Chardonnay.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De ronde van Frankrijk deel 3: Bourgogne
Advertisements

Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
BOURGOGNE SVH Wijncertificaat. 2 Bourgogne § 8.4 uBourgogne heeft een lange wijntraditie uGrote rol weggelegd voor de Cisterciëncer monniken uDe monniken.
ELZAS CEPAGES.
Productie Wijn.
VRUCHTEN EN NOTEN.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘CHABLIS’ ‘gouden toegangspoort tot de bourgogne’
Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw
Workshop Reis door het paradijs van wijn en spijs
Blind proeven van rode druivenrassen
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Wine for Dummies Joery De Lille.
Italië Door Sien en Ester.
Bourgognewijnen Charlopin-Parizot
Rode Druivenrassen Blind Proeven
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
PowerPoint presentatie BOURGOGNE
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Alsace Grand Cru’ ‘Riesling en Pinot Gris’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Pommard’ ‘een A.O.C. presentatie uit Bourgogne’
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Wijn.
Australian Wines November 2014 Ad Libitum – Zottegem City.
3.5 Plantagelandbouw in Sub-Sahara Afrika
In de weer voor het klimaat
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Studie proeverij Multiple Choice  Keuze A  Keuze B  Keuze C  Keuze D.
Washington Estate Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw Commanderij Brussel Vlaamse Wijngilde 26 februari 2016.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Uitgekookt Hertog Jan. Programma Ontvangst + koffie Voorwoord voorzitter Presentatie door vertegenwoordiger Marco Otte van Hertog Jan Geschiedenis brouwerij.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht.
WIT FRIS & FRUITIG Wat zijn fris fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu appels, peren of lente viooltjes? Laat ik voorop stellen, dat frisse.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Koud Gematigd Droog Warm Kisangani Ligging: D.R. Congo Afrika Ki Ki.
(logo SWON) Wijnstreken - hoofdstuk 5
WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Jura 11 september 2018.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
Wijnclub “Edelrot” 9 oktober 2018 Pinot Noir vs. Spätburgunder
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

Chardonnay

Geschiedenis in Bourgogne is een gehucht dat Chardonnay heet in 13° eeuw reeds werd de chardonnay beschreven ?? Libanon? / 1° eeuw na X is er een tekst verwijzend naar chardonnay druif in Champagne? Chardonnay = pinot noir x gouais blanc volgens DNA onderzoek

Andere namen Morillon ------------- Feinburgunder --------- Gelber Weissburgunder – Pinot Chardonnay ----- Beaunois --------------- Steiermark (AU) Wenen, Burgenland Alto Adige (I) Champagne Chablis

Smaak en geur Heeft in principe geen specifieke smaak of geur, is een neutrale druif:  wordt wel door de wijnmaker gemodelleerd vlezig, (half) mollig zuren niet duidelijk aanwezig smaak neemt toe in de mond  lange afdronk chardonnay op eik  geeft geen tertiaire geuren  wel zachte textuur  kleur verminderd (Robert Mondavi: “chardonnay moet een kus van eik hebben”

Smaak en geur Neutraliteit en Toegankelijkheid Fruitig: perzik, appel Romig (boter): indien lang contact met de droesem Nootachtig (vanille, brioche, amandel): bij opvoeden op eiken vaten (maximum 3 maand) Exotisch fruit: uit warmere gebieden Mooi volle, vettige, ronde mondvulling

Stijlen Chablis stijl: zurig (appel, …) Côte d’Or stijl: fruit, floraal, gestructureerd boter, noten, .. Mâcon stijl: honing, zacht (exotisch fruit) Zuidelijker: zwakker (mist zuren) exotisch fruit -- beste bodems: kalksteen, krijt, klei -- -- alle typen wijn kunnen ervan gemaakt worden --

Stijlen II Cool climate viticulture: - langzame rijping  meer aroma - verschilt duidelijk per bodem, ligging, … - kwaliteitsverschillen per jaar (weer, …) - in FR, Noord Spanje, Noord Italië, Oregon, Washinton State, Nieuw Zeeland, … Warm climate viticulture: - veel suikers, weinig zuren  vlakkere wijn - wijntechnieken zijn belangrijk  exotische aroma’s

technieken Chardonnay plant past zich aan aan het klimaat  wereldwijd aangeplant Bourgondische technieken: - vergisten in eiken vat - malolactische gisting - bâtonnage (opwoelen droesem romig) - (een beetje) rijpen op Franse eik Nieuw Wijnlanden : - schillen laten weken - koude gisting - ultrahygiëne - rijpen op Amerikaanse eik (oak chips) (vanille)  tropische fruit aroma’s

aanplant USA 50.000 ha Frankrijk 35.000 ha Australië 17.000 ha Italië 12.000 ha Chili 9.000 ha Moldavië, Zuid-Afrika, Argentinië, Spanje, ……..België

Frankrijk Champagne : 30% aanplant Bourgogne: - Chablis : petit chablis chablis chablis 1° cru chablis grand cru - Côte de Beaune: Montrachet (rokerig) Meursault (boter, havermout) Puligny-Montrachet (pikant, strak) Chassagne-Montrachet (notig) Corton-Charlemange (mineralig) *minstens 5 jaar rijpen

Frankrijk II Jura, Savoie, Ardèche, Loire, .. Bourgogne: - Côtes Chalonnais: Crémant de Bourgogne … - Mâconnais: Poully-fuissé … Jura, Savoie, Ardèche, Loire, ..

USA: - Chardonnay is de top druif - groot verschil tussen warme en koude gebieden - zeer veel gebruik van hout Chili: - verschil dag en nacht temperatuur zeer groot  zuren - mango, passievrucht, ananas, … - dikwijls op hout gelagerd Australië: - rijk, exotisch, oaky - diepgeel, ananas, … - na 2 jaar reeds oud (plantaardig, gerijpte smaken, vlak, …)

Zuid-Afrika: - pas sinds 1980 (Dijon kloon) - veel belovend - rokerig Nieuw-Zeeland: - hoge zuren (groene zuurheid) - groen appel, limoen, steenvruchten, perzik, abrikoos,… - missen exotische toetsen