O PVOEDINGSONDERSTEUNING Sarah-Lynn Logghe. INHOUDSTAFEL definitie doelstellingen groeiende interesse vanuit het beleid functies van opvoedingsondersteuning.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
___________________________________________________________ Opvoedingswinkel Zuid-Limburg Opvoedingswinkel Z u i d - L i m b u r g.
Advertisements

Resultaatgericht Samenwerken
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Jean Pierre Verhaeghe 18 november 2003 Gelijke onderwijskansen dankzij zorg? Jean Pierre Verhaeghe 18 november 2003.
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
wat zegt het decreet opvoedingsondersteuning?
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Jongeren met visuele beperking: persoonlijk netwerk en welbevinden
Wat is het CJG? Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties, gericht op kinderen, jeugd en hun ouders,
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
CENTRUM KAUWENBERG VZW
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Tijd voor actie? Aanbevelingen voor meer toegankelijke diensten en kansen voor kinderen in Europa Françoise Pissart Directeur Koning Boudewijnstichting.
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Conferentie Paramaribo 23 mei 2008 HOE GEZOND IS SURINAME? Dr André Weel, bedrijfsarts en epidemioloog.
“Preventieve aanpak van gedragsproblemen bij kinderen: een uitdaging voor kind en gezin.” Door: Jeroen De Clercq.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Lokaal Overleg Opvoedingsondersteunig Gent. Decreet van 13/07/07 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning Raamdecreet – schept een structuur.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Optimale Parkinsonzorg
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Liesbeth Declercq. I NLEIDING ‘Alle kansen voor alle kinderen’ Laagdrempelige Opvoedingsinformatie Opvoedingsondersteuning  Centra voor Jeugd en Gezin.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Tessa Jonckheere.  auteurs  Wat is casemanagement?  casemanagement bij drugsgebruikers  casemanagement bij drugsgebruikende ouders en zwangere vrouwen.
Residentiële hulpverlening Drs. C.P.G. Tilanus. Wat is residentiële hulpverlening? = de persoon krijgt dag en nacht opvang en begeleiding in een tehuis.
VRIJWILLIGERSWERK EN PARTICIPATIE AAN HET VERENIGINGSLEVEN BINNENSTEBUITEN Vanryckeghem Charlotte 1.
De pedagogische civil society en het CJG.  Sociale omgeving = belangrijk voor advies over opvoeden  Minder mogelijk door: - Maatschappelijke ontwikkeling.
Gesloten residentiële jeugdzorg als veilige haven
Inleiding op de functies van dorpshuizen Een schema om de gedachtengang over de functie van een dorpshuis op gang te brengen.
Research on stage: “Awel ik zie het niet meer zitten ” Kenniscentrum Kinderrechten Brussel, 9 oktober 2014 Lieve Declerck Hilde De Weirdt Niet gespecialiseerde.
Werken met interventieniveaus
Dossier Empowerment.
Inspiratiedag VVSG Ouderen- en thuiszorg
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Inclusieve ondersteuning voor ouderen met een beperking Stephanie Warnez 1 BaO 2.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Week 6 GGZ Preventie en psycho-educatie
Kind en omgeving Het individu in de context
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Jeugdbeschermingskader
Hans Meij (powerpoint by Maxim Van Colen). inleiding pedagogische basisdoelen opvoedingsvaardigheden interactievaardigheden overige vaardigheden ontwikkelingsopgaven.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Samenvatting tekst Homoseksualiteit bij jongeren.
Pedagogiek als beroep.
Resultaatgericht Samenwerken
ViaVia Info-presentatie
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
Agenda: Kennismaken met Team Jeugd: mogelijkheden en verwachtingen 2. Vragen over het Wraparound Care Model 3. Casuïstiek.
Nog veel meer foto’s zijn de downloaden op de site
Geïntegreerd breed onthaal
Gelijke onderwijskansen dankzij zorg. Jean Pierre Verhaeghe
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
JEUGDzorg - voor wie?.
Vanryckeghem Charlotte
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

O PVOEDINGSONDERSTEUNING Sarah-Lynn Logghe

INHOUDSTAFEL definitie doelstellingen groeiende interesse vanuit het beleid functies van opvoedingsondersteuning verschillende werkvormen

DEFINITIE 2 specialisten hebben een definitie Vandemeulebroucke: “geheel van maatregelen, voorzieningen, structuren en activiteiten die erop gericht zijn de mogelijkheden van het opvoedingsmilieu aan te spreken, te verijken en/of te optimaliseren ten einde kinderen en jeugdigen optimale opvoedings- en ontwikkelingskansen te bieden”

Hermanns: “al de activiteiten die tot doel hebben de opvoedingssituatie van kinderen te verbeteren, met andere woorden opvoeders helpen opvoeden” “ het creëren van de condities om risico- en stressfactoren te reduceren en de sociale ondersteuning te maximaliseren”

DOELSTELLINGEN opnieuw in evenwicht brengen van de draagkracht en draaglast => hefbomen aanreiken zodat ouders krijgen terug grip op hun eigen situatie het vergroten van de draagkracht, de competentie en de vaardigheden van de ouders => nadruk leggen op de positieve aspecten van de opvoeding iedereen heeft recht op opvoedingsondersteuning

G ROEIENDE INTERESSE VANUIT HET BELEID vroeger: gezinswerking van een sociaal-culturele vereniging, opvoedingsvoorlichting sinds enkele jaren: veel belang aan opvoedingsondersteuning gezocht naar een haalbare en betaalbare benadering van opvoedingsproblemen en achterliggende maatschappelijke problemen die daar invloed op hebben

F UNCTIES VAN OPVOEDINGSONDERSTEUNING afhankelijk van de ernst van de problemen van de ouders kan er beroep gedaan worden op 3 functies. beroep doen op of verkijken van de opvoedingsomgeving behouden en het opnieuw in evenwicht brengen van de risico’s en de beschermende factoren onthaal, oriëntatie en doorverwijzing naar meer gespecialiseerde diensten

V ERSCHILLENDE WERKVORMEN OM ONDERSTEUNING TE BIEDEN verstrekken van informatie geven van advies bieden van instrumentele hulp bieden van emotionele steun sociaal netwerk van de ouder uit breiden Vroegtijdige detectie van opvoedings- en ontwikkelingsproblemen en doorverwijzingen signalering