Ondersteuning bij leven met een beperking

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Advertisements

Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Samen toch apart Stap voor stap
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Presentatie Centrum voor Jeugd en Gezin Hattem
Samen opvoeden; ouders en pedagogisch medewerkers
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Bas van den Hoogen Wisselwerk maatschappelijke stages.
Centrum voor Jeugd en Gezin CJG-Ameland
Wijkgericht werken: zorg en welzijn verbinden
6 september 2012 Vakgemeenschap Sociale Stijging Thema Wonen
Jan Visscher Lid klankbordgroep Vroeg, Voortdurend, Integraal 23 september 2009.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Somatoforme stoornis Begripsbepaling (achtergrondinformatie):
De onzichtbare gevolgen van NAH; Werkconferentie Midden -Holland
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
Een haperend geheugen.
‘GEZONDE JEUGD GEDEELDE ZORG’
Mijn Trajectboekje Een handige hulp?.
Aanleiding: Van aanbodgerichte naar vraaggerichte financiering.
Een uitgestoken hand eerst ontvangen en dan geven de collecte is uiting van dankbaarheid; ‘offer der dankbaarheid’ tijd, geld en aandacht voor hen die.
FRAAM – een unieke plaats. Wat is FRAAM? Een boerderij in Middelstum (Gr) van Stichting Sprank.
De pedagogische civil society en het CJG.  Sociale omgeving = belangrijk voor advies over opvoeden  Minder mogelijk door: - Maatschappelijke ontwikkeling.
Uw gemeente & mensen met een beperking
Uw gemeente & mensen met een verstandelijke beperking Welkom!
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Blik op de toekomst…?! Blik op de praktijk Centrum Jeugd en Gezin d.d. 18 oktober 2010.
MEE maakt meedoen mogelijk
Het blijft toch je vader of moeder?! Lucia Tielen, 29 maart 2007 Portret van een jongere Kenmerken Behoeften, wensen Systematische aanpak.
Autisme en werken werkt Workshop autisme Hanneke Braber Janine van Loenen IJsseloevers & Veluwe.
KINDEREN MET EEN BEPERKING
Ambulante Ondersteuning in de Wmo 2015
Stichting Welzijn Bommelerwaard Samen zoeken naar een oplossing!
Landelijke Thuiszorg is een erkende dienst voor gezinszorg.
Beter door Meer Samenwerking Elkaar: –Leren kennen –Weten te vinden –Ondersteunen in het werk.
De Waerden op Texel.
Wij ondersteunen en begeleiden kerken bij het gemeente-zijn in deze wereld.
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
Regie over eigen leven..
Innovatielab MH Carrot and Stick (Balans) 8 juli 2015.
Jill Vannieuwenhuyse.  Hoofdstuk 3: De organisatie van trajectbegeleiding.
De Wet maatschappelijke ondersteuning. Waar gaan wij u over informeren Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning? Hoe werkt het wanneer u zich aanmeldt.
Week 1: professioneel pedagogisch handelen Docent: Irina Nojoredjo Opvoedrelaties onder spanning B.
Inhoud Introductie Pameijer Doelgroepen Dienstverlening
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Welkom bij Freekids: Buitenschoolse Opvang (BSO) Peuterspeelzaal ‘t Krekeltje.
Pedagogen JGZ/GGD en K- VHT
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
3 decentralisaties: Werk, Wmo en Jeugd Vandaag, 1 maart: Uitbreiding Wmo Nieuw Wmo beleid Vervolg: 8 maart transitie jeugdzorg 9 februari: WWNV 9 februari:
1 Transitie jeugdzorg MEE Zuidoost Brabant Ondersteuning bij leven met een beperking Presentatie gemeenten regio Zuidoost Brabant 10 juni 2011 Jeannette.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
1 30/05/ Transformatie Zorg voor Jeugd Bijeenkomst “Veiligheid en transitie van de jeugdzorg” 24 juni 2014 Gemeente Utrecht Paul van Dijk.
Hervorming langdurige zorg: AWBZ en Jeugdwet drs. Aaltje Hartholt-Hofstee, Directie Langdurige Zorg. 21 juni 2013.
Buurt op Eigen Kracht Mee®doen. De samenleving en onze inzet Profes- sionele inzet Collectieve voorzieninge n Mensen zorgen voor elkaar Mensen zorgen.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Jaarvergadering Verder Limburg, Beter Brein 18 juni 2016.
Opnieuw licht op de zaak CVA Nazorgdagen. Waarom? Opnieuw licht op de zaak! Informatie is weggezakt Nieuwe vragen zijn ontstaan Lotgenotencontact (ook.
Vragen & discussie De kracht van senioren in de participatiemaatschappij.
De wijkteams: de Rotterdamse aanpak
BB - Theorie Donderdag 6-oktober.
Humanitas Haagland Sterker dan je denkt!.
Eindopdracht kwaliteitszorg.
Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg
Opnieuw licht op de zaak
Mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving
Transcript van de presentatie:

Ondersteuning bij leven met een beperking MEE Ondersteuning bij leven met een beperking

MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Roeth van Gogh Wynanda Talen Voorstellen, staan hier voor MEE nederland, komen van MEE UGV.

Film van 6 minuten met kerninformatie MEE. Foto veranderen!

MEE in een Notendop Onafhankelijk Cliëntgericht Doelmatig, preventief en professioneel Laagdrempelig Levenslang: voor jong en oud Op alle levensgebieden Geen indicatie nodig, gratis hulp Er wordt heel breed gekeken. Doelgroep!

Voor wie? Lichamelijke beperking Verstandelijke beperking Zintuiglijke beperking Chronische ziekte Stoornis in het autistisch spectrum MEE is er voor direct betrokkenen maar ook voor de omgeving Uitleg bij een aantal beperkingen Autisme en evt. ggz van andere MEE’s belichten, dit kan per MEE verschillen

Wat biedt MEE? Informatie en advies Hulpvraagverduidelijking Kortdurende ondersteuning Aanvragen en realiseren van zorg Evaluatie van ondersteuning en zorg Signalering Ondersteuning in crisissituaties Cursussen en themabijeenkomsten Integrale vroeghulp

Producten Wonen en samenleven Leren en werken Regelgeving en geldzaken Vrienden en relaties Vrije tijd en sport Jeugd en gezin Sociale kaart Uitleg bij een aantal levensgebieden. Vertel dat Jeugd en gezin, gezin het raakvlak er even uitgelicht wordt.

Jeugd en Gezin Wat is er met mijn kind aan de hand? Hoe kan ik mijn kind sterker maken? Hoe kunnen we als gezin leren omgaan met de beperking van ons kind? Pedagogische ondersteuning Met z’n allen om de tafel, school, medici, ouders en MEE en dan een plan maken. Opvoedingsondersteuning Diagnostiek Onderschatting wat diabetes doet met een gezin, onderschatting wat autisme doet met een gezin, doel is het versterken van de basis Wees bewust van alle processen Wat is er nodig, Aangeven dat het goed gaat Sociaal netwerk, eigen kracht (ook de omgeving krijgt inzicht) Alles staat of valt met de stabiliteit van het gezin waarin het opgroeit, het hebben van een netwerk en de medewerking van school is daarbij essentieel. Een ziekenhuis kan beperkt ondersteuning bieden. Brussen School Praktische opvoedingondersteuning

Wendy, de moeder van Liza ‘Het begon met een ontsteking aan Liza’s teen. Na veelvuldig onderzoek bleek dat zij jeugdreuma had. Dit komt mede door de streptokokkeninfectie die zij had opgelopen. Als ouder val je na een diagnose van deze omvang in een gat en weet je niet wat je doen moet. Ondanks alle inzet in het ziekenhuis, was de informatie beperkt. Ik had behoefte aan iemand die mij bij de hand nam om samen een stappenplan te maken. Via internet ben ik bij het Reumafonds terechtgekomen en zij hebben mij doorverwezen naar MEE. Onze consulent is heel begripvol, ook op het emotionele vlak. Liza kon écht bij haar terecht. Liza had door haar ziekenhuisopname een achterstand opgelopen op school. Als gevolg hiervan kwam er veel kijken bij de reïntegratie van Liza. MEE heeft hier volledig in ondersteund door gesprekken met de schoolleiding te voeren, een ‘rugzakje’ aan te vragen en een aangepaste pen te regelen. De consulent heeft meer geregeld, zoals de ergotherapie, waar in eerste instantie een lange wachttijd voor was, een uitkering vanuit de TOG-regeling (Tegemoetkoming Onderhoudskosten thuiswonende Gehandicapte kinderen), een persoonsgebonden budget (PGB) voor tijdelijke hulp in de huishouding en een rolstoel.’

Sociale kaart Veel MEE’s hebben een sociale kaart. Deze is landelijk. Hangt wel van de gemeente af in hoeverre organisaties worden vermeld. In een gecontracteerde gemeente kun je veel verwachten.

Zoeken in de sociale kaart Uitleg zoeken Sociale kaart. Soms is het geven of vinden van een adres niet voldoende, soms is er een indicatie nodig. Soms goed om te orienteren en advies te ontvangen wat waar en hoe. Indien mogelijk dia actief maken: wat invullen, wat komt er uit (hoe zoeken in de sociale kaart?)

Contact? Waar is MEE te vinden? Contact gegevens en algemene informatie. (postcode en zoekkaartje).

www.langsdelevenslijn.nl Langs de Levenslijn Langs de levenslijn Met deze website zetten MEE organisaties informatie over leven met een beperking eenvoudig op een rij. Via een persoonlijke keuzelijst bepaalt u zelf over welk onderwerp u geïnformeerd wilt worden. De informatie krijgt u dan direct via het internet (meestal via de regionale mee site of, aanvullend, via het informatiecentrum van een MEE-organisatie bij u in de buurt. www.langsdelevenslijn.nl

Afsluiting