Tijdens een opgraving vindt een archeoloog een scherf met daarop twee gedeeltelijke zinnen en een hele zin. 1…………….. einde van de zin 2Een volledige zin.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende meningen en verschillende.
Advertisements

Lessen uit het Noorden 2 februari 2011 “Op weg naar huis bijeenkomst”
Filosofie Op HAVO en VWO.
Door goede gesprekken groeien
Ethiek Welkom! Waarden & normen kritisch bekeken.
Wat is wijsheid Terugblikje Weten dat je niets weet: en toch een goede keuze maken Pauze Gesprek: Beslissen zonder dé Waarheid Afsluiting We hoeven niet.
7.1: Van de wieg tot het graf
Hoe ik verander Shirine Moerkerken
De school wil meer dan de inspectie vraagt ?! Ronde tafel bijeenkomst Vrijdag, 9 april 2010.
Woord van Leven Mei 2011.
Activerende Opdrachten bij Archeologie voor pakket++s
Achter Jezus aan Ga met God - 4.
Een socratisch gesprek
Woord van Leven Augustus 2011.
Wie ik ben.
Samenwerkend leren Opdracht: Experts.
VRIENDSCHAP SOCRATISCH GESPREK WAT IS VRIENDSCHAP?
Tweede wereldoorlog.
Introles: Wie ben ik en jullie? 15 Wat is myl 20 Introductievragen 15
ADVENT 2014.
Woord van Leven Juli 2014.
Jij, God en je kind.
FABELEN Essentie zien Disfunctionele patronen doorbreken
Om soms eens dieper over na te denken
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Betogende spreekbeurt
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
Les 1. Boeven in beeld Haha ah. Doelen Na deze les: kunnen jullie uitleggen hoe, als we naar een filmpje kijken, onze indrukken wordt beïnvloed door kleur,
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
SPH voltijd Ethiek 3: Normatieve Professionalisering Werkcollege 5 kwartaal 3: Corstin Dieterich L
Jan Masschelein (& Maarten Simons)
Welkom ik maak me sterk.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Beroepshouding en beroepscode
Coach Academy Module Persoonlijk 1 Ciska, Bart en Johan.
Samen één: alle puzzelstukjes op hun plek
H3.5, Grote schonmaak 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Hoe geïnspireerd samenwerken? Het teamwiel van Vroemen in uitdagingen
Nog bepalen… Vriendschap. Benoem drie dingen die jij kenmerkend vindt voor vriendschap Introductieopdracht Kenmerk van vriendschapVerbinding met christen-zijn.
De Quiz Vechtstromen. Heb jij goed opgelet tijdens de spreekbeurt over het zuiveren van vuil water?
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
De vraag is je beste vriend
Even voorstellen Marion Hijmensen Eigenaar 2toGrow, staat voor samen groeien Borging en transfer naar de praktijk Certified Professional Jump Movement.
Identiteit en Zelfregie
Onderwijs Ondersteunend Personeel
3. Dus geen van beide heeft gelijk?
Onderhouden bestratingen
Onderhandelen: een kunst apart
Essay Een essay is een beschouwende tekst over een literair, maatschappelijk of wetenschappelijk onderwerp, met een duidelijk persoonlijke inslag. Een.
Maak gebruik van je gelukkige ervaringen
Het 7-stappenplan Er bestaan verschillende modellen en stappenplannen om morele dilemma’s te analyseren en tot een beslissing te komen. Wij gebruiken “het.
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Nee Zeggen!.
Reflectie op onze KION waarden Module 2
Recensie schrijven Klas 1e , RSFN.
Gebed. ‘Lessen in gebed’ Thema’s: vergeving, voorziening, opdracht, leiding, gebed, relatie.
Alle Neuzen Dezelfde Kant Op?
De toekomst van schools onderwijs vanuit pedagogisch perspectief
Intervisie.
Laten we stampvoetend aandacht eisen voor de strijd tegen onrecht. Laten we met onze voeten telkens opnieuw in vrede naar elkaar gaan.
Persoonlijke doelen maken
SEL Les 2: normen en waarden.
Democratie Marlies Houtbraken.
Heet iedereen welkom en geef aan dat de bijeenkomst erg belangrijk is
Eigenaarschap.
Transcript van de presentatie:

Tijdens een opgraving vindt een archeoloog een scherf met daarop twee gedeeltelijke zinnen en een hele zin. 1…………….. einde van de zin 2Een volledige zin 3Het begin van een zin …………………

Op de scherf staan dus drie (gedeeltelijke) zinnen Een voorbeeld: 1………………bij geboorte zijn talenten mee. 2 Het hele leven is vervolgens het (h)erkennen van die talenten 3 Het is via persoonlijk meesterschap de weg ………………………………. Tijdens een opgraving vindt een archeoloog een scherf met daarop twee gedeeltelijke zinnen en een hele zin

Jij bepaalt zelf wat de tekst is van deze drie (gedeeltelijke) zinnen. Het thema waar jouw scherf naar verwijst is: "VRIJHEID VAN MENINGSUITING" Je gaat nu je eigen scherf maken PAUZE

Vorm een groepje van 5 personen Iedereen legt zijn scherf naast de andere scherven op tafel Reconstrueer het verhaal achter de scherven Tijdens een opgraving vindt een archeoloog een scherf met daarop twee gedeeltelijke zinnen en een hele zin.

1Leg de scherven achter elkaar zodat een verhaal ontstaat 4Tegen welke centrale vraag lopen jullie aan? 6Presentatie van het verhaal en de vraag 3Identificeer de schrijver van de zinnen Tijdens een opgraving vindt een archeoloog een scherf met daarop twee gedeeltelijke zinnen en een hele zin 5Formuleer samen deze vraag en schrijf die op de flapover 2Bepaal het tijdperk, de plaats en eventueel de stam/groep

1 Algemeen, niet zuiver individueel ; 4 niet-empirisch; te beantwoorden door louter nadenken; De vraag is onderzoeksvraag voor een Socratische praktijkwijzer 3 relevant, motiverend, van belang; Tijdens een opgraving vindt een archeoloog een scherf met daarop twee gedeeltelijke zinnen en een hele zin 5 eenvoudig geformuleerd; 2 fundamenteel; 6 te voorzien van concrete voorbeelden.

Maximes SENSUS COMMUNIS (het gemeenschappelijke zintuig) b)je in de gedachte van de ander verplaatsen (de stelregel die je denken ‘verruimt', die ruimte schept) c)en in overeenstemming met jezelf denken (de stelregel van consistentie). a)Zelf nadenken (de stelregel van de Verlichting); Tijdens een opgraving vindt een archeoloog een scherf met daarop twee gedeeltelijke zinnen en een hele zin

S AMEN A LLEEN R EACTIEF (Door anderen bepaald) R EFLECTIEF (Autonoom/zelfsturend) Conversatie op basis van heersende conventie - Welgemanierd - Beleefd - Accepteren v/d machtsverhoudingen – Stelling nemen – Losmaken uit groep – Alleen durven staan MOED Frictie door poneren en opponeren discussie/debat - De bestaande verhoudingen tarten - Anderen confronteren (vechten---winnen) - Bewustzijnsvernauwing - Fixatie op eigen gelijk - Op de persoon spelen - Je veiligheid prijsgeven MAATMAAT – Primaire neigingen matigen – Distantie opbrengen – Toelaten van twijfels enverwarring – Oordelen leren opschorten Gemeenschappelijk (zelf)onderzoek via vrije ruimte naar substantiële rationaliteit - Waar gaat het ons om - Welke waarden en principes - Wat heeft gezag - Legitimiteit en validiteit Expiciteren van oud denken als voorbereiding op het krijgen van NIEUW DENKEN VERBEELDINGSKRACHT – De dingen zien zoals ze werkelijk zijn – Samen de ommekeer zien – Improviseren i.p.v. vaste patronen Flow het moment van omdenken – Loslaten van zekerheden – Van drogbeelden ontdoen – De dingen werkelijk zien: Wat van belang is en wat niet! De wondere combinatie van: Discipline Overgave Autonomie Gezamenlijkheid Vrijheid Gebondenheid