SILENT SPRING REVISITED? HENK TENNEKES Naar aanleiding van de aanbieding van de Petitie ‘Stop de Bijensterfte’ aan de vaste Kamercommissie voor Landbouw,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De bedenker van het Daltononderwijs
Advertisements

Wat doen wij met Gods Schepping …
Presentatie Achtergrond Het belang van olijfbomen in Palestina
1.
Inleiding Wat zijn engerlingen ?. Engerlingen in het gazon Rudy Van Hove milieuambtenaar Lovendegem maart 2012.
Demografische veranderingen op het platteland
1 15 mei 2014 Rijnsburg 15 mei 2014 Rijnsburg. 2 Hebreeën Door het geloof heeft ook Sara kracht ontvangen om moeder te worden, en dat ondanks haar.
Uitvoering Natuurregelgeving door provincies
OPSLAG.
Milieuproblemen in Nederland
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen juli 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
Dokkum, juni-juli 2011 Dokkum, juni-juli 2011 Muscicapa striata Feale Miggesnapper Feale Miggesnapper Spotted Flycatcher Spotted Flycatcher.
Tijd voor omschakeling J. Hekman De openbare ruimte en bestrijdingsmiddelen.
voor de zomervakantie tot
Genesis 3: 3 maar van de vrucht van de boom, die in het midden van de hof staat, heeft God gezegd: Gij zult daarvan niet eten noch die aanraken; anders.
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Dr. Jeroen P. van der Sluijs
Gezang 44 : 1 – 4 Kinderopwekking 185 Matteüs 28 : 5 – 7, 16 – 20
© BeSite B.V www.besite.nl Feit: In 2007 is 58% van de organisaties goed vindbaar op internet, terwijl in 2006 slechts 32% goed vindbaar.
Bijen verzorgen is lekkere honing eten
Excursie Röntgenafdeling Vie Curi Venlo 15 september 2009 ZijActief Koningslust ZijActief Koningslust Excursie Rontgenafdeling Vie Curie Venlo.
“ ” “Wat de geestelijke gaven betreft, broeders, ik wil niet dat gij daaromtrent in onkunde verkeert.” 1 Cor 12:1.
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
Romeinen, Germanen en Kelten
Paardensport en fokbedrijf Kajutzhoeve VOF
Planning: Maak opdracht 11 (5 min) Uitleg p1.2 deel 1 (15 min)
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
De bloedbruidegom Exodus 4.
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
De neanderthaler.
INSECTEN Insecten vormen verreweg de soortenrijkste diergroep die wij kennen. Er zijn reeds meer dan soorten beschreven. Ook nu nog worden er.
EEUWIG LEVEN JOH.3:15,16,36; JOH.5:24,25; 1 TIM.6:12,19.
Wetsvoorstel Kilometerprijs KIVI NIRIA Ledenpeiling februari 2010.
DCMR Buro Lucht / Marcel Koeleman
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen augustus 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
Paragraaf 11 De Japanse bezetting.
Gezond opgroeien in de 21 e eeuw. Passie van het Lonfonds  Longziekten de wereld uit  Gezonde longen gezond houden  Er zijn voor de longpatiënten van.
Godfried Engbersen (EUR) VerduS-Conferentie Amsterdam, 19 November 2012 Bestuurlijke implicaties van de nieuwe arbeidsmigratie.
Voortijdig Schoolverlaten Methode en cijfers
De wereld anno % van de wereldbevolking gebruikt 80% van de hulpbronnen.
Slavernij in de VS.
0 HJ Breen Wisselbeker Seizoen Veld en Zaal minst gepasseerde keeper/keepster Geldrop, dinsdag 19 juni 2012.
De Internationale activiteiten van De Post Peter Somers 5 september 2007.
OPPERVLAKTEWATER VERONTREINIGING MET IMIDACLOPRID EN BIJENSTERFTE
Planning. Planning Vandaag Uitleg 3.2 (15 min.) Proefwerk terug & bespreken (kort) (15 min.) Klimaatjagers kijken (20 min.)
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Resultaten Crowdsourcing Grote Boel 7 april 2014.
BIJEN.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Een andere waterkwaliteit 1 Een andere waterkwaliteit, de cijfers over de trends.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
Waterproblematiek in Vlaanderen
19.30 Opening door gedeputeerde Marten Wiersma Presentatie over de vergunning en vragen Presentatie toezicht + handhaving en vragen Presentatie.
22 maart 2015 Zoetermeer 1. terugblik...  de relatie van Christus & de ekklesia wordt ten voorbeeld gesteld aan man & vrouw;  Hoofdschap = voorop gaan,
1 1 mei 2014 Rijnsburg 1 mei 2014 Rijnsburg. 2 de vorige keer: Hebr.10:35 – 11:3 leven door geloof leven door geloof (10:38) 11:1 Geloof is de aanname.
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Bestrijdingsmiddelen in WPM gebied Gabriel.zwart DB 27 augustus, AB cie Waterbeheer 11 september.
WonenBreburg Energie Januari I.Achtergrond & het telt! Panel II.Profiel panelleden III.Resultaten onderzoek Inhoud rapport 2.
De lucht De lucht (een mengeling van vooral stikstof, kooldioxide en zuurstof) raakt vervuild door uitstoot van gassen.
Duurzame landbouw – Gezond voedsel - Vitaal platteland Chemische bestrijdingsmiddelen en insecten Peter Leendertse (CLM) 7 juli 2016.
Burgers en stoommachines §5.1 Industrie en samenleving
De toekomst van het milieu
Bijensterfte en temperatuur
Belang van bijen; wat hebben ze nodig.
Transcript van de presentatie:

SILENT SPRING REVISITED? HENK TENNEKES Naar aanleiding van de aanbieding van de Petitie ‘Stop de Bijensterfte’ aan de vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op

INSECTENSTERFTE De best bestudeerde insectensoorten (bijen, hommels, dagvlinders, libellen en waterjuffers) dreigen in Nederland uit te sterven. De honingbij komt in Nederland amper meer in het wild voor: 8000 imkers zorgen voor bijenvolken en er is de laatste jaren sprake van massale bijensterfte, vooral in de Randstad. Honingbijen, verreweg de belangrijkste bestuivers van cultuurgewassen, zijn onvervangbaar. De best bestudeerde insectensoorten (bijen, hommels, dagvlinders, libellen en waterjuffers) dreigen in Nederland uit te sterven. De honingbij komt in Nederland amper meer in het wild voor: 8000 imkers zorgen voor bijenvolken en er is de laatste jaren sprake van massale bijensterfte, vooral in de Randstad. Honingbijen, verreweg de belangrijkste bestuivers van cultuurgewassen, zijn onvervangbaar.

TOEN: DDT In 1962 publiceerde de Amerikaanse biologe Rachel Carson haar boek "Silent Spring" (Dode Lente). Ze beschreef hoe organochloor insecticiden (zoals DDT) de voedselketen binnen drongen, zich ophoopten in vetweefsel en massale vogelsterfte veroorzaakten. In 1962 publiceerde de Amerikaanse biologe Rachel Carson haar boek "Silent Spring" (Dode Lente). Ze beschreef hoe organochloor insecticiden (zoals DDT) de voedselketen binnen drongen, zich ophoopten in vetweefsel en massale vogelsterfte veroorzaakten.

NU: IMIDACLOPRID Vijftig jaar later vormt een nieuw insecticide opnieuw een bedreiging voor vogels, alhoewel op een andere manier. De extreme verontreiniging van het Nederlandse oppervlaktewater met imidacloprid, die het gevolg is van ongebreidelde toelating van deze stof, kan insectensterfte veroorzaken en daarmee vogels een belangrijke voedingsbron ontnemen. Vijftig jaar later vormt een nieuw insecticide opnieuw een bedreiging voor vogels, alhoewel op een andere manier. De extreme verontreiniging van het Nederlandse oppervlaktewater met imidacloprid, die het gevolg is van ongebreidelde toelating van deze stof, kan insectensterfte veroorzaken en daarmee vogels een belangrijke voedingsbron ontnemen.

HET REGERINGSSTANDPUNT Op 24 september 2009 schreef Minister Verburg in een brief aan de Tweede Kamer dat zij van plan was de handhaving van milieu normen voor oppervlaktewater aan te scherpen, maar dat zij een verband tussen de normoverschrijdingen en bijensterfte niet bewezen achtte. De minister was niet bereid een moratorium op imidacloprid en soortgelijke middelen in te stellen op basis van de extreme normoverschrijdingen en wilde eerst het onderzoek naar bijenziekten en de oorzaken ervan intensiveren. Op 24 september 2009 schreef Minister Verburg in een brief aan de Tweede Kamer dat zij van plan was de handhaving van milieu normen voor oppervlaktewater aan te scherpen, maar dat zij een verband tussen de normoverschrijdingen en bijensterfte niet bewezen achtte. De minister was niet bereid een moratorium op imidacloprid en soortgelijke middelen in te stellen op basis van de extreme normoverschrijdingen en wilde eerst het onderzoek naar bijenziekten en de oorzaken ervan intensiveren.

HET BEWIJS IS NU GELEVERD Er zijn intussen voldoende bewijzen dat in het overgrote deel van Nederland de zware milieu belasting met insecticiden (imidacloprid, organofosfaten en carbamaten) een dodelijke bedreiging vormt voor insecten Er zijn intussen voldoende bewijzen dat in het overgrote deel van Nederland de zware milieu belasting met insecticiden (imidacloprid, organofosfaten en carbamaten) een dodelijke bedreiging vormt voor insecten Bijensterfte is slechts de top van een ijsberg Bijensterfte is slechts de top van een ijsberg

1 µg/L IMIDACLOPRID: INSECTENSTERFTE Bij blootstelling van watermuggen aan imidacloprid over een periode van 28 dagen werd de gemiddelde letale concentratie (LC50) vastgesteld op 910 nanogram per liter water. Een vergelijkbare toxiciteit is aangetoond voor honingbijen: het voeden van honingbijen op suikerwater dat 1000 nanogram imidacloprid per liter bevatte leidde na 8 dagen tot sterfte. De concentraties van imidacloprid in het oppervlaktewater van de Randstad liggen regelmatig veel hoger en vormen daarmee een dodelijke bedreiging voor insecten Bij blootstelling van watermuggen aan imidacloprid over een periode van 28 dagen werd de gemiddelde letale concentratie (LC50) vastgesteld op 910 nanogram per liter water. Een vergelijkbare toxiciteit is aangetoond voor honingbijen: het voeden van honingbijen op suikerwater dat 1000 nanogram imidacloprid per liter bevatte leidde na 8 dagen tot sterfte. De concentraties van imidacloprid in het oppervlaktewater van de Randstad liggen regelmatig veel hoger en vormen daarmee een dodelijke bedreiging voor insecten

INSECTENKILLER RANDSTAD Imidacloprid in Oppervlaktewater (LC50: 1 µg/L) Noordwijkerhout ( ): 330x LC50 Rijnsburg ( ): 124x LC50 Katwijk ( ): 37x LC50 Nieuwerkerk ( ): 36x LC50 Waddinxveen ( ): 54x LC50 LC50: gemiddelde letale concentratie Imidacloprid in Oppervlaktewater (LC50: 1 µg/L) Noordwijkerhout ( ): 330x LC50 Rijnsburg ( ): 124x LC50 Katwijk ( ): 37x LC50 Nieuwerkerk ( ): 36x LC50 Waddinxveen ( ): 54x LC50 LC50: gemiddelde letale concentratie

STERKE AFNAME VAN WEIDEVOGELS IN WEST-NEDERLAND SINDS 2000

HET GAAT NIET GOED MET DE SPREEUW Het aantal spreeuwen in Nederland holt sinds de jaren negentig van de vorige eeuw achteruit. Sinds de invoering van imidacloprid 15 jaar geleden is het aantal spreeuwen meer dan gehalveerd. Het aantal spreeuwen in Nederland holt sinds de jaren negentig van de vorige eeuw achteruit. Sinds de invoering van imidacloprid 15 jaar geleden is het aantal spreeuwen meer dan gehalveerd. Jonge spreeuwen worden gevoerd met uitsluitend insecten, met name emelten en engerlingen. Jonge spreeuwen worden gevoerd met uitsluitend insecten, met name emelten en engerlingen. Op gazonnen, golfbanen, voetbalvelden en gemeentelijke strakke grasvlaktes in parken wordt volop imidacloprid gebruikt om emelten en engerlingen te bestrijden. Op gazonnen, golfbanen, voetbalvelden en gemeentelijke strakke grasvlaktes in parken wordt volop imidacloprid gebruikt om emelten en engerlingen te bestrijden. Daardoor verliezen jonge spreeuwen hun belangrijkste voedingsbron Daardoor verliezen jonge spreeuwen hun belangrijkste voedingsbron

CONCLUSIES De gevolgen van de extreme milieuveront- reiniging met imidacloprid worden door de Nederlandse regering ernstig onderschat. De gevolgen van de extreme milieuveront- reiniging met imidacloprid worden door de Nederlandse regering ernstig onderschat. Bedreigde insectensoorten, zoals bijen, hommels, dagvlinders, libellen en waterjuffers dreigen daardoor uit te sterven in ons land. Bedreigde insectensoorten, zoals bijen, hommels, dagvlinders, libellen en waterjuffers dreigen daardoor uit te sterven in ons land. Een moratorium op het gebruik van imidacloprid is dringend noodzakelijk om insecten en vogels te beschermen. Een moratorium op het gebruik van imidacloprid is dringend noodzakelijk om insecten en vogels te beschermen.

Meer informatie