Chardonnay
Geschiedenis in Bourgogne is een gehucht dat Chardonnay heet in 13° eeuw reeds werd de chardonnay beschreven ?? Libanon? / 1° eeuw na X is er een tekst verwijzend naar chardonnay druif in Champagne? Chardonnay = pinot noir x gouais blanc volgens DNA onderzoek
Andere namen Morillon ------------- Feinburgunder --------- Gelber Weissburgunder – Pinot Chardonnay ----- Beaunois --------------- Steiermark (AU) Wenen, Burgenland Alto Adige (I) Champagne Chablis
Smaak en geur Heeft in principe geen specifieke smaak of geur, is een neutrale druif: wordt wel door de wijnmaker gemodelleerd vlezig, (half) mollig zuren niet duidelijk aanwezig smaak neemt toe in de mond lange afdronk chardonnay op eik geeft geen tertiaire geuren wel zachte textuur kleur verminderd (Robert Mondavi: “chardonnay moet een kus van eik hebben”
Smaak en geur Neutraliteit en Toegankelijkheid Fruitig: perzik, appel Romig (boter): indien lang contact met de droesem Nootachtig (vanille, brioche, amandel): bij opvoeden op eiken vaten (maximum 3 maand) Exotisch fruit: uit warmere gebieden Mooi volle, vettige, ronde mondvulling
Stijlen Chablis stijl: zurig (appel, …) Côte d’Or stijl: fruit, floraal, gestructureerd boter, noten, .. Mâcon stijl: honing, zacht (exotisch fruit) Zuidelijker: zwakker (mist zuren) exotisch fruit -- beste bodems: kalksteen, krijt, klei -- -- alle typen wijn kunnen ervan gemaakt worden --
Stijlen II Cool climate viticulture: - langzame rijping meer aroma - verschilt duidelijk per bodem, ligging, … - kwaliteitsverschillen per jaar (weer, …) - in FR, Noord Spanje, Noord Italië, Oregon, Washinton State, Nieuw Zeeland, … Warm climate viticulture: - veel suikers, weinig zuren vlakkere wijn - wijntechnieken zijn belangrijk exotische aroma’s
technieken Chardonnay plant past zich aan aan het klimaat wereldwijd aangeplant Bourgondische technieken: - vergisten in eiken vat - malolactische gisting - bâtonnage (opwoelen droesem romig) - (een beetje) rijpen op Franse eik Nieuw Wijnlanden : - schillen laten weken - koude gisting - ultrahygiëne - rijpen op Amerikaanse eik (oak chips) (vanille) tropische fruit aroma’s
aanplant USA 50.000 ha Frankrijk 35.000 ha Australië 17.000 ha Italië 12.000 ha Chili 9.000 ha Moldavië, Zuid-Afrika, Argentinië, Spanje, ……..België
Frankrijk Champagne : 30% aanplant Bourgogne: - Chablis : petit chablis chablis chablis 1° cru chablis grand cru - Côte de Beaune: Montrachet (rokerig) Meursault (boter, havermout) Puligny-Montrachet (pikant, strak) Chassagne-Montrachet (notig) Corton-Charlemange (mineralig) *minstens 5 jaar rijpen
Frankrijk II Jura, Savoie, Ardèche, Loire, .. Bourgogne: - Côtes Chalonnais: Crémant de Bourgogne … - Mâconnais: Poully-fuissé … Jura, Savoie, Ardèche, Loire, ..
USA: - Chardonnay is de top druif - groot verschil tussen warme en koude gebieden - zeer veel gebruik van hout Chili: - verschil dag en nacht temperatuur zeer groot zuren - mango, passievrucht, ananas, … - dikwijls op hout gelagerd Australië: - rijk, exotisch, oaky - diepgeel, ananas, … - na 2 jaar reeds oud (plantaardig, gerijpte smaken, vlak, …)
Zuid-Afrika: - pas sinds 1980 (Dijon kloon) - veel belovend - rokerig Nieuw-Zeeland: - hoge zuren (groene zuurheid) - groen appel, limoen, steenvruchten, perzik, abrikoos,… - missen exotische toetsen