De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WIT FRIS & FRUITIG Wat zijn fris fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu appels, peren of lente viooltjes? Laat ik voorop stellen, dat frisse.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WIT FRIS & FRUITIG Wat zijn fris fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu appels, peren of lente viooltjes? Laat ik voorop stellen, dat frisse."— Transcript van de presentatie:

1 WIT FRIS & FRUITIG Wat zijn fris fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu appels, peren of lente viooltjes? Laat ik voorop stellen, dat frisse witte en fruitige wijnen vaak in koele klimaten voorkomen. Hierbij denk ik aan gebieden zoals de Loire in Frankrijk, de Duitse wijngebieden of hoger gelegen wijngebieden in Spanje en Oostenrijk. Je kunt hier duidelijk de kenmerken van bepaalde druivenrassen herkennen. Frisse fruitige witte wijnen hebben vaak meer zuren dan volle stevige en hout gelagerde wijnen. De wijnen zijn uitstekende maaltijd begeleiders maar doen het ook uitstekend op een feestje of bij de picknick in het park. Let er wel op deze wijnen goed gekoeld te serveren… een graad of … Wit fris en fruitig appels citroen zuurstok chablis kwaliteit sinaasappel gras limoen kruisbes selderij viooltjes bloesem ananas groene pruim Wat zijn fris fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu appels, peren of lente viooltjes? Laat ik voorop stellen, dat frisse witte en fruitige wijnen vaak in koele klimaten voorkomen. Hierbij denk ik aan gebieden zoals de Loire in Frankrijk, de Duitse wijngebieden of hoger gelegen wijngebieden in Spanje en Oostenrijk. Je kunt hier duidelijk de kenmerken van bepaalde druivenrassen herkennen. Frisse fruitige witte wijnen hebben vaak meer zuren dan volle stevige en hout gelagerde wijnen. De wijnen zijn uitstekende maaltijd begeleiders maar doen het ook uitstekend op een feestje of bij de picknick in het park. Let er wel op deze wijnen goed gekoeld te serveren… een graad of …

2 WIJNREGIO’S Hoewel er op veel continenten wijngebieden zijn te vinden met koele gebieden, zijn heden ten dagen vaak de bereidingswijze en de modern technieken van wijnhuis zelf, die de fruitige frisse smaak aan de wijnen meegeeft. De wijnmaker heeft een breed spectrum aan mogelijkheden en kan hierdoor kiezen voor een moderne stijl of juist voor een meer de klassieke, op houten vaten gerijpte en naar vanille geurende stijl. In de nu volgende hoofdstukken neem ik je daarom graag mee naar de belangrijkste wijngebieden en de verschillende druivenrassen. In dit hoofdstuk de gebieden en de kenmerken van de zes belangrijkste druivenrassen voor fris fruitige wijnen. bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten wijngebieden zijn te vinden met koele gebieden, zijn heden ten dagen vaak de bereidingswijze en de modern technieken van wijnhuis zelf, die de fruitige frisse smaak aan de wijnen meegeeft. De wijnmaker heeft een breed spectrum aan mogelijkheden en kan hierdoor kiezen voor een moderne stijl of juist voor een meer de klassieke, op houten vaten gerijpte en naar vanille geurende stijl. In de nu volgende hoofdstukken neem ik je daarom graag mee naar de belangrijkste wijngebieden en de verschillende druivenrassen. In dit hoofdstuk de gebieden en de kenmerken van de zes belangrijkste druivenrassen voor fris fruitige wijnen.

3 RIESLING De Riesling druif wordt zelden geblend met ander druivenrassen, ook kom je deze zelden op hout gerijpt tegen, het is een echte solist! Riesling heeft als eigenwijze éénling ongekende mogelijkheden. Veelal hoog in de zuren en fris in de mond, met kenmerken van vers gemaaid gras, groene appel, citrusfruit. Riesling heeft verschillende stijlen, van beendroog tot edelzoet met aroma’s van honing en peer. Een goede Riesling uit bijvoorbeeld de Elzas of Duitsland kan ook fantastisch ouderen. Hier ontstaat langzaam de geur van petroleum, een echt gewilde voor liefhebbers! Riesling kan zich meten met ‘s werelds beste druiven! De Riesling druif wordt zelden geblend met ander druivenrassen, ook kom je deze zelden op hout gerijpt tegen, het is een echte solist! Riesling heeft als eigenwijze éénling ongekende mogelijkheden. Veelal hoog in de zuren en fris in de mond, met kenmerken van vers gemaaid gras, groene appel, citrusfruit.

4 REGIO’S Riesling is de witte druif van Duitsland en de koning van de Elzas. Daarnaast kom je hem nog in verschillende andere regio’s tegen. Vooral in de koelere klimaten denk aan Nieuw Zeeland, Washington state of Australië.

5 CHARDONNAY Chardonnay kent vele gezichten, hij is de kameleon onder de druiven. Hier belichten we de klassieke Chardonnays met finesse en eigenheid. We komen deze in vele wijngebieden tegen over de gehele wereld. Echter de geboorte plaats van de Chardonnay is de Bourgogne. De klassieke Chardonnays uit Chablis, Meursault en andere Bourgognes zijn complex en subtiel, smaken en geuren vullen elkaar aan, keer op keer verschijnt er weer iets nieuws, als een Russische matroesjka! Subtiele geuren en smaken van vanille, hazelnoot en fris wit fruit zoals peer, meloen en citrusfruit. De frisse Chardonnays komen voornamelijk uit koelere streken. Chardonnay kent vele gedaantes van fris fruitig tot vol rijp en krachtig, maar hierover meer in het volgende hoofdstuk. Over deze wijn raak je nooit uitgepraat! De klassieke Chardonnays uit Chablis, Meursault en andere Bourgognes zijn complex en subtiel, smaken en geuren vullen elkaar aan, keer op keer verschijnt er weer iets nieuws, als een Russische matroesjka! Subtiele geuren en smaken van vanille, hazelnoot en fris wit fruit zoals peer, meloen en citrusfruit. Chardonnay kent vele gedaantes van fris fruitig tot vol rijp en krachtig, maar hierover meer in het volgende hoofdstuk. Over deze wijn raak je nooit uitgepraat!

6 DE REGIO’S Bekend en bemind uit de Bourgogne, maar je vind hem bijvoorbeeld ook in Napa valley en in Australië waar hij goed is voor 75 % van de aanplant van witte druiven. De bekendste frisse stijl chardonnay komt uit de Chablis.

7 SAUVIGNON BLANC Sauvignon Blanc, fris wit en fruitig met een stuivend karakter, de wijn springt zowat het glas uit! Een geur en smaak van gemaaid gras, asperges, limoen en grapefruit. De van oorsprong Franse druif uit het Loire dal, met de bekende wijngebieden Sancerre en Pouilly Fumé, maakte hem een geliefde wereldburger. In de landen buiten Europa is de Sauvignon Blanc aan een ware revolutie begonnen. Volgens kenners komt inmiddels de mooiste en meest zuivere van uit het koele Marlborough in Nieuw Zeeland. Sauvignon Blanc is een wijn voor een breed publiek en combineert gemakkelijk met frisse salades, zeevruchten en kip, maar je kunt hem ook puur drinken als aperitief. Sauvignon Blanc, fris wit en fruitig met een stuivend karakter, de wijn springt zowat het glas uit! Een geur en smaak van gemaaid gras, asperges, limoen en grapefruit. De van oorsprong Franse druif uit het Loire dal, met de bekende wijngebieden Sancerre en Pouilly Fumé, maakte hem een geliefde wereldburger. In de landen buiten Europa is de Sauvignon Blanc aan een ware revolutie begonnen. Volgens kenners komt inmiddels de mooiste en meest zuivere van uit het koele Marlbourough in Nieuw Zeeland. Sauvignon blanc is een wijn voor een breed publiek en combineert gemakkelijk met frisse salades, zeevruchten en kip, maar je kunt hem ook puur drinken als aperitief.

8 REGIO’S De frisse type Sauvignon vind je onder andere in de Loire, maar bijvoorbeeld ook in de koelere gebieden in Noord Italië. De fris en stuivende type vind je vooral in Marlborough in Nieuw Zeeland.

9 GRÚNER VELTLINER Kruiden, specerijen, zuiver fris en krachtig, we hebben het uiteraard over de Oostenrijkse alleskunner Grüner Veltliner. De meest aangeplante witte druif van dit land. Een ware dorstlesser maar de wijn kent ongekende mogelijkheden, smaakt fantastisch bij de Aziatische keuken of groente gerechten en stevige vis. Peper, groene bonen, gember , honing, , citrus, limoen, citroen, grapefruit en nectarines. En voornamelijk een geweldige frisse zuur met meestal enorme lengte in de afdronk zijn kenmerken van een goede Gruner Veltliner. Kruiden, specerijen, zuiver fris en krachtig, we hebben het uiteraard over de Oostenrijkse alleskunner Grüner Veltliner. De meest aangeplante witte druif van dit land. Een ware dorstlesser maar de wijn kent ongekende mogelijkheden, smaakt fantastisch bij de Aziatische keuken of groente gerechten en stevige vis.

10 KAMPTAL Let wel op… zorg dat je een goede producent uitzoekt… anders drink je een slap waterig wijntje dat te vergelijken is met het water uit de Donau, de rivier die dwars door de hoofdstad “Wenen” stroomt. (Het kleine paarse gebied hier op de kaart) Wanneer het etiket Wachau, Smaragd, of Kamptal vermeld zit je goed! Nagenoeg alle Oostenrijkse wijngebieden bevinden zich in het oosten van het land. Wist je dat ongeveer 75 % van de aanplant van Grüner Veltliner uit Oostenrijk komt ? Let wel op… zorg dat je een goede producent uitzoekt… anders drink je een slap waterig wijntje dat te vergelijken is met het water uit de Donau, de rivier die dwars door de hoofdstad “Wenen” stroomt. (Het kleine paarse gebied hier op de kaart) Wanneer het etiket Wachau, Smaragd, of Kamptal vermeld zit je goed! Nagenoeg alle Oostenrijkse wijngebieden bevinden zich in het oosten van het land.

11 ALBARIÑO De witte Albariño wijn!
Een lichte, droge witte wijn met een aroma van abrikoos, peer en citrusfruit zoals dat van grapefruit dat in de nasmaak een lichte bitterheid geeft. Een unieke smaak die er zelfs tot geleid heeft dat het Spaanse koningshuis deze wijn regelmatig aan haar officiële gasten serveert. De witte Albariño wijn! Een lichte, droge witte wijn met een aroma van abrikoos, peer en citrusfruit zoals dat van grapefruit dat in de nasmaak een lichte bitterheid geeft. Een unieke smaak die er zelfs tot geleid heeft dat het Spaanse koningshuis deze wijn regelmatig aan haar officiële gasten serveert.

12 HET GEHEIM VAN GALICIË De witte Albariño wijn vind je ook in het mooie en nog onbekende Galicië, aan de noordwestelijke kuststreek Rias Baixas, Daar maakt men er één van de beste wijnen van Spanje! Ook in het mooie en nog onbekende Galicië, aan de noordwestelijke kuststreek Rias Baixas, wordt één van de beste wijnen van Spanje gemaakt, De witte Albariño wijn! Rias Baixas

13 VERDEJO Van de Spaanse witte druif Verdejo uit het gebied Rueda, maakt men schitterende witte wijnen. Er bestaat soms verwarring over wat Rueda wijnen nu precies zijn. Rueda wijn is niet het zelfde als Rueda Verdejo wijn. Rueda wijn bestaat voor minimaal 40 % uit Verdejo of Sauvignon Blanc druiven. Het zijn jonge wijnen, fris, plezierig. Rueda Verdejo bestaat voor 100% uit Verdejo. Een ware smaak sensatie van kruiden, specerijen, witte peper, licht tropisch fruit, eigenlijk alles wat een witte wijn in zich zou moeten hebben… Trek zelf maar eens een fles open! Van de Spaanse witte druif Verdejo uit het gebied Rueda, maakt men schitterende witte wijnen. Er bestaat soms verwarring over wat Rueda wijnen nu precies zijn. Rueda wijn is niet het zelfde als Rueda Verdejo wijn. Rueda wijn bestaat voor minimaal 40 % uit Verdejo of Sauvignon Blanc druiven. Het zijn jonge wijnen, fris, plezierig. Rueda Verdejo bestaat voor 100% uit Verdejo. “Verdeo” zoals de Spaanse wijn Pionier Michael Torres schrijft. Een ware smaak sensatie van kruiden, specerijen, witte peper, licht tropisch fruit, eigenlijk alles wat een witte wijn in zich zou moeten hebben… Trek zelf maar eens een fles open!

14 RUEDA Rueda ligt net boven Madrid de hoofdstad van Spanje. Dit oude wijngebied heeft zich de laatste jaren een nieuw leven gegeven. De bodem en klimaat geven het een eigen karakter, mede doordat de Rueda zich bevind in noordelijkste gedeelte van de Spaanse inner plateau (de zogenaamde “Meseta Central” ) Rueda strekt zich uit over een licht glooiende heuvellandschap rond steden die een belangrijke rol speelde in de Spaanse middeleeuwen. Door heraanplant van autochtone druivenrassen, voornamelijk Verdejo, een geheel nieuwe generatie van frisse,jonge en fruitige wijnen was gecreëerd Rueda is located just above the Spanish capital of Madrid. This old viticultural area has been revitalised over the last few years. Its soil and climate owe their characteristics to the fact that Rueda is on the northernmost part of Spain’s inner plateau (‘meseta central’ in Spanish). Rueda stretches across a slightly sloping landscape among cities that played an important role in Spanish medieval history. When indigenous grape varieties, especially Verdejo, were extensively replanted in the region, a whole new generation of fresh, young, very fruity wines was created.

15 OPDRACHT In het kort heb ik je meegenomen door de belangrijkste frisse witte wijnen. Vergeet niet er zijn er nog veel meer!! In de advanced training neem ik jou graag verder mee door diverse fantastische wijnlanden en geef ik graag de bijbehorende informatie. Opdracht: Proef 6 verschillende frisse witte wijnen en maak uitgebreide proefnotities. Tijdens onze LIVE Webinar zal ik je vragen hierover beantwoorden. Zie voor actuele LIVE Webinars op onze website. PS wijnen kun je ook in onze webshop bestellen tegen gereduceerd tarief! Wel zo makkelijk toch!


Download ppt "WIT FRIS & FRUITIG Wat zijn fris fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu appels, peren of lente viooltjes? Laat ik voorop stellen, dat frisse."

Verwante presentaties


Ads door Google