De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De voedingsdriehoek Wat en hoe?. De voedingsdriehoek Wat en hoe?

Verwante presentaties


Presentatie over: "De voedingsdriehoek Wat en hoe?. De voedingsdriehoek Wat en hoe?"— Transcript van de presentatie:

1

2 De voedingsdriehoek Wat en hoe?

3 Wat haal je uit de posters
Vind je gezonde voeding belangrijk? Ben je op de hoogte van wat gezonde voeding wel en niet is? Vind je van jezelf dat je gezond eet? Gaat gezond eten volgens jou verder dan wat je wel en niet in je mond stopt?

4

5 Doel voedingsdriehoek
De aanbevelingen van de voedingsdriehoek willen: de gezondheid optimaal bevorderen de druk op het milieu en onze planeet tot een minimum beperken realistisch en dus haalbaar voor iedereen zijn en passen binnen de hedendaagse eetcultuur

6 Uitgangspunten De voedingsdriehoek werkt volgens drie uitgangspunten:
eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding vermijd sterk bewerkte producten zo veel mogelijk vermijd overconsumptie en voedselverspilling

7 1. Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding
Groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en noten bieden de beste garanties op een goede gezondheid én voor het milieu De voedingsdriehoek raadt aan om minder vlees te eten, vooral minder rood vlees en de bewerkte varianten als charcuterie, spek en worst Peulvruchten of tofu kunnen geregeld een perfecte vervanger zijn voor vlees

8 2. Vermijd sterk bewerkte producten zo veel mogelijk
Wat zijn sterk bewerkte producten?

9 2. Vermijd sterk bewerkte producten zo veel mogelijk
Fastfood, frisdrank, zoete snacks zoals koeken, snoep, chocolade en roomijs, verpakte zoute en vette snacks (bv. chips), gesuikerde ontbijtgranen

10 2. Vermijd sterk bewerkte producten zo veel mogelijk
Pure, weinig of niet-bewerkte voedingsproducten en verse maaltijden worden alsmaar vaker vervangen door sterk bewerkte, kant-en-klare maaltijden of snacks. Voordeel: snel klaar of gemakkelijk voorhanden Nadeel: ze zitten vaak vol suiker, zout en verzadigde vetten en de voedingswaarde is in veel gevallen niet in balans. Ze bevatten veel calorieën, maar weinig vitaminen, mineralen en vezels.

11 2. Vermijd sterk bewerkte producten zo veel mogelijk
Pure, weinig of niet-bewerkte voedingsproducten en verse maaltijden worden alsmaar vaker vervangen door sterk bewerkte, kant-en-klare maaltijden of snacks. Snel klaar of gemakkelijk voorhanden Ze zitten vaak vol suiker, zout en verzadigde vetten en de voedingswaarde is in veel gevallen niet in balans. Ze bevatten veel calorieën, maar weinig vitaminen, mineralen en vezels. Ze zijn dus niet voedzaam en eigenlijk overbodig.

12 2. Vermijd sterk bewerkte producten zo veel mogelijk
Welke sterk bewerkte voeding eten jullie regelmatig? Op welke momenten van de dag kunnen jullie iets extra eten van minder of onbewerkte voedingsmiddelen?

13 3. Vermijd overconsumptie en voedselverspilling
We kopen vaak meer dan we nodig hebben Elke dag worden gigantische hoeveelheden niet geconsumeerd voedsel en de bijbehorende verpakkingen weggegooid De voedingsdriehoek adviseert om aandacht te hebben voor de portiegrootte én om bewust te eten en naar het eigen honger- of verzadigingsgevoel te leren luisteren.

14 3. Vermijd overconsumptie en voedselverspilling
Denk na over waar en wanneer voedsel verspild wordt, thuis, maar ook in het algemeen Hoe kan je zelf je steentje bijdragen om minder voedsel te verspillen? Hoe kan je zorgen dat je enkel opschept wat je ook opeet? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we enkel kopen wat we nodig hebben?

15 Tips: wat eten we best? Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd Beperk je inname van dierlijke producten Drink vooral water Kies zo weinig mogelijk voor ultra-bewerkte producten

16 Het model

17 Voedingsmiddelen in de blauwe zone
Onmisbaar als aanbrenger van vocht Duurzamere keuze: Kraantjeswater! Vaak gecontroleerd, van goede kwaliteit Niet verpakt of getransporteerd Goedkoper

18 Voedingsmiddelen in de donkergroene zone
Plantaardige voedingsmiddelen waarvan gunstig effect op de gezondheid is aangetoond Bij voorkeur weinig of niet bewerkt

19 Voedingsmiddelen in de lichtgroene zone
Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong met een gunstig, neutraal of nog onvoldoende bewezen effect op de gezondheid Kies ook hier voor de weinig of niet-bewerkte variant.

20 Voedingsmiddelen in de oranje zone
Voedingsmiddelen van dierlijke (of plantaardige) oorsprong die bij hoge consumptie mogelijk een ongunstig effect hebben op de gezondheid Deze producten bevatten ook nuttige voedingsstoffen, bijv. ijzer in rood vlees, vetoplosbare vitaminen in boter.

21 Voedingsmiddelen in de rode zone
Bevat sterk of ultrabewerkte producten waaraan heel wat suiker, vet en/of zout is toegevoegd en/of waarvan het ongunstige gezondheidseffect werd aangetoond. Ze kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn.

22 Grijze zone? Producten afgeleid van basisvoedingsmiddelen uit de zones van de driehoek Bepaalde bewerkingen ondergaan Suiker, vetstof of zout toegevoegd Niet meer zo gezond als basisvoedingsmiddel Behouden wel nog enige voedingswaarde Horen niet thuis in rode zone Voorbeelden: fruitsap, chocolademelk, wit brood, light frisdrank…

23

24 Voedingspatronen Westers voedingspatroon: een hoge consumptie van vlees en sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals koek en gebak, hartige snacks, snoep, zoete dranken en te kleine hoeveelheden groenten en fruit Voedingspatronen rijk aan ongeraffineerde of minimaal bewerkte plantaardige voedingsmiddelen hebben gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld: mediterrane voedingspatroon Scandinavische voedingspatroon vegetarische voedingspatronen

25 Maaltijdpatronen Frequentie en timing van maaltijden spelen ook een rol Belang van een regelmatig eetpatroon aan te houden, op persoonlijke vaste tijdstippen, in een huiselijke context waarbij gekozen wordt voor gezonde voedingsmiddelen en de totale persoonlijke energiebehoefte gerespecteerd wordt Context van de maaltijd is belangrijk Samen eten aan tafel, zonder afleiding (dus zonder tv of smartphone), zorgt ervoor dat we bewuster en gezonder eten

26 Tips: hoe eten we het best?
Varieer en zoek alternatieven Eet op vaste tijdstippen en samen met anderen Eet bewust en met mate Pas de omgeving aan Werk stapsgewijs Geniet van wat je eet!

27 Hoe eet jij? Waar eet je ('s morgens, 's middags, 's avonds)? Met wie?
Waarom? Hoe ziet de omgeving eruit? Kon je rustig eten of was je gehaast? Wanneer en waar eet je tussendoortjes?

28

29 Reductionistische benadering
Het effect van individuele voedingsstoffen op de gezondheid = een reductionistische benadering Belangrijkste gezondheidsproblemen gerelateerd aan voeding in periodes van voedseltekorten Een tekort aan ijzer leidt tot bloedarmoede, een tekort aan vitamine A veroorzaakt nachtblindheid, een slechtwerkende schildklier heeft te maken met een tekort aan jodium. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor voedingsstoffen Doel: voedingstekorten voorkomen

30 Reductionistische benadering
Het probleem verschoof geleidelijk van tekorten aan voeding en voedingsstoffen naar overvloed aan voedsel en overdaad aan calorieën Toename van overgewicht, met grotere risico's op diabetes type 2, kankers en hart- en vaatziekten als gevolg

31 Holistische benadering
Het voorkomen van die chronische ziekten werd – net als voordien – aangepakt met een reductionistische benadering Voedingsstoffen kregen een ‘goed/slecht-stempel’ Vet Suiker

32 Reductionistische benadering
Reductionistische benadering  beoordeling op basis van het aantal calorieën en de aan- of afwezigheid van bepaalde voedingsstoffen Niet voldoende om het stijgende overgewicht en de daaraan gekoppelde chronische ziekten een halt toe te roepen

33 Holistische benadering
Voedingsstoffen Voedingsmiddelen Voedingspatronen  Complex kluwen van diverse verbanden Duurzaamheid Tegenover reductionisme staat een ruimere visie: holisme. Die bekijkt voeding niet als een som van de individuele onderdelen (voedingssto􀈞fen), maar als een geheel (voedingsmiddelen en -patronen).23 Het e􀈞fect van een voedingsmiddel is immers groter dan de som van de voedingssto􀈞fen die het bevat. Naast vitaminen en mineralen is bijvoorbeeld ook de fysieke structuur van het product of de capaciteit om water vast te houden belangrijk om de e􀈞fecten op de gezondheid te kunnen inschatten. Die eigenschappen kunnen veranderen, bijvoorbeeld door bewaartechnieken en bewerkingen. Denk bijvoorbeeld maar aan vers fruit versus fruitsap. Bovendien zijn niet enkel de aparte voedingsmiddelen van belang, maar ook de combinatie ervan tot voedingspatronen, de context en andere levensstijlfactoren zoals slaap, beweging en schermkijken. De relatie tussen voeding en gezondheid wordt zo een complex kluwen van diverse verbanden die verder gaan dan voedingssto􀈞fen. Bovendien is de holistische benadering onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid en houdt deze visie dus rekening met ons leefmilieu en onze planeet. Waar de reductionistische benadering voornamelijk gericht was op het voorkomen of genezen van tekorten of overdaad, gaat de holistische visie preventief te werk met als doel het welzijn van de mensen te behouden of te verbeteren. Met een gezond en evenwichtig voedingspatroon kunnen we bijdragen aan een lang en gezond leven. Het e􀈞fect van voeding op gezondheid wordt volgens de holistische benadering bekeken op drie niveaus: voedingssto􀈞fen, voedingsmiddelen en voedingspatronen. Meer info over de holistische benadering vindt u via les/voeding/Achtergronddocument-Voeding-en-gezondheid.pdf

34 Aanbreng van voedingsstoffen
Onze behoefte aan voedingsstoffen blijft bestaan Aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad Opzoekwerk: Welke adviezen gelden voor jullie? Wat is bijvoorbeeld jullie energiebehoefte? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koolhydraten?

35 Relatie tussen voedingsmiddelen en gezondheid
In de voedingsdriehoek worden de voedingsmiddelen gesorteerd volgens hun effect op de gezondheid Gaat verder dan de samenstelling of de energiewaarde

36 Relatie tussen voedingspatronen en gezondheid
Voedingspatronen die rijk zijn aan minimaal bewerkte plantaardige voeding werken beschermend tegen het ontstaan van risicofactoren van tal van chronische ziekten Naast wat we eten omvat een voedingspatroon ook hoe we eten, wanneer, met welke frequentie, in welke context of omgeving, met wie, waar …


Download ppt "De voedingsdriehoek Wat en hoe?. De voedingsdriehoek Wat en hoe?"

Verwante presentaties


Ads door Google