De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voeding in de palliatieve fase

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voeding in de palliatieve fase"— Transcript van de presentatie:

1 Voeding in de palliatieve fase
Door: Evelyn Straatman en Hanneke Witteveen

2 Casus Mw. Clivia Opname ivm misselijkheid en braken sinds een paar weken. Weegt tijdens de opname 80 kg Lengte 1.70 m Gebruikelijk gewicht 95 kg. Onderzoeken volgen.

3 Vraag Wat valt je op? Wat zou je doen?

4 Oorzaken gewichtverlies
Verminderde voedselinname/ verminderde resorptie van voedingsstoffen. Verhoogd verlies van voedingsstoffen. Verhoogd verbruik van voedingsstoffen. Metabole veranderingen.

5

6 Anorexie-cachexie-syndroom
Verminderde inname van voeding Mobilisatie van vet- en spierweefsel Met name mobilisatie van vetweefsel, pas in een laat stadium van spierweefsel Verhoogde eiwitafbraak Afgenomen eiwitafbraak Normale of verhoogde productie en verbruik van glucose Afgenomen productie en verbruik van glucose Normaal of verhoogd basaalmetabolisme Afgenomen basaalmetabolisme Tabel 1. Verschillen tussen gewichtsverlies als gevolg van metabole stoornissen bij het anorexie-cachexie-syndroom

7

8 Vervolg casus mw. Clivia
Uitslag is bekend Diagnose: gemetastaseerd carcinoom, onbekende primaire tumor met als voornaamste metastasen abdominaal en in de rechter long.

9 Fases palliatieve zorg

10 Ziektegerichte palliatie Symptoomgerichte palliatie Palliatie in de stervensfase

11 Ziekte gerichte palliatie
De ziekte wordt actief behandeld met als doel de kwaliteit van leven te handhaven en/ of te verbeteren. Daar waar mogelijk verlenging van het leven. Dieetbehandeling is “volgend” op het medische beleid.

12 Rol diëtiste Energie/eiwitinname en energie/eiwitbehoefte berekenen
Praktische tips geven om de inname van o.a. calorieën en eiwitten te verhogen Motiveren

13 Dieetbehandeling Volwaardige voeding (voldoende voedingsstoffen en vocht) Verhogen van de inname van energie en eiwitten door: Meer ‘voedzame’ producten – minder ‘slanke’ producten Kiezen voor volle/volvette en calorierijke producten Tussendoortjes gebruiken Voeding verrijken met energie- en eiwitrijke poeders Drinkvoeding Sondevoeding

14 dieetbehandeling Bijvoeding (drinkvoeding/ preparaat) Sondevoeding TPV
Inzet = maatwerk, geen standaard smaakpakket Sondevoeding Passage/slik stoornis hoog in het maagdarmkanaal Geschatte levensverwachting van >2-3 maanden Bij ziektegerichte palliatie Niet zinvol bij metabole afwijkingen/ anorexie-cachexie syndroom TPV Ileus Slechts bij hoge uitzondering en alleen tijdelijk als passage niet mogelijk is

15 Vervolg casus mw. Clivia
Intake blijft onvoldoende, in overleg wordt er een Duodenumsonde geplaatst en sondevoeding wordt gestart 1 ltr/ 24 uur MF. Daarnaast mag mw. Kleine beetjes zelf eten. 21-10 start chemotherapie.

16 Misselijkheid bij chemo
Misselijkheid en braken bij chemotherapie: de klachten nemen vaak af wanneer de kuur klaar is.

17 Voeding tijdens chemotherapie
Voeding niet forceren Voldoende vocht (minimaal 1,5 l) Kleine frequente maaltijden Zuigen op een ijsklontje, kauwgom, waterijsje of zachte stukjes fruit Proberen of het drinken van koolzuurhoudende dranken helpt Probeer een prettige temperatuur te vinden voor gerechten

18 Voeding tijdens chemotherapie
Geen vaste tijden Niet te veel verwachten Smaak verandert continu Veel kauwen en langzaam eten Water met citrus, munt, gember etc Plastic bestek

19 Medicatie dexamethason metoclopramide

20 Vervolg Casus mw. Clivia
Laatste kuur Mw. wordt opgenomen in het ziekenhuis ( ) ivm verdenking pneumonie. Tijdens opname blijkt er progressie te zijn ondanks de chemotherapie, er zijn geen andere behandelopties meer. In verband met misselijkheidklachten is de sondevoeding van 1 l gehalveerd naar ½ l. Mw. Gaat met terminale zorg naar huis.

21 Ziektegerichte palliatie Symptoomgerichte palliatie Palliatie in de stervensfase

22 Voeding tijdens symtoomgerichte palliatie
Comfortvoeding Patiënt eet wat hij wil & kan eten Patiënt laat achterwege wat hij niet wil& kan eten

23 vraag Is drinkvoeding een optie in deze fase?
Wat kan de rol nog zijn van de diëtiste?

24 Casus Na een paar weken heeft dhr. Contact met een diëtiste van het ziekenhuis. Diëtiste geeft aan dat het beter is om te stoppen met de sondevoeding gezien de fase waarin mw. Zit… Dit maakte dhr. Erg boos! Voeding en vocht zijn belangrijk om te kunnen leven! Daarnaast kan zij de voeding nog goed verdragen Wat gebeurd hier? Discussiepunt: wanneer stop je met de sondevoeding?

25 Casus Na 2 maanden nemen de klachten toe in de buik: pijnklachten, misselijkheid/ braken. Op geleide van de klachten wordt de sondevoeding afgebouwd en uiteindelijk helemaal gestopt.

26 Ziektegerichte palliatie Symptoomgerichte palliatie Palliatie in de stervensfase

27 Voeding in de stervensfase
Rol van voeding en vocht in de stervensfase?

28 Vragen?


Download ppt "Voeding in de palliatieve fase"

Verwante presentaties


Ads door Google