Gezondheidseffecten van volkoren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Diabetes mellitus Helscha Sabel, Diëtiste EHBO thema avond
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Gezonde voeding.
De actieve voedingsdriehoek
Toepassing in de praktijk van de diëtist
Eet je Fit!.
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Samenstelling van voedsel
Voeding met een gezonde “plus”
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Tussendoortjes en frisdrank
Hoofdstuk 4 Voeding.
Voeding van pabostudenten
Vezel in voeding historie en perspectief naar de toekomst
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
Thema 2: Voeding en Vertering
Voeding en veroudering: verlies of winst?
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Piramide en tabel met niveaus van GGR bij kinderen (PON, 2010)
Hoe zit het ook alweer? 4 groepen 4 vragen 4 antwoorden
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Presentatie door: Ana,Simone,Lolita Voeding Dit is een voorbeeldje: Het is belangrijk om elke dag 2 stuks fruit en drie opscheplepels groenten te eten.
Voedingsstoffen.
Spijsvertering door enzymen
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
MOOC’s de nieuwe bron van Voedingskennis?! ir Rolf Marteijn, opleidingsdirecteur voeding & gezondheid Januari 2015.
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Beweegprogramma voor mensen met DIABETES MELLITUS TYPE II
Wat voedt jou deel 1..
Voeding en zwangerschap
Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Koolhydraten
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND.
RICHTLIJNE N GOEDE VOEDING. Richtlijnen Goede Voeding Opgesteld door de Gezondheidsraad Bestaat uit 130 deskundigen Doet geen eigen onderzoek Brengt de.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Voeding & Vertering.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND
Voeding in de pedicurepraktijk
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Quiz: de voedingsstoffen
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
De voedingsdriehoek Wat en hoe?. De voedingsdriehoek Wat en hoe?
Smul gezond.
Schijf van vijf.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
NINGXIA RED Een voedingssupplement voor het hele lichaam.
Welvaartziekten Diabetes
Appelsap Productie en klaring.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Gezondheidseffecten van volkoren Andrea Werkman

Voedingsvoorlichting & volkoren Volkoren: een manier om de consument over vezel te informeren Vezel komt naar voren in vak koolhydraten en in regel 4 In voorlichting vooral over vezel: regel 4: veel groent, fruit en brood. Dan voor brood wel de volkorenversie bij voorkeur. En dus ook zo afgebeeld in de Schijf van Vijf. Verder liever de ongeraffineerde versies van allerhande andere vezelrijke bronnen: dan simpelweg meer stoffen binnen. Vooral vanwege de gunstige samenstelling van de voeding.

Vezelinname in Nederland VCP 2007-2010 Optimale vezelconsumptie 1-13 jaar: 15 tot 30 g/dag, vanaf 14 jaar: 30 - 40 g/dag Richtlijn vezelconsumptie (Gezondheidsraad, 2006)

Bronnen van vezel in Nederlandse voeding (%) VCP 2007-2010

Volkoren granen zitten barstensvol voedingsstoffen en vezel Vezels, zetmeel, eiwit, vitamines en mineralen, enzymen etc.

Volkoren VOLKOREN IS DUS MEER DAN VEZEL Veel verwante en verwarrende termen in literatuur: ‘whole grain’, ‘wild rice’, ‘whole foods’ Voor nu: ongeraffineerde granen/ voedingsmiddelen Wat weten we: niet alle gezondheidseffecten van volkoren zijn toe te schrijven aan voedingsvezel Volkoren bevat naast vezel immers ook veel andere bioactieve stoffen, lignanen, plantensterolen en –fenolen VOLKOREN IS DUS MEER DAN VEZEL

Voordelen van volkoren Volkoren: bron van nutriënten zoals ijzer, magnesium, selenium, B-vitamines en voedingsvezel. Genoeg volkoren helpt om voedingsstoffen binnen te krijgen. Volkoren met groter aandeel vezel hebben dan de voorkeur Dietary Guidelines, USA | http://health.gov/dietaryguidelines/dga2010/DietaryGuidelines2010.pdf

Maar welke gezondheidseffecten toe te schrijven aan volkoren? USA Beschermend effect op risico HVZ Matig (moderate) Verlaagd risico op krijgen van DM II Beperkt (limited) Inverse relatie volkorenconsumptie en lichaamsgewicht Voedingsvezel Optimale darmwerking Aangetoond Uit whole foods irt verlagen risico op HVZ, overgewicht en DM II Matig Dietary Guidelines, USA | http://health.gov/dietaryguidelines/dga2010/DietaryGuidelines2010.pdf

Maar welke gezondheidseffecten toe te schrijven aan volkoren? NL Verlaagd risico op krijgen van DM II Sterke aanwijzingen Voedingsvezel Verlagen risico op DM II Niet overtuigend aangetoond Preventie van overgewicht Van belang Risico op dikkedarmkanker Onvoldoende bewijs, m.u.v. fruitvezel Snelheid darmpassage,  obstipatie Uit volkoren en fruit op verlagen risico op coronaire HZ Aanwijzingen, mogelijk andere routes Gezondheidsraad, 2006, Richtlijnen voor vezelconsumptie

gezondheid andere stoffen volkoren vezel + = Diabetes  Coronaire HZ  ? Overgewicht Obstipatie gezondheid

Conclusies Volkoren is meer dan vezel De gunstige bijdrage van volkoren an sich op de gezondheid is aanwezig, doch nog onvoldoende aangetoond. Geldt vooral voor verlagen risico diabetes mellitus type II. Promotie van volkoren draagt bij aan een betere nutriëntenvoorziening (voedingsvezel, micronutriënten en andere stoffen) en daarmee aan een gezonder voedingspatroon.

Dank voor uw aandacht Andrea Werkman werkman@voedingscentrum.nl