Naar een nieuwe structuur van de kerkenraad.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Heilig vrijen Jezus en onze seksualiteit
Advertisements

Gaven en ambten in de Open Hof gemeente te Roden
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Leven in de kracht van de Heilige Geest
De gevolgen van de zonde
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
N God roept, geeft gaven en leidt ons met Zijn Geest. Christus verlossingswerk is de basis. n Hij roept ons om te dienen, liefdevol, bescheiden en integer.
IN DE KERK M/V. GEVOELIG ONDERWERP Wat staat er voor je op het spel?
Efezen 4:7-24 Gaven naar Genade Vs 7-10 Gaven naar Genade Vs 7-10 Gaven van Christus aan de Gemeente Gaven van Christus aan de Gemeente Vs 11: Vs 11: –Apostelen.
Relaties Van levensbelang…….. Relaties Profetie: 19 september 2010 – Relatie met God is het belangrijkste in een mensenleven – Belangrijk om missionair.
Gods leiding in ons leven en De Heilige Geest CSR Delft 6 september 2011 Drs. G.C. Vreugdenhil 1.
DE GEMEENTE Jezus wil ons leiden naar,de tot volle wasdom gekomen volheid van Christus. Zalige gemeente van de Here Jezus Blessed, gezegend, bevoorrecht.
1 Timotheus 1 Algemeen: De Brieven van Timotheüs en Titus zijn:
Gemeenteopbouw door werken met gemeenthema’s Hans Burger
Inleiding De kerkenraad heeft u tweemaal de namen van de broeders bekendgemaakt die tot ouderling en diaken gekozen zijn, om na te gaan of iemand een gegrond.
Gaven gegeven ... totdat Efeze
De charismatische beweging is een beweging in het christendom die wordt gekenmerkt door een grote nadruk op persoonlijk geloof, en de ervaring hiervan,
Simon de visser wordt herdersknecht van de Heer
Preek over 1 Korintiërs 12 Bijbelzondag 2013
Formulier om dienaren van het woord te bevestigen
Vervuld zijn in de Geest
Een andere manier van werken Een uitwerking van de Visie.
Jezus is niet dood ……… Hij heeft wel de Geest gegeven !!
Wie weg is wordt gezien Hoe het altijd gaat… wie niet weg is wordt gezien wie weg is wordt niet gezien Niet als je Jezus heet wie weg is wordt gezien.
WAT DOE IK HIER NOG...??1 WAT DOE IK HIER NOG…..??
Gemeente Relaties Zorgzame Gemeente.
Identiteit VBG Enkhuizen
GROEIEN EN VRUCHT DRAGEN.
Geestelijk leiding geven in de praktijk
Wijze raad voor gezonde ambtsdienst
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
15 maart Organisatie nieuwe parochie Vier Samen Een structuur op hoofdlijnen.
Efeze 4: Efeze 4:10 Hij, die nedergedaald is, Hij is het ook, die is opgevaren.
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
Welkom in deze kerkdienst
Hand. 20:28 “Zie dan toe op uzelf en op heel de kudde, te midden waarvan de Heilige Geest u tot opzieners (episkopoi) aangesteld heeft om de gemeente van.
Ambten in de gemeente Gaat het over ‘ambten’, dan gaat het over de gemeente. En gaat het over de gemeente, dan gaat het over Christus. 1 Kor vragen:
DE BERGREDE WELKOM. Psalm 1: 1  Welzalig wie niet volgt der bozen raad,  niet op wet der goddelozen staat,  wie ook niet zit waar spotters samenscholen,
GODS WOORD WORDT WAAR BIJ JEZUS. Deel 2: In Christus komt God zelf Deel 1 was: Het Oude Testament laat zien dat Jezus komt.
DoeMeeDienst GemeenteGroeiGroep 28 februari 2016 Thema: Als kinderen andere wegen gaan…. Welkom!
Formulier voor de bevestiging van ouderlingen en diakenen Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding De kerkenraad heeft.
Formulier voor de bevestiging van ouderlingen en diakenen Blz. 781 (GK) Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding De kerkenraad heeft u tweemaal.
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 3 Hoe zijn we georganiseerd.
Formulier voor de bevestiging van ouderlingen en diakenen Blz. 59 (groene boekje) Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding De kerkenraad heeft.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
1 Serie leerdiensten ‘Tucht’ 1.Basis en doel 2.Voorwaarden voor goed functioneren 3.Praktijk Waarom tucht? -Heiligheid van de gemeente -Behoud van de zondaar.
In deze dienst zal Ds. R. Tigelaar voorgaan. Voor de dienst zingen we Lb. 226 Schriftlezing: Hebreeën 10 : 19 – 39 Tekst: Hebreeën 10 : 21 – 25.
‘Bindingsformulier’ tekenen. Bindingsformulier: de kerk bewaren bij Gods Woord Ambtsdragers hebben een extra verantwoordelijkheid (vooral m.b.t. de leer).
Immanuelkerk Bunschoten-West
U voerde gevangenen mee,
Gegeven... totdat 27 november 2016 Zoetermeer.
Welkom in deze kerkdienst
om er als Jezus God en je naaste mee te dienen
Zorg voor uzelf en voor de hele kudde
Les 3 De handen uit de mouwen
16 – Waarom gereformeerd?.
Gods plan Met ons.
Vergeten "totdat"s 11 december 2016 Zoetermeer.
De Heerlijkheid van God
Talentontwikkeling in onderling samenspel in de gemeente.
DE SLEUTEL TOT EENHEID Les 4 voor 27 oktober 2018.
Vertrouwen op de hulp van God
Formulier bevestiging predikant
Ik ben de kerk.
aanstelling pastoraal medewerkers
Ambten in de gemeente Gaat het over ‘ambten’, dan gaat het over de gemeente. En dus Christus. 1 Kor. 12: Wat maakt dat al die verschillende gaven elkaar.
geloofsgesprek Waarom het ‘geloofsgesprek’ op de agenda van de Ring?
Welkom in deze kerkdienst
Vrouw in het ambt Voor of tegen?.
Transcript van de presentatie:

Naar een nieuwe structuur van de kerkenraad

Kernvraag Hoe kan de kerkenraad de gemeente beter leiden en dienen opdat ze beter gemeente van Jezus Christus kan zijn en geestelijk kan groeien daar waar groei nodig is zoals omschreven in missie en visie.

Waarom is het nodig (1)? Kerkenraadsvergaderingen vol en lang Door veel regeldingen te weinig tijd voor visie en beleid Omvang van kerkenraad maakt gedachtewisseling en besluitvorming moeilijk. Kerkenraad komt onvoldoende toe aan geestelijke opbouw en belangrijke geestelijke thema’s

Waarom is het nodig (2)? Ambtdragers zwaar belast, ook door groei van gemeente Ambtsdragers komen onvoldoende toen aan (pastoraal) werk in gemeente Ambtsdragers moeten pastorale én bestuurlijke gaven hebben en dat gaat lang niet altijd samen

Waarom is het nodig (3)? Onduidelijk wie waarover gaat in kerkenraad en voor gemeente. Veel onderwerpen missen in kerkenraad eerstverantwoordelijke probleemeigenaar Communicatie naar gemeente laat te wensen over.

Nieuwe structuur is nodig Conclusie kerkenraad: Verbeteringen in vergaderstijl en –methoden zijn onvoldoende om problemen op te lossen. Nieuwe structuur is nodig. Ook veel andere NGK-en (groot en klein) pasten structuur aan

Aanpak Leren van andere gemeenten Stap voor stap, geen dik rapport Hulp van binnen en buiten Kerkenraad besluit Gemeente wordt betrokken

Uitgangspunten Visie op/voor gemeente gaat voorop. Structuur volgt, ondersteunt en dient. Werken binnen bijbelse kaders. Herkenbare verbinding met NGK en gereformeerde traditie Geen ‘Raad van Bestuur’ ver en los van gemeente, maar kerkenraad en gemeente stevig verbonden.

Bijbelse kaders (1) Bijbel geeft geen blauwdruk of structuurplaatje Kerkenraad als orgaan zeldzaam Grote variatie in ambten en bedieningen Inhoud ambten niet altijd duidelijk

Bijbelse kaders (2) Essentie ambt wél duidelijk Ambtsdragers gaven van Christus Geven leiding met gezag van Christus Leiding primair geestelijk, niet organisatorisch Ef. 4, 11 en 12 sleuteltekst

Bijbelse kaders (3) Efeze 4:11,12 ‘En hij is het die apostelen heeft aangesteld, en profeten, evangelieverkondigers, herders en leraren, om de heiligen toe te rusten voor het werk in zijn dienst. Zo wordt het lichaam van Christus opgebouwd’.

Bijbelse kaders (4) Ambtsdragers zijn dienende leiders Vol van Gods Geest Herders met oog en hart voor schapen en weten wat ze nodig hebben Weiden: kudde weg wijzen, voorop gaan Hoeden: kudde beschermen Voorbeeld zijn: ‘walk your talk’

Bijbelse kaders (5) Niet alles zelf doen: zie Mozes Leiden: toerusten, coördineren Ambtsdragers als pezen en spieren van het Lichaam van Christus

Stand van zaken Voorwerk gedaan Werk van andere gemeenten benut Twee besprekingen gehad Hoofdlijnen vóór zomer 2012 Uitwerking na zomer 2012 Invoering winter/voorjaar 2013 Gemeente betrokken op diverse momenten

Ervaring andere gemeenten Nieuwe structuur is mogelijk binnen bijbelse kaders Geeft kerkenraad lucht en geeft ruimte voor geestelijk leiding geven Helpt ambtsdragers hun taak met vreugde te verrichten Gemeenten zijn blij met meer zorg en grotere duidelijkheid

Perspectief Kerkenraad die gemeente beter kan leiden en dienen opdat ze beter gemeente van Jezus Christus kan zijn en geestelijk kan groeien daar waar groei nodig is.