Ziekte-specifieke voedingen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wanneer spreek je van genoeg goede voeding
Advertisements

Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
Jacqueline van den Broek, diëtist UMC St Radboud Nijmegen
Pech…een PEG…? diëtisten Cystic Fibrosis Centrum Utrecht
Gevolgen Verminderde weerstand  sneller ziek
Verminderde voedingstoestand bij kanker: sarcopenie, cachexie en wasting Susanne Blauwhoff-Buskermolen diëtist-onderzoeker VU medisch centrum.
Van wachtlijst tot transplantatie: survival of the fittest
Diëtaire behandeling van diabetes mellitus
definitie – prevalentie – gevolgen
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Voeding bij beademde patiënten en caloriemetrie
Voeding en vocht in de palliatieve fase
Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding
Anatomische Bewegingsanalyse en Pathologie I
Ileus bij gemetastaseerde ziekte: is er een perspectief
Voeding bij dementie S. van Genuchten.
Voeding van gehospitaliseerde patiënten
Klinische voeding kleine huisdieren
Dieetbehandeling bij leverfalen
Casuïstiekbespreking 10 november 2011
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
Iwan Meynaar, intensivist, voorzitter voedingsteam RdGG
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
SNAQ, een zaak van gewicht
Screeningsinstrument Behandeling
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding.
Vroege herkenning en behandeling van
Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
Voeding en veroudering: verlies of winst?
Voedingstherapie bij kanker
In ál onze praktijken werken we vanuit de ziekteclassificatie
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek
“Tijdig spreken over levenseinde”
Richtlijnen Anorexie en gewichtsverlies Misselijkheid en braken
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Annemijn Patrick Simone Nikki
Rianne v. Heertum Diëtist
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Diabetes en Voeding.
Kanker en werk Basiskennis over kanker en de mogelijke gevolgen.
Reorganisatie van de Belgische ggz; Betere zorg voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening? Eline Coorman 1BaTpA1 r
Zorg en begeleiding van Chronisch zieken. Programma Presentatie van 2 groepjes College over zorg en begeleiding van chronisch zieken Diabetes en Voeding.
Hartfalen Hospice Wageningen Renkum Adri Jobse huisarts.
Jessica Dilulu en Melanie Gieskes
Voeding in de palliatieve fase
Anatomie Wervelkolom.
Gezonde voeding.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Kwaliteit van Leven en ouder worden “Grijnzend Grijs”……….
Voeren en Verzorgen Niveau 3/4 Blok 2.
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Is dit een probleem in Nederland?
Ouderen en voeding.
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Koolhydraten.
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
Gezonde voeding.
Ondersteunende diëten
Toepassing van geneesmiddelen
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Inge Cantatore, zelfstandig gevestigd dietist
VPH Les 4 wonden.
Transcript van de presentatie:

Ziekte-specifieke voedingen Wondgenezing, oncologie, diabetes en intensive care

Inhoudsopgave Wondgenezing Oncologie Diabetes Intensive Care

Wondgenezing: decubitus

Wondgenezing: decubitus

Wondgenezing: brandwonden

Wondgenezing: brandwonden

Wondgenezing: brandwonden

Oncologie: doelen van voeding bij kanker Voorkomen van gewichtsverlies en verslechtering van de voedingstoestand Anticiperen op de complicaties van de behandelingen Bij een terminale fase dient het welbevinden van de patiënt als belangrijkste doel gezien te worden.

Oncologie: drinkvoeding

Oncologie: sondevoeding

Oncologie: EPA

Diabetes: voedingsadviezen koolhydraten verzadigd vet Vezels

Diabetes: sondevoeding

Diabetes: drinkvoeding

Intensive care: opname De patent heeft een grote of langdurige operatie ondergaan De patiënt is slachtoffer van een ernstig ongeval De hart-, nier- of longfunctie van de patiënt is verminderd waarvoor bewaking nodig is. Eén of meerdere van de belangrijke lichaamsfunctie(s) van de patiënt moeten bewaakt en/of overgenomen worden door apparatuur.

Intensive care: rol van de diëtist De planning over hoe, wat en wanneer er gevoed wordt. Het bepalen van de voedingsbehoefte van de patiënt. De toepassing van enterale en parenterale producten. Aanpassingen aanbrengen aan de voeding als het gevolg van veranderingen in conditie van de patiënt.

Intensive care: voeding Energiebehoefte Macronutriënten Vocht en elektrolyten

Intensive Care: voedingsroutes Enterale voeding Parenterale voeding