Symposium Differentiatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom op de ouderavond van groep 8
Advertisements

Informatie over het Voortgezet Onderwijs
Differentiatie in de klas
U-Talent Academie OP SCHOOL EN DE UNIVERSITEIT
BètaPlus: getalenteerde bètaleerlingen op de overgang vwo/universiteit Ton van der Valk Conferentie Excellence, Research and Development, Maarssen, 23.
Presentatie Procedure naar het VO
1 Honoursonderwijs, wie profiteert? Woudschoten 2013.
Presentatie schoolsysteem
Sanne Tromp Ton van der Valk
Copy + Gisteren deed ik vervelende ontdekking. Al jaren heb ik een goed idee om een onderneming op te zetten. 2 jaar geleden had ik geen opdracht en begon.
JordanExact Waarom, wat en hoe.
Algemene inleiding over de overstap naar de middelbare school
Bisschoppelijk College Echt Informatiebijeenkomst voor ouders/verzorgers leerlingen groep 8 van de basisscholen van Echt e.o in januari 2006.
Opleidingsmogelijkheden
VTB Technasium Vakcollege
Junior College Utrecht
Experts werkvorm + begrippentest
Intersectoraal Klas 3.
Welkom op de Uilenhof Nieuwe Mavo en Havo Junior
Informatie voor nieuwe leerlingen (en hun ouders).
NLT modules en excellentiebevordering
Actieonderzoek instructietafel.
1 Gymnasium op CCS méér dan les alleen ……. 2 Het gymnasium op CCS heet GYMPLUS Extra uitdaging voor als je meer kunt en wilt. Je werkt: zelfstandig in.
Onze ideale school Naar aanleiding van het Amadeus lyceum.
Is de les nu al voorbij?! Activerende lessen Na-Sk in de onderbouw
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Studiekeuzes van uw kind
Voortgezet onderwijs Peter Albersen.
U-Talent Academie OP SCHOOL EN DE UNIVERSITEIT
Welkom Profielvoorlichting 2015
Junior College Utrecht (JCU) U Talent voorlichting 1415 Werving 4VWO.
Van groep 8 naar klas 1 Het Nieuwe Eemland Amersfoort
RGO Middelharnis Voorlichtingsavond H3/A3 21 september 2015.
Basisonderwijs Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs HAVO VWO Praktijk- school.
Welkom Ouderavond klas 2 en 3 22 september 2015.
Customize!.
Jorrit Blaas U moet veranderen: Meer muziek! 6 Meer bewegingsonderwijs! Radicaliseringslessen Vakoverstijgend 21st Century Skills! Meer Bildung!
International Business College Iets voor jou! Voorlichting VMBO 3/4 Januari 2015.
Talentontwikkeling met keuzeopdrachten natuurkunde Ton van der Valk & Florine Meijer.
Vaco’s
Informatieavond leerlingen en ouders mavo scholen Dunamare Overstap 4 mavo naar 4 havo per
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
Projecten van de Universitaire lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Omgaan met verschillen in de klas.
ECENT conferentie, Utrecht 12 mei 2011 Hoe lio’s voor te bereiden op omgaan met excellente leerlingen? Ton van der Valk, curriculumcoördinator JCU.
Differentiatie en excellentie: een onmisbaar onderwerp in de lerarenopleiding? Werkgroep voor de ECENTconferentie ‘het bèta-mozaïek’ 20 mei2014 Ton van.
Nieuwe Natuurkunde (NiNa) & Natuur, Leven & Technologie Henk Pol, ELAN, Universiteit Twente.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Inhoudsopgave Voortgezet onderwijs algemeen Van PO naar VO Route 8 Scholen in de omgeving Vragen….
U-Talent Academie OP SCHOOL EN DE UNIVERSITEIT
Melanchthon De Blesewic
Programma Uitleg waarom tablets/snappet
DELF Junior op het Augustinianum
Van groep 8 naar klas 1 Maaike Swets rector Het Nieuwe Eemland
Vervolgadvies Wat is op dit moment de beste opleiding voor mijn kind?
Vaco’s
INFO - AVOND 3 ATHENEUM EN 3 GYMNASIUM.
23 maart 2017 profilering.
Havo-4 Les 1 Wie ben ik? Keuzebegeleiding.
INFO - AVOND 3 HAVO.
AndréKuipers Ben Feringa Steve Jobs Excellentie programma
GROEP 8 Naar het voortgezet onderwijs..
U-Talent Academy Uitdagend bèta onderwijs in 5 en 6 vwo op school én op de universiteit.
Onderwijsontwerp cluster havo/vwo
Workshop leerdoelen over druk en ruimte
Open Middag U-Talent Academie 20 april 2018
Bijeenkomsten vakdidactiek
Visie anders leren Ieder kind ontwikkelt zich optimaal als persoon & cognitief. Vanuit deze visie zijn we gestart met ‘anders leren’, gericht op onderwijs.
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Profiel van een plusleerling
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Transcript van de presentatie:

Symposium Differentiatie 1. Inleiding Ton v.d.Valk 2. Lecture dr. Catherine Little, University of Connecticut 3. Discussie met de zaal

Introductie Redenen om dr. Little uit te nodigen: Differentiatie belangrijk voor U-Talent programma’s Voor leerlingen Voor docenten en schooleiding Cursus ‘bevorderen van excellentie in de bètavakken’ Korte contextbeschrijving: U-Talent Academie

Now, we go one step further. At Junior College, we organise DOT’s: Teacher development teams or docent ontwikkelteams. Hier pas iets vertellen over het JCU.

WAT IS DE U-TALENT ACADEMIE? Junior College Utrecht WAT IS DE U-TALENT ACADEMIE? Utrecht - Talentontwikkeling Leven Natuur en Techniek, biedt: Een verrijkingsprogramma met een school- en een campusdeel Een unieke kans om je talenten voor de bètavakken verder te ontwikkelen De gelegenheid om nu al kennis te maken met de universiteit en het doen van wetenschappelijk onderzoek Een goede voorbereiding op je studiekeuze

HET CAMPUSDEEL VAN DE U-TALENT ACADEMIE Junior College Utrecht HET CAMPUSDEEL VAN DE U-TALENT ACADEMIE 2 dagen per maand ga je naar de universiteit: Je krijgt er les van enthousiaste docenten en onderzoekers van de universiteit Je krijgt verrijkende en verdiepende modules Je leert wetenschappelijk onderzoek doen Je profielwerkstuk zet je op bij een onderzoeksgroep Je doet practica in laboratoria en je kunt terecht in de universiteitsbibliotheek Je zit samen met gemotiveerde leerlingen van verschillende scholen in een klas, waar je ook gezellige dingen mee organiseert

HET SCHOOLONDERDEEL VAN DE U-TALENT ACADEMIE Junior College Utrecht HET SCHOOLONDERDEEL VAN DE U-TALENT ACADEMIE Op andere dagen ga je naar je eigen school: Je leert de stof voor het examen in de bètavakken Je krijgt extra uitdaging in de bètavakken Je voert U-Talent projecten uit Uitdagende opdrachten met ruimte voor jouw eigen initiatief en ideeën Je werkt samen met andere leerlingen die elkaar stimuleren Je bereidt je op school en thuis voor op het campusprogramma Dit vraagt meer van je zelfstandigheid en initiatief dan het gewone schoolprogramma

Redenen voor differentiatie in U-Talent In het campusprogramma: geselecteerde leerlingen verschillen sterk van elkaar In de schoolprogramma’s: kansen geven voor voor talentontwikkeling in de klas en in de school

Naar een alternatieve ‘egalitaire’ cultuur Verander van: ‘gelijke leerstof, gelijk tempo, verschillen in aandacht door docent’ naar: De leerlingen: behalende kerndoelen Ontwikkelen talenten optimaal Besteden evenveel inspanning aan leerwerk De leerlingen mogen van de docent verwachten: 4. tijd gelijkelijk verdeeld over alle leerlingen 5. gedifferentieerde aandacht en waardering

Wat is differentiatie? Differentiatie is: aanpassingen op programma en instructie niveau die aansluiten op individuele leermogelijkheden, -behoeften en interesses, met als doel: alle leerlingen maximale leerkansen te geven Externe differentiatie: verschillende programma’s: vmbo – havo – vwo gymnasium, tto, technasium, plusklas profielen en keuzevakken Ned. onderwijs is sterk extern gedifferentieerd Interne differentiatie: tegemoet komen aan verschillen binnen een groep/klas die naar (gedeeltelijk) dezelfde leerdoelen toewerkt.