EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, 29-1-2010 Sjef Stoop, FNV Formaat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
Advertisements

Nieuwe organisatievormen Nieuwe medezeggenschap?
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
De invloed van werknemers op de strategie van de vennootschap
Mogelijk Door Leden Ieder Lid één Lid. Inhoud:  Wat voor leden werven  Waarvoor de leden werven  Waarmee de leden werven  Inhoud powerpoint presentatie.
Programma Presentatie: samenwerking tussen lokaal overleg en de medezeggenshap; inventarisatie professionalisering Teun van Beusekom (NHTV) Willem-Jelle.
Medezeggenschap in een recessie Ernst van Win. medezeggenschap in een recessie • wat zijn de ontwikkelingen? • wat verandert er? • wat betekent dit voor.
HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010
Anders Denken = Anders Doen! VERNIEUWEND ONDERNEMEN EN NETWERKEN “New roads towards the Labour Market: web based employment services of the JobCreator”
Communiceren Leidinggeven Blz. 53.
Bijeenkomst FNV Bondgenoten voor medewerkers van Hans Textiel 7 februari 2011 Bewerkte presentatie met toelichting voor op de website.
Kritische succesfactoren bij reorganisaties
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
SER biedt OR nieuwe kansen!
De ondernemingswinstbelasting
Concurrentie, Complementariteit en Buitenlandse Investeringen Martijn J. Burger.
Competentie 1, 3, 15 en 16 Wetten, Regels en Overeenkomsten
Maatschappijleer 2 Nadya Karim
COMPETENTIEONTWIKKELING
OR als CAO-partij? Henk Strating Oprichter/directeur van HS-ARBEIDSVOORWAARDEN BV CAO-advies en onderhandelingen
De OR en de Arbocatalogus
WUA Werknemers Uitvoering Asbest. In het recente verleden zijn er vanuit de sector meer en meer stemmen opgegaan voor een interne en externe vertegenwoordiging.
Hoofdstuk 1 De de vakbekwame manager
Agenda uur:Visie PMGG uur:Klantonderzoek uur:Terugblik monitoring overtredingen uur:Pauze uur:Ontwikkelingen uur:Handhaving.
LEA en sociaal-economische ontwikkelingen Samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs Nieuwegein 20 januari 2011 Pim Kalkman.
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Competentieontwikkeling voor OR-leden
Missie, visie, strategie & jaarplan
11. Collectief arbeidsrecht en staking
Aaldert Mellema Bestuurder Zorg CNV Publieke zaak LOMOZ 16 maart 2011
Presentatie Missie en Visie Lomoz 2012 Anton Rijkers.
Is flexicurity (in) de beperking meester?
Leeftijd en Beleid De OR aan zet Platform voor medezeggenschap in bibliotheken 5 maart 2008 Silvia van den Heuvel.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
PBO Platform Belangenbehartiging Ondernemersverenigingen presentatie adviesraad OF 31 januari 2011.
Convergentie van medezeggenschap in de EU!? Dr R.H. van het Kaar AIAS/HSI
Betrokkenheid op de werkvloer
Regiobijeenkomst - Utrecht 'In Dialoog over de VMSD’
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Hoe benut je de OR?’
EEN EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD WAAR DIENT DAT VOOR ?
WERKNEMERSVERTEGENWOORDIGING verschillen en gelijkenissen.
De economische dimensie
6 e jaar 1. 1) Accountancy 2) Fiscaliteit 3) Strategie, management en organisatie 4) Varia: HRM, zakelijke communicatie, … 5) Europese en internationale.
Hoe verantwoord je je Financiële positie ?
‘De OR maakt afspraken over meer banen voor mensen met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Wet Werk en Zekerheid (WWZ) Ontslagrecht snellen en goedkoper Betere rechtspositie flexwerker WW minder aantrekkelijk.
Workshop Medezeggenschap en arbeidsvoorwaardenvorming Doorn, 24 november 2015 door Marion van Geest.
De inzet van de ondernemingsovereenkomst bij reorganisaties en verandertrajecten JOhan Berends OR-coach.
Pro-actief anticiperen op wetswijzigingen mr. Ernst van Win 4 februari 2016.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Stressbeleid in de Belgische ondernemingen – stand van zaken Informatie bekomen uit de bevraging van de externe diensten voor preventie en bescherming.
Arbeids-voorwaarden watersector Bijeenkomst platform OR’en Waterbedrijven Arbeidsvoorwaarden watersector Kansen en bedreigingen Epe, 21 november 2008 Danielle.
Grip op werk Voorstel voor een onderzoek agenda Wetenschapsmiddag De Burcht 17 februari 2016.
Toekomstbestendigheid van de FGR 2000 (en enige andere onderwerpen) Dr R.H. van het Kaar Hugo Sinzheimer Instituut Plv. lid Geschillencommissie FGR.
Wet op de Ondernemingsraden (WOR) Drees 1950
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Ondernemingsraad ROC West-Brabant. De ondernemingsraad binnen ons ROC Raad van Bestuur 2 leden (1 vacature) VO-scholen 3 scholen VMBO-scholenMBO-colleges.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
De complexe wereld waarin we leven roept steeds nieuwe vragen op. Van Spaendonck gaat samen met u op zoek naar echte oplossingen, waarbij uw belang centraal.
Functionerings- en ontwikkelgesprekken met rendement
Harmonisatie arbeidsvoorwaarden bij outsourcing
De (Europese) Ondernemingsraad
Welkom op de OR-Voorzittersdag 2012
Stressbeleid in de Belgische ondernemingen – stand van zaken
De Ondernemingsraad.
…even voorstellen Vertel in het kort waarom je hier bent.
Stressbeleid in de Belgische ondernemingen – stand van zaken
2 Verantwoordelijkheden
Van Ondernemingsraad naar Raad van de Onderneming – kan dat?
Europese Unie De Europese pijler van sociale rechten
Transcript van de presentatie:

EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat

Waarom een EOR? Volgens de richtlijn: ● Om te waarborgen dat de werknemers van een concern dat in verscheidene Lid-Staten actief is, naar behoren worden geïnformeerd en geraadpleegd; ● De wetgeving van de Lid-Staten over informatie en raadpleging van de werknemers valt vaak niet te verenigen met de transnationale structuur van het concern dat de relevante beslissingen neemt; ● Om ervoor te zorgen dat de werknemers in multinationale ondernemingen naar behoren worden geïnformeerd en geraadpleegd wanneer in een andere Lid-Staat dan in die waarin zij werken, beslissingen worden genomen die gevolgen voor hen hebben.

“Raadpleging” ● Een mening vragen aan de vertegenwoordigers van de werknemers over zaken die hen aangaan ● ………… daarover in gesprek gaan ● ………… die mening moet effect kunnen hebben ● ………… maar het management beslist ● Is dit voldoende voor een Sociaal Europa?? ● Theorie en praktijk

En zeker zo belangrijk ● In de praktijk: ● Ontmoetingen met collega-vertegenwoordigers uit andere landen: Uitwisselen ervaringen/best practices Eventueel coördinatie van inzet en activiteiten Ondersteuning bij problemen

Anders dan WOR ● EOR is er voor de werknemers: doel is het “recht op informatie en raadpleging van de werknemers in “ondernemingen met een communautaire dimensie” te verbeteren. ● “Het hoofdbestuur en de Europese ondernemingsraad werken samen in een geest van samenwerking en met inachtneming van hun wederzijdse rechten en verplichtingen.” ● OR is: in het belang van het goed functioneren van de onderneming in al haar doelstellingen

EOR als instrument voor vakbonden? ● Als EOR lid vertegenwoordig ik op de eerste plaats: De werknemers van de vestigingen in mijn land Het belang van de vestigingen in mijn land Mijn vakbond Mijn vakbond en alle Europese zusterbonden De belangen van alle werknemers in Europa Het algemeen bedrijfsbelang Anders…..

Onderwerpen ● structuur van het concern, ● de financieel-economische positie, ● de vermoedelijke ontwikkeling van de activiteiten, produktie en afzet, ● de situatie en de trend van de werkgelegenheid, de investeringen, ● wezenlijke veranderingen aangaande de organisatie, de invoering van nieuwe arbeidsmethoden of fabricageprocédés, ● de verplaatsing van produktie, ● fusies, ● de inkrimping of sluiting van ondernemingen, vestigingen of belangrijke delen daarvan en collectief ontslag. ● Bijzondere omstandigheden: met name in het geval van verplaatsing, sluiting van ondernemingen of vestigingen, of collectief ontslag,

In mijn EOR ● Hebben we inderdaad de kans om een mening te geven over zaken die ons aangaan op zo’n manier dat we invloed kunnen hebben op het beleid……. ● Krijg ik informatie van het mangement die ik anders niet zou krijgen……….. ● Leg ik nuttige contacten met mijn collega’s in het buitenland…………….

Geen ‘vakbondsonderwerpen’, arbeidsvoorwaarden, wertkijden etc. ● Is dat een nadeel? ● EOR en vakbonden: Versterkingen Europese vakbonden Platform voor open vakbonds ‘coördinatie’ Werkgevers leren wennen aan overleg ● NL-OR bestaat ook bij de gratie van een aparte arbeidsvoorwaarden-arena; heeft de EOR dat ook nodig? ● Europese vakbonds ‘coördinatie’: Op bedrijfs- of sector niveau? ● Bij internationaal HRM beleid nadert EOR vakbonds- onderwerpen: bijv. loonstop, bonussystemen, beoordelingssystemen.

Wak kan de vakbond beter doen in de ondersteuning van EOR’s? EOR Bij onderhandelingen Tijdens vergaderingen Tussen de vergaderingen door Nederlandse leden/ ’Nederlandse’ EOR’s ● Relatie met sectorbeleid, tegen ‘bedrijfsegoisme’?

Herziene Richtlijn ● Effectief per 2011 ● Betere definities t.a.v. het proces van informatie en raadpleging, deels ook t.a.v. ‘transnationale’ onderwerpen ● Ook verbetering t.a.v. faciliteiten, rol Europese vakbeweging ● Meer helderheid bij fusies en overnames ● Verplichting om de achterban te informeren ● Verplichting om afspraak te maken over koppeling EOR en nationale OR’s ● Maar de kern van de EOR blijft onveranderd, de oplossingen voor problemen zal uit de praktijk moeten komen