinator
MA Het netwerk(en) voorbij Kenmerken van kwalitatieve leergemeenschappen.
Valorisatie Programma Rotterdam
De docent tussen vakwetenschap en schoolvak
Noortje Jansen 15 April 2010 VMBO Expert Meeting.
its academy Betapartners Outreach UvA / FNWI
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Flitsbijeenkomst Nieuwegein 20 november Wat u kunt verwachten: De doorlopende leerlijn eisen aan de school = eisen aan het curriculum? het referentiekader.
Samenwerken rond een complexe probleemsituatie kijkend naar ervaringen met VM2 in 20 minuten … Dag van de Beroepskolom 7 oktober 2011 Ed Weijers, senior.
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
STIMULERINGSPROGRAMMA HET GROENE LEERTRAJECT KICK OFF
Highlights evaluaties Presentatie De Groene Parade II 10 juni 2009.
BELANG VOOR SCHOLEN (1) Werkvloer –Meer handen in de klas –Studenten leveren bijdrage aan kleinschalige schoolontwikkeling –Professionalisering van zittende.
Passend Onderwijs MBO en professionalisering
Verschil in beroepsperspectieven Cocky Booy 15 april 2010 Expertmeeting voor VMBO-Ambitiescholen.
Leermeesteravond Autoschadetechniek
Nadere presentatie van de Centrale Onderzoeksagenda t.b.v. Zomerschouw te Emmen op 6 juni 2013 door Ineke Delies.
Workshop 2 Successen en valkuilen bij samenwerking tussen ROC’s en Praktijkopleidingscentra in de Techniek Dr. Jo Box Duncan Management BV.
Symposium Beroepsonderwijs 1 april STADSKANAAL VMBO en MBO TECHNIEK ZAKELIJKE DIENSTVERLENING GEZONDHEIDSZORG EN WELZIJN.
Identiteitsleren in Lifelab
Focus op Vakmanschap Nieuwe Kwalificatiedossiers VMBO 24 juni 2014
Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM Myriam Lieskamp is beleidsmedewerker bij.
De kubus van CSPE succesfactoren!
Honoursonderwijs in HBO
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Centrum voor Innovatief Vakmanschap
MEER LLN KIEZEN VOOR HET WERKEN IN DE TECHNIEK IN FRIESLAND.
MBO PERSPECTIEF 1 Diverse afdelingen met diverse specialisaties/ technische takken MBO ers laten leren vanuit concrete ervaringen Nieuwsgierigheid van.
Mijn opleidingsbeeld.
Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor:
Vakmanschap is Meesterschap Samen Leren in Meesterschap
Toptechniek in bedrijf
Samen (leren) voor succes Samenwerking in de keten binnen Toptechniek in bedrijf Inspiratiemiddag M-Tech, 2 juni Rotterdam.
Echt in contact treden met de student André Baars, Onderwijspsycholoog (
Honoursprogramma BML Februari Een verzameling activiteiten om je verder te ontwikkelen bovenop je bachelor-opleiding. In ieder geval ontwikkeling.
Arial, 38pt/42pt, heading. Tekst Arial, 32 punt Tweede niveau, 28 punt Derde niveau, 24 punt –Vierde niveau, 20 punt »Vijfde niveau, 16 punt Strategische.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Teacher Academy ECENT-conferentie Utrecht, 21mei 2014.
Het Technisch College Velsen De Technologie route.
Onderzoek en hogeschool waarom, wat en hoe bert mulder | informatie, technologie en samenleving.
Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten
Samen Slim Bouwen aan de Toekomst
Wat is de Amsterdamse MBO-Agenda?
23 maart 2017 profilering.
Lessen uit wetenschap en praktijk voor burgerschapsonderwijs
LOB als doorlopende lijn
Sjoerd Veerman Programmamanager Arbeidsmarktbeleid RIF-project
Best Practice van conceptueel onderwijsmateriaal Techport 2017
Innovatief Basisonderwijs
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Research Centre for Education and the Labour Market
Opleiding Zorg technicus Ton Pagen Zorgtechniek Limburg.
<naam bedrijf> & <naam school>
<naam bedrijf> & <naam school>
19 juni 2019 in 't Spant in Bussum
Onderwijsraad Een nieuw perspectief op het leraarschap
Transcript van de presentatie:

Professional in Beeld Leerwerkgemeenschap Minkema College hier kersen eten!

Focus Minkema College Definiëren van vakmanschap en het op basis daarvan definiëren van te ontwikkelen context specifieke competenties voor docenten in het beroepsonderwijs. Ontwikkelen van opleidingstrajecten voor collega’s in opleiding tot een vakbekwame VMBO-docent, die in staat is specifieke inkleuring te geven aan generieke competenties. Ontwikkelen van professionaliseringstrajecten tot een vakbekwame VMBO-docent voor zittend personeel.

Wat zegt de Dikke Van Dale ? Vakman(schap): Vaklui of vaklieden of vakmensen; iemand die in een bepaald vak grondig onderlegd is en die dat vak beoefent (het vakman zijn). De docent als vakman. Vakmanschap is meesterschap Branchedeskundigheid: Met kennis van zaken kunnende oordelen over de zaak waarvan sprake is, van deze kennis blijkgevend. Voor het VMBO te vertalen in kennis van het bedrijfsleven, bedrijfsprocessen en innovaties.

Hoe zit het met vakmanschap en branchedeskundigheid op school ? Het bedrijfsleven geeft ons terug dat de zittende docent vakman is, maar weinig actuele kennis van het bedrijfsleven heeft. Te weinig branchekennis ! Wat kan je als school doen ……? We halen onze nieuwe docenten allemaal uit het bedrijfsleven! Branchekennis afgedekt, maar wat dan met de pedagogische- en vakdidactische basis ? Wordt elke school een opleidingsschool ? De mensen van het VMBO

Hoe krijgen we de verbinding met de wereld om ons vak heen Structureel inrichten van .. contact met bedrijven, samenwerken met bedrijven, gezamenlijk van idee naar lesmateriaal. Zowel zittende- als nieuwe vakdocenten en ook de AVO-docenten. Hoe heeft het Minkema College dit vorm gegeven (….. een innovatie) ? Nieuw Technisch Leren

Minkema start experiment Schooljaar 2008-2009 We willen / denken dat iedere docent branchedeskundig is, maar is dat zo ? Nulmeting op branchedeskundigheid : kennis, beroepshouding, vaardigheden. Via kwalitatief, verkennend onderzoek bij MBO, bedrijfsleven, docenten.

Enkele voorzichtige conclusies… MBO Zorg voor een juist beroepsbeeld en beroepsperspectief bij leerlingen. De vakkennis is wel oké, laat de leerlingen werken met projecten (samenhang belangrijk). Bedrijfsleven Docenten, kom naar het bedrijf. De deur staat open. Niet alleen de vakdocenten, maar ook AVO-docenten. Waak voor verouderde kennis, volg de innovaties. Samenwerking niet incidenteel, maar continue. Docenten De eisen vanuit de branche zijn bij veel docenten onduidelijk. Samen lesprogramma’s en lesmateriaal ontwikkelen. Samenwerken met het bedrijfsleven is eenvoudiger dan met het MBO.

Minkema College op stoom Schooljaar 2009-2010 Aanhaken bij: Woerdens Techniek Talent / beroepencarrousel. Docenten gaan op bedrijfsstage en passen opgedane kennis toe in lespraktijk. Studenten doen onderzoek bij leerlingen naar leerstijlen en succesvolle docenten. Delen Durven Doen. MBO deelgenoot blijven maken van experimenten.

De leerwerkgemeenschap Wat is een goede LWG….? Openheid, vertrouwen, kritische houding, leerbaar, multidisciplinair, verankeren in de organisatie. Verdere professionalisering middels “Reflective practice trainingen" op de HU en excursies (Waterfabriek). Meerdere LWG’s van verschillende scholen hebben contact met elkaar / leren van elkaar / synergie effect. Benutten diversiteit. Meer kleine LWG’s opzetten / onderzoekende houding in school verbreden / olievlekwerking met “moeder LWG” als spin in het web. Continuïteit waarborgen / draagvlak creëren binnen de school Factor tijd goed faciliteren. Werk met vaste werkmomenten. Delen informatie (gezamenlijke schijf, Sharepoint).

hier kersen eten! Dezelfde taal spreken is niet vanzelfsprekend!