Onafhankelijkheid en Loyauteit Deontologie 2002-2003 E. Boydens en E. Nieuwdorp.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VERTEGENWOORDIGER EN VERTROUWENSPERSOON
Advertisements

PATIENTENRECHTEN EN PLICHTEN
Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
Confraterniteit en Loyauteit
Het delcrederebeding ACIS-symposium, Amsterdam 4 maart 2011
SUBROGATIE Aon Risk Services.
De rechtsbijstandverzekering, enkele deontologische aspecten Permanente vorming Vlaams pleitgenootschap 16 november 2001.
LEERSTOEL GOMMAAR VAN OOSTERWYCK Academiejaar VERTEGENWOORDIGINGSPERIKELEN Prof. Dr. Annelies WYLLEMAN.
Beroepsgeheim en cliëntperspectief
DE NOTARIS EN BEMIDDELING: 10 jaar later 20 mei 2009.
Transparantie bij evaluatie
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Symposium Palliatief Netwerk
Personenvennootschappen
Rechtsbijstandverzekering
Nieuw in België Exclusief via ADMB
BCIE – 14 mei 2009 De nieuwe wet op de gerechtelijke expertise in de IT sector Flip Petillion Partner Crowell & Moring.
Briefwisseling Deontologie E.Boydens en E. Nieuwdorp.
Beroepsgeheim Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp.
Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp.
De Europese Gedragscode Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp.
Waardigheid, Kiesheid en Rechtschapenheid Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp.
Deontologie Inhoud E. Boydens en E. Nieuwdorp.
RECHTSBIJSTAND Beknopt overzicht Bijstand verlenen NSPV - G.C.
Uw gemeente & mensen met een beperking
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Standpunt van de verzekeringen Wauthier Robyns, directeur Assuralia Brussel, 16 september 2014.
Pand-, retentie- en beslagrecht Marijn van Tuijl 11 oktober 2012
Beroepsgeheim van de tandarts
Bemiddelen voor landbouwbedrijven overname en samenwerken
Bedrijfsregeling informatieverstrekking 12 e PIV Jaarconferentie Een andere toon in de letselschaderegeling Bedrijfsregeling informatieverstrekking Recht.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Communicatietrainer & Advocaat
Hoofdstuk 3: recht in hun schoenen
De VNG Vrijwilligerspolis
FAILLISSEMENT. HANDELSGESCHILLEN HANDELSRECHTBANK Behandelt alle geschillen van commerciële aard VOORDELEN: Snelle afhandeling Rechter bijgestaan door.
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Wetsontwerp Burgerlijk procesrecht Koen Geens Minister van Justitie 8 mei 2015.
Transactie wordt fiscale strafbeschikking Mr. J.H.(Hans) Peek Peek advocaten-belastingkundigen te Utrecht Specialisten in FIOD- en douanezaken 6 oktober.
Toepassing van het handvest van de sociaal verzekerde in functie van de uitbetalingsinstellingen in de sector werkloosheid Vrijdag 23/10/2015 Auditorium.
“Die pleit om een koe, geeft er één toe”
Innovatieroutes in de Zorg
Beroepsgeheim en verschoningsrecht RC Actueel Verschoningsrecht notaris beperkt - de Volkskrant De Hoge Raad bepaalde in oktober 2007 dat het.
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H4. Pand & Hypotheek. H5. Eigendom.
 Wim Aukes Directeur IPA-ACON Groep  Tom van Deutekom Secretaris Stichting Vermogens Beheer Woensdag 10 februari 2016 PRESENTATIE STICHTING VERMOGENS.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Uw aansprakelijkheid als zaakvoerder Een bedreiging voor uw privé vermogen ?
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
WW en starten als Ondernemer Cornelissen en Sars Advocaten in samenwerking met PZO Mr. G.J. van Brakel, advocaat 8 oktober 2009.
VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING : WETTELIJK KADER september 2012 Myriam VANDERZEYPEN Licentiaat in de Rechten Directeur WZC St.-Jozef te Wiekevorst.
De rechten van de patiënt.. Herman Nys Centrum voor biomedische en recht KU Leuven.
De Gemeentelijke – en de Brandweerorganisatie Nu : -Gemeentelijk georganiseerd -Beroeps = gemeentepersoneel = toezicht gewest Vrijwillig = suï generis.
Klachten en claims doorkijk naar de afhandeling van klachten en claims 26 november 2013.
Made by bep Met muis klik verder. made by bep Drie vrouwen komen samen om het leven in een ongeval en gaan naar de hemel. Daar aangekomen zegt Sint Pieter.
Toegang tot documenten “van” de Europese Commissie Caroline ten Dam Juridische Dienst Europese Commissie ECER Seminar, 5 april 2011.
School– en studietoelagen Het nieuwe Digitaal Aanvraagformulier Overzicht voor Intermediairen 19/09/2016 │1.
Het spanningsveld tussen het recht op informatie van de patiënt, het recht op verdediging van de zorgverlener, de leiding van het verweer door de verzekeraar.
Het FMO vanuit medisch oogpunt
Het werk van de Geest.
School– en studietoelagen Het nieuwe Digitaal Aanvraagformulier
De juridische valkuilen bij de ontwikkeling van idee naar markt; welke contracten zijn als uitvinder van belang ? Presentatie van mr. Els Doornhein De.
Stichting van de Arbeid
Omgaan met vertrouwelijke informatie
De vereniging anno 2020 juni 2018.
7 december 2017 Bedrijfsgeheimen en andere vertrouwelijke informatie in de civiele procedure Vereniging Corporate Litigation – 31 mei 2018 Ruud Hermans.
Instemming & De vertrouwenspersoon
Contracteren van A tot Z
De Huisartsenkring en Amma
Het vragenuurtje Symposium Provinciale Raad Orde der Artsen te Antwerpen
Transcript van de presentatie:

Onafhankelijkheid en Loyauteit Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp

De Onafhankelijkheid Persoonlijke en tegenstrijdige belangen Persoonlijke en tegenstrijdige belangen Contacten met getuigen en gedetineerden Contacten met getuigen en gedetineerden Verzekeraars –verzekerde Verzekeraars –verzekerde Gebruik van bedrieglijk bekomen documenten Gebruik van bedrieglijk bekomen documenten Concordaten en faillissementen Concordaten en faillissementen

1. Persoonlijke Belangen Eigen zaken nooit Eigen zaken nooit In burgerlijke, straf- en tuchtzaken In burgerlijke, straf- en tuchtzaken Niet voor familie, vrienden en vennootschap Niet voor familie, vrienden en vennootschap Geldt ook voor uw vennoten en medewerkers Geldt ook voor uw vennoten en medewerkers

2. Tegenstrijdige belangen Onafhankelijk van belangen van andere of gewezen cliënten, geen persoonlijk belang, loyale bijstand Onafhankelijk van belangen van andere of gewezen cliënten, geen persoonlijk belang, loyale bijstand algemeen verbod tot bijstand in dezelfde zaak indien een tegenstrijdig belang algemeen verbod tot bijstand in dezelfde zaak indien een tegenstrijdig belang verbod op te treden in een andere zaak tegen een cliënt of wederpartij van een cliënt : verbod op te treden in een andere zaak tegen een cliënt of wederpartij van een cliënt : 3 uitzonderingen 3 uitzonderingen

Uitzonderingen Advocaat van verzekeraar in aansprakelijkheid Advocaat van verzekeraar in aansprakelijkheid Voor de wederpartij van een cliënt mits diens toestemming Voor de wederpartij van een cliënt mits diens toestemming Als cliënt meerdere advocaten raadpleegt of wanneer het duidelijk is dat hij dit zal doen. Mededelingsplicht naar tweede cliënt Als cliënt meerdere advocaten raadpleegt of wanneer het duidelijk is dat hij dit zal doen. Mededelingsplicht naar tweede cliënt

Advocaat van één of twee partijen Raadsman van één partij rechtstreeks onderhandelen met tegenpartij: duidelijk en loyaal Raadsman van één partij rechtstreeks onderhandelen met tegenpartij: duidelijk en loyaal Raadsman van twee partijen op weg naar een minnelijke oplossing: belangen niet onverzoenbaar en geen rechtspleging Raadsman van twee partijen op weg naar een minnelijke oplossing: belangen niet onverzoenbaar en geen rechtspleging Geen raadsman van twee partijen indien zij door rechtspleging tegenstanders zijn Geen raadsman van twee partijen indien zij door rechtspleging tegenstanders zijn

Associaties en netwerken Zelfde onthoudingsplicht voor medewerkers en stagiairs van associaties Zelfde onthoudingsplicht voor medewerkers en stagiairs van associaties Geen onthoudingsplicht voor netwerken, tenzij ze de indruk wekken als één kantoor op te treden Geen onthoudingsplicht voor netwerken, tenzij ze de indruk wekken als één kantoor op te treden

3. Contacten met getuigen Geen sturende contacten met getuigen Geen sturende contacten met getuigen Geen briefwisseling, tenzij een uitnodiging Geen briefwisseling, tenzij een uitnodiging Uitzondering voor toekomstige BP of getuige als cliënt, maar geen beïnvloeding Uitzondering voor toekomstige BP of getuige als cliënt, maar geen beïnvloeding Niet van toepassing voor buitenlandse, transnationale gerechtelijke of scheidsrechtelijke rechtsplegingen Niet van toepassing voor buitenlandse, transnationale gerechtelijke of scheidsrechtelijke rechtsplegingen

4. Gedetineerden Bezoek na aanstelling of uitnodiging cliënt Bezoek na aanstelling of uitnodiging cliënt Uitnodiging familielid of samenwonende, mits controle Uitnodiging familielid of samenwonende, mits controle Eventueel na uitnodiging van een vriend, na consultatie Eventueel na uitnodiging van een vriend, na consultatie Bevestiging van mandaat Bevestiging van mandaat Elke andere aanstelling is verboden Elke andere aanstelling is verboden

5. Verzekeraar BA-RB en verzekerde Aanstelling door derde vraagt informatie naar rechtzoekende Aanstelling door derde vraagt informatie naar rechtzoekende Voor het optreden in rechte in naam van verzekerde, maar gelast door verzekeraar is voorzichtigheid geboden: Voor het optreden in rechte in naam van verzekerde, maar gelast door verzekeraar is voorzichtigheid geboden:

In naam van de verzekerde Bij strijdige belangen, verzekeraar verzoeken om persoonlijke raadsman aan te duiden Bij strijdige belangen, verzekeraar verzoeken om persoonlijke raadsman aan te duiden Als verzekerde weigert of nalaat, vrijwillig tussenkomen voor verzekeraar Als verzekerde weigert of nalaat, vrijwillig tussenkomen voor verzekeraar Geen tegenstrijdige belangen, maar onvolledige waarborg: verdediging van beider belangen kan, zonder bekendmaking contractuele verhouding indien geen toestemming Geen tegenstrijdige belangen, maar onvolledige waarborg: verdediging van beider belangen kan, zonder bekendmaking contractuele verhouding indien geen toestemming

6.Gebruik bedrieglijk bekomen documenten Gebruik kan niet Gebruik kan niet

7. Tussenkomst in concordaten en faillissementen Voorstel tot volmacht aan schuldeisers kan mits objectieve voorlichting en ongewijzigde aanvaarding en mededeling dat persoonlijke aanwezigheid ook kan Voorstel tot volmacht aan schuldeisers kan mits objectieve voorlichting en ongewijzigde aanvaarding en mededeling dat persoonlijke aanwezigheid ook kan Onthouding indien nieuwe gegevens Onthouding indien nieuwe gegevens Geen curator als raadsman van beslissende schuldeiser, tenzij in een aan het faillissement vreemd geschil Geen curator als raadsman van beslissende schuldeiser, tenzij in een aan het faillissement vreemd geschil