Inleiding Mr. Leon Wever Directeur Jeugd Seksueel misbruik in de jeugdzorg van kinderen met een verstandelijke beperking. 4 juni 2012 Leon Wever Directeur.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wet meldcode van kracht!
Advertisements

“Huiselijk geweld kan overal voorkomen, maar dan……..?”
Omgaan met vermoedens van kindermishandeling
In Veilige Handen: Preventie van seksueel misbruik in vrijwilligerswerk met minderjarigen Tijdens deze presentatie proberen we een beeld te schetsen van.
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te.
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
Loverboys, onderzoek Verwey Jonker instituut Utrecht
Best practice Doel: voorlichting team over huiselijk geweld
Definitie Huiselijk Geweld is geweld in de relationele sfeer
Diversiteit & Jeugdzorg
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
De eerste bevindingen in de Regio’s Raak Jo Hermanns.
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Wet Verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Maatschappelijke gezondheidszorg GGD
Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0.
OGGZ (ongevraagde geestelijke gezondheidszorg)
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport OGGZ in de Wmo Maandelijkse bijeenkomst pilotgemeenten Wmo 12 juni 2006.
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Presentatie startbijeenkomst
Voorstel drugbeleidsplan Kortenberg Hier mag nog aan geschaafd worden...
Informele netwerken rondom kwetsbare groepen binnen jeugdzorg
MELDCODE DE MELDCODE VVT.
De wetende getuige Mijn hoop is gebaseerd op mijn gedachte van “de wetende getuige”. Wanneer het mij lukt met mijn boeken enkele mensen te bereiken die.
Centrum voor Jeugd en Gezin
Werken met de Friese meldcode
Meldcode Kindermishandeling
Moderne slavernij in Nederland
JEUGD EN RECHT. Van der Linden A.P. Ten Siethoff, F.G.A. Zeijlstra-Rijpstra, A.E.I.J.
SEKSUEEL MISBRUIK: EEN SEKSESPECIFIEK PROBLEEM? V/M DEBAT 16 APRIL 2015 MOVISIE / UTRECHT.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Regionale Aanpak Kindermishandeling Landelijke uitrol In opdracht van het programmaministerie Jeugd en Gezin Uitvoering: Nederlands Jeugdinstituut Utrecht.
1958: 1 e Multi Disciplinair Team Kindermishandeling, Denver (Col.) Samenstelling Een kinderarts Een maatschappelijk werker Een (kinder)verpleegkundige.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
Presentatie startbijeenkomst
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Zorgpunt, meldpunt voor zorg en overlast GGD Zuid-Hollandse Eilanden Veerle Wieërs, productgroepcoördinator sociaal medische zorg (AGZ) Peter Laaij, productgroepcoördinator.
Stelselwijziging zorg voor jeugd Regiobijeenkomsten MO-groep September/oktober 2012 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Cliëntenparticipatie Transitie jeugdzorg in de praktijk Zwolle, 3 april 2013.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Kinderen verdienen het beste! Ben Rensen Jeugdarts GG&GD Utrecht.
Gezondheid telt! in Boxmeer Kernboodschappen voor lokaal beleid M van Bon-Martens en M Rutten 22 maart 2007.
Nulmeting Jeugdbeleid van Eijsden-Margraten Marjolein Nicolaes Margraten februari 23, 2015.
Monitors rond Criminaliteit en Rechtshandhaving Presentatie voor het Directeuren Overleg Bestuur, 1 april door Jaap de Waard 1 april 2014.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Zorgmijding in de verstandelijke gehandicaptenzorg Jannie Boomsma, december 2008.
Tussenevaluatie ‘Jongeren in Landerd, ons een zorg’! 20 mei 2009.
Samenwerking: structuur, inhoud en proces Een goed begin is het halve werk! 1.
Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Integraal sociaal werk
Conferentie Hoe wordt de jeugd GGZ beter?
Ouder(en)mishandeling
Preventie en aanpak van ouderenmishandeling
Meldcode Kindermishandeling
Taskforce Kindermishandeling
Extramurale cliënten en hun privacy
Intimiteit en ongewenste intimiteit
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Geweld hoort nergens thuis
Taskforce Kindermishandeling
Transcript van de presentatie:

Inleiding Mr. Leon Wever Directeur Jeugd

Seksueel misbruik in de jeugdzorg van kinderen met een verstandelijke beperking. 4 juni 2012 Leon Wever Directeur Jeugd Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Seksueel geweld komt vaker voor bij mensen met een beperking. Seksueel geweld komt relatief vaak voor bij jongeren met een verstandelijke beperking 27% van de vrouwen (61% totaal) 12% van de mannen (23% totaal) Daders zijn meestal bekenden, tussen de 4 en 6% hulpverleners.

We willen een complete aanpak van seksueel misbruik in de zorg voor jeugd. Onderzoek en advies: goed zicht op de problematiek. Verantwoordelijkheid: duidelijkheid over wie doet wat. Kinderen, ouders en hulpverleners: sterker maken. Aanjagen, verantwoording afleggen en handhaven.

We hebben goed zicht op de aard en omvang van de problematiek. Kinderopvang (Gunning) Katholieke kerk (Deetman) Jeugdzorg (Samson) rapport Beperkt Weerbaar (Movisie, Rutgers WPF) ….

Er zijn straks 415 wethouders verantwoordelijk voor hun kwetsbare burgers. Rijksoverheid neemt nieuwe initiatieven op het gebied van preventie, signaleren, stoppen, opvang en nazorg Gemeentebestuurders bereiden zich voor op hun nieuwe verantwoordelijkheid voor de zorg voor jeugd. Aan professionals en pleegouders worden hogere eisen gesteld en zij worden daarin met nieuwe methodieken en training. Ouders en pleegouders en jongeren krijgen betere ondersteuning bij opvoedvragen.

Kinderen, ouders en professionals moeten we sterker maken. Bevoegdheden (melden, informatieuitwisseling, onderzoek) Beschikbaarheid expertise (op lvb- en forensisch gebied) Kennis en methodieken (bv wegwijzer en weerbaarheid) Opleiding en training (bv toolkit, handreikingen en e-learning Augeo) Meldpunt Inspectie en vertrouwenspersonen.

We moeten aanjagen, verantwoording afleggen en zonodig handhaven. Kinderombudsman Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel misbruik Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik Inspecties Gezondheidszorg en Jeugdzorg (o.a. landelijk meldpunt) Politie en Openbaar Ministerie

Deze aanpak kent dilemma's, zoals... De in de samenleving ervaren betekenis van 'misbruik' en 'mishandeling'. De spanning tussen preventie en privacy. Vertrouwen versus controle (ouders, professionals, overheden).