De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding"— Transcript van de presentatie:

1 Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding
bij volwassen patiënten van de verpleegafdelingen

2 Onderwerpen Wat is ondervoeding? Overheid en ondervoeding
Screeningsinstrument Implementatie van screening op de afdeling Behandelplan Resultaten pilotproject in AMC 2006 Wie doet wat bij ondervoeding casuïstiek

3 Wat is ondervoeding? Slechte voedingstoestand Matige voedingstoestand
BMI < 18,5 > 10 % onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden 5-10 % onbedoeld gewichtsverlies in de laatste maand Matige voedingstoestand 5-10 % onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden !

4 Wat zijn de gevolgen van ondervoeding?
Bij ziekte is daling van gewicht een verlies van spierweefsel en geen vetweefsel Slechte wondgenezing Verhoogde kans op complicaties Verhoogde kans op decubitus Verminderde weerstand Grotere kans op infecties Lusteloosheid, vermoeidheid, depressiviteit Langere opnameduur Verminderde kwaliteit van leven Verhoging van kosten voor gezondheidszorg!

5 incidentie ondervoeding
Ziekenhuizen % Polikliniek % Verpleeghuis/verzorgingshuis % Thuiszorg % Herkenning (en dus ook behandeling) van ondervoede patiënten in ziekenhuizen is 50 % Bron: LPZ 2004, 2005, 2006 Kruizinga ea. Clinical Nutrition april 2003

6 Signalering ondervoeding?

7 Overheid en ondervoeding
Project implementatie screening en behandeling ondervoeding in het ziekenhuis in 2006 Pilot in AMC: F6noord, G6noord, F7zuid, G7noord Ook pilot in: AVL (Amsterdam), Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen), Elisabeth Ziekenhuis (Tilburg), Maxima Medisch Centrum (Eindhoven / Veldhoven), UMC Groningen Prestatie indicator identificatie & behandeling ondervoeding ingaande 2007 Streven: in % van NL ziekenhuizen screenen met uitrol naar poliklinieken en thuiszorg Zie ook:

8 screeningsinstrument
Ontwikkeld in VUMC Gevalideerd in VUMC Alleen volwassenen SNAQ is een van de snelste en makkelijkste screeningsinstrumenten voor herkennen ondervoeding (L.van Venrooij/AMC) Aanpassing aan AMC situatie

9 Implementatie van screening op de verpleegafdelingen
Screening dmv SNAQ behandelplan Screeningsformulier combinatie met aanvraag voeding Altijd invullen behalve bij NPO/Nuchter/helder vlb voedingsassistent direct op de hoogte van behoefte aan voeding Consult diëtist bij ondervoeding

10 4

11 Uitwerking resultaten SNAQ naar behandelplan AMC
Algemeen: vermelding voedingstoestand in verpleegkundige en medische status Score 0/1: 3 x per dag extra verstrekking Score 2: 3 x per dag extra eiwitrijke verstrekking Brochure ondervoeding Multivitamine Evaluatie inname Score 3: Idem score 2 Consult diëtist

12 Behandelplan ondervoeding
Knelpunten: Patiënt krijgt wel extra’s maar geeft ze weg Patiënt krijgt extra’s maar laat ze staan Evaluatie inname, niet alleen evaluatie verstrekking!

13 Resultaten 3 maanden screening pilotafdelingen

14 Invullen screening: streven < 10% missing

15 Casuïstiek mw. A Huidig gewicht: 70 kg, 1 maand geleden 75 kg
Lengte:1.70 m Gewichtsverlies ongewenst in 1 maand 4 kg (score  ) Verminderde eetlust (score ) Score 3 punten, dus acties: Schakel de diëtist in (verpleegkundige en/of arts) Verstrek 3 keer per dag een tussendoortje (voedingsassistent / verpleegkundige evalueert inname) Diëtist stelt behandelplan met evaluatiemomenten op Aanvraag voeding: optimaal plus

16 Casuïstiek dhr. B Huidig gewicht: 60 kg, 6 maanden geleden 67 kg
Lengte: 1.80 m Gewichtsverlies 6 maanden 4 kg ( score --) Verminderde eetlust ( score  ) Op advies huisarts gestart met drinkvoeding ( score  ) Score 2 punten, dus acties: Verstrek 3 keer per dag een eiwitrijk tussendoortje (voedingsassistent / verpleegkundige) Uitdelen brochure ondervoeding Arts schrijft vitaminepreparaat voor Aanvraag optimale voeding Evaluatie inname voeding, wekelijks wegen

17 Educatie patiënt Patiëntenbrochure waarin uitleg over ontstaan en risico’s van ondervoeding en behandeling in het ziekenhuis en thuis Op menukaart tussendoortjes wordt gewerkt met stippen om hoeveelheid eiwit aan te geven

18 Extra verstrekkingen top 10
Product gram eiwit Drinkyoghurt 5 Bosvruchtenkwark Yoghurt boordevol perzik 5 Kaasblokjes 5 Zakje chips 2 Stroopwafel 2 Appel fruitkick 2 Fortimel vanille / banaan Huzarensalade 5 Cracker zalmsalade 5

19 Rolverdeling: iedereen heeft een taak!

20 Ziet u voeding als onderdeel van de behandeling?
Zijn er vragen?


Download ppt "Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding"

Verwante presentaties


Ads door Google