Voldoende Bewegen op het werk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Presentatie Laaggeletterdheid
Advertisements

Organisatiekunde.
Rookbeleid in de onderneming
Gebruikerscommissie Rebecca Verhofstede
Voldoende Bewegen op het werk
Veiligheids- bewustwording Quality of Working Life
Met de fiets naar het werk
Infosessie betaald educatief verlof BEV
Kanker gerelateerde vermoeidheid
Kwetsbaarheid bij ouderen frailty
OEPS ? BOEBS !! BLIJF OP EIGEN BENEN STAAN
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
> Zoekt u personeel? En wilt u  goed zichtbare vacatures?  gekwalificeerde kandidaten?  een vlot wervingsproces?  tegen lage kosten? Kies voor MKB.
Vitaal langer doorwerken… Werkgever en werknemer aan zet voor een leven lang werkplezier en resultaat Dennis Lindeboom 20 september 2011.
De relatie tussen logistiek en veiligheid
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Waarom een vitale organisatie positief werkt
Wereldgezondheidsdag
A Supporting Technology for Rehabilitation In Dementia Herman Astrid Psychologe 10/11/2006.
Gezond roosteren in een ziekenhuis : Hoezo complex ?!
Actieve Leefstijl en Sportstimulering: Relevantie
[datum].
Duurzame & Gezonde Inzetbaarheid
Internationaal Ondernemen en het MKB: “Ver weg of dichtbij?” Nicolette Tiggeloove EIM Beleidscafé 18 juni 2009.
Conflicten tussen kapitaal en arbeid
Vitale industrie – fitte werknemers the missing link Els Wouters Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie
Gezondheidseffecten van elektrisch fietsen
Als ik jou een reddingsboei toewerp, kun jij jezelf dan redden?
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Sanne Deweerdt 1BaSWA  Waar? Zorghotel Heilig Hart te Kortrijk  Wat? Introductie nieuw personeel optimaliseren  Hoe? Via powerpoint  Wie? Nieuw poetspersoneel.
Fysieke training bij depressie
Slimmer omgaan met personeel Dorinde Brands Adviseur Expertisecentrum LEEFtijd 28 augustus 2008, Arnhem.
Powerpoint presentaties NCvB
Beleid met betrekking tot roken
Maak werk van gezondheid
Een gezonder Nederland VTV-2014
Gezondheid oudere migranten in Utrecht (selectie)
Handelen bedrijfsarts bij rugklachten (herzien)
Over de relatie tussen bewegen en werk
Mentale fitheid, onmisbaar bij chronische ziekten
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
In 7 stappen naar een gezond bedrijf
Beweegprogramma voor mensen met DIABETES MELLITUS TYPE II
Wat voedt jou deel 1..
Presentatie Leefstijltraining.
Geriatriefysiotherapie sterk in kwetsbaarheid De NVFG Uw vereniging.
De kwaliteit van het basisonderwijs in het Noorden
Rolinda Claassen-Janssen fysiotherapeut Rivas / Rijndam
Preventie van depressie: een overzicht
ARBO.
Bewegen en gezondheid Bruno Reynders. Gezondheid  WHO 2011 : Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren, in.
H6 Risicomanagement. Risicpmanagement stap 1 Factoren inventariseren die projectresultaat beïnvloeden Gevolg bedrijfsresultaat (externe projecten): –Financieel.
Informatie over gezondheidsrisico’s Hebben mensen hier iets aan? Ja Begrip van huidige gezondheid en verwachte gezondheidsproblemenBegrip van huidige.
stappen 1.Bewegen Vlamingen voldoende? 2.Waarom regelmatig bewegen? 3.Hoeveel bewegen? 4.Waarom ‘ stappen’ implementeren? 5.Hoe implementeren?
Mondriaan Symposium 17 maart WORKSHOP MONDRIAAN SYMPOSIUM 17 MAART 2016 FRANS HEUS Ga toch fietsen! Mondriaan Symposium.
Platform ‘Weert in Beweging’ Platform Weert in Beweging Iedereen gezond in beweging!
Gezondheid telt! in Boxmeer Kernboodschappen voor lokaal beleid M van Bon-Martens en M Rutten 22 maart 2007.
stappen Vlaanderen. Doen Vlamingen voldoende aan beweging? - Meer dan 50% van de bevolking is niet actief genoeg - Drempel naar sport(club) is.
stappen 1.Bewegen Vlamingen voldoende? 2.Waarom regelmatig bewegen? 3.Hoeveel bewegen? 4.Waarom ‘ stappen’ implementeren? 5.Hoe implementeren?
Monique Berger (lectoraat revalidatie, expertisecentrum Bewegingstechnologie) Hester van der Sloot (lectoraat innovatieve beweegstimulering en sport, opleiding.
Sierra Leone $ 530 per hoofd Amerika $ H OE KOMT ECONOMISCHE GROEI TOT STAND ?
Wat is de invloed van beweging op Healthy Ageing?.
Overgewicht, complexe materie!
Tevredenheidsmeter.be Een praktisch, eenvoudig en bruikbaar antwoord op de wetgeving inzake psychosociale risico-analyses.
Samenvatting Strategische Dag Consent 2007
Welkom Havo 5..
Welkom Havo 5..
Welvaartziekten Ondergewicht
Wat? mensen met een gezondheidsrisico op weg helpen naar een actiever leven via professionele coaching en een beweegplan Laagdrempelig! pilootproject in.
Komen chronisch zieken jaarlijks voor hun ziekte bij de huisarts?
Transcript van de presentatie:

Voldoende Bewegen op het werk

Doelen Voorstel stappenplan: <Voldoende beweging @ work> Creëren van een draagvlak voor een bewegingsbeleid bij management. Verkrijgen van een mandaat om een stuurgroep op te richten en een bewegingsbeleid te ontwikkelen.

Waarom aan beweging werken? Cardiovasculaire aandoeningen en kankers zijn de belangrijkste doodsoorzaken. Stijgend voorkomen van beschavingsziekten met een belangrijke gedragscomponent zoals obesitas, diabetes, hypertensie, osteoporose, lage rugpijnen, depressie,… Onderzoek toont aan dat 52% van de bevolking ten minste 1 chronische aandoening heeft, 29% zelfs 2. Zieke werknemers zijn duur en onproductief, een investering in de gezondheid van de werknemers is een investering in het bedrijf.

Voordelen van beweging (1) Voor de algemene gezondheid : Minder kans op: Vroegtijdig overlijden Cardiovasculaire aandoeningen Diabetes Obesitas Osteoporose en Osteoartritis Sommige kankers (colon-, borst- en prostaatkanker) Lage rugpijnen Depressie en angst Stress Verbetering van: Gemoedstoestand Zelfbeeld Levenskwaliteit Levensduur Functionele capaciteit

Voordelen van beweging (2) Voor de werknemers: Minder kans op beroepsziekten en ongevallen. Minder kans op ziekte en afwezigheid. Hogere arbeidstevredenheid wanneer gezondheid belangrijk geacht wordt. Beter zelfbeeld t.o.v. collega’s. Meer kracht en uithouding voor bepaalde taken. Betere stressbestendigheid. Meer plezier, sfeer, teambuilding en minder conflicten op het werk.

Voordelen van beweging (3) Voor de werkgevers: Minder absenteïsme en werkongevallen. Verhoogde productiviteit en betere werkprestaties. Tevreden en gezond personeel. Betere werksfeer en teambuilding bij het personeel. Kleiner personeelsverloop. Positief bedrijfsimago. Een gezond bedrijf met meer winst.

Hoeveel beweging is voldoende? Internationale richtlijn: Dagelijks minimum 30 min. beweging aan een matige intensiteit; dit mag opgesplitst worden in stukken van 10 min. Gespreid doorheen de dag. Activiteiten met hoge intensiteit (om fitheidseffect te verkrijgen) zijn niet noodzakelijk om gezondheidsvoordelen te bekomen. Voorbeelden van matig intense activiteiten: fietsen, stevig doorwandelen, recreatief zwemmen, tuinieren, auto wassen, trap nemen, dansen,…

Intensiteit  Voordelen

Is werken aan beweging nodig? Uit onderzoek blijkt dat ruim 50 % van de bevolking onvoldoende beweegt om er gezondheidsvoordelen aan over te houden Inactiviteit is hoger in België in vergelijking met andere Europese landen. Slechts 17 % van de werknemers neemt initiatieven om de beweging van de werknemers te verhogen.

Inactiviteit in Europa

Is werken aan beweging bij <bedrijfsnaam invoegen> nodig? Bedrijfsgegevens: Voorkomen van chronische aandoeningen gerelateerd aan beweging: <invoegen> % Voorkomen van zwaarlijvigheid: <invoegen> % Voorkomen van beweging: Ruim voldoende (intensieve activiteiten): <invoegen> % Voldoende (dagelijks 30 min. matig): <invoegen> % Onvoldoende: <invoegen> % Helemaal inactief: <invoegen> %

‘In zeven stappen naar een gezonde en actieve onderneming’. Hoe tewerk gaan? Het uitwerken van een degelijk bewegingsbeleid dat effectief is dient gepland, doordacht, gestructureerd en stapsgewijs plaats te vinden:  STAPPENPLAN ‘In zeven stappen naar een gezonde en actieve onderneming’.

Inhoud per stap (1) STAP 1: STAP 2: STAP 3: Creëer een draagvlak voor gezondheid en bewegingsbeleid op het werk. STAP 2: Ontwerp een overlegstructuur voor een gezond bewegingsbeleid. STAP 3: Breng het bewegingsaanbod en de behoeften van de werknemers in kaart.

Inhoud per stap (2) STAP 4: STAP 5: STAP 6: STAP 7: Ontwikkel een beleidsdocument voor een bewegingsbeleid op het werk. STAP 5: Voer het bewegingsplan uit. STAP 6: Evalueer het bewegingsbeleid. STAP 7: Herzie en veranker het bewegingsbeleid.

Misverstanden Bewegingsbeleid = fitheidsbeleid Fout: investeren in fitnessapparatuur kan, maar is absoluut niet noodzakelijk. Bewegingsbeleid = fietsbeleid Fout: initiatieven om fietsen naar het werk te stimuleren zijn slechts een onderdeel van een goed beleid. Bewegingsbeleid = duur Fout: een goed bewegingsbeleid kan ook goedkoop zijn, niet alle initiatieven zijn duur en tijdrovend. Bewegingsbeleid = eenvoudig Fout: een goed beleid vraagt tijd, inzicht, planning, continuïteit en doorzettingsvermogen.

Besluit Gezondheid en voldoende bewegen zijn belangrijk en brengen vele voordelen met zich mee. De meeste werknemers bewegen niet voldoende om van gezondheidsvoordelen te kunnen genieten, er is dus nood aan initiatieven om voldoende beweging te promoten. De ontwikkeling van een bewegingsbeleid aan de hand van een stappenplan kan een meerwaarde betekenen voor de werknemers en werkgevers van het bedrijf.